Post has attachment
Ηθικά ζητήματα που εγείρονται κατά την καταλογογραφηση και καθιέρωση ονομάτων φυσικών προσώπων, οικογενειών και συλλογικών οργάνων: πρόσκληση για συμμετοχή στη συγγραφή σχετικού βιβλίου.

Τέλος εποχής, μετά από 22 χρόνια, για το ηλεκτρονικό περιοδικό των ψηφιακών βιβλιοθηκών D-Lib Magazine.http://www.dlib.org/dlib/july17/07editorial.html

Post has attachment

Post has attachment
Επιστολή των ΣΕΑΒ, ΕΕΒΕΠ, ΓΣΒ και ΕΒΕ στον Πρωθυπουργό
"Ωστόσο, ακόμη κι αυτή η ρύθμιση δεν είναι αρκετή. Παρά τις καλές προθέσεις της Υπουργού Πολιτισμού, οι ρυθμίσεις που αφορούν στις δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Θα πρέπει και αυτές οι βιβλιοθήκες, οι οποίες επιτελούν σημαντικό ενισχυτικό ρόλο σε επίπεδο Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, λόγω της έλλειψης σχολικών βιβλιοθηκών, να εξαιρεθούν ρητώς από την καταβολή αμοιβής για τον δημόσιο δανεισμό, διαφορετικά θα πρέπει να θεωρείτε σίγουρο ότι θα οδηγηθούν σε αφανισμό."

Post has attachment
Ο Robert Maxwell και οι άλλοι εκατομμυριούχοι των εκδόσεων επιστημονικων περιοδικών Pergamon press, Elsevier κ.α. Μια πολύ ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική παρουσίαση του ρόλου τους όχι μόνο στην εξέλιξη των επιστημονικών εκδόσεων αλλα, και κυρίως, της ίδιας της επιστήμης! Ευκαιρία να ξανασκεφτούμε και τι σημαίνει ο περίφημος impact factor (συντελεστης επιδρασης) των επιστημονικών περιοδικών. Και πόσο κόστιζαν για τις βιβλιοθήκες οι συνδρομές! Και να δούμε ότι ο κύριος Maxwell έφτασε μέχρι και στο Χίλτον της Αθήνας να διοργανώσει παρτακια για τους φίλους του και κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά, από τη δεκαετία του 50 ακομη! Όμορφος κόσμος...

Post has attachment

Post has attachment
11ο Συνέδριο «Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία», Αθήνα 9-11 Νοεμβρίου 2017.

Το συνέδριο διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από την Ελληνική Εταιρεία Ορολογίας και καλύπτει όλα τα ζητήματα γλώσσας και ορολογίας τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό, εξειδικευμένο θεματικά, επίπεδο. Η εργασία στον τομέα βιβλιοθηκών και πληροφόρησης γενικότερα έχει εκ των πραγμάτων άμεση σχέση με ζητήματα όπως αυτά που πραγματεύεται το Συνέδριο, τουλάχιστον (αλλά όχι μόνο) σε ό,τι αφορά τη δημιουργία και τη χρήση συστημάτων θεματικής ανάλυσης και πρόσβασης.
Για το λόγο αυτό, καλείστε, αν επιθυμείτε, να έχετε πιο ενεργή εμπλοκή είτε συμμετέχοντας στις εργασίες του ή ακόμη περισσότερο υποβάλλοντας πρόταση για εισήγηση. Θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον η μεταφορά στο συνέδριο προβληματισμών και εμπειριών σχετικά με γλωσσικά και συναφή ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι βιβλιοθήκες στην πράξη.
Η υποβολή των περιλήψεων μπορεί να γίνει μέχρι τις 30 Μαρτίου 2017. Περισσότερες πληροφορίες: http://www.eleto.gr/gr/Conference11.html.

Κατερίνα Τοράκη
toraki@tee.gr

Post has attachment
Συγκρατημένη αισιοδοξία με τη συγκρότηση του νέου Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών (έπρεπε εδώ και χρόνια να είχε γίνει), και ευχές στα νέα μέλη για καλή επιτυχία στο έργο τους. Αν, βέβαια, τους αφήσουν να παράξουν!
Αν το υπουργείο θέλει όντως να γίνουν ουσιαστικά πράγματα και όχι λόγια και φιέστες στις Βιβλιοθήκες, τότε κάτι (αλλά και τα πάντα!) μπορεί να πετύχουν, γιατί μπορούν και είμαι σίγουρη ότι θέλουν. Αλλιώς μια από τα ίδια : ένας διακοσμητικός φορέας. Ο χρόνος θα δείξει.

Post has attachment

Post has attachment
Ένας λόγιος σπουργίτης στην Εθνική Βιβλιοθήκη!
Wait while more posts are being loaded