Min egna läsupplevelse

Jag gillade definitivt boken. Den var lite mer lättsam än jag hade tänkt mig, trots att den nog hade några dramatiska och mörka inslag. Jag kunde inte personligen relatera till någon av karaktärerna i större utsträckning, vilket var en liten besvikelse. Dock tyckte jag att karaktärerna var väldigt välutvecklade och mångdimensionella.

Handlingen framskred i en gansa långsam takt vilket jag tycker var en bra sak i denhär boken, eftersom det var viktigt att man först fick en grundlig bild av karaktärerna som personer, och varför Frankie sedan ville göra det hon gjorde.

Handling/Miljö:

Eftersom boken hoppar periodiskt bakåt i tiden är det en hel del olika miljöer och stora kulturella skillnader.

Sol bor i USA i ett radhus i året 2002 med sin mamma, Tessa, och pappa Randall. Han är smal och har ett stort födelsemärke på hakan. Världen och krig fascinerar honom och han tycker om att undersöka dem på nätet. Han får egentligen inte vara på datorn, så han smiter bakom sin mammas rygg då hon inte märker det. Han drar, som typiskt barn gör, lätt felaktiga slutsatser men också en del rätta. Sol är Kristen och tror på att han är en del av Guds plan och måste hålla sin kropp ren. Det leder till att han är en petig ätare och tycker att födelsemärket inte passar hans perfekta kropp. När han skulle få sitt födelsemärke bortopererat och alla vuxna betedde sig konstigt, bestämde han sig för att det skulle gå bra eftersom Arnold Schwarzenegger klarade sig genom allt möjligt i filmerna.

Randall är sträng som fader, han tyckte inte om när Sol betedde sig dåligt eller inte åt de som bjöds. Som barn var han mera barnslig av sig än Sol. Hans mamma, Sadie, jobbar mycket, som är ovanligt i 1982, och hans pappa, Aaron, jobbar hemmifrån. Föräldrarna grälar mycket och Randall brukar gömma sig i rummet då de gör det. Sadie reser mycker för jobbet, hon undersöker sin släkts historia, och drar med hela familjen till Israel. Först tycker Randall inte alls om Haifa (staden i Israel dit de flytta) eftersom han måste lära sig hebreiska, men så träffade han Nouzha och förelskade sig. Nouzha är arab och Randall jude som ledde till att va de hörde från sina föreldrar om politiken som pågick var mycket olika. Vem Israel/Palestinien hörde till var den stora frågan. Till slut måste Randalls familj fly Israel för att de inte längre var tryggt för judar.

Boken kan tänkas vara en modern klassiker för att den behandlar teman som; olika generationers syn på varandra, först då de är barn och inte förstår vad de vuxna håller på med eller beter sig konstigt, till att boken hoppar tillbaka i tiden och ger en inblick till vad som motiverade beteendet. Boken målar också en bild av olika religioners relationer till varandra och hur det leder till att barnen hamnar i korshåren av krig de inte kan förstå sig på?

Jag tyckte boken var intressant och behandlade gamla teman, som invandrare, religionens inverkan och barns syn på världen, från en ny synvikel. Uppdelningen gjorde boken svår att läsa för mig och jag måste medje att hittils har jag bara läst hälften. Efter att en historie var slut och förra generationens skulle börja, fanns det väldigt lite som drog mig till att fortsätta läsa. Boken är väl skriven och tar i beaktande de olika barnens personligheter. De olika miljöerna presenteras realisktiskt och mångsidigt.

De viktigaste personerna i boken:

Frankie Landau Banks: Frankie är en självsäker,driven, öppensinnad, intelligent och studieinriktad tjej. Hon jobbar målmedvetet med sina studier och försöker påverka sina kompisars attityder om könsroller och feminism.

Matthew Livingston: Matthew är en av de mest populära och inflytelserika killarna på gymnasiet. Han är självsäker, charmerande, förmögen och atletisk. I sitt förhållande med Frankie är han varm och omhändertagande men samtidigt något opålitlig.

