För alla som jobbar med eller är intresserade av IT i skolan.
See all
Members (2,302)
Danne Johansson's profile photo
LEARNIT24's profile photo
Abdi Dualeh's profile photo
Academic Work's profile photo
adam awad's profile photo
Anders Bergman's profile photo
Agneta Eriksson's profile photo
Agneta Hedenström's profile photo
Agneta Lindskog Kristensson's profile photo
Agneta Metander's profile photo
Agnetha Olofsson's profile photo
Anders Berggren's profile photo
Agnieszka Holgersson's profile photo
Anders Bjurström's profile photo
Aida Kotorcic's profile photo
Anders Gerestrand's profile photo
Anders Björling's profile photo
Alan Navberg's profile photo
Albert. Holewa's profile photo
Anders Björling's profile photo
Ancie Alinder's profile photo
Anders Fors's profile photo
Amanda Rönnerhag's profile photo
Anders Borgman's profile photo

Stream

Join this community to post or comment
2
Anna Kalla's profile photo
 
Instämmer. Att skrota PIM var idiotiskt! 
Add a comment...
 
 
Funderar lite kring Sociala medier i skolan.

Kan man verkligen avgränsa det till Sociala medier i skolan?

Är det inte så att sociala medier idag har blivit en stor del i livet för många och då är skolan en del av livet. Det här får mig lite att fundera på den eviga diskussionen om dubbla konton. Vad jag vet är det inte många andra yrkesgrupper där man pratar om att man måste ha ett konto för det man postar som "sig själv" och ett konto för det man poster i sin yrkesroll.

Översätter man det till "verkliga livet" så borde det betyda att man skulle ha nån form av mask på sig när man arbetar så ingen riskerar att känna igen mig när jag går på stan är på krogen eller bara står och pratar med någon. Blir på något sätt lite som "UllaBella" i solstollarna, själv är jag Freddy både när jag arbetar och när jag är ledig. Givetvis så undviker jag kanske vissa ämnen och diskussioner med mina kunder när jag är ute på uppdrag, med jag har också kunder jag är närmare bekant med så dom även räknas som mina "vänner".

Nej jag kan faktiskt inte förstå tankesättet, för precis som i vardagen är det faktiskt jag själv som styr vad jag säger i rummet jag för tillfället befinner mig eller till den jag för tillfället pratar med. Jag har inte två olika mössor som visar vem av mina jag man för tillfället pratar med. 

Funderade lite på hur jag själv ser på sociala medier i den här posten.
#t   #fb   #PLATTAN  
 ·  Translate
Enligt många är jag nog lite konstig. Men jag erkänner att jag gillar sociala media, ärligt sagt så ser jag ingen större skillnad på mitt sociala liv på… - Freddy ”Kapten” Håkansson–Google+
1
Leif Johansson's profile photo
 
Beroende på vilken yrkesroll man har och vilket kontaktnät så är det väl så även utanför mediahysterin att när du möter kollegor så berättar du väl inte öppet vad du gjorde i helgen, eller en del andra privata saker som endast du vill att dina vänner ska få ta del av.
Likadant så är väl dina nära vänner inte intresserade av vad du har gjort på jobbet eller var du varit under dagen.
Detta jan man ju inte direkt och enkelt selektera genom att bara ha ett konto.
Därmed ser många en fördel i att skilja på arbete och privatliv genom att ex ha 2 olika konton där man delar olika saker som är intressant för respektive roll.
Och den masken du nämner har vi ständigt på oss beroende på vem vi talar med.
 ·  Translate
Add a comment...
 
Någon som kan tipsa om ett korsords app/program ? (Får kosta) . Alltså ett program som kan tillverka korsord på svenska. 
 ·  Translate
1
Peter Tidholm's profile photoMathias Grönqvist's profile photo
2 comments
 
+Peter Tidholm Tack! jag ska ta och kolla dem.
 ·  Translate
Add a comment...
 
Kan någon tipsa om hur man enklast spelar in instruktionsfilmer för en Android telefon ( Galaxy S4 mini ) utan att 'roota'  den?

Med iPad har jag använt Reflecor+Screencast-o-matic och det har fungerat super bra.

  
 ·  Translate
1
tomas szigeti's profile photo
 
Här finns en som ev kan fungera, med eller utan root, lite olika svar där.

http://www.mirrorop.com/product_Android_Sender.html
 ·  Translate
Add a comment...
 
