Post has attachment
Poziv studentima FET-a za prijavu na mentorski program BH Futures Foundation

Pozivaju se zainteresovani studenti našeg fakulteta da se do 31.05.2018. god. prijave za mentorski program BH Futures Foundation. Mentorisanje je ključno za uspješnu karijeru i bitna komponenta u razvoju budućih lidera. Obrazovanje i profesionalno iskustvo naših istaknutih stručnjaka koji žive i rade u inostranstvu pružaju ogromnu vrijednost mladima Bosne i Hercegovine. Stotine takvih profesionalaca su spremni da obučavaju mlade ljude i žele prenijeti svoje znanje i životna iskustva. Pridružite se mentorskom programu koji povezuje talentovane studente u Bosni i Hercegovini sa našim uspješnim profesionalcima iz inostranstva. Prijave se zatvaraju 31. maja 2018. god.

Za više informacija studenti mogu posjetiti www.bhfuturesfoundation.org/mentoring te aplicirati na info@bhfuturesfoundation.org

Post has attachment
XIV Međunarodni simpozij iz informacijsko-komunikacijskih tehnologija INTSIKT 2018

Fakultet elektrotehnike u Tuzli u saradnji sa Fakultetom elektrotehnike u Ljubljani i BIT Centrom Tuzla 21. i 22. maja 2018. god. organizuje XIV Međunarodni simpozij iz informacijsko-komunikacijskih tehnologija INTSIKT 2018. INTSIKT 2018 je međunarodni forum koji okuplja znanstvenike i inženjere čiji su interes informacijsko-komunikacijske tehnologije, a ove godine tema simpozija je Bridging Digital Divide. Ugledni predavači sa univerziteta i industrije će obraditi teme koje između ostalog uključuju: Impact of digital divide on innovations and society welfare, Digital Divide in Learning, Bridging digital divide in electricity supply, Regulatory authorities and digital divide, Government activities to bridge digital divide, Bridging digital divide in medicine, Bridging digital divide impact on innovations.

Svečano otvaranje je u Dramar centru u ponedjeljak 21.05.2018. godine sa početkom u 09:30, a više detalja o programu simpozija, predavačima i načinu registracije i učešća na www.intsikt.ba.
Photo

Post has attachment
Predstavljanje IEEE BiH sekcije i IEEE BiH PES društva

U ponedjeljak 21.05.2018. god. od 10:45 sati u malom amfiteatru 101 će se održati predstavljanje IEEE BiH sekcije kao i IEEE BiH PES aktivnosti i buduće aktivnosti. Ova prezentacija je namijenjena prvenstveno studentima s ciljem da se isti uključe u IEEE i svoje ideje i vizije kroz IEEE pokušaju pretvoriti u djelo. Misija IEEE u BiH je da poveže akademsku zajednicu nastavnike, saradnike i studente, te da bude jedan vid spone u povezivanje realnog sektora i naučno-istraživačkih institucija. IEEE BiH za 2017 godinu dobio je nagradu za najbolju malu sekciju u IEEE R8 (regiju 8 predstavlja Evropa i Afrika). Pozivamo sve zainteresovane studente da se pridruže ovoj prezentaciji i saznaju kako se mogu uključiti u IEEE te ostvariti brojne pogodnosti svojim članstvom.
Photo

Post has attachment
Održan Seminar "Kvalitet električne energije"

