Post has attachment
Deze boekbeschrijving is geschreven door een der vrolijke deelnemers van Stichting Boekenwerk.

Boek van de week: The Ministry Of Fear – Graham Greene

Deze week gaat het boek van de week over ‘The Ministry of fear’ (1943), van Graham Greene. Mijn oog viel om twee redenen op dit boek. Enerzijds omdat ik op het VWO een boek van hem gelezen heb, namelijk ‘Our man in Havana’ (1958). Anderzijds, omdat de titel mij deed denken aan de welbekende sketch ‘The ministry of silly walks’ uit de Monty Python comedyserie.
Op een dag tijdens de Tweede Wereldoorlog bezoekt Arthur Rowe een fête voor het goede doel in een klein dorpje op het Britse platteland. Een typisch oer-Brits dorpsfeestje zoals je geregeld ziet in een aflevering van Midsomer Murders.
Als hij bij de waarzegster zit voor zijn toekomstvoorspelling, vertelt ze hem het antwoord op de “Raad-het-gewicht-van-de-taart” wedstrijd. Tot zijn verbazing blijkt de waarzegster gelijk te hebben, want hij wint de taart! Dan begint het avontuur pas echt, want hij heeft het gebak nog geen twee seconden in handen of de organisatoren willen het terug, “er is een fout gemaakt”. Pogingen om de taart los te peuteren houden niet op, want er wordt op geboden en ze proberen Arthur te zelfs vergiftigen. Hierdoor gaat hij naar het goede doel achter de fête om duidelijkheid te krijgen en ontmoet Anna en Willi Hilfe, vluchtelingen uit Oostenrijk.
Daags later is Arthur op de vlucht voor de politie, als een man hem vraagt een koffer met boeken naar een hotel te brengen. Aldaar ziet hij Anna en ontploft de koffer omdat er boeken inzitten, en een bom. In het ziekenhuis komt Anna hem opzoeken. Omdat hij aan geheugenverlies lijdt als gevolg van de explosie noemt het personeel hem ‘Richard Digby’, maar zij zegt gewoon Arthur omdat dat zijn naam is.
Vanaf dit punt zullen er meerdere doden vallen, niet uit pure onhandigheid, maar om wat er werkelijk aan de hand is.
Wil jij weten waarom die taart zo bijzonder is? Kijk dan gauw op onze webshop!

https://www.stichtingboekenwerk.nl/shop/storefront/the-ministry-of-fear
Photo

Post has attachment
Renate Dorrestein:
Renate Dorrestein is een zeer befaamde schrijfster die op 4 mei is overleden. Dorrestein beschrijft als geen ander verschillende levens en de relaties onderling van haar hoofdpersonen in haar boeken. “Zolang er leven is” gaat over drie vriendinnen. “Het duister dat ons scheidt“ gaat over de moeder van de hoofdpersoon, zij wordt verdacht van moord en het boek gaat over hoe haar dorp daar op reageert en uiteindelijk na achttien jaar antwoorden krijgt op de misdaad. “Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje” gaat over een dochter met een moeder die een herseninfarct krijgt, haar man die vreemdgaat en de relatie met haar dochter. De drie romans zijn prachtig geschreven. Je zult bij het lezen van dit boek het zeker eens worden met de verschenen lovende recensies.

Wil jij meer weten over dit onderwerp, neem dan een kijkje op http://www.stichtingboekenwerk.nl/shop
en kijk voor het volledige artikel op onze blog http://www.stichtingboekenwerk.nl/shop/blog.