Trish: Trish är Frankies rumskamrat och en varmhjärtad vänlig tjej. Hon och Frankie är lika då det gäller motivation och arbetsmoral. Dock är Trish lite mer lugn och återhållsam, och inte lika öppen med sina åsikter som Frankie.

Alfa: Alfonso eller Alfa som han kallas är Matthews goda vän och även han är en populär kille med hög social status i skolan. Alfa är humoristisk och tar inte livet på för stort allvar, han har dock samtidigt en något dominerande personlighet. Han driver mötena för skolans elit kill förening och hans vänner lyder det han säger.

Miljön:

Boken utspelar sig i USA i mitten av 1900-talet. Vi vet att de utspelar sig i USA eftersom många städer som finns i USA nämns men aldrig de städer de rör sig igenom. I boken får vi veta att bilar användes eftersom det fanns asfaltsvägar och mannen plundrar en eller två bilar, men bilarna var inte så populära att vägarna är fulla av dem så troligtvis kunde bara de rika och övre medelklassen köpa dem.

Bokens miljö är väldigt grå med grå aska, moln och kläder. Färger beskrivs sällan och när de beskrivs är det ofta nån sak som hjälper mannen och pojken att överleva, detta ger den bilden att allt som har någon skillnad är överlevnad. Under bokens gång växlar årstiderna från höst, vinter till vår och under hösten och våren måste de se till att inte bli våta för att iinte frysa ihjäl och på vintern måste de hålla igång en eld under hela natten för att klar sig(det regnar inte under vinter.

Personerna

De finns väldigt många olika karaktärer (närmare 50 stycken som alla nämns vid namn) men förstås finns det några som är mer centrala än andra. De personer vi får veta mest om är de som är närmast Yossarian eller på något annat sätt spelar en stor roll för berättelsen:

Orr - Orr är en pilot i divisionen och en av Yossarians närmaste vänner och också bor i samma tält som honom. Han är känd för att bli nedskjuten eller ha andra tekniska problem med planet varenda gång han flyger på ett uppdrag. Han beskrivs som ännu galnare än Yossarian själv och kan inte sluta skämta och prata nonsens. Hans plan störtar under ett uppdrag och han antas vara död, men det visar sig senare att han lyckats ro en flotte ända till Sverige för att komma iväg från kriget.

A.T. Tappman - Tappman är fältprästen som befinner sig på Pianosa och en av de första personerna som introduceras i boken. Som det beskrivs i den första meningen i boken, “Det var kärlek vid första ögonkastet”, så gillade Yossarian Tappman från första början och han blev en av de ytterst få personerna som Yossarian lärde sig lita på. Han beskrivs som en snäll, mild och ofta ganska blyg man som vill hjälpa andra men underkastar sig lätt hans överordnade och klarar inte av att konfrontera andra. Han är en av personerna som stöder Yossarian i sitt beslut att desertera och hjälper honom t.o.m.

Milo - En mycket slug affärsman vars enda egentliga motivation är att tjäna pengar. Han är en löjtnant inom armén men han finner ingen orsak att vara lojal utan han väljer att starta ett företag och börja sälja varor åt både den amerikanska och tyska armén, och går t.o.m. så långt som att stundvis strida för tyskarna då han kan dra nytta av det.

Doktor Daneeka - En av de viktigaste läkarna på Pianosa och personen som förklarar hela konceptet med “moment 22”. Han är otroligt självupptagen och jämrar bara över sina egna åkommor istället för att faktiskt hjälpa någon annan. Han pratar konstant om hur han eländig otur och bara vill åka hem, och det är också mycket tydligt att Daneekas motivation till att bli en läkare inte var mycket annat än att kunna leva ett bekvämt liv och kunna dra sig tillbaka från omvärlden.

Som sagt är det här bara en bråkdel av karaktärerna så om det finns något mera gällande dem ni undrar över kan ni fråga.

