Ελληνικές Απόκριες ! 🎭 1
Οι Απόκριες πηγάζουν από την Αρχαία Ελλάδα και τη λατρεία του Διονύσου. Αποκριά (Αποκρεά) σημαίνει αποχή από το κρέας.

Την έννοια της αποκριάς την συναντάμε για πρώτη φορά στην Αρχαία Ελλάδα, στις πομπές που γίνονταν στα Ελευσίνια Μυστήρια, που μαζί με τα Διονύσια είναι οι πρόγονοι του σημερινού καρναβαλιού. Άνθρωποι ντυμένοι σάτυροι ή με καλυμμένα πρόσωπα επιδίδονταν σε χορούς και κατανάλωση άφθονου ποτού αλλά και σε προκλητικές κινήσεις και βωμολοχίες.

Στη σύγχρονη Ελλάδα το «Τριώδιο» ξεκινά την Κυριακή του «Τελώνη και Φαρισαίου», συνεχίζει με την Κυριακή του «Ασώτου Υιού», την Κυριακή της «Απόκρεω» και ολοκληρώνεται την Κυριακή της «Τυρινής» ή «Τυροφάγου».

Η Αποκριά είναι μια ευκαιρία για όλους να νιώσουν καλύτερα, να μοιραστούν, να ξεχάσουν, να ονειρευτούν. Κάθε τόπος και οι άνθρωποί του, με τον δικό τους τρόπο, αλλά πάντα με τον ίδιο στόχο. Την χαρά και το μοίρασμά της, το γλέντι, την ξενοιασιά, την ανεμελιά μα και μια επίμονη- σχεδόν εμμονική- πεποίθηση ότι ακόμη και στα δύσκολα, τούτοι οι άνθρωποι σε αυτή τη γωνιά της γης δεν παραιτούνται, δεν το βάζουν κάτω και σίγουρα δεν είναι μονάχοι.

Όλη η Ελλάδα γιορτάζει αυτές τις μέρες. Από τη βασίλισσα του Καρναβαλιού Πάτρα, το Ρέθυμνο, την Ξάνθη, όλες τις πόλεις και τα χωριά της χώρας οι άνθρωποί τους προσθέτουν το δικό τους χρώμα, σε αυτό τον πολύχρωμο καμβά που συνθέτει την Αποκριά

Τα έθιμα της Αποκριάς

Πάτρα: Το καρναβάλι της Πάτρας αποτελεί την πιο γνωστή εκδήλωση της χώρας μας. Στην Πάτρα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις την περίοδο των Αποκριών. Την τελευταία εβδομάδα των Αποκριών έχουμε και τον τερματισμό των καρναβαλικών εκδηλώσεων με τις δύο μεγάλες παρελάσεις των αποκριάτικων αρμάτων. Το Πατρινό Καρναβάλι, άλλωστε, μετρά γύρω στα 180 χρόνια ιστορίας. Τις παρελάσεις απαρτίζουν μεγάλα αποκριάτικα άρματα, που συνήθως σατιρίζουν καταστάσεις και πρόσωπα των ημερών μας, αλλά και πλήθος μασκαράδων, τόσο με Πατρινούς όσο και με άλλους απ’ όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Ένα γνωστό και άκρως πατρινό έθιμο είναι και τα λεγόμενα «Μπουρμπούλια». Σύμφωνα μ’ αυτό το έθιμο, γυναίκες μεταμφιέζονται σε ντόμινο, κρύβοντας τόσο το πρόσωπό τους όσο και το σώμα τους, ώστε να έχουν εκείνες την αποκλειστική επιλογή του καβαλιέρου τους και συμμετέχουν σε απογευματινούς χορούς.

Ξάνθη: Στην Ξάνθη αναβιώνει το έθιμο «Κάψιμο του Τζάρου». Σύμφωνα με τη λαϊκή μας παράδοση, ο «Τζάρος» ήταν ένα ανθρώπινο ομοίωμα που βρισκόταν τοποθετημένο πάνω σε πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, καιγόταν στο κέντρο της πλατείας, προκειμένου οι κάτοικοι της περιοχής να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Αυτό το έθιμο προέρχεται από τους πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης. Το όνομα «Τζάρος» προήλθε από τον ήχο που έκαναν τα πουρνάρια όταν καίγονταν (τζ –τζ). Μετά το κάψιμο του «Τζάρου» τη σειρά τους παίρνουν αμέτρητα πολύχρωμα πυροτεχνήματα.