Post has attachment
Deze boekbeschrijving is geschreven door een van de deelnemers van Stichting Boekenwerk.
BOEK VAN DE WEEK: 1491: New Revelations of the Americas before Columbus
In 1492 arriveerde Columbus op het Amerikaanse continent. De meesten van ons kennen alleen wat er daarna gebeurde. Hoe Europeanen met grote aantallen slaven uit Afrika het continent gingen bevolken en hoe dat de cultuur van het hedendaagse Amerika heeft gevormd. De inheemse volken van Amerika hadden geen schrift. Een tijdperk waar een bevolking nog niet schreef of waarvan geschreven bronnen zijn gevonden heet ook wel prehistorie. Dit boek vertelt dus in principe het verhaal van het continent voor de ‘officiële geschiedenis’. Ondanks dat ze geen schrift hadden waren er wel grote civilisaties zoals de Azteken die verrassend goed opgebouwde maatschappijen hadden. Dingen zoals het genetisch manipuleren van mais en daardoor het verbeteren van de oogst was iets wat de Europeanen nog niet eens hadden uitgevogeld. De indianen leefden niet met de schaarste van het land, maar waren de natuur en grond naar hun wil aan het manipuleren.
We hebben vaak het idee dat Amerika pas echt geciviliseerd was na de kolonisatie en dat de inheemse volken wild en ongedisciplineerd waren. 1491 geeft een compleet ander beeld van deze intrigerende maatschappijen. De schrijver Charles C. Mann geeft nieuwe inzichten met behulp van het laatste onderzoek in wetenschap, geschiedenis en archeologie. Je krijg een beter beeld op de echte manier van leven van pre-kolonisatie Amerika. Het boek kan je perspectief veranderen over de ware betekenis van ‘geciviliseerd’ en hoe een civilisatie is opgebouwd.
1491 is een echte aanrader voor iedereen geïnteresseerd in geschiedenis en Amerikaanse cultuur. Het boek won in 2006 de ‘National Academies Communication Award’ voor beste creatieve werk en is een bestseller in Amerika.
Ben je benieuwd om het zelf te lezen? Kijk dan nu op:
https://www.stichtingboekenwerk.nl/shop/storefront/1491-new-revelations-of-the-americas-before-columbus/
Photo

Post has attachment
Deze boekbeschrijving is geschreven door een der deelnemers van Stichting Boekenwerk.

BOEK VAN DE WEEK: Blast from the past – Ben Elton

Heel trots ben ik op mijn immense gevoel voor humor. In die zin mag ik graag kijken naar comedyseries zoals ‘The Young Ones’ en ‘Blackadder’. Een van de schrijvers van die series is Ben Elton. Juist, de auteur van het boek van het boek van de week.
‘Blast from the past’ verscheen in 1998, het was Elton’s vijfde roman en is later bewerkt voor toneel door het ‘West Yorkshire Playhouse’.
Polly Slade is een jonge vrouw van 34. Ze heeft geen geld, geen liefdesleven en een saaie doorsnee baan bij de gemeente. Ze heeft de aandacht getrokken van de obsessieve Peter. Een ex-cliënt die haar blijft lastigvallen en bedreigen ondanks verschillende contactverboden tegen haar. Daarnaast is er Jack Kent, een soldaat die ooit de jongste kapitein in het Amerikaanse leger was. Zij ontmoette Jack bij een tankstation aan de snelweg toen hij in Engeland als soldaat was gestationeerd. In die tijd was zij het tegenovergestelde van hem. Zij was een activiste en saboteur en woonde in een ‘Peace camp’ op het platteland. Polly was toen zeventien en tijdens de zomer kregen zij een korte affaire. Haar herinneringen aan hem zijn zeer bitter, door de manier waarop de relatie eindigde. Hij nam haar mee naar een hotel en liet haar alleen achter, terwijl ze lag te slapen. Wat haar vooral stak is dat hij haar zonder enige contactinformatie achterliet. Jack, gezegend met een ongelukkig huwelijk, kan maar niet aan Polly’s herinnering ontsnappen. Als generaal staat hij inmiddels hoog op de ladder der militaire rangen, mede dankzij Polly. Zij heeft nog altijd een goede invloed op hem. Daardoor is hij niet betrokken geraakt bij een aantal schandalen die zijn carrière hadden kunnen breken. Midden in de nacht gaat plots Polly’s telefoon over. Het is Jack! Ondanks het onchristelijke uur en het feit dat ze elkaar al zestien jaar niet gezien hebben, wil hij haar komen bezoeken nu hij in Engeland is. Terwijl hij onderweg is, is Peter - Polly haar stalker - dat ook! Niet veel later staan Jack en Peter tegenover elkaar in Polly’s huis. Wat volgt is een gewelddadige confrontatie, die zelfs de geheel onschuldige melkboer het leven kost!
Aarzel dus niet en kijk voor dit spannende boek pijlsnel op onze webshop, voordat het te laat is!

