105 Photos - Nov 6, 2013
Photo: first wholes on the bottom for the worm tea to come out. these wholes turned out to be too small.

ikeás műanyag fedeles doboz, az alját kifúrtam, hogy ki tudjon folyni a tea. később növeltem a lukakat, mert ezek így túl kicsik és eltömődnek.Photo: ikeás műanyag fedeles doboz, az alját kifúrtam, hogy ki tudjon folyni a tea. később növeltem a lukakat, mert ezek így túl kicsik és eltömődnek.Photo: ikeás műanyag fedeles doboz. nappaliban is elvan, esztétikus és ideális lakhely a gilisztáknak télen a lakásban.Photo: wholes on the top, for fresh air.

ikeás műanyag fedeles doboz. nappaliban is elvan, esztétikus és ideális lakhely a gilisztáknak télen a lakásban. a tetejére is fúrtam lukakat, hogy legyen levegőjük.Photo: ikeás műanyag fedeles doboz. nappaliban is elvan, esztétikus és ideális lakhely a gilisztáknak télen a lakásban. a tetejére is fúrtam lukakat, hogy legyen levegőjük.Photo: ready

készen vanPhoto: beállítva a helyükrePhoto: horse shit donation

ajándék lótrágyaPhoto: ajándék lótrágyaPhoto: ajándék lótrágyaPhoto: the bath tub was placed out in the garden

még tél volt, de a kádat már be tudtuk állítani a helyérePhoto: két farönkre fekszik fel. a tetején a korábbi fürdőkád oldalfala látható, ez ideális fedő, mert jut be levegő és ha esik akkor az is kicsit be tud folyni, de nem nagyon.Photo: a lefolyónál egy gödör van, ebben vödör, ide folyik ki a giliszta tea.Photo: ez is készen van.Photo: horse manure went to the bottom

a kád aljára trágya mentPhoto: a lefolyó. jövőre ide erősebb és nagyobb lukú rács darabot készülök tenni.Photo: Photo: ez még a múlt télről van, a lefolyóhoz tettem ilyen kiszuperált láng elosztót, ez nem jól működött, el is tömődött és szét is rozsdásodott.Photo: Photo: horse manure,
straw,
kitchen waste,
some soil, for the healthy microbiological balance,
and WATER, it has to be slightly moist at all times.

can also be cardboard, paper, weeds (with no seeds), etc.

belül alul lótrágya, rajta szalma volt az elején, de lehet bele tenni kartonpapít is, göngyöleget, papírzsepit, WC papírt, alomszék tartalmat is. az alomszék tartalmat még nem próbáltuk, majd talán jövőre egy kiesőbb helyen.Photo: ez a másik kád, ezt egy műanyag lappal fedtük.Photo: ide is trágya ment és szalma. a giliszták még a nappaliban vannak a kép készítésekor, vártuk a felmelegedést még velük.Photo: ez a trágya.Photo: alul trágya, rajta konyhai hulladék, rajta föld, és ha jól látom a tetején már a giliszták. ebben a sorrendben költöztek be a dobozba.Photo: alul trágya, rajta konyhai hulladék, rajta föld, és ha jól látom a tetején a giliszták. ebben a sorrendben költöztek be a dobozba.Photo: így vettük az akvarisztikai boltból őket.Photo: worm tea, coming out.

a második kád kifolyójaPhoto: a második kád kifolyója.Photo: Photo: Photo: Photo: Photo: Photo: Photo: Photo: Photo: Photo: ez most készült nemrég. látszik mennyire sovány, homokos a talaj. a télre készülve azzal fogok kísérletezni, hogy hogyan lehet a gilisztákat teleltetni a nappalin kívül.Photo: ha kicsit felszántanánk strandröplabdázni is lehetne, és ez nem vicc.Photo: Photo: ástam egy gödröt, kibéleltem hulladék zacskókkal, hogy kívül tartsa a vakondokat, bár gyanítom hogy ezzel csak magamat nyugtatom. mindenesetre lesz a giliszta telelőnek egy ilyen fólia szerű alja.Photo: Photo: rá jön őszi lomb, kerti zöld hulladék.Photo: Photo: Photo: másokat is érdekel a projekt.Photo: csak mikor megunta nehezen mászott ki, de megoldotta végül.Photo: life in a bath tub

ez a nyár végi kádban a látkép. félig lebomlott konyhai hulladékon habzsolnak a giliszták. állandóan szaporodnak, hemzsegnekPhoto: Photo: a kád tartalmából hoztam a gödörbe egy talicskányit.Photo: beautyPhoto: itt a gilisztás anyag van már a tetején.Photo: betakartam lombbal.Photo: Photo: Photo: ready material goes to another raised bed.

