Post has attachment
Mennyit spórolhatsz a telefonod készenléti idejével?

Egy fórumos beszélgetésben merült fel a kérdés. Az ilyen diskurzusok könnyen átmennek f@szméregetésbe, illetve említésre kerülnek régi, ikonikus nokiák, mert az aztán 3 hétig meg sem áll.. Aztán ott van a másik tábor, akik szerint bizonyos noname okostelefonok 3-4 nap üzemidőt biztosítanak.

Ebben a cikkben próbálok reális képet mutatni az általam tapasztalt valóságról, jelentős mértékben kerülve a konkrét számok említését, mivel nem készítettem statisztikákat a témában az elmúlt években. Leírom először is, én hogyan használom a telefont napi szinten. Ébredéskor lehúzom a töltőről, s a reggeli kávé, étkezés közben átnézem a neten az engem leginkább érdeklő oldalakat. Ilyenkor becsúszik egy-egy videó is. Utána visszadugom a töltőre, így mire végzek a tisztálkodással, készülődéssel, a telefon ismét teljesen töltött állapotot mutat. Irány a meló! Mire vége a műszaknak, a készülék jellemzően 60-80%os töltöttséget mutat (korától és állapotától függően). Kevés "okos" használattal, még kevesebb telefonálással. Számomra természetes, hogy az összes adatkapcsolat, helymeghatározás folyamatosan engedélyezve van.
Kilépve a "gyárkapun" beindul az internetes periódus, ekkor már bátran pazarlom az energiát. Nem ritka, hogy kedvenc játékaimat is használatba veszem. Így hazaérve már csak 40-60%-ot mutat a kijelző. Ebből következik, hogy az otthoni használatot és az alvásidőt is figyelembe véve ismét töltőre kell dugni lefekvéskor. Nálam tehát egy nap az üzemidő viszonylag mérsékelt használat mellett is. Vannak napok, mikor egész nap folyvást a kezemben van, ilyenkor csak 4-5-6 óra az üzemidő. Megfelelően intenzív használattal így két-három készüléket is le lehet offolni keléstől fekvésig.

Nézzük meg, hogyan lehetne növelni a készenléti időt? Szinte minden okostelefon kínál energiatakarékos módot. Ez többnyire a beállítás/akkumulátor menüpontban található. Úgy működik, hogy kikapcsolt kijelzőnél korlátozza a beépített adó-vevő egységek működését, aktív használat esetén pedig a fényerőt, illetve a kijelző aktivitásának idejét. Némely készüléknél képes a rendszer sebességét is korlátozni (órajelek). Használatával tipikusan 1-2 óra plusz üzemidőhöz jutunk. Ennek ára gyengébb térerő, sok bosszúság. (Alig látni a kijelzőt, folyton lezár a telefon akaratunk ellenére, lassú az internet, értesítések késve érkeznek meg.)
Másik lehetőség, hogy a fentebb említett komponenseket manuálisan kapcsolgatjuk ki-be. Androidos telefonokon ezt megtehetjük az értesítési sáv lehúzását követően a megfelelő virtuális gombok megnyomásával. Ios rendszerű telefon esetén kicsit nehezebb dolgunk van, mivel a mobil net és a helymeghatározás kapcsolóit csak menüből érjük el (wifi és bluetooth vezérlése a képernyő aljának felhúzásakor megjelenő vezérlőpultról is elérhető). Tehát az üzemidő maximálásáért lehetőségünk van a wifit, mobilnetet, nfc-t, bluetooth-ot, helymeghatározást kikapcsolni, illetve a fényerőt csökkenteni akár a láthatóság alsó határáig. Ha ezeket mind megtesszük, vissza is utaztunk vagy' két évtizedet, az akkori "butatelefonok" korába. Mert nem fogunk emaileket, közösségi, és egyéb értesítéseket kapni, internetezni, webes keresést végezni, appokat és magát a rendszert frissíteni, illetve új alkalmazásokat letölteni. Sok esetben a meglévő programjaink sem fognak működni az internet kapcsolat, vagy a gps hiányában. Mennyi időt nyerhetünk így? Ezt szerettem volna megtudni, ezért végeztem egy egyszerű tesztet.

