Bijgepraat over de huidige ontwikkelingen; van 'druk' naar relaxte sfeer de afgelopen weken. In mijn nieuwe functie is er weinig werkvoorraad, waardoor ik momenteel even stil sta met het drukke leven. Daarnaast de afgelopen periode erg veel bezig geweest met mijn POP; white board aan de muur gehangen met daarop een planning voor de komende periode. Hierdoor beter in staat een planning te maken, en de 'stress' op het boord te laten. Nu proberen om een balans te vinden tussen de 110% (extra werk verrichten) en 80% (weinig stress/drukte).
Verder gehad over de communicatiestijlen en -technieken. Daarin is besproken wanneer een techniek of opdracht zin heeft. Hoe meer een techniek gebruik wordt, hoe natuurlijker het wordt. De komende periode meer aan de gang gaan met de LSD-techniek, deze techniek is namelijk ook een handige techniek om de focus bij het gesprek te houden.

Maar nu eerst, vakantie!

Challenge 1

Reflectie week 1
Ik ben tevreden over mijn energielevel. Ik kan moeilijk stilzitten (niets doen) en kan mij voor langere periodes goed concentreren, waardoor ik veel werk kan verzetten in een week. Echter zijn er wel dallen in mijn energielevel te zien; de vroege heenreis richting werk, de middagdip en het thuis komen van werk. Afgelopen week heb ik gemerkt dat deze dipjes wel zijn te fixeren. Een goede nachtrust, ontbijten voor het werk (dus iets eerder opstaan) en meer pauzes houden gedurende de werktijd zijn daarvan recente voorbeelden. De SMART doelstellingen van fysiek, mentaal en spiritueel zijn nog niet helemaal gelopen zoals ik gehoopt had. Geen digitale apparaten meer voor het slapengaan is soms lastig als mijn vriendin hier niet aan mij werkt. Daarnaast heb ik niet zoveel pauze gehouden tijdens werktijd als vooraf gepland. Tot slot heb ik helaas vorige week een aantal dagen met vrienden/bekenden ‘gechated’ terwijl ik dit contactmoment ook met een telefoongesprek had kunnen afdoen. Deze week hoop ik verder te komen met mijn SMART doelstellingen.

Reflectie week 2

De energieschommelingen van afgelopen week duurden erg lang (soms een hele dag in plaats van bijv. een uurtje zoals bij de middagdip). Het weinig slapen (in combinatie met borrelen) heeft vaak een groot effect op het energielevel van de daaropvolgende dag. Met name de focus op werk was laag. Ik merk wel dat de nachtrust de belangrijkste energiebron is. Een oplossing voor dit probleem is simpelweg later beginnen, en dus meer slapen. Ook deze week zijn de SMART doelstellingen nog niet perfect. Alhoewel de headspace oefeningen meermaals per week wordt uitgevoerd en ik iedere ochtend ontbijt, blijven de rest van de doelstellingen achter. De afgelopen week heb ik niet tweemaal gesport. Het is nog zoeken naar een vervanger voor het voetballen (zomerstop). Ook blijf ik problemen ondervinden met de digitale appraten. Deze problemen dienen zich enkel voor in aanwezigheid met anderen; bijvoorbeeld TV-kijken met mijn vriendin of een potje Mario karten met vrienden. Tot slot heb ik ook deze week niet dagelijks een persoon opgebeld, wellicht is het beter om deze doelstellingen te verkleinen in drie maal per week.

Reflectie week 3.
Geen interessante ontwikkelingen deze week; de maandag en de middagdip blijven de grootste dalen in mijn energielevel. Daarentegen was het deze week erg lekker weer, wat mij (vanzelfsprekend) vrolijk maakt in mijn vrije tijd. De avonden lekker veel buiten geweest: park hangen, balletje trappen, tapas eten en terrasjes pakken. Deze week goed bezig geweest met mijn SMART doelstellingen. Veel in beweging geweest plus iedere ochtend ontbeten, maar door de gezellige avonden soms wel te weinig slaap gepakt. Daarentegen ben ik niet in de verleiding geweest van digitale apparaten, voornamelijk omdat ik in de avonduren veel buiten ben geweest. Ook de headspace oefeningen blijf ik meermaals per week uitvoeren. Met pauzes houden gedurende werktijd werd ik deze week geholpen doordat ik in opleiding zat en ieder uur een pauze werd ingelast. Tot slot mijn spirituele doelstelling: het bellen van mensen. Deze week ging het uitstekend! Het warme weer (veel buiten zijn) gaf de ideale sfeer om met vrienden te bellen (voornamelijk of ze ook ‘buiten kwamen spelen’ ;-))

