Post has attachment
PASTINAAK

Pastinaca sativa subsp. sativa, pinksternakel of witte wortel is een plant uit de schermbloemenfamilie, Apiaceae. Het is een circa 20 cm lang wortelgewas met een zoete anijsachtige smaak en een crème-witte kleur.

Voedingswaarde
Hoeveelheid per 100 g Energie (kcal) 75

Vet 0,3 g
Verzadigd 0,1 g
Meervoudig onverzadigd 0 g
Enkelvoudig onverzadigd 0,1 g
Cholesterol 0 mg
Natrium 10 mg
Kalium 375 mg
Koolhydraten 18 g
Voedingsvezels 4,9 g
Suikers 4,8 g
Eiwitten 1,2 g

Vitamine A 0 IU Vitamine C 17 mg
Calcium 36 mg IJzer 0,6 mg
Vitamine D 0 IU Vitamine B6 0,1 mg
Vitamine B12 0 µg Magnesium 29 mg
Photo

Post has attachment
PALMKOOL

Palmkool is een tweejarig, winterhard, eeuwenoud bladgewas dat op alle grondsoorten geteeld kan worden en een typische wintergroente is. Hij wordt palmkool genoemd omdat de smalle kroezende bladeren als bij een palmboompje van de stengel afgroeien.

Vanaf de herfst tot ver in februari kan palmkoolblad geoogst worden. Als de vorst erover is geweest dan smaakt het blad wat zoeter. De plant kan zeer goed tegen de winter; het is samen met boerenkool één van de weinige planten die ´s winters geoogst kunnen worden. Je oogst de plant van onderen af; het groeitopje mag je niet oogsten. Als je de onderste bladeren wegplukt om op te eten dan zul je zien dat de plant steeds meer op een palmboom gaat lijken. Hij doet zijn naam eer aan.
Photo

Rammenas, goed voor spijsvertering

Rammenas wordt tot de stomachicums of maagversterkende middelen gerekend omdat het de afscheiding van maagsap bevordert. Hierdoor is het een digestief of algemeen spijsvertering bevorderend middel. Door de vele fytonutriënten in zwarte radijs, denk aan de vele vitaminen, mineralen en aminozuren, kan het worden beschouwd als een aansterkend middel. Omdat de spieren van de darmen worden aangesterkt door rammenas heeft het een laxerende werking.

In de fytotherapie wordt rammenas om deze medicinale redenen aangewend bij de volgende aandoeningen die met de spijsvertering te maken hebben:

Anorexia of gebrekkige eetlust,
Zwakke maagfunctie,
Dyspepsie, indigestie,
Spijsverteringsmoeilijkheden,
Meteorisme of opgezette buik,
Flatulentie of winderigheid,
Chronische diarree door leverlijden,
Constipatie of ´luie darmen´ door overbelasting met medicijnen of voeding.

Post has attachment
Rammenas kun je op verschillende manieren eten, voor recepten klik op de link hieronder.

Ook voor heerlijke recepten van meerdere vergeten groenten kun je op deze site terecht.

http://www.zelfmaakrecepten.nl/rammenas/

Hoe eet je pastinaak?

Je kunt pastinaak rauw eten. Net als wortels en bietjes kun je het raspen zodat het als basis voor een salade dient. Pastinaak kan gegeten worden in plaats van aardappels of dan eigenlijk zoete aardappels aangezien ze een vergelijkbare zoete smaak hebben Je kunt ze koken, bakken of gratineren. Het is lekker om ze te kruiden met groene kruiden als basilicum, tijm en peterselie. Als je ze lang kookt worden ze papperig en kun je ze gebruiken in plaats van meel om een soep dikker te maken. Omdat ze vrij zoet smaken werden ze enkele honderden jaren geleden, toen suiker nog niet bestond, gebruikt om jams en cakes mee zoet te maken. Kort gegratineerd zijn ze lekker door een salade.

Voor meer recepten met pastinaak, klik op de onderstaande link.

http://www.zelfmaakrecepten.nl/?s=pastinaak

Post has attachment
SCHORSENEER

De schorseneer heeft een donkere schil, maar is een witte wortel. De naam komt van het Italiaanse woord scorzone, dat zwarte adder betekent. Schorsenerensap zou een goed middel zijn tegen adderbeten, was de overtuiging vroeger. In het Oud Hollands wordt het dan ook wel Adderkruid genoemd. In het einde van de zeventiende eeuw worden voor het eerst in ons land schorseneren geteeld. Nog een andere naam voor schorseneren is keukenmeidenverdriet. Waarschijnlijk komt deze naam vanwege het feit dat bij het schillen van schorseneren een witte kleverige sap vrijkomt, waardoor het gebruik van handschoenen aan te raden is.Photo

Post has attachment
RAMMENAS

De rammenas is een plant uit de kruisbloemenfamilie. De naam wordt ook wel als ramenas gespeld. De plant komt oorspronkelijk uit het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied.
Photo

Werkzame stoffen rammenas

Rammenas bevat een grote verscheidenheid aan werkzame stoffen. De wortel van deze plant wordt het meest voor medicinale doeleinden gebruikt. De bladeren en de zaden kunnen gegeten worden maar zijn niet vaak de basis voor een natuurmedicijn, alhoewel dat een reële optie is. In zwarte radijs zitten raphanusine A, B, C en D. Deze stoffen zijn samen met de vele zwavelverbindingen verantwoordelijk voor het grootste deel van de medicinale effecten. Daarnaast bevat de pittige wortel zeer veel overige nutriënten: de vitaminen betacaroteen, B1, B2, B3, B5, B6, foliumzuur(B11) en vitamine C. Er zitten de mineralen calcium, magnesium, fosfor, ijzer, mangaan, chroom, seleen, silicium, boron, koper, natrium, kalium, zink en zwavel in rammenas. Verder bevat het enzymen, koffiezuur, feruleenzuur, p-coumarinezuur, oxaalzuur, vezels, vetzuren, fytosterolen, koolhydraten, proteïnen en 17 soorten aminozuren.

RAMMENAS als natuurlijk ontsmettingsmiddel.

De antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen zijn niet alleen inwendig maar ook uitwendig zeer goed toepasbaar. Het verhoogt de lokale doorbloeding wat een klein beetje roodheid op de huid veroorzaakt, gevolgd door een afkoelend effect. Om deze medicinale redenen kan het worden gebruikt bij de volgende indicaties:

Zonnebrand,
Beperkte brandwonden,
Luieruitslag,
Haaruitval.

Hoe eet je palmkool?

Je kunt palmkool prima gebruiken in plaats van spinazie.

Het blad kun je eventjes koken maar het is ook lekker om het te roerbakken. De nerf is wat taaier en kun je er het beste af halen. Deze bak je apart. Snijd de nerf in kleine stukjes. Het is lekker om het met een uitje en knoflook op een laag vuurtje te fruiten en het deksel 10 minuten op de pan te houden. Voor de smaak kun je er wat verse gember en rode peper bij doen. Verse kurkuma meebakken is ook heerlijk; deze versnipper je en voeg je de laatste drie bakminuten toe. Je kunt de palmkoolnerven als apart bijgerechtje opeten of samen de bladeren bakken. Je voegt in het laatste geval de bladeren de laatste twee minuten van het bakken toe. In Italië is palmkool een favoriet ingrediënt in minestronesoep.
Wait while more posts are being loaded