Dana 11.05.2018. godine na Fakultetu elektrotehnike Tuzla održan je Seminar pod nazivom „Kvalitet električne energije“. Organizacioni odbor i predavače Seminara sačinjavali su eminentni profesori sa Fakulteta elektrotehnike i računarstva Zagreb, Elektrotehničkog fakulteta Beograd i Fakulteta elektrotehnike Tuzla, te istaknuti stručnjaci iz oblasti „Kvaliteta električne energije“ iz regulatornih agencija, elektroenergetskog sektora i industrije. Prema riječima voditelja Seminara Prof. dr. Amira Tokića ovaj naučni skup je okupio gotovo sva najznačajnija imena u regiji koji se bave ovom relativno novom oblašću elektrotehnike.
Prisutnih preko 80 učesnika Seminara moglo je poslušati 8 predavanja iz sljedećih oblasti:
• Uvod u problematiku kvaliteta električne energije. Značaj i aktuelnost.
• Uzroci, prostiranje i posljedice događaja u elektroenergetskom sistemu iz
domena kvaliteta električne energije. Primjeri iz prakse.
• Normativi i Standardi iz oblasti kvaliteta električne energije. Iskustva iz
Hrvatske.
• Mjerenja prijenosnih karakteristika naponskih mjernih transformatora vezano
za kvalitetu električne energije.
• Estimacija naponskih flikera u prijenosnoj elektroenergetskoj mreži.
• Uticaj modernih elektronički baziranih potrošača na parametre kvaliteta
električne energije u distributivnim mrežama. Statistička analiza parametara
kvaliteta električne energije.
• Uticaj ferorezonancije na kvalitet električne energije: iskustva iz prakse.
• Mjerenje i rezultati kvaliteta električne energije u elektroenergetskom sistemu
BiH.
• Praktična primjena kvalitete snadbijevanja električne energije u BiH:
Trenutno stanje i naredni koraci.

Kroz zaključke Seminara još jednom je potcrtana važnost ove oblasti za dalji razvoj EES BiH, pokrenute inicijative za što brže donošenje zakonske regulative koja bi adekvatno rješavala probleme „Kvaliteta električne energije“, te su date smjernice i delegirane nove aktuelne teme za naredne Seminare.
Photo

Post has attachment
Prezentacija ERASMUS+ projekta BENEFIT

Povodom Dana telekomunikacija, koji se obilježava svake godine 17. maja, Fakultet elektrotehnike Univerziteta u Tuzli će predstaviti ERASMUS + projekat BENEFIT koji ima za cilj osavremenjavanje studija telekomunikacija na univerzitetima u Bosni i Hercegovini, ali i jačanje veza sa industrijom i njihov veći angažman u edukaciji i pripremi studijskih programa.

Prezentacija projekta će se održati na Stelektu, 17.5.2018. godine sa početkom u 10 sati. Osim profesora sa Fakulteta elektrotehnike, učešće će uzeti i partneri na projektu: BIT centar Tuzla i Bicom Systems, koji će prezentirati mogućnosti za studentsku praksu u okviru projekta BENEFIT. U fokusu će biti opis modernizacije studijskog programa telekomunikacija, prilike za posjete studenata partnerima Ericsson, Cisco i Alpe Adria University u Klagenfurtu. U obilježavanju Dana telekomunikacija na Fakultetu elektrotehnike će uzeti učešće i BH Telecom.
Photo

Post has attachment
Poziv za prijavu na hackathon "Innovation Hack 2018" u Mostaru

U Mostaru će se u organizaciji SPARK poslovnog parka d.o.o. i podršku Sportradar-a u periodu 07.-08.07.2018 održati hackathon "Innovation Hack 2018". Ovim putem pozivaju se svi studenti zainteresovani za startupe mobilne, web ili desktop aplikacije bazirane na sportskim podacima da se prijave individualno ili u timu putem zvanične web stranice https://innovation-hack.spark.ba/hr/naslovnica/ na kojoj mogu pronaći teme za prijavu i sve dodatne informacije u vezi sa ovim događajem.
Photo

Post has attachment
I ove godine izuzetno veliki interes za upis na FET

Danas je održana već tradicionalna informativna manifestacija Dan otvorenih vrata Fakulteta elektrotehnike. Tokom manifestacije, zainteresovanim posjetiocima obratili su se dekanesa i prodekan Fakulteta elektrotehnike te održana prezentacija studijskih programa i usmjerenja koja budući studenti mogu upisati na Fakultetu elektrotehnike.

Posjetioci su mogli obići sale i laboratorije u zgradi Fakulteta elektrotehnike te sa nastavnim osobljem i studentima razgovarati o svim pojedinostima u vezi sa prijemnim ispitom, studijskim usmjerenjima i načinom studiranja na Fakultetu elektrotehnike.