Någon som kan dela med sig av erfarenheter av anv av #chromebook i undervisning? För-/nackdelar? #vux #skola #it 
 ·  Translate
3
1
Darren Maharaj's profile photoUlrik Borg's profile photoAngelica Björkman's profile photo
16 comments
 
Låt oss nöja oss med att säga att alla skolor gör inte så, vissa har underbemannade aulaskrivningar med datorer som hela tiden är nätverksuppkopplade och "litar" på eleverna.. Tack och lov inte min skola.
Klart man inom  skolan är i princip pappersfri, men även där finns det saker som måste arkiveras fysiskt om man följer kommunens policies. Äger man inte sin infrastruktur så är det svårt att göra så mycket åt problemen...
 ·  Translate
Add a comment...

tomas szigeti

Diskussion  - 
 
Hej igen på Er. En ny skolfråga på ett problem som har dykt upp i samband med 1-1 projekt.

Vi har 3 modeller av dator/platta till våra elever. PC eller MAC eller Ipad (sär,sfi). Till våra PC (HP) har vi en carepack som tar de flesta smällarna gällande olyckor med div utgångar, skärmar en gång per år. På MAC har vi inte lika generöst, så om en skärm går sönder via fall i golvet och det blir synliga märken på datorn så gäller inte garanti m.m.

I de fall där då garanti inte gäller så har vi en klausul att elevernas försäkring skall täcka kostnaderna OM det är "grov oaktsamhet".

Mitt dilemma är alltså, var drar man gränsen för grov oaktsamhet?
För jag har två fall att avgöra nu. Det ena är en dator som ramlade ner i golvet från skolbänken, en olyckshädelse enl mig.

 En med en elev som hade hörlurar inkopplade och reste sig varpå dator åkte i golvet, jag tycker att det räknas som en olyckshändelse det med.

Problemet för skolan är ju nu att om jag tycker att det var ok olyckor så får förvaltningen betala servicen själva enl vårat avtal med eleverna.

Så var drar man gränsen för vad som är en skälig olyckshändelse om det inte är helt uppenbart att eleverna själva medvetet har förstört datorn?
 ·  Translate
2
Danne Johansson's profile phototomas szigeti's profile photo
9 comments
 
Hm, verkar som G+ censurerar själv. Nåväl, vi har tagit beslutet att stå för kostnaderna i detta fallet och sedan nämnt för skolledningen att man bör ta med detta i sin 1-1 budget inför framtiden då problemen inte kommer att försvinna. En fråga som man kan undra över är ju om HP carepack är värd sitt pris, tror det är ca 1000 för 3 år, vi köper ju ca 240 datorer per år och så många datorer går ju inte sönder, så man kanske skulle ta bort den kostnaden och satsa på att betala för den servicen när det gäller skärmar och tangentbord. Ja reservdelarna då för byter gör vi själva.
 ·  Translate
Add a comment...
 
Idag använder vi oss av chromebooks i skolan. När eleverna skriver sina arbeten i Google docs låter jag eleverna dela sina dokument med mig. Dels för att jag ser vad som skrivs och jag kan gå in och kommentera direkt i elevernas arbeten och för att när eleverna inte får "samma" dator som förra gången, kan jag dela till den nya chromebook:en. 

Det jag undrar över är om det finns ett enklare sätt att hålla reda på alla dokument. Idag har varje chromebook sitt konto som eleverna använder sig av, så eleverna har inte ett eget konto. 
Men det är lite krångligt att hela tiden se till att eleverna måste ha samma chromebook. 

När eleverna har delat ett arbete med mig finner jag det i drive under delade med mig, men finns det inte någon möjlighet att strukturera dem i mappar? Just nu ligger alla arbeten på hög utan struktur i delade mappen.
Hur löser Ni det i Era skolor?
 ·  Translate
1
Darren Maharaj's profile photoRickard Pell's profile photo
17 comments
 
Ok. Missade det kom in sent i konversationen...
 ·  Translate
Add a comment...
 
Vill också passa på att tipsa om vår uppdaterade sida med skoltidningstips. 
 ·  Translate
2
2
Nils Nilsson's profile photoMathias Grönqvist's profile photo
Add a comment...

Björn Benbasat

Diskussion  - 
 
Vi har ett intressant jobb i Ekerö som är ute på annons nu. Om du är intresserad eller känner någon som är det: Sök!

http://www.ekero.se/Naringsliv_och_arbete/Lediga-jobb/Lediga-jobb-i-kommunen/?AssignmentID=53B19FC4-7762-46E8-9EEA-6CFB1999536D
 ·  Translate
1
Darren Maharaj's profile photo
 
iiinntresant mmmmm
Add a comment...
 
Är det någon som jobbar med digitala examination/prov (gärna gy nivå) där elever har iPads? Känner till digiexam.se men tjänsten har tyvärr ännu inte stöd för iOS så vi söker andra alternativ. Finns förslag eller erfarenheter kring detta?
 ·  Translate
1
Lars Glimbert's profile photoUlrik Borg's profile photo
5 comments
 
Ok, då förstår jag bättre vad du är ute efter. Tror det blir svårt på ipads, men berätta gärna om du hittar något bra.
 ·  Translate
Add a comment...

