Πέθανε η Ρουμπινα του παππαδατου του μεμα η γυναίκα σήμερα. Ο ορισμός της Αγίας. Πότε δεν έιχε να πει κακό για κανένα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τη σκεπασει. Συλλυπητήρια στους δικούς της.

Post has attachment

Post has attachment
Καθώς η συλλογή του καρπου οδεύει προς το τέλος της οι περισσότεροι από τους καλλιεργητες ψάχνουμε να βρούμε τι λιπάσματα θα χρησιμοποιήσουμε και πότε. Εδώ στην ελαιουργικη Κεφαλονιας κάναμε μια έρευνα αγοράς και βρήκαμε ότι για ένα ελαιωνα 80 δέντρων ηλικίας 50 χρόνων θα χρειαστεί 3 κιλά λίπασμα μεικτό στο κάθε δέντρο. Επίσης θα χρειαστεί 200 γραμμάρια βόρειο κάθε δέντρο. Το κόστος είναι γύρω στα 300€ για τον ελαιωνα ο οποίος είναι 4,5 στρεματα. Το πρόβλημα είναι ότι σε περίπτωση που δεν θα είναι η χρονιά των δέντρων ή σε περίπτωση που η άνοιξη δεν περάσει ευνοικη τότε θα έχουμε ρίξει αυτά τα λεφτά στο χώμα δίχως αντικείμενο.
Εμείς θα δοκιμάσουμε να σπειρουμε βικο στον ελαιωνα. Ο λόγος είναι ότι έτσι προσθέτουμε το απαραίτητο άζωτο στα δέντρα μας αλλά με μικρότερο κόστος. Και αυτό γιατί με 17 κιλά σπορο στο στρεμα και την ίδια ποσότητα βόρειο για το κάθε δέντρο το κόστος ανέρχεται στα 170€.
Σημειώνεται ότι χρησιμοποιούμε μόνο πιστοποιημενο σπορο που φέρει το ταμπελακι του υπουργείου και όχι ότι σπορο μας πλασάρει ο κάθε έμπορος.
Επίσης το κέρδος είναι διπλό γιατί εκτός από το χαμηλότερο κόστος της λιπανσης, σε περίπτωση ακαρπιας των δέντρων μας μένει ο σανος σαν έσοδο από το κτήμα μας.
Όμως δεν είναι όλα τέλεια και υπάρχει κάποιο ρίσκο. Αυτό είναι σε περίπτωση ανοιξιάτικου παγετου υπάρχει περίπτωση να καουν τα νεαρά φυτά και να πάει στραφι ο κόπος μας. Όμως στη Λειβαθω δεν έχουν καταγραφεί ανοιξιάτικοι παγετοι ποτέ.
Σημειώνεται επιπρόσθετα ότι η σπορα δεν γίνεται σε όλο το κτήμα αλλά σειρά πάρα σειρά, αφήνοντας έτσι διαδρόμους για ένα ραντισμα με χαλκό το Φλεβάρη η ένα ψεκασμα επάνω στην ανθοφορια για το πυρηνοτρυτη.
Με την εναλλάξ σπορα κερδίζουμε και καλύτερη διαχείριση των ανοιξιάτικων βροχοπτωσεων γιατί μένει περισσότερο νερό να αποθηκευτεί στο έδαφος καθώς κατά την άνοιξη κάθε σταγόνα βροχής που πέφτει είναι πολύτιμη και δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ανταγωνισμό μεταξύ δέντρων και βικου.
Γκατζετακι απαραίτητο για την καλύτερη εφαρμογή της μεθόδου είναι το κλείδωμα της ταχύτητας του τρακτέρ ώστε να γίνει η σπορα ομοιομορφη καθώς επίσης και οι οδηγίες που δίνονται από το κατασκευαστή του σπορεα λιπασματοδιανομεα.
Η βιολογική λίπανση είναι μεν φθηνότερη από την συμβατική αλλά έχει ένα σχετικό ρίσκο, ενώ δεν έχουμε προσθέσει στο χωράφι το απαραίτητο κάλιο και φώσφορο. Αυτά όμως είναι καλύτερα να τα προσθέτουμε το φθινόπωρο σκετα και όχι μαζί με το άζωτο, και σε μικρότερες ποσότητες.

Μένει να δούμε αν θα βγούμε σωστοί για την επιλογή της βιολογικής καλλιέργειας έναντι της συμβατικης.
Photo
Photo
30/12/16
2 Photos - View album

Σαν σήμερα το 1999 πέθανε ο παππούς μου ανήμερα της γιορτής του. Να ζήσουμε να τον θυμόμαστε όπως ήταν λεβεντης. Χρόνια πολλά σε όλους τους χωριανους

Post has attachment
Ζημιές στο χωριό μετά τις καταρακτωδεις βροχές του Νοεμβρίου 2016
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
7/12/16
25 Photos - View album

Post has attachment

Post has attachment
Κλιματσια, ξεκινησε η βουλη
Photo

Post has attachment
#Lourdas beach oposite our village #Spartia on the other side of bay
Photo

Οι Σπαρτινοι αποφασισαν να μην τιμησουν το μητροπολιτη μας που ηρθε στην Εκκλησια του χωριου μας. Θα πρεπει να ντροπομαστε

Post has attachment
St. Gerasimos valley under the bright sun light. In the background the church and the monastery under mountain Ainos. On the left side over Fragata it is mountain Roudi. During this season in Kefalonia we harvest honey from honey bees and olives.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
13/10/15
5 Photos - View album
Wait while more posts are being loaded