Post has attachment
Нова Година в Шумен

Началото на 2015-та и предстоящото посрещане на 2016-та събрахме в този албум. Надяваме се да ви хареса и да допълните впечетленията си от нашия град.

Пожелаваме весели празници на всички съграждани!
#НоваГодина #Шумен

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment

Post has shared content
Паметник на Константин Каварналиев в Шумен

Роден е в Шумен през 1866 г. Каварналиев завършва Военно училище в София. Участва в Сръбско-българската война през 1885 г. като юнкер и се отличава в сраженията при Сливница, Цариброд и Пирот, а след войната за съединението завършва Военна академия в Белгия и след това специализира и в Италия. На 15 декември 1907 е назначен за началник-щаб на 5-а пехотна дунавска дивизия. През Балканската война е на същата длъжност, като за кратко в периода 14 декември 1912 до 16 януари 1913 г. е командир на 5-ти пехотен дунавски полк. През Междусъюзническата война е назначен за командир на 3-та бригада от Трета пехотна балканска дивизия.

През 1916 г. в чест на Константин Каварналиев от 9-а Плевенска дивизия е издигнат седемметров паметник на мястото, където е погребан полковникът. Намира се на малък хълм, непосредствено до пътя за Валандово, на 3-4 км от Дойран. Като форма наподобява паметниците на Васил Левски в София и на Царя Освободител. Той е бил с надпис "Полковник Каварналиев, загинал за свобода и родина, от 9-ата Плевенска дивизия". Паметникът е открит с прочувствена реч на полк. Борис Дрангов (също загинал по-късно на завоя на Черна). Слово произнася и писателят Антон Страшимиров. В присъствието на войскови части от 9-а Плевенска пехотна дивизия е извършена панихида от полковите свещеници. Освен полк. Каварналиев на мястото са погребани и петима войници. Те са загинали по-късно, през Първата световна война (1915-1918). Около този паметник се намират и гробовете на много други българи - както на загиналите през двете Балкански войни, така и на тези от Втората световна война.Екипът на Само за Истински Българи Ви казва Гордей се Българино!
https://www.facebook.com/istinski.balgari?ref=hl

Post has shared content
Menuto.net "отвори врати" в Шумен и Плевен
Photo

Post has attachment
Хей, шуменци, нали не сте забравили, че на 28 и 29 септември ще се състои националния събор "Доблест и Слава"? Основното събитие на събора, ще е възстановката на битката за шуменската крепост между войските на Владислав III Варненчик и Мурад II. Очакваме ви... и не забравяйте да доведете и приятелите си :) А ако искате да споделите и впечатленията си харесайте страницата ни във Фейсбук-> http://on.fb.me/1aitRrq
Photo

Post has attachment
Шумен е наситен с история. Оттук води началото си българската държава, оттук тръгва славата и гордостта ни като народ.

(c) Aspekti.info | Източник: http://www.aspekti.info/bg/photo-galleries/i/15-shumen/#ixzz2fTVk90md 
Follow us: Aspekti.info on Facebook

Интересно : )

Post has attachment

Post has attachment
Wait while more posts are being loaded