Post has attachment
Prema izveštaju Nacionalnog instituta za zdravlje, ovaj mineral je uključen u 300 telesnih procesa, uključujući i izgradnju mišića, kontrolu šećera u krvi, funkciju nerava i mišića i regulaciju krvnog pritiska.
U francuskoj studiji, koja je trajala 18 godina, a obuhvatala 4.000 ljudi, otkriveno je da su ljudi sa najvišim nivoom magnezijuma u organizmu imali 40 procenata manji rizik od smrti u odnosu na one koji su imali niži nivo magnezijuma, koji se povezuje sa većim upalnim procesima u telu, a samim tim i sa srčanim oboljenjima i rakom.

Oksidativni stres je stanje koje nastaje kada produkcija slobodnih radikala nadvlada sposobnost tela da ih neutralizuje, odnosno eliminiše. Može da nastane usled manjka antioksidanasa ili obilja slobodnih radikala. Toksični molekuli kiseonika, koji oštećuju svaki deo tela, poznati su pod nazivom slobodni radikali. Oni reaguju u dodiru sa važnim ćelijskim komponentama, uključujući DNA, masti i proteine - što ima za rezultat ćelijsko oštećenje. Samo jedan slobodan radikal može da pokrene brojne, veoma štetne reakcije (razgradnju ćelijske membrane, prekid važnih procesa u telu, pucanje genetskog koda i formiranje mutiranih ćelija).
Slobodni radikali se stvaraju u svim procesima sagorevanja - kao što su pušenje, zračenje, sagorevanje benzina, izduvni gasovi, pa čak i metabolički procesi u organizmu i prženje hrane. Ono što radimo u kuhinji, i te kako može da poremeti ravnotežu među nutrijentima. Visoke temperature prilikom prženja u ulju mogu da promene hemijski sastav hrane, pa spremljena na taj način - postaje izvor slobodnih radikala.
Wait while more posts are being loaded