Post has attachment
På hemsidan har jag också lagt till en ljudfil på kyrkklockan i Forfar. Jag hoppas att kunna byta ut det mot ett bättre klipp så småningom.

Kyrkklockan tillverkades av Gerhard Meijer på mitten utav 1600-talet på uppdrag av Robert Strang. Den sistnämde dog 1651, vilket framgår av texten på själva klockan, men färdigställdes av brodern William Strang.

Den vackert utsmyckade klockan orsakade mycket tumult vid sin ankomst i Dundee. Det beskrivs hur den sistnämnda staden försökte sitt yttersta att lägga beslag på klockan. När den till slut nådde sin slutdestination skall stadsborna i Forfar gått man ur huse och klätt upp sig för att välkomna gåvan till staden.

Post has attachment
Det har stått still när det gäller uppdateringar på denna sida, men ska försöka att förändra det lite nu allt eftersom. Så den första bilagan blir därför hela pdf-filen med bouppteckningen efter William Strang och Margaret Pattillo från 1670.
Uti denna framträder även en bild utav barn och familjen. En senare not är den utbetalning som skedde till William Strangs svärmoder Anna Jack via Anders Jack uti Helsingör på sida 13. Jag vet inte så mycket om Anna Jack, men Anders bör vara nära släkt till henne och är antagligen ett syskonbarn. Jag återkommer till det senare.

Tyvärr finner jag inte någon funktion att ladda upp pdf-filen här... utan får då hänvisa via länken till hemsidan om släkten Strang, där den nu är publicerad.

Post has attachment
Nu finns även en av mig gjord avskrift till pdf-fil av det material som skickades mig av en person, vilken besökt Forfar och där erhållit följande utdrag från släktens gamla familjebibel.

Länken går till hemsidan där ni kan finna den.

Post has attachment
Tillfällighetsfynd rörande Jack:
En herre vid namn Jacob Jack dyker upp i Handelskollegiets protokoll anno 1655, när denne erhöll burskap såsom linkrämare i huvudstaden. Han tjänade under Robert Rind, vilken lät bygga och innehade det s.k. Dångerska huset vid Skeppsbron. I Bredgränden bakom detta hus låg William Strangs hus. Det kan finnas en koppling mellan denne Jacob (James) Jack och Anna Jack - svärmodern som nämnts i det tidigare inlägget - men därom vet jag intet just nu.
Photo

Post has attachment

Post has attachment
William Strang och Margaret Pattillos bouppteckning från 1670 har tillkommit på hemsidan.
Wait while more posts are being loaded