Κρήτη: Στην Κρήτη γιορτάζουν τις ημέρες του καρναβαλιού με ιδιαίτερη ένταση, αφού οι κιθάρες και τα μαντολίνα πρωτοστατούν στις εκδηλώσεις και συνοδεύουν τους μασκαράδες στη μεγάλη παρέλαση. Η παρέλαση αυτή ολοκληρώνεται στην παραλιακή λεωφόρο και καταλήγει σε μεγάλο γλέντι στην πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη. Ένα από τα κρητικά αποκριάτικα έθιμα είναι και οι «Λεράδες». Οι «Λεράδες» είναι μασκαράδες οι οποίοι φορούν γύρω από τη μέση και τα χέρια μεγάλες κουδούνες και αποτελούν τη συνηθέστερη μεταμφίεση των Κρητικών. Χαρακτηριστική, δε, μάσκα των Κρητικών είναι η «Σιβιανή μάσκα». Αυτή είναι κατασκευασμένη από τη ρίζα του φυτού «Αθάνατος». Ομάδα ανθρώπων φορά τη μάσκα αυτή και περιφέρεται στα σπίτια του νησιού!

Κάρπαθος: Στο νησί της Καρπάθου έχουν ένα ξεχωριστό έθιμο, στο οποίο διακωμωδούν τις δίκες των δικαστηρίων. Εκεί λοιπόν, την Καθαρά Δευτέρα, λειτουργεί το λεγόμενο «Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων». Σ’ αυτό οδηγούνται άνθρωποι που έχουν κάνει άσεμνες πράξεις και χειρονομίες σε κάποιους άλλους, προκειμένου να δικαστούν από τους λεγόμενους «Τζαφιέδες», που είναι οι χωροφύλακες. Η δίκη εξελίσσεται σε γέλια και πειράγματα και καταλήγει σε ένα μεγάλο αποκριάτικο γλέντι.

Καλαμάτα: Στην Καλαμάτα αναβιώνει κάθε χρόνο το παραδοσιακό γαϊτανάκι, το οποίο και λαμβάνει χώρα στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ένα από τα χαρακτηριστικά τοπικά αποκριάτικα έθιμα είναι το κρέμασμα της «γριάς Συκούς». Σύμφωνα με την παράδοση, αυτό το έθιμο λαμβάνει χώρα το πρωί της Καθαρής Δευτέρας, στο ίδιο σημείο της πλατείας στο οποίο και κρεμάστηκε η «γριά Συκούς» κατ’ εντολή του Ιμπραήμ Πασά.

Μεσσήνη: Εκεί έχουν ένα χαρακτηριστικό έθιμο, το οποίο και λέγεται «Κυριακή της Τυροφάγο». Σύμφωνα μ’ αυτό, πολλοί μασκαράδες κυκλοφορούν και γλεντούν στους δρόμους, συνοδευόμενοι από οργανοπαίκτες της περιοχής καθώς και της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Το έθιμο αυτό λαμβάνει χώρα την Κυριακή πριν από την Καθαρά Δευτέρα, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας οι κάτοικοι συνηθίζουν να ανάβουν φωτιές σε διάφορα σημεία της πόλης, γύρω από τις οποίες κυριαρχεί το γλέντι και ο χορός.

Μεθώνη: Μια πολύ γνωστή μας έκφραση, «Του Κουτρούλη ο γάμος», προέρχεται από το κλασικό αποκριάτικο έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο στη Μεθώνη. Στο έθιμο αυτό συμμετέχουν δύο άνδρες, όπου είναι και οι νεόνυμφοι και με τη συνοδεία των συγγενών και φίλων τους καταλήγουν στην πλατεία της πόλης για να γίνει ο γάμος. Κατά τη διάρκεια του γάμου διακωμωδούνται διάφορες καταστάσεις και αναφορές τόσο του παρελθόντος όσο και του σήμερα. Αστεία – πειράγματα και σατιρικός χαρακτήρας διακατέχει τον γάμο αυτό, που θα καταλήξει σε ένα τρικούβερτο γλέντι.