A teszt alanya egy iPhone 5C típusú készülék volt. Tudjátok, az a műanyag szappantartó, mely 3 éve került a boltok polcaira. Az enyém is ennyi idős, de mindennapos használatban csak egy esztendeig volt. Akkuja jó állapotú, a fent ecsetelt üzemidőket tudja. Tartósan kikapcsolt állapotban önkisülés nem tapasztalható. Tesztprogram szerint 13,7%-os az elhasználódása, de erről majd egy képet is csatolok.
De térjünk a lényegre: teljes feltöltést követően az asztalon pihentettem a készüléket folyamatos készenlétben. A wifi, mobilnet, gps, valamint a bluetooth egész idő alatt ki volt kapcsolva. A készenléti üzemmódon kívül az alábbi aktív használat történt: másfél óra telefonálás a lakásban, valamint a telefon egyszeri megsétáltatása az utcán 25 perc erejéig, amikor 2 fotó is készült. Ezen kívül naponta megnéztem a töltöttséget, ami némi képernyő használattal jár. Ahogy teltek a napok, egyre jobban csodálkoztam az eredményen. Végül nyolc és fél nap elteltével untam meg a tesztet, de ekkor még 14% volt az akku töltöttsége.

Ez nagyon szép eredmény, de felmerül a jogos kérdés: kell-e ehhez több tíz, esetleg százezer forintos okostelefon? Ugye, hogy nem...
Photo
Photo
2016. 11. 21.
2 Photos - View album

Post has attachment
Sony MDR-ZX330BT Bluetooth sztereó fejhallgató/headset


Általános célú, elsősorban zenehallgatásra szánt, de headset funkciókkal is felvértezett közepes méretű, a fülekre felfekvő eszköz. Ár-érték aránya kiváló, én 15000.- Forintért jutottam hozzá. Bár az anyaghasználat teljes egészében plasztik, de a minőségibb fajta. Az összeszerelés példás, tartósnak ígérkezik. A fülpárnák kellemes tapintású műbőrből készültek, maga a pánt pedig éppen a kellő nyomóerőt biztosítja a kényelmes viseléshez. Több órás, folyamatos használata sem okozott kellemetlenséget annak ellenére, hogy szemüveges vagyok. Itt jegyezném meg az egyetlen negatívumot, hogy a fejpánt nem párnázott. Talán épp ennyiben nyilvánul meg az alsó kategóriás mivolta...
Néhány szót ejtsünk a technikai paraméterekről, mielőtt a részletekbe belemennénk! 3.0-s bluetooth chip 10 méteres hatótávval, támogatott BT profilok: A2DP, AVRCP, HFP és HSP. Átviteli codecek: SBC, valamint a jól ismert AAC. Multi-point technológia 8 eszköz párosításának a lehetőségével. A kilencedik eszköz párosításakor a legrégebben használtat elfelejti, illetve a bal oldali hangszóró-kamra tetején van egy süllyesztett reset gomb, amivel feltehetően alaphelyzetbe tudnánk állítani, ha minden kötél szakad. A gyors csatlakoztatáshoz NFC funkció is rendelkezésre áll. Líthiumos akkumulátora 30 órás folyamatos használatot ígér, de csupán egy órás gyorstöltéssel is hozzájuthatunk 10 órányi működési időhöz. A töltéshez gyárilag mellékelnek egy 50 cm-es microusb kábelt. A beépített dinamikus hangszórók 30 mm-es membránnal és ferrit mágnessel rendelkeznek. A fejhallgató tömege mindössze 150 gramm.

Kezelőszervek tekintetében az átlagot hozza, bár a lejátszást és a telefonhívásokat vezérlő akármicsodácska megszokást igényel. Nekem kellett vagy' egy hét, mire ráéreztem a használatára. Előre-hátra lehet billenteni, valamint tengely irányban benyomni. Ez előtt van a két hangerő szabályzó gomb, melyeket fizikailag kis dudorral (+) és bemélyedéssel (-) tettek könnyen kitapinthatóvá. Következik a microusb aljzat és a mikrofon furata, majd a sort a power gomb zárja. Ezek mind a jobb oldali hangszóró-kamra alsó felén helyezkednek el, bal oldalra csupán a már említett reset gomb és az NFC chip került. Ide tartozik még az egyetlen LED, amely a mindenkori üzemállapotról, valamint bekapcsolás után a töltöttség mértékéről tájékoztatja a figyelmes szemlélőt. A kezelőszervek mellett, a külső perem alsó részén található.

