96 Photos - Oct 10, 2009
Photo: Op zaterdag 22 augustus zouden we met Bart naar de Oulanka Canyon trekken. Het was opnieuw prachtig zomerweer in Salla en omstreken. Misschien zelfs een tikkeltje te warm voor een stevige wandeling. In afwachting van Bart's komst maakte ik nog enkele kiekjes in Sallatunturi.Photo: De regen van tijdens het begin van de week heeft er voor gezorgd dat heel wat paddestoelen hun kopje boven het humus uitsteken.Photo: Ik heb altijd iets met paddestoelen gehad. Ze horen deels bij het jaargetijde en zijn ook een maat voor de hoeveelheid vocht in de bodem. 
Maar ik vind ze ook gewoon mooi om naar te kijken en ze zijn vaak erg fotogeniek. :-) Genieten hoeft niets te kosten he.Photo: Waarbij ik me afvroeg waar de mountain bikers zich hier moesten begeven. Ver zullen ze in ieder geval niet geraken. :-) (Uiteraard is er voldoende ruimte elders maar dit pad heeft men dus een beetje laten onderkomen, een beetje veel zelfs)Photo: Wit hadden we Salla al 6 keer gezien, dit was de 2de groene keer. Tijdens de zomervakanties heb ik telkens meer foto's gemaakt dan tijdens de wintervakanties. Er is in de zomer veel meer kleur te bekennen natuurlijk. In de winter zitten vele dingetjes verscholen onder een dikke laag sneeuw.Photo: Kort voor het middaguur trokken we dan samen in de richting van Oulanka Park. Met hier al even een tussenstop vanwege het mooie uitzicht.Photo: Heerlijk zomerweer! Temperaturen in de buurt van 20°C.Photo: Kallunkijärvi, kijkrichting naar het noorden. Dit keer bij prachtig weer. De vorige maandag was het zicht hier vanwege de regenval nog beperkt tot enkele honderden meters.Photo: Photo: Deze man zal het ook niet vaak meemaken dat er foto's van hem gemaakt worden.Photo: Bart en ik naast mekaar aan het fotograferen.Photo: Een heel verschil dus met enkele dagen voordien. Nog eens een foto van maandag ter vergelijk: http://lh6.ggpht.com/_puNFH-rKDJA/Sp_6hGm6fQI/AAAAAAAABTE/Vw6ZY6eAZcY/s640/32.jpgPhoto: Vele glinsterende sterretjes op het golvende water.Photo: Vervolgens maakten we nog even een ommetje naar Selkälä, waar ook nog een zeer fotogeniek plekje te vinden was. Een droomomgeving voor fotografen dit. :-)Photo: Zijn die plankjes van deze zelfgemaakte ladder nu vanzelf losgeraakt of heeft er zich hier ooit iemand lelijk aan mispakt? Waarom is dit huis zo vervallen?Photo: Hoe is dat gat daar ontstaan? Dit vervallen huis riep vele vragen bij me op.Photo: Mooie foto met dank aan Bart.Photo: Deze komt hier aan de muur!Photo: En wat was hier dan weer de bedoeling van?Photo: Photo: Nog even een tussenstop op de poolcirkel bij Hautajärvi.
Tijd voor koffie en gebak.Photo: Stel je voor dat ze straks niet geloven dat we hier zijn geweest!Photo: Rond 14u arriveerden we dan bij het wandelpad in de buurt van de Oulangan Kanjoni, oftwel Oulanka Canyon.Photo: Even bespreken in welke richting we het rondje van 6km best zouden aanvatten, rekening houdend met de zwaartegraad van het traject en de picknickmogelijkheden.Photo: Bart heeft net als ik iets met paddestoelen. We zouden dus best wel eens lang over die 6km kunnen doen, maar we konden uiteraard gerust onze tijd nemen. Het werd pas na 21u donker.Photo: De ene fotograaf fotografeert stiekem de andere fotograaf maar merkt niet dat hij zelf ook gefotografeerd wordt. Toffe foto Iris!Photo: Dit keer ging het niet om die paddestoelen, maar om de dikke keutels. Deze zijn namelijk afkomstig van een eland! Voor het eerst zag ik dus een bewijs van het feit dat er wel degelijk elanden rondlopen. :-) Het lijkt erop dat deze eland ook even van de achterste paddestoel heeft geproefd.Photo: Photo: Photo: Photo: Tijd voor de lunch!Photo: Daar zijn de makkara's!Photo: GezelligPhoto: Voor we weer verder gingen moest uiteraard het vuurtje gedoofd worden.Photo: Dit nieuwsgierige visjes kwam een proeven aan m'n vinger.Photo: Daar is hij dan! De indrukwekkend de canyon die verderop alleen maar indrukwekkender werd. Ongelooflijk toch, de afwisseling die je in de Lapse natuur vind!Photo: Photo: Photo: Copyright Bart Braafhart, maar wie zou deze foto kunnen