Νάξος: Το νησί αυτό αποτελεί τη γενέτειρα του Διονύσου και έτσι ο εορτασμός της Αποκριάς ξεκινά από το πρώτο Σάββατο, κατά το οποίο γίνεται το σφάξιμο των χοίρων. Αποκριάτικο έθιμο αυτού του νησιού είναι και οι «Κουδουνάτοι». Αυτοί είναι άνθρωποι με κάπα και κουκούλα, οι οποίοι περιφέρονται στους δρόμους του νησιού, κάνοντας πολύ θόρυβο και προκαλώντας τους υπολοίπους με άσεμνες χειρονομίες. Μαζί με τους «Κουδουνάτους» κυκλοφορούν επίσης και ο «Γέρος», η «Γριά» και η «Αρκούδα». Στις πλατείες πολλών χωριών του νησιού στήνεται γλέντι με άφθονο κρασί και φαγητό, το οποίο και πλαισιώνεται από οργανοπαίκτες και παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια.

Κέρκυρα: Στην Κέρκυρα, σαλπιγκτές και τυμπανιστές περιφέρονται στους δρόμους του νησιού, προκειμένου να αναγγείλουν τον ερχομό του «Σιορ Καρνάβαλου». Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς γίνεται η μεγάλη παρέλαση του «Σιορ Καρνάβαλου», η οποία και τερματίζει στην Κάτω Πλατεία, όπου και θα γίνει το κάψιμό του.

Άμφισσα: Στην Άμφισσα, το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, αναβιώνει ο θρύλος του «στοιχειού». Το «στοιχειό» αυτό ξεκινά από την περιοχή της Χάρμαινας και μαζί με εκατοντάδες μασκαράδες κατεβαίνει τα σκαλιά του Άη Νικόλα. Το «στοιχειό της Χάρμαινας» λέγεται ότι αγαπούσε και προστάτευε τους Ταμπάκηδες, που ήταν οι βυρσοδέψες της περιοχής και ήταν αναγκασμένοι να βρίσκονται στη Βρύση μέρα και νύχτα.

Θήβα: Στη Θήβα ένα έθιμο που κρατά από το 1830 είναι και η αναπαράσταση του «Βλάχικου Γάμου». Αυτό λαμβάνει χώρα την Καθαρή Δευτέρα.

Λιβαδειά: Το Γαϊτανάκι αποτελεί παράδοση για την πόλη της Λιβαδειάς και γιορτάζεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Οι κάτοικοι της πόλης προετοιμάζουν το γαϊτανάκι, φτιάχνοντας άρματα.Την Κυριακή της Αποκριάς, μασκαράδες παρελαύνουν προς την κεντρική πλατεία.

Τύρναβος: Ο Τύρναβος έχει συνδυαστεί με το «Μπουρανί» για τους ντόπιους και «γιορτή του Φαλλού» -για τους επισκέπτες. Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στη διονυσιακή λατρεία και γι' αυτό η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Ιωάννινα: Εκεί, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, γιορτάζουν οι λεγόμενες «Τζαμάλες». Αυτές είναι μεγάλες φωτιές, όπου πλήθος μεταμφιεσμένων χορεύει γύρω τους σε διπλές και τριπλές σειρές.

Πρέβεζα & Άρτα: Και στις δύο αυτές περιοχές, κάθε χρόνο πραγματοποιείται το λεγόμενο «Καρναβάλι των γυναικών». Σ’ αυτό συμμετέχουν αποκλειστικά μεταμφιεσμένες γυναίκες, οι οποίες και περιφέρονται στους δρόμους με τη συνοδεία αρμάτων.

Σέρρες: Στον Νομό Σερρών αναβιώνει το έθιμο του «Καλόγερου». Τη γιορτή αυτή αρχίζουν οι Αναστενάρηδες με απόκρυφη μυσταγωγία και συμμετέχουν και οι μίμοι, οι οποίοι συγκροτούν τον θίασο: ο Βασιλιάς, το Βασιλόπουλο, ο καπιστράς, ο καλόγερος, η νύφη, η μπάμπω και το εφταμηνίτικο, οι γύφτοι με την αρκούδα και, τέλος, οι Κουρούτζηδες (φύλακες).

Ιταλικές Απόκριες 🎭 !