Samhällskritik:

Feminism är ett ämne och en politisk synvinkel som är återkommande i boken vilket är glädjande att se. Flera av bokens karaktärer kallar sig själv feminister och uttrycker sina tankar om jämlikhet. Karaktärer som inte stöder jämlikhet behandlas i mera negativt ljus och problematiken med ojämnlikhet tas också till en viss grad upp i boken.

Könsroller och sexism är dock obetvivligt den största samhällskritken i kritiken i boken. Huvudpersonen Frankie är skarp på att uppmärksamma sexistiska kommentarer och motsätter sig starkt könsroller.

Social status som är beroende av kön och inkomst, samt elitism är andra väldigt viktiga och framstående ämnen i boken. Den sociala rangordningen och grava gruppindelningen i Alabaster är något som flera läsare antagligen kan känna igen sina egna skolupplevelser i till någon grad, och som bokens huvudperson har en stark vilja att ändra på.

Hur är boken skriven?

Boken är skriven på ett relativt lyriskt sätt. Jag hade kanske förväntat mig en ännu mer lyrisk text som i E lockharts andra verk, men gillade ändå sättet boken var skriven. E lockharts böcker brukar ofta vara fyllda av metaforer, symbolik och liknelser och den ökande historien om Frankie Landau Banks vara inte ett undantag.

I bokens text finns mycket hänvisningar ti annan litteratur, vilket var intressant och något jag inte hade sätt tidigare i ungdomslitteratur på samma sätt.

Något annat intressant med hur boken är skriven var att början av varje kapitel markerades med en mening eller ett ord, istället för ett nummer eller liknande. Det ökade spänningen och läslusten eftersom man fick en liten inblick i vad kapitlet kommer handla om och om potentiella vändpunkter.

Moraliska frågor:

Jag tolkar boken som att handla om hur en människa förlorar sitt samvete och gör allt den kan för att överleva när de utsätts för såna situationer där deras liv är hotat. I början av boken är pojken(samvetet) och mannen “på samma våglängd” och talar med varandra om vad de känner eller tänker på men när pojken blir chockad av de hemskheterna som händer och blir mera inåtvänd och talar mindre om sina tankar. När mannen sedan börjar döda för nyttans skull börjar pojken distansera sig från pappan. När mannen dör och pojken följer med den gruppen människor som han blir räddad av, så för han med sig “elden”. Detta tolkade jag som att även om vissa personer förlorar sitt samvete så finns det hopp om att det ska finnas de som bär med sig hoppet/elden.

Kort om bokens handling och miljö:

Den ökanda historien om Frankie Landau Banks är en samhällskritisk ungdomsroman som mest centrerar runt huvudpersonen Frankies liv och tankar: Frankie går på en elit internatskola vid namn Alabaster. Frankies liv på Alabaster har hittils bestått av målmedvetet studerande tills hon inleder ett förhållande med en av skolans mest populära killar Matthew.

Trots att Frankie ställer sig kritisk till Mathews livsstil som till en stor del består av pompösa fester och fina biler, känner hon hur hon mera och mera börjar fascineras av, och få lust att ta del av hans värld. Frankie känner sig alltmer nedstämd över att Matthew inte släpper henne närmare sig själv och hans livsstil samtidigt som hon frustreras av den allmänna elitismen och könsdiskrimineringen på Alabaster. Frankie bestämmer sig snart för att ta saken i egna händer, och se till att det sker en förändring.

Författaren beskriver bokens miljö och Alabaster på ett väldigt trovärdigt sätt. Man kan verkligen känna av stämningen i skolan med de detaljerade beskrivningarna av t.ex skolans fina bibliotek och salar. De fina festerna som sker på skolan och studenthemmet är också trovärdigt och färggrant beskrivna. Eftersom största delen av boken utspelar sig mest på Alabaster och området där omkring, är de några scener som utspelar sig utanför Alabaster ett skönt avbrott för läsaren. Exempelvis åker Frankie och en vän till en liten och enkel restaurang i mindre stad i ett kapitel. Scener som den, håller boken intressant för läsare som inte är så förtjusta i böcker som endast utspelar sig i en och samma miljö.
Wait while more posts are being loaded