Created by

About this community

En grupp för alla som jobbar med, eller är intresserade av IT i skolan. Ordet är fritt och det är bara att skicka ut tips eller ställa frågor när det är något som strular. Den samlade kraften löser det tillsammans!
 
 
#Teachmeet med #pedagogiskpub i #Karlstad Välkomna!
 ·  Translate
TeachMeet är fokus på inspiration och nätverkande i en trevlig miljö. Här får du bl a konkreta exempel om pedagogisk IKT-användning ute i klassrummen. Med andra ord: TeachMeet är så långt från en vanlig konferens som man bara kan komma. Du kan anmäla dig som åhörare och du kan anmäla dig som talare. Tveka inte att anmäla dig som talare - dela med dig av vad du gör i klassrummet och dina reflektioner kring IKT i skolan. Anmäler du dig som talare ...
1
Add a comment...
 
Vilken Chromebook fabrikat rekommenderar ni när det gäller skol miljö. Datorn ska vara 13,3 med 4 GB minne och Navida Tegra k1 processor 
 ·  Translate
2
Add a comment...

Niilo Alhovaara

Diskussion  - 
 
Det blev ett riktigt trevligt #DViSonAir #GAFErep med +Joakim Bergeå​, +Martin Kuczynski​ och +Kim Nilsson​! Nu också med audio only:
bit.ly/DViSonAir17GAFErepBlogg
 ·  Translate
7
Add a comment...
 
Är det någon som använder Skolon (https://www.skolon.com/login) ?
Enligt introduktionsfilmen så ska 6000 skolor i landet använda Skolon. Finns det så många skolor?
 ·  Translate
1
Mattias Davidsson's profile photoLeif Johansson's profile photo
5 comments
 
Absolut jag fixar det :)
 ·  Translate
Add a comment...

Niclas Hallgren

Diskussion  - 
 
Tyck till i originalposten vettja.
 
Vill du se ett totalt mobilförbud i klassrummet och kanske på andra ställen också? Eller tycker du mobilen är ett användbart verktyg som kan förses med pedagogiska appar och snabbåtkomlig information? Hur gör man med datorer, läs-/surfplattor med mera? Problematisera och tyck till!
 ·  Translate
Regeringen vill se tydligare regler om mobiltelefonen i klassrummet, och vill utreda vidare hur det skulle se ut i praktiken. Vissa Ring P1-lyssnare vill ...
1
Hodan Abdullahi's profile photo
2 comments
 
Mobil inte bara klassrummet 
 ·  Translate
Add a comment...
 
Hej.
Är det någon som har tips på en alternativ app istället för SoundCloud där det går att läsa in en text och och bädda in ljudfilen på en bloggsida eller Google Sites sida. Den måste funka att skapa och ladda upp filer även från en iPad. SoundCloud har ju tyvärr tagit bort den funktionen.
 ·  Translate
1
Peter Gunnebro's profile photoDaniel Ahlstedt's profile photo
4 comments
 
Du kan bädda in en Drive-mapp. I mappen kan du lägga dina mp3-or.
 ·  Translate
Add a comment...

tomas szigeti

Diskussion  - 
 
Hej, vi kommer nu att ha avgångselever med 1-1 datorer för första gången. kan man skriva ett avtal om att de själva ska avinstallera program med skolans licenser så vi slipper att ta in alla datorer. Det skulle underlätta försäljningen av dessa. 
 ·  Translate
1
Leif Johansson's profile photoUlrik Borg's profile photo
6 comments
 
Heh, mer jobb att plocka ut HD:n än att casta ut en image över nätverket ju.
 ·  Translate
Add a comment...
 
Vårat TeachmeetMitt sänd direkt.
 ·  Translate
1
Add a comment...
 
Hej! Har lagt upp tio korta och enkla videoklipp om hur man får ihop en tidningsartikel i redigeringsprogrammet Scribus, som är ett väldigt bra Open Source program. 
 ·  Translate
1
2
Nils Nilsson's profile photoMathias Grönqvist's profile photo
Add a comment...
 
Är det bättre att använda ipads än datorer på en 1till1 högstadieskola? 
 ·  Translate
48 votes  -  votes visible to Public
JA ipads äger!
21%
NEJ!! dator ska det vara.
79%
1
Leif Johansson's profile photoDarren Maharaj's profile photo
15 comments
 
Kvalitén av chromebooks förbättras hela tiden. Samt skolan kan välja model efter pris, storlek, kvalité. Med chromecast som fungera på de flesta nätverk (!!!) är det bara full fart fram.. 
 ·  Translate
Add a comment...