Post has attachment
Včeraj, 16.1., smo si šle po še enem uspešnem delovnem dnevu s tukajšnjim koordinatorjem ogledati 30 minut oddaljen grad Château d’Essalois, ki pa je bil na žalost zaprt. Od tam smo si vseeno ogledali razgled, ki na sončen dan seže vse do Mont Blanc -a.
Nato smo se odpeljali še po cesti navzdol do reke Loire, kjer smo si ogledale tudi na njej postavljeno hidroelektrarno.
PhotoPhotoPhotoPhoto
17. 01. 18
4 Photos - View album

Post has attachment
2. del predstavitve naših delovnih mest (Ana).

Delam v domu Fritids og kulturcenter Frederiksbjerg, ki se nahaja zelo blizu našega hostla, zato imam do tja samo 5 minut vožnje z avtobusom.
V domu ima vsak stanovalec svoje stanovanje, v katerem ima kuhinjo, spalnico, dnevni prostor, kopalnico in vežo. V stanovanje si lahko prinese svoje pohištvo in ga razporedi po svojih željah.
Vsi stanovalci imajo možnost razvedrila v skupnem prostoru (slika 3), kjer se ob petju družijo, pijejo kavo in se posladkajo s kakšnim piškotom.
Za zajtrk dobi vsak tisto, kar najraje je. Na kosilo hodijo nekateri stanovalci v skupno jedilnico (slika 2), drugi pa raje jejo v svojih stanovanjih.
Zaposleni so zelo delavni in prijazni ter se dobro razumejo s stanovalci. Zelo mi je všeč tudi njihov timski duh, saj med sabo odlično sodelujejo in si pri delu pomagajo.
Dom je sodobno opremljen, vsak stanovalec ima na voljo tiste pripomočke za gibanje, ki jih potrebuje. V vsaki sobi pa je tudi sobno dvigalo.

Lp, PUTA
PhotoPhotoPhoto
1/17/18
3 Photos - View album

Post has attachment
v petek smo z slovensko konzulko, profesorico, ravnateljem francoske šole in našim kordinatorjem odsle na skupno vecerjo v restavracijo La Fabrik. Bilo je zelo okusno tako kot izgleda na fotografijah.
V soboto zvecer pa smo odsle na druzenje s francosko prijateljico.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
14. 01. 18
5 Photos - View album

Post has attachment
NEDELJSKI IZLET

Na mrzlo in vetrovno jutro smo se odločile, da se odpravimo v park jelenov (The deer park). Na avtobus št. 100 smo vstopile na postaji pred hostlom in izstopile neznano kje. Še sreča, da imamo google maps, a nam na začetku tudi ta ni koristil :D Ko smo le našle pravo smer, smo prišle do prelepe peščene plaže. Pod stopali se nam je ugrezalo, mivko smo imele za nogavicami, a nas to ni ustavilo. Sprehodile smo se po plaži in imele nekaj fotošutingov.
Ko pa nas je že pošteno prepihalo, smo odšle v gozd do srnic, košutk, srnjakov in jelenov. Ana je v nahrbtniku imela nekaj korenja in jabolk, saj smo jih želele nahraniti. A glej ga zlomka! Takoj, ko so živali zavohale hrano, so planile na Ano. Jeleni so jo zbadali in se bojevali zanjo, ampak Ana jo je (na srečo) hitro popihala stran. Zato smo se odločile, da od sedaj naprej hranimo le še srne in košutke, ker nimajo rogov. Ko nam je zmanjkalo hrane, smo stresle mivko iz čevljev in se odpravile proti hostlu.


Sedaj menim, da je čas, da razkrijem, da dogodek z jeleni ni bil tako dramatičen, in da se Ani ni zgodilo nič hudega :) imele smo se zelo lepo in zato se bomo tja še vrnile.

P.S.: bolje, da so srne razmazane na fotografijah, kot pa v obliki paštete na našem kruhu :D

Lepe pozdrave iz obale Baltskega morja pošiljamo v Slovenijo.
PUTA (ta blog je ustvarjalno delo mične gospodične Urške)
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
1/14/18
15 Photos - View album

Post has attachment
Odločile smo se da vam predstavimo naša delovna mesta.
1. del
Patricija in Tjaša delava v domu starejših občanov Søholm. V domu je 62 stanovalcev in vsak ima svoje stanovanje (slika 2). Največji negovalni problem zaposlenim predstavlja demenca.
Na 1. sliki lahko vidimo del ustanove in njegov vrt, na katerem imajo postavljeno postajo za ljudi z demenco, s katero preprečijo tavanje stanovalcev naokoli (če si slučajno kateri zaželi peljati z avtobusom ga tu lahko čaka, a žal avtobus ne pripelje in stanovalec se varno vrne v svoje stanovanje).
V domu imajo za stanovalce tudi na voljo svoj wellness (slika 3, 4) kjer se lahko razvajajo.
Na 5. sliki lahko vidimo gumijast pripomoček za lažje obuvanje kompresijskih nogavic. Na 6. sliki pa lahko vidimo peno in povoj, katera uporabljajo za kompresijsko povijanje nog.
Po nekaj dnevni praksi lahko sklepam, da se imajo stanovalci zelo dobro, zaposleni so prijazni in si za obravnavanje stanovalca vzamejo zelo veliko časa. Danski domovi imajo veliko novosti nad katerimi se s Tjašo vedno znova navdušujeva.
Lp, PUTA
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
1/13/18
6 Photos - View album

Post has attachment
Sprehod po mestu, obisk šole v Saint-Chamondu ter ogled znamenitosti v Saint-Etiennu :)
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
11. 01. 18
5 Photos - View album

Post has attachment
Po prvem napornem delovnem dnevu smo si privoscile kosilo in malo popoldanskega pocitka.
Preostanek dneva pa smo izkoristile za obisk knjižnice DOKK1 kjer smo tudi našle "našo" polico s knjigami o Sloveniji.
Lp, PUTA
PhotoPhotoPhoto
1/10/18
3 Photos - View album

Post has attachment
Drugi dan našega bivanja smo se odpravile do univerze SOSU Aarhus, kjer nam je koordinator Jan podal vse potrebne informacije za prakso in nam razkazal njihovo univerzo. Zelo so nas navdušile njihove učilnice za praktični pouk, še posebej pa prikaz stanovanja za starostnike. Kasneje smo se odpravile do trgovine, kjer smo kupile vse potrebno za našo večerjo, ki smo si jo tudi same skuhale.
Lp, PUTA
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
1/8/18
5 Photos - View album

Post has attachment
Naši občutki ob prvem dnevu našega potovanja so mešani.
Oba leta sta bila zelo prijetna, nismo pa preveč navdušene nad našo sobo v hostlu... Ampak se bomo že privadile.
Lp, PUTA (Patricija, Urška, Tjaša, Ana)
Photo
Photo
1/8/18
2 Photos - View album

Post has attachment
Jedle smo tradicionalno francosko sladico Galette des Rois za svete tri kralje. Tisti, ki v svojem kosu najde kovanec je kralj/kraljica. Našla ga je Nina.
Photo
Wait while more posts are being loaded