Το Καρναβάλι (il Carnevale), λέξη η οποία προέρχεται από τη λατινική "carnem levare" (περιορίζω το κρέας), στην Ιταλία είναι μια μεγάλη γιορτή που κορυφώνεται πριν τη Σαρακοστή (Quaresima) και γιορτάζεται με ποικίλες εκδηλώσεις, παρελάσεις, μεταμφιέσεις, μουσική, χορούς, διασκεδάσεις, ξέφρενα πάρτι. Τα παιδιά ρίχνουν κομφετί (coriandoli) και σερπαντίνες (stelle filanti) το ένα στο άλλο. Αταξίες και φάρσες είναι επίσης πολύ συνηθισμένες κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού (Carnevale), ως εκ τούτου, ταιριάζει απόλυτα το ρητό «A Carnevale Ogni Scherzo Vale», δηλ. κάθε αστείο «περνάει» (είναι αποδεκτό) στο Καρναβάλι.
Το ιταλικό Carnevale έχει τις ρίζες του σε παγανιστικές γιορτές και παραδόσεις και, όπως συμβαίνει συχνά με τα παραδοσιακά πανηγύρια, προσαρμόστηκε για να χωρέσει στις τελετουργίες των Καθολικών. Η πρώτη επίσημη μαρτυρία για δημόσιους εορτασμούς με το χαρακτηρισμό Carnevale συναντάται με την έναρξη της 2ης χιλιετίας (γύρω στα 1094 μ.Χ.).
Αν και το Καρναβάλι, το οποίο είναι κινητή εορτή, στην πραγματικότητα εορτάζεται σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία (Martedì grasso), στη Βενετία και μερικά άλλα μέρη της Ιταλίας οι καρναβαλικές εκδηλώσεις μπορεί να αρχίσουν μερικές εβδομάδες πριν.

Οι μάσκες (maschere) αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του Καρναβαλιού της Βενετίας (Carnevale di Venezia), που είναι η κατ’ εξοχήν πόλη κατασκευής χειροποίητων παραδοσιακών μασκών. Εκεί, εκτός από την περίοδο του Καρναβαλιού, μάσκες πωλούνται όλο το χρόνο και μπορεί να τις βρει κανείς σε πάρα πολλά καταστήματα στη Βενετία, και η γκάμα κυμαίνεται από πολύ φθηνές μάσκες μέχρι πανάκριβες περίτεχνες μάσκες. Οι πιο συνηθισμένες παραδοσιακές βενετσιάνικες μάσκες είναι η ολόλευκη baùta και η μικρούλα στρογγυλή moretta. Περπατώντας στους δρόμους της Βενετίας, στα στενά σοκάκια (calli), αλλά και σε πιο κεντρικά σημεία, είναι ο ιδανικός τρόπος για να δείτε την ποικιλία των μασκών, που εκτίθενται στις βιτρίνες των καταστημάτων. Τα πιο διάσημα εργαστήρια είναι:
• La Bottega dei Mascareri
• Alberto Sarria
• Cavalier
• Ca' Macana
• Ivan Minio
Όσοι εμφανίζονται μεταμφιεσμένοι (mascherati ή travestiti) φορούν περίτεχνα κοστούμια εποχής και αρέσκονται να περιφέρονται στην Piazza San Marco, ή σε άλλα κεντρικά σημεία για να φωτογραφίζονται με υπερηφάνεια και ύφος όλο μυστήριο από τους τουρίστες, ή να συμμετέχουν σε διάφορες δημόσιες εκδηλώσεις και πριβέ πάρτι μεταμφιεσμένων, όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός για το πιο πλούσια διακοσμημένο, το πιο ακριβό, το πιο φίνο, το πιο ευφάνταστο κοστούμι!
Οι χαρακτηριστικότερες εκδηλώσεις που διανθίζουν το βενετσιάνικο Καρναβάλι (Carnevale di Venezia) είναι:
• η Festa veneziana, μια πομπή πλεούμενων (γόνδολες, αλλά και κάθε είδους πλοιάρια) στο κεντρικό Κανάλι (Canal Grande) με μεταμφιεσμένους,

• η Festa delle Marie, όπου 12 νεαρές κοπέλες (επιλεγμένες ως οι πιο όμορφες της πόλης), παρελαύνουν σε πομπή ανά δύο, σε ανάμνηση της απαγωγής από πειρατές 12 μελλόνυμφων (ευτυχώς διασωθέντων) κοριτσιών το 943 μ.Χ. Η γιορτή αυτή κλείνει με έναν διαγωνισμό ομορφιάς, αφού την τελευταία μέρα του Καρναβαλιού επιλέγεται η ωραιότερη,