Számos készülékkel próbáltam a vásárlás óta eltelt egy hónapban, melyek a következők voltak: Nexus 7 (2012); Sony Xperia Z; Samsung Galaxy Alpha; iPhone 5C; iPhone SE; Samsung UE40-JU7000. A felsorolt készülékek mindegyikével elsőre, gyorsan párosodik, és bekapcsolása után a csatlakozás is azonnal megtörténik. NFC is hibátlanul működik, természetesen csak a kompatibilis androidos telefonokkal. Az IOS rendszerű eszközöket a hagyományos módon kell csatlakoztatni és további hiányosság, hogy nem jelzi ájfonunk állapotsorában az akku töltöttségét. A hatótávval nincs baj, lakáson belül stabil marad a kapcsolat. Utcán végeztünk még tesztet, kb. 50 méterig folyamatos a vétel, de a hangminőség ekkor már jelentősen romlik. Üzemidőben hozza a gyári adatokat, ettől nem kell félni. Telefonáláskor a fejhallgatóban kristálytiszta a hang, de a túloldalon rendszeresen panaszkodnak, hogy a háttér-zajoktól nem hallják a hangomat. Zaj mentes környezetben már érthető, de ekkor sem kimagasló a hangminőség. A zenehallgatás inkább az erőssége. Értő füllel figyelve azonban észrevehető a mérsékelt mély és magas kiemelés, az enyhén fémes magas tartomány. Az igazi szub-basszus tartományt nem ebben fogjuk meghallani. A dinamika megfelelő, de a hangerőtől nem fogunk megsüketülni. Végülis elég, de hallgattam már hangosabban is zenét... Mindezek ellenére azt kell mondjam, hogy átlag fölötti a produkció a kategóriában. Hogy mire alapozom ezt? Leginkább arra, hogy hosszabb távon sem válik kellemetlenné a hallgatása. Sikerült egy olyan hangképet összeeszkábálni, amit a mjúzikcenteren szocializálódott átlagpolgár nagyon fog szeretni. Megbízhatóan teszi a dolgát, nem zörög, nem recseg, a háttérzajokat teljesen kizárja zenehallgatás közben. A letisztult dizájnért kap tőlem még egy piros pontot.

Összegezve: bátran ajánlom mindenkinek, aki utcai zenehallgatáshoz, vagy akár tv készülék mellé keres egy vezeték nélküli fülest.
PhotoPhotoPhotoPhoto
2016-10-22
4 Photos - View album

Post has attachment
Bizonyára mindenki tudja már, hogy tegnap elstartolt az IOS 10-es verziója, mely OTA frissítésként és iTunesen keresztül is elérhető. Sok negatív kommentet olvastam a telepítés sikertelenségéről, a rendszer lassúságáról, valamint a fokozott akku használatról. Érdekelnének az okok, mert én ilyen negatívumokat nem tapasztaltam.

Két almás telefonom van, ezért mindkét módszert ki tudtam próbálni.

Iphone SE 64 GB: a sok riogatás miatt ennél a kábeles frissítést választottam. Itt fontos a szünetmentes áramellátással és stabil szoftverkörnyezettel rendelkező számítógép. Mivel az iTunes-t ritkán használom, először meg kellett frissíteni a legújabb verzióra. Készítettem egy offline mentést is - biztos ami ziher...
A szoftver automatikusan felajánlotta a telefonhoz a 10.0.1-es szoftvert, melyet mindenféle varázslat nélkül fel is telepített.

Iphone 5C 16 GB: itt már bátrabb, vagy ha úgy tetszik felelőtlenebb voltam. Az OTA telepítést választottam, s előtte mentés sem készült. Mintegy 20 percet vett igénybe a művelet, s a régebbi tapasztalatoktól eltérően most a készülék fokozott melegedését sem tapasztaltam.

Első megfigyelések: a telefonok menüjében csak azok a funkciók jelennek meg, melyeket az adott hardver támogat. Mindkét készüléken több lett a szabad tárhely a frissítést követően. Lassulást nem tapasztaltam, de gyorsulást se. Az iMusic szolgáltatás nagyon király! Adatvesztés nem történt, minden a helyén maradt.
Photo
Wait while more posts are being loaded