Post is pinned.Post has attachment
☦ Подигни се мати мила,
Да нам будеш што си била,
Јер си тужно робовала,
Дуго сузе проливала.☦
Animated Photo

Post has attachment
Само ЗАЈЕДНО, уз Божију помоћ !!!
Photo

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment
ДО САДА НЕИСПРИЧАНА АНТИЧКА ДРАМА ЈЕДНОГ ХЕРОЈА ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА, УЗ СВЕДОЧЕЊА АКТЕРА, КОМЕНТАРЕ АМЕРИЧКИХ ЕКСПЕРАТА, СНИМКЕ МЕСТА ПРЕЛОМНИХ ДОГАЂАЈА И НЕПОЗНАТЕ АРХИВСКЕ ФИЛМОВЕ

Post has attachment
живот није игралиште већ је бојиште
Photo

Post has attachment
Пар ретких и занимљивих четнички докумената из Другог светског рата.
Photo
Photo
8/16/17
2 Photos - View album

Post has attachment
Корде Раде (у средини) био је четнички војвода(ЈВуО) током Другог светског рата, четовао у региону Бијело Поље-Сјеница где је бранио Србски народ од муслимана који су харали, убијали и пљачкали Србе.
Занимљиво да је цела та прича врло слична причи о Сребреници, наиме, све је исто.
Муслимани су почетком рата вршили стравичне злочине над Србским становништвом, а онда је уследила освета Срба, којој је управо Корда Раде предводио. Данас са "оне" стране форсирају причу о злочину четника, а опет заборављају да је та одмазда Срба, као и у Сребреници, уследила након што су муслимани ПРВИ почели да врше злочине према Србима.
Три хиљаде црне браде,
А пред њима Корде Раде,
Сива птица љута злица,
Крвопија потурица,
Памте турци и катили,
Кад су с Радом заратили!
Photo

Post has attachment
Ђорђе и Шпиро Радоја из Гламоча. Корпус Гаврило Принцип ДЧД.
Photo

Post has attachment
До првог окршаја на планини Цер дошло је у ноћи 15. на 16. августa измедју делова 21. аустроугарске дивизије и делова Комбиноване дивизије. У огорченим ноћним борбама код Текериша, Срби су приморали аустроугарске снаге на повлачење. Међутим, сутрадан ујутро, 9. аустругарска дивизија угрозила је лево крило Комбиноване дивизије и приморала је да се повуче. Фронт се стабилизовао након непосредне интервенције команданта Степе који је увођењем Моравске 1. дивизије одбацио 9. аустроугарску дивизију и заузео Беглук. Коњичка дивизија дејствовала је са снагама Друге армије и Шумадијске 1. дивизије. Повлачење преко Дрине разбијене аустроугарске снаге отпочеле су у ноћи 19. на 20. август и наставиле цео сутрашњи дан, знаменита битка вођена од 16. до 20. августа 1914. на широком простору планине Цера у којој је храбра Србска војска извојевала против аустроугарских трупа прву савезничку победу у Првом светском рату. У историографији помиње се и као Јадарска битка, јер су се главне операције одвијале у сливу реке Јадар. Србске су се снаге бориле под командом генерала Степановића.Церској бици претходиле су борбе Србских предстражних одреда на Дрини и Сави, који су пуна четири дана, од 12. до 15. августа, храбро одолевали надирању знатно бројнијих и јачих аустроугарских трупа. Због изузетних заслуга у руковођењу и командовању у Церској бици, командант Друге Србске армије Степа Степановић унапређен је у чин војводе. Та прва победа савезника у Првом светском рату афирмисала је команданта Степу, што је битно ојачало и морал савезничке војске.Гоњењем непријатеља до Дрине и завршним борбама код Шапца, 21-24. августа 1914. године, окончана је тзв. церска операција.У Церској бици Србске снаге изгубиле су више од 16.000 војника, док су аустроугарски губици износили око 25.000 погинулих.
Нека је вјечна слава и хвала војводи Степи Степановићу и Србским јунацима!
Photo
Wait while more posts are being loaded