Fax van Max
Fax van Max

1. De zeven eigenschappen van Covey bieden handvaten en richtlijnen voor effectief gedrag. De 8ste Habit richt zich op de persoonlijke visie/kracht van een persoon die de overige eigenschappen richting geven. Het vormt het alomvattende kader van de overige eigenschappen.
2. Criticizing; Ik uit (met name in mijn privé omgeving) te snel kritiek als dingen niet naar mijn wensen verlopen. Ook kan ik boodschappen te kritisch overbrengen, in plaats van de kritiek om een positief leermoment te schetsen. Soms kan ik zaken beter laten zoals het is, zonder mij er mee te bemoeien.
3.
Criticizing: Ik ben vrij koppig en kan slecht tegen kritiek. Als iemand een boodschap op een erg negatieve manier overbrengt dan haak ik snel af met (echt) luisteren.
Complaining: Een van onze vrienden wordt Meneer Aart genoemd omdat hij altijd en overal op klaagt. Het klagen over situaties raakt mij minder dat kritiek geven over mensen.
Comparing: De mensen die dit gedrag vertonen zijn (naar mijn mening) vaak arrogant/onzeker. Door middel van een negatieve vergelijking proberen zij zichzelf op te hemelen. Naar mijn mening gebeurt dit veel in de financiële wereld, ik heb hier erg aan moeten wennen.
Competing: Ook hier maak ik me niet heel druk om. Als mensen een wedstrijd ergens van willen maken vind ik het prima, ik heb het al druk genoeg met mijzelf.
Contending: Besluiteloosheid, handelen niet omzetten in actie, ‘zuigen’ etc. etc. zijn zaken waar ik mij mateloos aan kan irriteren. Ik doe er eigenlijk niks mee, reageer er niet op of maak een flauw grapje.

II
Reflectie week 1
De eerste week bezig zijn met de cancerous behaviors was wennen. Allereerst omdat ik het niet gewend ben om een polsbandje om te hebben, en daarnaast omdat veel van de gedachten onbewust gaat (en ik hier niet bij stil sta). Naar mate de week vorderde nam het bewustzijn van deze opdracht toe. Het gevolg was dat ik minder lang bleef hangen in de ‘negatieve’ sfeer van de gedachten. Het wisselen van arm ging samen met de gedachte ‘niet te lang in blijven hangen’. De triggers kwamen zowel van mijzelf als van anderen. Op sommige momenten ben ik zelf grotendeels verantwoordelijk voor het ontstaan van een cancerous behavior, op andere momenten zijn andere de boosdoeners. Het is nog moeilijk om hier een patroon in te vinden.

Reflectie week 2
In de tweede week was ik meer gewend aan het werken met de cancerous behaviors, ofwel het omwisselen van een armbandje. Evenals vorige wee komen de triggers zowel van mijzelf al van andere. Echter merk ik dat ikzelf verantwoordelijk ben voor het ‘blijven hangen’ in negatieve gedachten. Een voorbeeld: pas is er een muzieknummer gemaakt voor ons voetbalelftal. Tot ieders verbazing was een persoon boos dat hij/zij niet gevraagd was. Een paar dagen later post de persoon een foto dat hij op het terras zit, waarbij ik (exact) hetzelfde ‘moet’ reageren als deze persoon deed bij ons ‘leuk dat wij ook gevraagd zijn’. Zoals eerder vermeld, ik uit soms te snel kritiek. Blijkbaar ben ik nog niet in staat om iets ‘los te laten’ nadat ik mijn armband omwissel. Voor mij is dit echter een welbekend proces waar ik aan het werken ben.

Reflectie week 3
Ondertussen ben ik volledig gewend aan het omwisselen van een armband bij een negatieve gedachte. Ik merk ook dat ik de opdracht toch ‘fijner’ vind dan van te voren verwacht, aangezien ik meer inzicht heb in het ontwikkelen/ontstaan en ‘blijven hangen’ van een negatieve gedachte. De triggers komen, naar mijn mening, vaker van mijzelf. Ik bestempel een situatie wellicht te snel als negatief, en heb moeite met ‘het laten gaan’ en/of ‘niet op reageren.’ Door het werken met de cancerous behaviors heb ik meer rust (en handvaten) gekregen om deze gedachtes van mezelf af te zetten.

Op donderdag 15 juni een coachsessie gehad met Myrna. Voornamelijk even bijgepraat over de huidige gang van zaken; werk, opleiding en privé. Ik heb verteld dat ik momenteel in opleiding zit voor een 'hogere'/ andere functie. Ik vermaak me prima op werk, met mijn collega's. Het werk is eenzijdig, maar ik probeer er niet teveel bij stil te staan en probeer van de ervaring te genieten. Daarnaast gepraat over de opleiding van Ken & Ben. Hoe bevalt het vak energie me? Evenals de vorige vakken; een gedeelte van de opdrachten heb je al onder de knie, een gedeelte van de opdrachten heb je wat aan en het laatste gedeelte niet zoveel. Wel probeer ik meer routine in mijn leven te krijgen, door in de ochtend te ontbijten, te sporten en meer pauzes gedurende de werktijd te houden. Tot slot gepraat over mijn persoonlijk ontwikkelingsplan. Met name over de competentie 'loslaten van de controle'. Ik heb verteld hoe het hierbij staat. Afgelopen periode een evenement gehad die ik normaliter zou organiseren, maar deze keer heb ik mijn handen ervan afgetrokken. Het resultaat was bevredigend, andere mensen namen eveneens taken op zich of vertelden op te staan voor taken. In de toekomst hier meer mee experimenteren. Verder gepraat over hoe het 'loslaten van de controle' effect kan hebben op het werkgebied. Om de reden dat het op mijn huidige werk niet van van toepassing is, moet ik proberen deze vaardigheid aan te leren in mijn privé alvorens ik ergens anders aan de slag ga. Het gesprek afgesloten met een praatje over Leiden. Voor het volgende gesprek proberen om concrete gespreksonderwerpen voor te bereiden.
Wait while more posts are being loaded