U kan Voor meer info lezen op  
http://www.bloggen.be/praktijkdelichtbron/ 
geheel vrijblijvend.

Post has attachment

Post has shared content
Sake Stoppels, Oefenruimte. gemeente en parochie als gemeenschap van leerlingen, 2013
Dit recente boek van Sake Stoppels, universitair docent Kerkopbouw en Diaconiek aan de VU, leest zeer prettig weg. In de eerste paar hoofdstukken (maar ook in latere) geeft hij de stand van zaken in de praktische theologie weer op het gebied van gemeenteopbouw. Sake Stoppels is geen man van de gemakkelijke vragen of oplossingen: de opzet van zijn boek geeft geen concreet uitgewerkte aanpak. Zijn doel om mensen aan het denken te zetten is mijns inziens gelukt. 
Sake Stoppels zet namelijk in op leerlingschap in plaats van op lidmaatschap van een kerk. Het is hem te doen om een geloofsgemeenschap van mensen die Jezus wil volgen. De zaak van het evangelie; dat is de kern van zijn betoog. Tegelijkertijd gaat het hem ook om de gastvrijheid als gemeenschap, die bijvoorbeeld tot uiting komt in er zijn voor mensen die in de kerk komen voor een viering en het samen loven van God. Het levenslang leren staat hoog in top in dit boek. Hoe krijg je dat voor elkaar? De insteek is namelijk dat een gemeenschap vrijblijvend (ruimte/gastvrijheid) is en wat van je vraagt als gelovige (er zijn grenzen). Dit gegeven heeft een verandering in denken en levenshouding van de kerk op het oog: kerk wordt gemeenschap. Aangezien er geen sprake meer is van het corpus Christianum (christelijk lichaam: de hele maatschappij is doortrokken van christelijke leer, wijze van samenleven), is de kerk van volkskerk zo langzamerhand in een keuzekerk veranderd. Dit heeft gevolg voor onder andere de doop (hoofdstuk 8): Sake Stoppels legt daarin uit dat doop meer van een mens verwacht, dat hij wat afstand neemt van de kinderdoop. Het accent legt hij hier op doop op belijdenis: dopen is een bewuste, persoonlijke keuze (p.162). 
Daarnaast biedt hij in dit boek voorgangers de uitdaging aan om hun werk anders in te vullen. Een voorganger zou meer toeruster van de gemeenschap moeten worden in plaats van pastor. Als de voorganger inzet bij discipelschapsontwikkeling bij een kern van leerlingen, dan kunnen zij de gemeenschap in gaan om voor de mensen te zorgen. Daarbij is ook de voorganger een leerling onder de leerlingen, die Jezus navolgen.
Dit boek nodigt leden uit tot verdere doordenking van geloven en leerlingschap in gemeenschap met elkaar. Het vraagt erom dat het op verschillende plekken in de kerk besproken wordt. Daarbij ervaar ik een appel op mij als voorganger: hoe kan ik duidelijk zijn over mijn geloven en hoe maak ik dat geloof expliciet? Hoe ga ik om met pastoraat? 
Een aanrader voor reflectie binnen kerk en gericht op de toekomst van leerlingen.

Post has attachment
gehoord van een vrijwilliger bij www.teylersmuseum.eu/
De kinderen mogen allemaal proefjes doen in het museum.
Dat wil je toch niet missen! Plaats: Haarlem

Post has attachment
voor de churchminded people, die graag op een bloeiende wijze in de kerk willen staan: 31 januari 2014
www.waarderendegemeenteopbouw.nl

Post has shared content
Een -40- 50 jaar oude droom
“Ik heb een droom dat mijn vier kleine kinderen op een dag zullen leven in een land waar zij niet beoordeeld worden op de kleur van hun huid, maar op de inhoud van hun karakter.”  Het is 28 augustus 1963. Het hoogtepunt van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Een van haar leiders spreekt aan het einde van een protestmars de nu legendarische woorden: I have a dream. De iconische toespraak van Dr. Martin Luther King is een feit.

De droom van Dr. Martin Luther King. Artikel: http://bit.ly/183vCXD ~door Marthe Tholen

Afbeelding: Op 28 augustus 1963 komen honderdduizenden mensen bijeen voor het Lincoln Memioral in Washington waar Martin Luther King, jr. zijn I Have a Dream speech zou houden.  (foto: Wikimedia)
Photo

Post has attachment
11 augustus was Beatrice de Graaf (hoogleraar en expert in terrorisme) de gast in Zomergasten. Het ging over over de razzia in haar geboortedorp Putten, hoe het geloof een rol speelde bij de verwerking van deze catastrofe, over haar eigen geloof en over terroristen, fanatisme en de rol van de samenleving en overheid. En het belang van de eigen verantwoorde keuzen en je niet de keuzen van anderen laten opdringen. En over het samenleven met en respect hebben voor andere religies en overtuigingen. Een erg mooie uitzending. En, denk ik, helemaal passend bij +Nieuwwij 

Post has attachment
Michel van der Plas is overleden. Een groot schrijver en religieus geïnspireerd. Altijd in de schaduw gestaan van Bomans, Halsema en Sonneveld. Door zijn religieuze inspiratie een buitenbeen gebleven en bijna vergeten. Gelukkig is er nog die prachtige uitzending van Kruispunt die hem recht doet die in de gelinkte pagina is opgenomen. Vergeet die niet te kijken als je wat meer van Van der Plas wil weten. In het nieuwe liedboek is, dacht ik, ook materiaal van hem opgenomen. Ik meende zijn naam te hebben zien staan, maar er is helaas geen register van auteurs in het liedboek 

Post has shared content
Zijn jullie al bij deze tentoonstelling geweest?
Hoe was het?
"Dichter bij Jezus kun je niet komen"

Want Hij las in de synagoge voor uit een vergelijkbare rol.

Nu kun je ze in Nederland in het echt zien. Zo'n 2000 jaar oud, vanuit de Dode Zee hier naartoe gehaald. Dat is wel een ritje naar Assen waard toch?

Dank je voor het delen van een post uit de community +Marco Roepers
Zoals je ziet heb ik me gelijk spontaan aangemeld. ;-) 
Wait while more posts are being loaded