Post is pinned.Post has attachment
Photo

Post has attachment
Νεολαία Μανταμαδιωτων Λέσβου
Πλατεία Μανταμάδου Φωτό Βασίλη Δεμερτζή
Καλοκαιρινό Γλέντι 2017!!!!!!!!
Photo

Post has shared content

Post has attachment
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!
Πανηγύρια Δεκαπενταύγουστου στη Λέσβο
Στην Αγιάσο
Το πανηγύρι της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο στην Αγιάσο έχει μακραίωνη παράδοση. Η προετοιμασία για τον εορτασμό ξεκινά από τις αρχές του Αυγούστου και κορυφώνεται την παραμονή και ανήμερα της γιορτής, με τη συμμετοχή προσκυνητών που προσέρχονται από όλα τα χωριά της Λέσβου, καθώς και από την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Επίκεντρο το ιερού προσκυνήματος είναι ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο κέντρο του οικισμού, με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς «Αγίας Σιών».
Το πανηγύρι της Παναγίας διαρκεί πολλές μέρες και κατά την επίσκεψή σας σε αυτό θα συναντήσετε μπόλικη από την παράδοση της Αγιάσου. Μέχρι σήμερα ο οικισμός φημίζεται για την αγγειοπλαστική και ξυλογλυπτική του παράδοση, καθώς και για τα οπωρικά και τα φρούτα, που μαζί με τα ποικίλα «παραδοσιακά» και «πανηγυριώτικα» είδη, εκτίθενται στα καταστήματα και τους πάγκους των πλανόδιων πωλητών στα καλντερίμια της Αγιάσου.
Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν, έχοντας κάνει κάποιο τάμα, να πάνε στο χωριό με τα πόδια. Είναι μια κουραστική διαδικασία σίγουρα, αλλά με καλή παρέα γίνεται απολαυστική. Συνήθως οι προσκυνητές ξεκινούν βραδινές ώρες την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου κι αυτό για να μην τους ταλαιπωρήσει ο ήλιος.

Στην Πέτρα
Στην Πέτρα οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 14 του μηνός. Στις 11 το πρωί, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, θα γίνει περιφορά του ταύρου με τη συνοδεία έφιππων νέων και παραδοσιακή μουσική (αφετηρία στο ναό του Αγίου Νικολάου). Στις 9 το βράδυ της ίδιας μέρας, θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με το συγκρότημα του Α. Συμενή, στην κεντρική πλατεία της Πέτρας.
Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου θα πραγματοποιηθεί η τοπική εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πέτρα. Στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ξανά μουσική βραδιά με το συγκρότημα του Α. Συμενή στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Και αλλού…
Στο δήμο Μήθυμνας, οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 14 του μήνα, όπου θα γίνει Εσπερινός για την Κοίμηση της Θεοτόκου στο Λεπέτυμνο, καθώς και η προετοιμασία του παραδοσιακού εδέσματος κισκέκ (βρασμένο κρέας με σιτάρι).
Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, θα πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Λεπέτυμνο και περιφορά εικόνας της Παναγίας στο χωριό.
Στο δήμο Ερεσού - Αντίσσης, οι εκδηλώσεις διαρκούν επίσης δύο μέρες, όπου στις 14 και 15 του μήνα, στις 9 το βράδυ, θα γίνει το Πανηγύρι της Παναγιάς στη Βατούσα.
Τέλος, στο δήμο Μανταμάδου, παραμονή κι ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, θα πραγματοποιηθεί πανηγύρι προς τιμήν της Παναγίας στην Κάπη.
Ε.Σ.

http://www.emprosnet.gr/emprosnet-archive/64cd6fa1-2c66-4982-b6af-9678f7460535
Photo
Photo
15/8/17
2 Photos - View album

Post has shared content

Post has attachment
ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΉ ΚΟΙΝΌΤΗΤΑ!!
Τσίλια
Μία γραφική παραλία για ευχάριστο κολύμπι και ψάρεμα. Βρίσκεται και αυτή στην Γέρα. Είναι ένας ιδιαίτερα όμορφος και καλά προστατευμένος κολπίσκος με καταγάλανα νερά. όπου το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και τα ερείπια από ένα παλιό ελαιοτριβείο που κάηκε ακριβώς δίπλα στην ακτή δίνουν την δικιά τους σφραγίδα στη μοναδικότητα του τοπίου.