• η θεαματική il volo dell’ angelo, όπου πάνω από την πλατεία Αγίου Μάρκου, δεμένη με σχοινί, ίπταται μια κοπέλα (η νικήτρια Μαρία της προηγούμενης χρονιάς) ξεκινώντας από το ψηλό καμπαναριό (από ύψος περίπου 90 μέτρων) – η ατραξιόν αυτή γίνεται σε ανάμνηση ενός πραγματικού γεγονότος όταν ένας τούρκος ακροβάτης, στα μέσα του 15ου αιώνα, είχε καταφέρει να περπατήσει σε τεντωμένο σχοινί που ξεκινούσε από έναν κάβο στο μόλο και κατέληγε στο καμπαναριό, φυσικά χωρίς να είναι δεμένος (Svolo del turco)! Έκτοτε είχε καθιερωθεί αυτή η πολύ εντυπωσιακή εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν επαγγελματιές ακροβάτες (που αμείβονταν πλουσιοπάροχα από το Δόγη). Δυστυχώς, ένα ατύχημα το 1759 έδωσε τέλος σε αυτό το έθιμο, με τον τραγικό θάνατο ενός ακροβάτη που έπεσε ανάμεσα στο σοκαρισμένο πλήθος. Στη συνέχεια αντί για ακροβάτη τοποθετούσαν ένα ξύλινο περιστέρι, που γλιστρούσε στο σχοινί και στα μισά περίπου της διαδρομής άφηνε να πέσουν στο πλήθος λουλούδια και κονφετί.

Με την πτώση της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας (la Serenissima) όλες οι εκδηλώσεις σιγά σιγά εγκαταλείφθηκαν και το περίλαμπρο βενετσιάνικο Καρναβάλι ξεχάστηκε για όλο το 19ο αιώνα. Μόνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισαν και πάλι οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ στη Βενετία μόλις στα τέλη της δεκατίας του ’70.
Άλλα γνωστά Καρναβάλια της Ιταλίας είναι:
• στο Βιαρέτζο (Carnevale di Viareggio), όπου παρελαύνουν σατυρικά άρματα (carri allegorici), τα οποία θεωρούνται τα πιο μεγάλα στον κόσμο, που σατιρίζουν τα γεγονότα της επικαιρότητας (κυρίως πολιτικούς)
• και στην Ιβρέα (Carnevale di Ivrea), όπου λαμβάνει χώρα η περίφημη μάχη των πορτοκαλιών (La battaglia delle arance), σε ανάμνηση της εξέγερσης του λαού εναντίων των αρχόντων στα μέσα του 18ου αιώνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ την επίσημη σελίδα για το Καρναβάλι της Βενετίας με:
το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, φωτογραφίες & βίντεο
Δείτε Εδώ σε Live τηλεοπτική μετάδοση τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Βενετία

Ελληνικές Απόκριες ! 🎭 2
Οι Απόκριες είναι γιορτή με μεγάλη ιστορία. Έχοντας τις ρίζες τους στην Αρχαία Ελλάδα και τη λατρεία του Διονύσου, διαδόθηκε και σήμερα αποτελεί ένα πραγματικό ψηφιδωτό ιστορίας και λαογραφίας του παρελθόντος. Τα ήθη και τα έθιμα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας το μαρτυρούν.

Αποκριά (αποκρεά) σημαίνει αποχή από το κρέας. Επίσης, κατά μία εκδοχή, η λατινογενής λέξη «Καρναβάλι» αποτελείται από τις λέξεις carne = κρέας και vale = χαιρετώ.

Την έννοια της αποκριάς την συναντάμε για πρώτη φορά στην Αρχαία Ελλάδα, στις πομπές που γίνονταν κατά τη διάρκεια των Ελευσινίων Μυστηρίων, που μαζί με τα Διονύσια είναι οι πρόγονοι του σημερινού καρναβαλιού.

Τις ημέρες των τελετουργιών οι παρευρισκόμενοι μεταμφιέζονταν σε σάτυρους ή κάλυπταν το πρόσωπό τους, προκειμένου να παραμείνει άγνωστη η ταυτότητά τους και επιδίδονταν στον χορό και στο ποτό με προκλητικές πράξεις και έντονη βωμολοχία.

Οι Ρωμαίοι στη συνέχεια ευτέλισαν την ουσία των τελετών αυτών και τις διέδωσαν στις χώρες της αυτοκρατορίας τους.

Σήμερα οι Απόκριες ονομάζονται «Τριώδιο». Η ονομασία αυτή προέρχεται από τις «τρεις ωδές» του Ευαγγελίου της Ορθοδοξίας.

