Post has attachment
Några bilder jag tog från boken eftersom jag inte kunde hitta en enda på näte.
PhotoPhotoPhoto
2015-11-25
3 Photos - View album

Post has attachment
Jag tyckte väldigt mycket om boken och skulle rekommendera den. Den är skriven i en stil som är trevlig att läsa. Jag tyckte det var intressant att läsa om livet i annexet och Annes tankar kring olika ämnen. Jag kunde i flera ställen känna igen mig i hennes tankar och åsikter vilket gjorde läsupplevelsen ännu mer personlig.

Här är ännu en artikel gällande flyktingskrisen med koppling till Anne Frank

Anne är väldigt smart. Hon läser mycket och är ivrig att lära sig nytt hela tiden. Hon är en begåvad skribent och drömmer om att arbeta som journalist då hon är äldre. Hon talar mycket, vilket hennes föräldrar ofta stör sig på, och hon är mycket envis och har starka åsikter. Hon berättar att hon har en “själ splittrad i två halvor”, en ytlig och en djup. Hon tycker att i sällskap kommer endast den ytliga, lätta sidan fram vilket får henne att se fräck och näsvis ut. Däremot beskriver hon sin andra sida som ren, känslig och god.
Anne talar ofta om orättvisan gällande judeförföljelserna. Hon nämner också kvinnans sociala ställning och förhållandet mellan barn och vuxna. Ett till ämne hon talar om mycket är den biologiska utvecklingen från flicka till kvinna.

Boken är alltså skiven som en dagbok och är därför väldigt ingående i hennes liv. Den är väldigt detaljerad som både har sina för- och nackdelar, eftersom jag till en viss del tröttnade på att läsa sida efter sida om en tågresa som bara gick ut på att vänta och vänta. Men och andra sidan kan man leva sig in i boken då man får en så nära blick av händelserna i t.ex Theresienstadt som det bara går att få då man själv inte har varit med om dessa bedrövliga händelser. 

Helga är väldigt ung då hon börjar skriva sin dagbok men redan då älskar hon skolan. Hon väntar varje dag på att får gå till skolan och då hon tvingas sluta skolan i.o.m att hennes pappa förlorar sitt jobb blir hon väldigt ledsen. Hennes vänner hämtar skolböcker till henne så att hon kan fortsätta att gå i skolan på egen hand. 

Helga är också väldigt modig, envis, och hoppfull med tanke på att hon faktiskt både klarade sig bort från Theresienstadt och Auschwitz. Utan dessa egenskaper tror jag verkligen inte hon skulle ha klarat sig. 

Boken utspelar sig i Amsterdam under åren 1942 - 1944. Huvudpersonerna gömmer sig p.g.a judeförföljelserna. Relationerna i boken varierar mycket. Inom sin familj känner sig Anne väldigt utanför och som att ingen förstår henne. Hon säger flera gånger att hon inte älskar sin mamma och att hon endast kan diskutera med sin pappa. Hon ser sin storasyster som det perfekta barnet i familjen och känner ofta att hon själv inte uppskattas lika av föräldrarna.
Frank familjen och den andra familjen ( van Daan ) grälar ofta om hur barn borde uppfostras och om hur maten skall indelas jämt. Anne beskriver dock också trevliga stunder då alla skrattar tillsammans.
I annexet lär sig Anne känna Peter van Daan och blir mycket förtjust i honom. De träffas om kvällarna för att tala och är som stöd för varandra då ingendera riktigt kommer överens med sin familj.
Under de två åren i annexet lär Anne även känna sig själv bättre och utvecklas som person. Hon berättar om hur ytlig hon var före de gömde sig medan hon nu har utvecklat en mer djup sida.

Ett tema kunde vara ensamhet. Genom hela boken talar Anne om hur ensam och missförstådd hon känner sig vilket hon uttrycker i sin dagbok där hon skriver till sin låtsasvän Kitty. Hon berättar att hon hade massor av vänner men ingen hon kunde lita på ordentligt. Med sina vänner talade Anne om väldigt ytliga ämnen då hon inte vågade tala med dem på djupet om ämnen hon egentligen grubblade över ensam. Ett annat stort tema tycker jag är de två olika “jag” Anne har. Ena sidan syns utåt medan den andra inåt. Ju mer Anne skriver desto bättre lär hon känna sig själv och tar allt mer upp denna klyvning. Hon kämpar med balansen mellan att vara sig själv men ändå passa in i gruppen hon bor med.

Helgas dagbok handlar om Helgas liv från 9 års åldern (1938) till att hon befrias och återvänder till sin hemstad Prag. 
Början av boken är lite långtråkig eftersom den bara handlar om hur Helga oroar sig över mobiliseringen och om hennes skolgång. Det börjar däremot bli intressant då Helgas familj anländer (år 1941) till Theresienstadt (som är ett koncentrationsläger i norra Tjeckien). Inne i lägret skriver hon om sitt liv där t.ex hur man arbetar, går i skolan och att vakterna beter sig väldigt olika.

Post has attachment
Här är en artikel som den brittiska dagstidningen The Guardian publicerade 22 februari 2013

Huvudtemat i boken är klart och tydligt Förintelsen och därför är några biteman ganska självklara som t.ex koncentrationsläger och orättvisor. Hela boken är skriven av ett offer av Förintelsen och i.o.m detta handlar det mycket om hur orättvist t.ex judar blev behandlade.

Dagboken består av anteckningshäften och ritningar från tiden  tiden i Thersienstadt. Hennes morbror lyckades rädda dessa ting genom att mura in dem i en vägg när Helga deporterades till Auschwitz. När kriget var slut och Helga fick återvända hem kompletterade hon dagboksanteckningarna genom att skriva ner minnen och upplevelser. 
Wait while more posts are being loaded