http://www.lesvospost.com/2014/06/blog-post_9059.html
Photo

Post has shared content

Post has attachment
ΑΧΛΑΔΕΡΗ – ΑΡΧΑΙΑ ΠΥΡΡΑ
Γράφει ο Γιώργος Αλβανός
Κοντά στην Αχλαδερή σε ύψωμα ,το οποίο οι κάτοικοι της περιοχής ονομάζουν σήμερα Καστρί ή Καστρέλ’ υπάρχουν τα ερείπια της αρχαίας Πύρρας.
Η αρχαία Πύρρα, ήταν μια από τις έξι αρχαίες πόλεις – κράτη της Λέσβου (Μυτιλήνη, Μήθυμνα, Άντισσα, Πύρρα ,Ερεσός, Αρίσβη ).Η πόλη ήταν χτισμένη πάνω στο φύσει οχυρό ύψωμα, νότια από την εκβολή του ποταμού Βούβαρη. Η ύπαρξή της χρονολογείται από τον 10ο – 8ο π. Χ. μέχρι το 231 π. Χ., οπότε καταστράφηκε από ισχυρό σεισμό .
Στην κορυφή του λόφου σώζονται θεμέλια κτιρίων , τµήµατα του τείχους της αρχαίας πόλης , το οποίο ήταν χτισμένο µε «λέσβια δομή » , και άλλα οικοδομικά λείψανα. Το τείχος αυτό είχε μήκος 1,5 χμ., έζωνε περιμετρικά τον λόφο και είχε τρεις πύλες.
Το αρχαίο λιμάνι της με τους νεώσοικους (1) βρισκόταν βόρεια, στην εκβολή του ποταμού. Στη ΝΔ πλαγιά του υψώματος , ήταν κτισμένο το Προάστιο, το οποίο διατηρήθηκε και μετά την καταστροφή της πόλης.
To λιμάνι στη ΝΔ ακτή θεωρείται μεταγενέστερο, μετά την καταστροφή της τειχισμένης πόλης και τη διάσωση του Προαστίου.

Όταν είναι γαλήνη , διακρίνονται μέσα στη θάλασσα τµήµατα του µόλου µε πελεκηµένους ογκόλιθους του αρχαίου λιμανιού, ερείπια σπιτιών, κίονες, λιμενικές εγκαταστάσεις και άλλα.
Η ζωή στο λόφο της Πύρρας συνεχίστηκε και µετά την καταστροφή της πόλης, µέχρι τον µεσαίωνα. Εδώ τοποθετούνται και τα παράλια βυζαντινά Βασιλικά, κοιτίδα των σημερινών Βασιλικών
Photo
Photo
6/8/17
2 Photos - View album

Post has attachment
Της σελήνης της Μυτιλήνης
παλαιά και νέα ωδή
Τόσο μου ομόρφηνες τη δυστυχία-που ξέρω:

Μόνο σε Σένα θα το πω παλιά θαλασσινή Σελήνη μου.

Ήτανε στο νησί μου κάποτες κει που αν δεν γελιέμαι

Πριν χιλιάδες χρόνους η Σαπφώ κρυφά

Σ' έφερε μεσ' στον κήπο του παλιού σπιτιού μας

Κρούοντας βότσαλα μεσ' στο νερό ν' ακούσω

Πως σε λένε Σελάνα και πως εσύ κρατείς

Επάνω μας και παίζεις τον καθρέφτη του ύπνου.

Οδυσσέας Ελύτης

 φωτογραφία Στρατής Μπαλάσκας

http://www.lesvosnews.net/articles/news-categories/afieromata/tis-selinis-tis-mytilinis
Photo

Post has attachment
Αγία Παρασκευή!!
Καλό απόγευμα κοινότητα!!
Photo
Wait while more posts are being loaded