Post has attachment
Конференција ''Индустрија и одрживо рушење или решење''Конференција ће се одржати у периоду од 28. до 30. новембра 2018. године у организацији Српске асоцијације за рушење, деконтаминацију и рециклажу.

Грађевински факултет је члан Асоцијације па је присуство наставника, сарадника и студената ГРФ-а бесплатно.

Више информација потражите путем линкова>>>

http://www.grf.bg.ac.rs/p/docs/javni_pozivi/konferencija___industrija_i_odr_ivo_ru_enje_ili_re_enje_____poziv__1543305759423.pdf

http://www.grf.bg.ac.rs/p/docs/javni_pozivi/konferencija___industrija_i_odr_ivo_ru_enje_ili_re_enje_____program_1543305788650.pdf

Предавање из мостовских конструкција – проф. др М. Пржуљ

Обавештавамо заинтересовану јавност да ће у уторак, 27.11.2018. године са почетком у 12 часова, у Свечаној сали Грађевинског факултета Универзитета у Београду, професор др МиленкоПржуљ, дипл. грађ. инж. одржати предавања на тему пројектовања и одржавањамостовских конструкција.

Присуство предавању је слободно.

Теме предавања:

- Интегрални, бетонски и спрегнути мостови

- Узроци рушења, трајност и обнова мостова

- Како настаје пројекат моста

О аутору:

Професор др Миленко Пржуљ је редовни професор у пензији на Грађевинском факултету уСарајеву, где је држао предавања из предмета Увод у мостоградњу, Мостови, Спрегнутеи преднапрегнуте конструкције.

Од 1960. до 1994. године је био водећи пројектант и руководилац сектора за мостове иконструкције у Пројектантском заводу за путеве и мостове ''Трасер'' из Сарајева.Пројектовао је велики број мостова у Босни и Херцеговини, Србији, Црној Гори, Ираку,Либији, Пакистану. Од значајнијих мостова би требало истаћи мост преко Јабланичкогјезера и река Саве, Дрине, Неретве и Тигриса у Ираку. Био је председник Комисије заревизију и технички пријем објеката изграђених за 14. зимске олимпијске игре одржанеу Сарајеву 1984. године. Од 1995. до 2012. године је радио као ревидент и косултантза мостове и инжењерске конструкције у ДРИ Љубљана (Удружење за развојинфраструктуре) на пројектима изградње 550 км аутопутева у Словенији. Председник Друштва грађевинских конструктера Југославије је био од 1981. до 1985.године. Експерт Уједињених нација за путеве и мостове је био од 1976. до 1990.године. Добитник је награде Инжењерске коморе Словеније 2008. године за животно делона изградњи аутопутева у Словенији и признања Дружбе ДРЦ (Друштво за истраживање,развој путева и саобраћаја у Словенији) за животно дело на подручју пројектовања иизградње мостова и на подручју науке и образовања 2010. године. Професор др Миленко Пржуљ је аутор 106 стручних и научних радова, 9 монографија, и 3уџбеника за Спрегнуте конструкције, Челичне мостове и Мостове. Аутор је и коаутор завећи део смерница и правилника за пројектовање мостова и инжењерских конструкција уСловенији, Босни и Херцеговини и Србији.

Post has attachment
Сусрет студената хидротехнике 2018.Овогодишња манифестација Сусрет студената хидротехнике
биће одржана у Свечаној сали Факултета у четвртак 29. 11. 2018. године од 14 дo 16 часова.


Програм манифестације потражите путем линка овде>>>http://hikom.grf.bg.ac.rs/wp-content/uploads/2018/11/Poster_2018-11-19.pdf

Post has attachment
Промена статуса Србије у EРАЗМУС+ програму

Промена статуса Србије из партнерске у програмску земљу доноси низ промена у вези мобилности наставног особља и студената.Презентације са EРАЗМУС+ Инфо дана и радионица за конкурсни рок за 2019. годину могу се преузети на линку доле.https://erasmusplus.rs/konkurisanje/info-dani-i-radionice/prezentacije-info-dani-i-radionice-2019/

Post has attachment

Докторанди ГРФ-а учествовали на пројекту „Wat-Qual”

У оквиру пројекта „Wat-Qual”, из групације европских пројеката H2020, у коме је Грађевински факултет један од партиципаната, докторанди са Катедре за хидротехнику и водно еколошко инжењерство су провели 18 дана у Амстердаму (Холандија). Студијски боравак је реализован у компанији “Waternet” која управља водоводном и канализационом мрежом региона Амстерадама. Фокус научно-истраживачког рада у компанији “Waternet”је био у следећим областима:
• Секторизација водоводне мреже Амстердама. Развој алгоритма за хијерархијску поделу водоводне мреже на основне зоне билансирања према локалним прописима и потребама компаније “Waternet”.
• Oдржавање квалитета воде у региону Амстердама. Развој алгоритма за дефинисање оперативних планова за испирање мреже ради оптимизације целокупног процеса одржавања квалитета воде, према локалним прописима и потребама компаније „Waternet”. Специфичност водоводног система Амстердама, је да се квалитет воде за пиће одржава без употребе хлора.
Фотографије можете погледати путем линка овде::::http://www.grf.bg.ac.rs/p/docs/obave_tenja/doktorandi_grf_a_u_estvovali_na_projektu__wat_qual___iz_grupacije_n2020_evropskih_projekata_1541761926178.pdf