az emelt ágyásba is szórtam jó sok giliszta humuszt, lehet hogy kevesebb is elég lett volna, egyelőre kísérletezek vele. a talicskában a kész giliszta humusz van, és az ágyás tetején is már.Photo: ready worm manure

az anyagPhoto: valamennyit próbálok átteleltetni a kádban. rossz szemetes zsákokkal (ebben kapjuk a szomszédok kerti hulladékát és túl sok összegyűlt már) rakom körbe és figyelem majd, hogy mennyire tudja szigetelni a kádat.Photo: preparing tub for the winter, plastic bags are for insulation. fresh Autumn leaves are added. composting generates heat to protect the worms from freezing.

csak egy kevés gilisztás humuszt hagytam a kádban, a többit feltöltöttem őszi lombbal.Photo: itt a kád mellett látható a vermis hordó is.Photo: Photo: green garden waste donation from the neighbors

szállítom a szomszédságtól a kerti zöld hulladékotPhoto: Photo: ez a hordó, ami vermis tartály lett.Photo: az aljára lukat vágtam.Photo: Photo: ennek az aljára is trágya ment.Photo: alá egy szigetelő kiselejtezett zsák került, ami felfogja a folyadékot.Photo: Photo: a zsákról a tea egy földbe süllyesztett kis vödörbe folyik.Photo: Photo: Photo: Photo: Photo: the whole on the bottom needs to be big so that it doesn't get stuffed. the tea filter didn't go in, to small wholes.

meg kellett a lukat nagyobbítani mert eltömődtek a kicsik.Photo: looks great but doesn't work :) too small wholes

látványos megoldás a teatojás fele, de teljesen használhatatlan, mert eltömődik.Photo: this end is the ready worm manure, the other end is half ready. I take out the ready one and start filling it up with kitchen waste. the worms migrate to there and than I can take the other part also.

a giliszta komposzt betakarítása. erről az oldaláról már kiszedtem, a másik végén még csak félig érett az anyag, oda másztak át a giliszták. ez után lehet újra ezt a felét friss zölddel feltölteni.Photo: the decomposition took about 2-3 months.

tökéletesen lebomlott szerves anyag kb. két-három hónap alatt. februárban hoztuk ki őket ha jól emlékszem, ez a kép május 2-án készült.Photo: így dobáltuk bele a friss konyhait.Photo: Photo: ez a hordó alja, érett humusszal.Photo: Photo: a hordó tetejében még nyers a zöldség.Photo: half ready, half in process.

itt látszik a már kész és a friss. a bal oldala már teljesen kész. ilyen volt és ilyen lett.Photo: ilyen lett.Photo: ilyen volt.Photo: ready material.

ilyen lett.Photo: ready material goes e.g. to the raised bed. the frame used to be a human bed before :).

ez egy kiszuperált ágykeret ami már idén is emelt ágyként szolgált, most a kád tartalmával töltöttem feljebb.Photo: even in the ready material there are worms and eggs, therefore they are not really good for indoor, pot plants. the tea is great for indoor plants with some water added depending on the concentration of the tea.

a már teljesen érett humuszban is marad giliszta, sőt pete is. szerintem ez szobai cserépbe nem jó, csak kertbe.Photo: őszi lomb, takarás lesz belőle.Photo: így. a giliszta humusz tetejére kerül a lomb, takarásnak.Photo: being covered by Autumn leaves for protection in the Winter.

így.Photo: Photo: még rá egy kevés humusz, hogy lenyomja és hogy serkentse a lomb lebomlását.Photo: party in the bath tub.

így néz ki a gilisztalakoma.Photo: így néz ki a gilisztalakoma.Photo: harvesting

betakarításPhoto: betakarításPhoto: Photo: baby boom in the living room

baby boom a nappaliban (2013 dec)Photo: baby boom a nappaliban (2013 dec)Photo: they are absolutely crazy about kitchen waste and they propagate very fast

baby boom a nappaliban (2013 dec)Photo: the little white ones are the babies

baby boom a nappaliban (2013 dec)Photo: baby boom a nappaliban (2013 dec)Photo: baby boom a nappaliban (2013 dec)