Το «Τριώδιο» αρχίζει την Κυριακή του «Τελώνη και Φαρισαίου», συνεχίζει με την Κυριακή του «Ασώτου Υιού», την Κυριακή της «Απόκρεω» και ολοκληρώνεται την Κυριακή της «Τυρινής» ή «Τυροφάγου».

Η επόμενη είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής και ξεκινάει η νηστεία, η οποία διαρκεί 40 ημέρες. Οι χριστιανοί ονόμασαν την μέρα αυτή «Καθαρά Δευτέρα», γιατί με την έναρξη της νηστείας θεωρούσαν ότι ξεκίναγε η «κάθαρση» του σώματος και του πνεύματος.

Η πιο λαμπρή περίοδος της αθηναϊκής Αποκριάς συμπίπτει με την belle epoque στην εποχή του Τρικούπη. Τότε είναι που επικρατεί στα αστικά κέντρα το καρναβάλι δυτικού τύπου, με σερπαντίνες, παλιάτσους, τυποποιημένες μεταμφιέσεις, χορούς, πομπές με άρματα, κομιτάτα και άλλες πολυδάπανες παραστάσεις.

Ακόμη και στα τουρκοκρατούμενα Γιάννενα ή στην Κόνιτσα γινόταν η γνωστή παρέλαση των αρμάτων με συμβολικές και σατιρικές παραστάσεις

Ισπανικές Απόκριες ! 🎭

Στην πόλη Κάδιθ, στο νότιο τμήμα της Ανδαλουσίας, ο εορτασμός του Τριωδίου δε θα μπορούσε να μην συνάδει με τη γραφική και ήρεμη εικόνα της! Ξέχασε τα φαντασμαγορικά shows και τις υπερβολικές φορεσιές. Απο τις 11-21 Φεβρουαρίουυπαρχει ενας παραδοσιακό τρόπο εορτασμού των Αποκριών. Καρναβαλιστες στους δρόμους, σε ομάδες γνωστές και ως chirigotas, καυτηριάζουν με σατιρικό τρόπο την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα, «μονομαχώντας» μέσα από το διαγωνισμό που λαμβάνει χώρα στο Teatro Falla για την ανάδειξη του καλύτερου. Η μεγαλύτερη παρέλαση ωστόσο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 14 Φεβρουαρίου.

Γερμανικές Απόκριες ! 🎭

Ίσως το πιο παράξενο καρναβάλι στον κόσμο! Κάθε χρόνο στις 11/11, στις 11:11 γίνεται το μεγάλο... μπαμ και ξεκινά πρώιμα η καρναβαλική περίοδος στην Κολονία, στη βορειοδυτική Γερμανία. Οι κάτοικοι, αλλά και οι τουρίστες, ξεχύνονται στους δρόμους, κατακλύζουν τις πλατείες και γεμίζουν τα bars της πόλης, συμμετέχοντας σε πάρτι μέχρι το πρωί! Οι εκδηλώσεις, για φέτος, διαρκούν μέχρι και τις 17 Φεβρουαρίου, ενώ κορυφώνονται την τελευταία εβδομάδα πριν τη Σαρακοστή. Να είσαι εκεί στις 15 Φεβρουαρίου στη φημισμένη παρέλαση Rosenmonntag, όπου ομάδες με στολισμένα φορτηγά και τρακτέρ αλλά και μουσικές μπάντες παρελαύνουν σε έναν δρόμο 6 χλμ. στο κέντρο της Κολωνίας.

Κροατικές Απόκριες ! 🎭

Ένα μήνα διαρκούν οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Κροατία και συγκεκριμένα στην πόλη Ριέκα. Από τις 17 Ιανουαρίου έως και τις 17 Φεβρουαρίου, η «βασίλισσα του καρναβαλιού των Δαλματικών Ακτών» φοράει την πιο φανταχτερή στολή της και σε υποδέχεται σε ένα γλέντι άνευ προηγουμένου! Παντρεύοντας τις δυτικές επιρροές (Βενετία, Αυστρία) με τις σλαβικές παραδόσεις, δημιουργεί ένα άκρως εναρμονισμένο μείγμα πανηγυρικών εθίμων. Η έναρξη σηματοδοτείται από τη διαδικασία ανάδειξης της βασίλισσας του Καρναβαλιού και συνεχίζεται με παρελάσεις και γιορτές στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Post has attachment

Post has attachment

Wait while more posts are being loaded