https://www.stichtingboekenwerk.nl/shop/storefront/blast-from-the-past/
Photo

Post has attachment
Roald Dahl is een Britse schrijver die zowel boeken voor kinderen als voor volwassenen schreef. Zijn schrijfstijl is bijzonder te noemen. Geroemd zijn de kinderboeken dat grappig, vreemd, onvoorspelbaar, griezelig en af en toe sadistisch zijn. Maar vergeet niet dat hij korte verhalen met een bijzondere wending aan het eind voor volwassenen schreef.
Wil je lezen over wat er gebeurde toen Sjakie een gouden wikkel vond in zijn chocoladereep? Of hoe Joris een geheimzinnige toverdrank maakte? Of bent u al een volwassene en wilt u zich onderdompelen in de mooie schrijfstijl van Roald Dahl en meer verhalen lezen wat hij heeft samengebundeld in De Boekhandelaar & De Chirurg? Wij hebben al van dit moois in ons bezit!

Wil jij meer weten over dit onderwerp, neem dan een kijkje op http://www.stichtingboekenwerk.nl/shop
en kijk voor het volledige artikel op onze blog http://www.stichtingboekenwerk.nl/shop/blog.

Post has attachment
De Godfather van de Nederlandse thriller.

Na een carrière als taalwetenschapper ging René Appel thrillers schrijven. Tien van zijn boeken werden genomineerd voor de Gouden Strop, die hij tweemaal won voor de boeken ‘De derde persoon’ en ‘zinloos geweld’. Hij wordt daarom ook terecht ‘Godfather van de Nederlandse Thriller’ genoemd.
Om deze redenen benoemd Stichting Boekenwerk deze befaamde schrijver in dit artikel en lichten we vijf boeken toe.

Wil jij meer weten over dit onderwerp, neem dan een kijkje op http://www.stichtingboekenwerk.nl/shop
en kijk voor het volledige artikel op onze blog http://www.stichtingboekenwerk.nl/shop/blog.

Post has attachment
Hierbij de nieuwsbrief van Stichting Boekenwerk: februari 2019
Nieuwsbrief Februari 2019
Nieuwsbrief Februari 2019
stichting-boekenwerk.email-provider.nl

Post has attachment
Deze boekbeschrijving is geschreven door een van de deelnemers van Stichting Boekenwerk.

BOEK VAN DE WEEK : Skin privilege – Karin Slaughter

Dit boek is geschreven door Karin Slaughter, een schrijver die weet hoe ze het kwaadste van een dorp kan vertellen op zo’n manier dat het verhaal je vasthoudt en niet laat gaan. Zij heeft hoogstaande recensies gekregen van onder andere The Times, Daily Mirror en de Guardian die zeggen dat dit boek met een waarschuwing zou moeten komen voordat je het leest. Volgens de Sunday Express is dit zonder twijfel een complex verhaal dat er voor zorgt dat de pagina’s omgeslagen blijven worden. Er is geschreven dat Karin Slaughter thrillerschrijver Patricia Cornwell voorbij gaat naar de top. Ook door bekende schrijvers als Tess Gerritsen wordt gezegd dat Karin Slaughter naar plekken durft te gaan waar andere mensen niet eens willen komen, dit is ook de reden dat ze een reputatie heeft als een van de dapperste schrijvers van vandaag de dag. Er wordt door bovenstaande bronnen geschreven dat dit boek met een waarschuwing zou moeten komen. Dit wordt gezegd omdat Karin Slaughter door haar stijl van schrijven je kan meeslepen naar donkere plaatsen. Zij houdt je vast tot aan het einde door vele verschillende wendingen in het verhaal te hebben om het spannend te houden.

