Post has attachment

Post has attachment

Post has shared content
КОМУ Е НУЖНО ДА ДОКАЗВАМЕ ОГНИЩЕ НА СВЕТОСТТА - ПРЕД ЕРЕТИЦИ И ДРУГОВЕРЦИ ??...
Мъченик в българския език идва от гръцката дума мартис, „свидетел“. Мъчениците са свидетели за Христос, Църквата, Доброто, за Бащината Вяра пред езичници и друговерци. България е осеяна с огнища на Светостта!Търново е огнище на Светото Мъченичество!
Според Св. Никодим Светогорец, периодът на НовоМъчениците започва с 1453 г. – годината на падането на Константинопол под османска власт. За България този период тръгва откъм средата на ХIV век, макар това да е условна граница. Краят на НовоМъченичеството съвпада с Края на Вековете, когато ще „се допълни броят на съслужителите и братята им, които ще бъдат убити, както и те“ (Откр. 6:11). Докосването до Светостта е зов за Святост. Светците са икони на Бога. Обратната перспектива на иконата се получава не от гледането към иконата, а от факта, че Бог гледа от нея през очите на Светиите Си! Но основното е протяжността на подробните процедури по събиране на свидетелства и тяхното изследване за "доказване" на Светостта.В живота на Църквата от древни времена Актът на Канонизация следва Църковното съзнание, а не обратно. В целостта на Църковното Съборно съзнание почитта на Народа Божий към Светиите е израз на безпогрешното сетиво за Светостта на Църквата, в която обитава Дух Светий. Многоразличната Божия Благодат е онази, която прославя, и то го прави по неоспорим начин. Въобще скорошната канонизация е по-скоро рядкост в БПЦ... "Споменът за праведника е с похвали" (песнопение за Св. Йоан Кръстител) – ето защо и почитта, която СТО И ДЕСЕТТЕ Христови Мъченици от Православната ни Престолнина получават в съзнанието на Църквата, на Народа Изстрадал Божий, на Вярващите Сега и Всякога, е Верният и Единственият "критерий" за Тяхната Святост!

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment
Софийска епархия излезе с Увещателно послание до отклоняващите се по пътя на псевдомонашеството

Post has shared content
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, ДЯДО ДОБРИ! БОГ ДА ТЕ БЛАГОСЛОВИ, ДА ТИ ДАДЕ ДЪЛГИ ГОДИНИ ЗДРАВЕ,СИЛА И НА БЛИЗКИТЕ ТИ, КОИТО СЕ ГРИЖАТ ЗА ТЕБ!
МНОГАЯ ЛЕТА!!!
Photo
Photo
20.07.17 г.
2 Photos - View album

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment
Wait while more posts are being loaded