Post is pinned.
Social Learning
Mensen werken en leren omdat daar een beloningen tegenover staan. De belangrijkste beloningen zijn de sociale beloningen omdat mensen nu eenmaal ‘sociale dieren’ zijn. Door samen met anderen te leren en vervolgens de waardering voor de eigen inbreng terug te krijgen wordt het leren betekenisvol.

Post has attachment
Coderen met de (PO) klas?
https://code.org/learn

Post has attachment
Hoe cool is dit?
Nu nog een NL versie........

Post has attachment
Een aanrader: Stratospher van Michael Fullan (Ca)
Het draait in dit boek om het integreren van Technologie, Pedagogie en Veranderkunde en hoe dat het onderwijs (of het leren) voor iedereen kan veranderen.

Veel mensen zouden graag iets aan ons (verouderde) onderwijssysteem veranderen en verbeteren. Door gebruik te maken van de drie in dit boek toegelichte elementen Technologie, Pedagogie en Veranderkunde kan dat.

ps
Deze samenvatting is mijn vertaling van zowel de inhoud als het Engels en dus zeker niet altijd de juiste. Feedback en suggesties worden op prijs gesteld.

Post has attachment
Technologie kan goed onderwijs versterken, maar geweldige technologie kan nooit slecht onderwijs vervangen'

Post has attachment
We lopen hier op dit gebied nu eenmaal altijd een tijdje achter op de USA. Maar hier gaan wij dus ook naar toe.

Post has attachment
Interessante lesmethode voor het PO lijkt me.
Ben benieuwd naar ervaringen

Post has attachment
Chatten met een klasgenoot die alleen Fins (of een ander voor ons onbegrijpelijke taal) spreekt? Dat kan dus via google spreatsheets.

Post has attachment
De Wendel in wolken met minicomputers
(bron: NHD 6 oktober 2014)

BOVENKARSPEL - De vijfde groepers van de Wendelschool in Bovenkarspel werken sinds de zomervakantie ’in de cloud’. Met hun Acer chromebook kunnen ze in eigen tempo de leerstof verwerken en repeteren. Juf Marjolein Schiebergen en directeur Willem Blok zijn enthousiast en denken nu al aan uitbreiding van de proef.

Met de kleine laptopjes hebben de veertien leerlingen van groep vijf na persoonlijk inloggen toegang tot de software die juf Marjolein voor ze heeft geselecteerd. Het werken ’in the cloud’ betekent dat alles op afstand via het internet gebeurt. De computertjes kunnen daardoor toe met een beperkt eigen geheugen. Voordeel is dat ze goedkoper zijn, heel snel opstarten en bijna geen energie gebruiken.

Met de software ’ergens’ centaal opgeslagen is het voor de leverancier ook gemakkelijk om deze aan te passen, dat hoeft niet meer op alle werkplekken. ,,Helemaal ideaal wordt het als de software zich automatisch voegt naar de leerling, dus dat een snelle leerling ook sneller door de stof kan gaan".

Voorlopig past juf Marjolein het programma per leerling aan. Dat is wel wat extra werk, maar ze heeft het er voor over. Ze is een van de drie ict’ers op het Vierspan, dat De Wendel vormt met De Woud in Grootebroek. Ze is aanspreekpunt voor de automatisering en wilde meteen met haar klas meedoen toen directeur Blok met het voorstel van een proef kwam.

Sneller

Met de computer kunnen de leerlingen sneller, interactief en individueel de leerstof verwerken, ook de minder vlotte leerlingen. In de klas hebben ze allemaal hun ’oortjes’ in zodat ze elkaar niet storen.

Franchesca krijgt een woord te horen en moet dat dan intypen op een leuke achtergrond op het scherm. Iets verder werkt Erik een invuloefening af. Hij krijgt vier woorden op het scherm en moet een daarvan in een zin slepen waar nog een woord ontbreekt.

,,Alles wat ze doen gebeurt in de cloud, ze hoeven niets op te slaan dat gaat als het ware vanzelf. Voordeel is ook dat ik meteen mee kan kijken op mijn eigen meer uitgebreide chromebook", vertelt Schiebergen.

Ook zit er een leerlingvolgsysteem ingebakken, zodat de vorderingen goed kunnen worden bijgehouden. Op grond hiervan en van andere testjes durven ze al te stellen dat het erg goed gaat. ,,We doen dit niet slechts om de computer te gebruiken, maar primair om het leerresultaat te verbeteren. Het is ook niet zo dat ze de hele dag achter het scherm zitten. Ze krijgen gewoon les, we hebben nog boeken en ook schrijven ze nog in schriften. De motoriek moet ook ontwikkeld worden en de normale sociale vaardigheden", voegt Blok toe.

Waarschijnlijk krijgt eerst de zesde groep ook een chromebook, ze zitten met groep vijf in een combinatieklas, en zal ook op De Woud de minicomputer worden geïntroduceerd. De middelen wil de directie halen uit wat schuiven met posten en uit geld voor het gangbare computernetwerk. ,,Ik denk dat we binnen twee jaar helemaal ’in the cloud’ werken", verwacht Blok.
Photo

Post has attachment
Chromebooks nu al weer bijna een jaar op basisschool de Klipper in Hoorn
Wait while more posts are being loaded