In het boek Skin privilege zit rechercheur Lena Adams in een verstikkende gevangeniscel in Georgia, omdat ze de enige verdachte is van een gruwelijke moord waardoor een vrouw onherkenbaar verbrand werd. Honderd kilometer verderop heeft politiechef Jeffrey Tolliver de oproep gekregen dat zijn jonge detective gearresteerd is. Jeffrey's vrouw, kinderarts en medische examinator Sara Linton, heeft weinig geduld voor Lena of haar drama. Ze vecht tegen een hartverscheurende wanpraktijkenpak en vecht om de stukken van een gebroken carrière op te rapen. Het laatste dat Sara nodig heeft, is om Jeffrey Lena's ridder in een glanzend harnas te zien spelen. Lena was een paar dagen eerder teruggekeerd naar de plek waar ze te midden van racisme, woede en moord was opgegroeid. De man die haar heeft opgevoed vermoordt zichzelf langzaam met drugs. De man die haar heeft bedrogen - en haar heeft geslagen - reikt uit de gevangenis. Jeffrey en Sara reizen af naar het plaatsje om Lena’s onschuld te bewijzen. Dan wordt een tweede lichaam gevonden en raken Jeffrey en Sara verstrikt in een duistere wereld vol geweld en rassenhaat. Kunnen zij de waarheid achterhalen vóór de moordenaar opnieuw toeslaat?

Ben jij benieuwd hoe dit afloopt? Kijk dan nu op:
https://www.stichtingboekenwerk.nl/shop/storefront/skin-privilege/
Photo

Post has attachment
BOEK VAN DE WEEK: The Wise Woman - Philippa Gregory – Engels
Normaal schrijft Philippa Gregory fictie over historische dingen die echt gebeurt zijn. Maar dit boek is anders. In dit boek bestaat magie en hekserij echt! Een mix van geschiedenis en fantasie die niet geschikt is voor jongeren vanwege brute gebeurtenissen die zich afspelen in die boek.
Het verhaal speelt zich af rond 1509 tijdens de regering van Koning Hendrik de 8ste. Alyn is een wees die als baby op de stoep van de heks Morach is achtergelaten. Ze groeit op in armoede die ze later op acht jarige leeftijd ontvlucht. Daarom word ze een katholieke non. In het klooster is het veilig, er is genoeg te eten en krijgt een educatie.
Maar het duurt niet lang voordat Alyn uit haar veilige wereld wordt gegooid. Negen jaar later verbrand het leger van Koning Hendrik de kerk waar ze woont. Ze vlucht weer, dit keer zonder doel. Met haar kennis van medicijnen en kruiden word ze toegelaten in het kasteel van Sir Hugh. Daar word ze verliefd op Lord Hugo, de zoon van Sir Hugh.
Alyn komt erachter dat Hugo al getrouwd is met Catherine en om haar status te verhogen gebruikt ze alles dat ze weet om het huwelijk te verwoesten. Met magie zorgt ze ervoor dat Catherine’s baby dood geboren word, later sterft Catherine ook. Alyn’s status blijft het zelfde, zelfs als ze zwanger is met Hugo’s kind.
Als Hildebrand, de overste van het afgebrande klooster in het dorp komt te wonen kan haar verleden als katholieke non naar boven komen. Om niet ontdekt te worden negeert Alyn Moeder Hildebrand terwijl zij word gemarteld. Dit zorgt voor veel schulden. Hoe kan ze daar verder mee leven?
Will je weten hoe dit boek eindigt? Kijk dan op onze webwinkel: https://www.stichtingboekenwerk.nl/shop/storefront/the-wise-woman/
Photo

Post has attachment
Auteurs

Ongetwijfeld ken je het woord Rokjesdag. Maar wist je dat het woord afkomstig is van de columnist Martin Bril? Zijn prachtige columns zijn gebonden in boeken waarvan we er vier in ons bezit hebben. Je leest over het alledaagse leven, de dochters van Bril zelf en. odes aan muziek Het vijfde boek wat we beschrijven is een ode aan de keizer Napoleon. Nieuwsgierig? Lees dan dit artikel op de blog van Stichting Boekenwerk.

Wil jij meer weten over dit onderwerp, neem dan een kijkje op http://www.stichtingboekenwerk.nl/shop
en kijk voor het volledige artikel op onze blog http://www.stichtingboekenwerk.nl/shop/blog.
Wait while more posts are being loaded