gebruiken? ;-)Photo: Photo: Het lijkt me aangeraden van kinderen hier aan de leiband te houden. Er is uiteraard geen waarschuwing of afrastering voorzien in de Lapse natuur. Als je hier en stap tever zet ben je weg...Photo: Ver genoeg zo Iris! :-)Photo: Best wel steil dus!Photo: Wie is deze boom daar gaan planten? Daar is toch niet over nagedacht he! ;-)Photo: Photo: Photo: Photo: Photo: 8GB gevuld. Gelukkig kon ik op mijn collega fotograaf rekenen voor nog een Giegje extra. :-)Photo: Photo: Het ging goed met mijn zwangere vrouwtje. Ze kon nog vlot alle hindernissen overwinnen.Photo: Toch maar niet te dicht bij die rand he.Photo: Prachtig plekje alweer!Photo: Photo: Photo: De Oulanka CanyonPhoto: Photo: Photo: Dit meer heeft de vorm van een klaverblad.Photo: Aha, paddestoelen!Photo: Photo: De onderkant van de voet van unne ooooooo-lifant!Photo: OpPhoto: En afPhoto: Wat hebben we hier!Photo: En hier!Photo: Voor de afwisseling ook eens iets anders.Photo: Maar daar gaan we weer! :-)Photo: Hier kwamen we op een stukje van de Grote Berenroute (Karhunkierros) uit.Photo: Photo: Even het gastenboek tekenen.Photo: Photo: Een waterspreeuwPhoto: Het was drummen voor een goed plekje om deze vogel te kunnen fotograferen.Photo: Op deze manier worden kano's naar het meer getransporteerd. Het blijft echter een hele karwei om ze later ook weer naar boven te halen heb ik me laten vertellen. ;-)Photo: Moose!!! Moose!!! Moose!!! 
Zoiets moet ik geroepen hebben toen we rond 18u net enkele honderden meters in de wagen zaten, op weg naar Sallatunturi. Eindelijk! Mijn eerste eland!Photo: Dit vrouwtje bleef nieuwgierig kijken terwijl we traag dichterbij reden. Ter hoogte van de eland stapte ik uit de wagen, maar in de opwinding maakte ik de kapitale fout door de deur van de wagen te hard dicht te slaan waardoor het dier schrok en weg rende. Maar het was dus opnieuw een opwindend moment voor mij. Een eland is magic! :-)Photo: Boven op Sallatunturi. In deze richting heb ik al verschillende foto's gemaakt, maar de lichtinval maakt het toch weer elke keer anders.Photo: In vergelijking met aan het begin van de week waren de bessenblaadjes alweer een stuk roder geworden. Het gevolg van de nachtvorst.Photo: Photo: Photo: Pyhätunturi, ook weer met andere kleurschakkeringen.Photo: Photo: De kota waarin we opnieuw ons avondmaal geprepareerd hebben.Photo: Sorry Bart, maar deze moest er toch echt bij vind ik! :-)
Gewoon omdat ik het zelf een zeer geslaagde foto vind.Photo: Ik krijg alweer goesting als ik de foto's bekijk. :-)Photo: Tussendoor toch ook even naar buiten voor nog enkele foto's. Zo kwam ik deze sneeuwhaas tegen. In de winter worden deze hazen helemaal wit, in de zomer zijn ze bruin. Oa. aan de oren kon je te zien dat het wit stilaan terug begon te komen.Photo: Prachtige kleuren bij de ondergaande zon. Let ook op de grassprietjes op de voorgrond. In de wintermaanden is het de sneeuw die rood kleurt bij zo'n laagstaande zon.Photo: Photo: Photo: Ondertussen was de zalm ongeveer gereed.Photo: Echt heeeeeerlijk!Photo: Toen we nog maar net aan het eten waren zag ik via het raampje deze vos dichterbij sluipen. Uiteindelijk kwam hij op ongeveer 2m van de deuropening staan om naar binnen te gluren. Het moet ongetwijfeld de geur van de gebakken zalm zijn geweest die hem aantrok.Photo: Het was moeilijk fotograferen bij de invallende duisternis. Het was een beetje spelen met ISO- en sluitertijdinstellingen terwijl je wist dat hij elk moment kon wegrennen. Gelukkig leek het dier geen schrik te hebben van mensen. Hij wist echt niet goed wat gedaan en bleef een tijdje naar ons kijken alvorens uiteindelijk rustig weg te slenteren. Hopelijk is het gebrek aan angst hem ondertussen niet fataal geworden.Photo: Deze foto heb ik nog even toegevoegd om aan te tonen hoe dik z'n staart was. Dit was een flinke vos hoor, groter dan de vossen die we hier in de Lage Landen aantreffen.Photo: Iris kwam na het eten zelfs met haar voetjes van de grond, maar daar hebben we even een stokje tussen gestoken. Goed gegeten na alweer een unieke dag! Stilaan tijd om te gaan slapen alweer.