Ovom prilikom svoje organizovanje, dosadašnje aktivnosti, realizovane i planirane buduće projekte budućim kolegama zajednički su predstavila studentska udruženja koja djeluju na našem fakultetu: Studentsko vijeće Fakulteta elektrotehnike (SFET), EESTEC LC Tuzla i IEEE Student Branch Tuzla.
Photo

Post has attachment
Poziv studentima za prijavu na Ljetnu radionicu "Summer Camp 2018" kompanije Ericsson Nikola Tesla Zagreb - Deadline 30.04.2018.

Kompanija Ericsson Nikola Tesla otvorila je poziv za Ljetnu radionicu „Summer Camp 2018“ za sve studente završne godine preddiplomskog studija te studente diplomskih studija koji posjeduju znanja i vještine razvoja softvera. Ljetna radionica će se održati u sedmicama: 9. juli – 20. juli 2018. i 20. august – 7. septembar 2018. Prijave za radionicu će se primati isključivo putem e-pošte na adresu Summer.Camp@ericsson.com (naslov: „Prijava za Summer Camp 2018“) zaključno s 30. aprilom 2018. Sve informacije o pozivu i ljetnoj radionici studenti mogu naći na web stranici https://www.ericsson.hr/natjecaj, a za dodatna pitanja dostupna je i Facebook stranica https://www.facebook.com/entsummercamp/
Photo

Post has attachment
Dan otvorenih vrata Fakulteta elektrotehnike

U petak, 04.05.2018. godine u terminu od 10:00 do 15:00 sati Fakultet elektrotehnike Univerziteta u Tuzli organizuje informativnu manifestaciju Dan otvorenih vrata Fakulteta elektrotehnike.

U sklopu manifestacije, za sve zainteresovane posjetioce predviđeno je:
- obilazak sala i laboratorija u zgradi Fakulteta elektrotehnike
- obraćanje dekanese i prodekana Fakulteta elektrotehnike (od 11 sati)
- predstavljanje studijskih programa i usmjerenja
- prezentacija pojedinosti u vezi sa prijemnim ispitom, rangiranjem i upisom na studij
- prezentacija studentskih udruženja i studentskog aktivizma na FET-u

I ove godine Fakultet elektrotehnike Univerziteta u Tuzli upisuje studente na studijski program “Elektrotehnika i računarstvo” ravnomjerno raspoređenih na pet usmjerenja (Automatika i robotika, Elektroenergetske mreže i sistemi, Elektrotehnika i sistemi konverzije energije, Računarstvo i informatika i Telekomunikacije) te na studijski program “Tehnički odgoj i informatika”.

Pozivaju se svi zainteresovani da posjete ovu manifestaciju kako bi od našeg nastavnog osoblja i studenata dobili odgovore na sva pitanja u vezi sa studijem na ovom fakultetu.

Više informacija o studiju se može pogledati i na web stranici FET-a: http://fe.untz.ba ili http://fet.ba .
Photo

Post has attachment
Posjeta FET-u Mr.sc. Gordane Kovačević, predsjednice Ericsson Nikola Tesla

U petak 20.04.2018. godine upriličena je posjeta mr.sc. Gordane Kovačević, predsjednice Ericsson Nikola Tesla Zagreb Fakultetu elektrotehnike u Tuzli. Sa dekanesom, prodekanima i nastavnicima našeg fakulteta razgovarano je o dosadašnjoj saradnji FET-a i Ericsson Nikola Tesla te mogućnostima unapređenja iste u narednom periodu. Potom je od 11 sati održano najavljeno predavanje "Ericsson Nikola Tesla - lider digitalnih transformacija" koje je bilo izuzetno korisno, puočno i motivirajuće za sve prisutne studente i nastavno osoblje. Obostrani zaključak je da bi saradnja dvaju institucija mogla biti još bolja nakon ove posjete jer prostora za zajedničko djelovanje ima izuzetno mnogo i svakako da će se intenzivno raditi na tome u narednom periodu.
Photo
Wait while more posts are being loaded