Предавање проф. др Чеде Максимовића дипл. грађ. инж.ПЛАВО-ЗЕЛЕНА РЕШЕЊА – ПРАВЦИ РАЗВОЈА СИСТЕМА УРБАНИХ ВОДА

(BLUE GREEN SOLUTIONS – URBAN WATER FUTURE IS NOT WHAT IT USED TO BE)биће одржано 14. новембра 2018, од 12:15-13:00 у сали 141 Грађевинског факултета.У предавању проф. Максимовић приказује визију могућег развоја система градских вода у будућности. Визија се базира на резултатима рада и примене у пракси иновационог пројекта BGD (BlueGreenDream, www.bgd.org.uk), кога је проф. Чедо Максимовић осмислио и координирао. Иновативна метода за планирање, пројектовање, изградњу, управљање, мониторинг и одржавање нових и ревитализацију постојећих делова градова се заснива на интеракцији инфраструктуре за градске воде (плава компонента) са зеленим површинама (зелена компонента) као синергијске мреже, а не као засебних компоненти. Подстичу се делотворна решења за побољшање квалитета урбаног живљења и смањивање негативних утицаја климатских промена и екстрeмних временских услова.

Професор Чедо Максимовић је дипломирао, магистрирао и докторирао на Грађевинском факултету у Београду. До 1996. је радио као редовни професор на предметима Механика флуида и Мерења у хидротехници. Од 1996. године ради на Империјал Колеџу, а од фебруара 2018. је у звању професора емеритуса. Објавио је 360 радова у међународним часописима и на научним скуповима у земљи и свету, а такође је аутор, коаутор и уредник 43 књиге које укључују уџбенике, помоћне уџбенике, стручне и научне публикације и саопштења са међународних скупова којима је био организатор. Добитник је Телфордове златне медаље (TelfordGoldMedal) 2009. године, “Награде зеленог бизниса” (Green Business Award) 2016. и у јулу 2018. „Награду одрживих градова (SustainableCitiesAward) за развој метода за његову примену.У октобру 2017. године проглашен је за почасног доктора (DoctorHonorisCausa) водећег француског универзитета у области грађевинарства ENPC - EcoleNationaledesPontsetChausses у Паризу.

Детаљнији садржај предавања и кратку биографију можете погледати овде.

Кратки анимирани филм (youtu.be/7bgp3E0gUAQ) и публикација BGS – BlueGreenSolutions - System(http://bgd.org.uk/) могу да се ископирају као допуна предавању.

Post has attachment

Семинар о прузи за велике брзине Београд – Будимпешта

Задовољство нам је да вас обавестимо да је делегација Грађевинског факултета на челу са проф. др Зденком Поповић учествовала на Семинару о прузи за велике брзине Београд – Будимпешта, који је одржан у Пекингу од 7. до 27. септембра 2018. године.

Фотографија са Семинара је доступна путем линка овде>>>> http://www.grf.bg.ac.rs/p/docs/posteri/seminar_u_pekingu_o_pruzi_za_velike_brzine_beograd___budimpe_ta_1538990164585.pdf

Још једна награда Грађевинском факултету за најбољу дисертацију
Одлуком стручног жирија Привредне коморе Србије међу десет најбољих доктората студената свих факултета у Србији у школској 2016/17. години одабрана је и докторска дисертација кандидата доц. др Милутина Пејовића под називом: Геостатистичко моделирање геохемијских променљивих у 3Д простору. Рад се бави развојем модела дистрибуције земљишних променљивих као последице индустријских и других загађења и њиховом тродимензионалном представљању у дигиталном облику. Допринос дисертације се састоји у унапређењу механизама управљања земљиштем и његовој ремедијацији и рекултивацији, а резултати истраживања су валоризовани и кроз два објављена рада у часописима категорије М21. Ментори кандидату су били проф др Бранислав Бајат и проф. др Загорка Госпавић, оба дипл.инж.геод.
У веома јакој конкуренцији, међу бројним и квалитетним радовима, кандидат Грађевинског факултета већ другу годину за редом добија ову престижну награду Привредне коморе Србије.
Додела награда ће се обавити у Свечаној сали Скупштине града, 1. 11. 2018. године.

Декан

Post has attachment
150 година Савеза инжењера и техничара Србије - свечана академија у сали Грађевинског факултета

Свечана академија поводом обележавања великог јубилеја 150 година Савеза инжењера и техничара Србије (СИТС) одржана је 22. маја 2018. године у Свечаној сали Грађевинског факултета Универзитета у Београду.

Свечаној академији су, поред представника министарстава, универзитета, бројних факултета, института, музеја, присуствовали представници инжењерских асоцијација из више земаља са којима СИТС сарађује, као и бројни гости, сарадници СИТС и представници колективних чланица СИТС.

Више информација о догађају потражите путем линка овде:::http://www.sits.org.rs/textview.php?file=630.html

Post has attachment
Монографија о факултету из 1996. доступна на сајту

Капитално дело издато на нашем факултету 1996. године, монографија у два тома "Грађевински факултет Универзитета у Београду 1846 - 1996", сада се може преузети и са сајта на страници Наука и струка - издаваштво.
Wait while more posts are being loaded