Post has attachment
Victory Day Parade on Red Square 2017 (FULL VIDEO)

Post has attachment

Post has attachment
Дођи и ти у Бесмртни пук Србије
На Дан победе улицама Београда други пут ће проћи Бесмртни пук у знак сећања на учеснике Другог светског рата. Иницијатива је потекла у Русији, а проширила се у још 64 земље света, укључујући Србију.
Прошле године, каже за Спутњик Сергеј Глушченко, координатор Бесмртног пука за Србију, у Београду се око 1.200 људи одазвало на ту акцију.
„Иако је био радни дан, дошло је веома много људи, не само из Београда, него и из других градова Србије и региона, а било је и наших сународника Руса“, каже Глушченко и додаје да се нада да ће и ове године манифестација бити исто тако широка и да ће учесника бити бар двоструко више.
„Бесмртни пук“ креће од Новог гробља, свечаност у Руском дому
Покрет Бесмртни пук основан је 2011. у Томску, а шетње потомака оних који су учествовали у Другом светском рату који носе портрете својих предака из године у годину окупљају све већи број људи: 2015. године широм Русије у акцији је учествовало око 12 милиона људи, а прошле године је тај број достигао 16 милиона, од чега је најдужа колона била у Москви, са 700.000 људи. У шетњи је учествовао и председник Русије Владимир Путин, чији је отац учествовао у рату.

Како то изгледа у Београду и ко су људи који су прошле године шетали у српском Бесмртном пуку? Глушченко истиче да су то људи којима су, баш као и онима који су шетали улицама Москве или престоницама још шездесетак других држава, у рату учествовали или су погинули деда, бака, отац, мајка, ујак…

„Историја Србије је тесно повезана са руском историјом, посебно историја борби у последњим ратовима. Многи Срби себе чак сматрају делом руског света, долазим у Србију и срећем те људе“, прича наш саговорник.
Питамо га да ли га је прича неког од њих посебно дирнула. Има једна, каже.
„Имам доброг пријатеља, Слободана из Београда. Има велику породицу, а у време Другог светског рата његов отац је био свештеник и нажалост стрељали су га комунисти. Питао ме је може ли и он да дође са сликом свог претка. Наравно, одговорио сам. Ми очекујемо све. Историја је тада била таква и ми је не можемо променити“, наводи Глушченко.
Он истиче да то показује да манифестација нема никакву идеолошку позадину и позива све да јој се прикључе, без обзира на верску или националну припадност.

Глушченко додаје да му је организационе послове олакшала чињеница да су се, када је дошао у Београд, припремом манифестације већ бавила два удружења, Фонд јединства православних народа и Координациони савет сународника.

Ове године Бесмртни пук Србија има знатно више партнера, међу којима је Град Београд, који, како каже Глушченко, даје озбиљну подршку.

На списку организатора су и Фонд светог Александра Невског, Савез козака Балкана, док су медијски партнери Руски експрес, Спутњик, сајт Сеница.ру, лист Политика, агенција Танјуг, тв канали РТС, РТ Војводина. Бесмртни пук има и групу на Фејсбуку која већ броји 1.800 чланова и стално расте.

Према речима Глушченка, још једна новина у односу на прошлу годину је што ће амблем Бесмртног пука у Србији добити српске атрибуте.

„Одлучили смо да направимо неки свој логотип, да се мало разликујемо и да нас препознају као Бесмртник пук из Србије“, каже, описујући симбол на којем ће се наћи црвени штит са крстом и оцилима у средини, као основни фрагмент српског грба који се налази и на војничким одликовањима попут Карађорђеве звезде.

Наш саговорник истиче да је акција логистички покривена, да је обезбеђен превоз аутобусима, а да се маршрута практично у 90 одсто поклапа са прошлогодишњом, једино што ће овог пута после Скупштине и Дома синдиката скренути ка споменику Николају Другом где ће шетња бити и завршена.
Након тога планиран је концерт српских и руских уметника који ће трајати око сат времена.

Глушченко напомиње да сви који не могу сами да одштампају фотографију свог претка и да направе транспарент могу да се обрате организаторима који ће то урадити уместо њих.

Иначе, ове године Бесмртни пук у Русији имаће неке новине. Над Хабаровском ће 9. маја пролетети „Бесмртна ескадрила“, а снима се и филм Бесмртни коридор који се може подржати путем СМС-а. Наравно, постоје и групе подршке Бесмртном пуку на социјалним мрежама и сајт на интернету. На њему свако може да исприча личну причу о неком члану своје породице који је учествовао у рату или да се повеже са истомишљеницима широм света који подржавају ту акцију.

Тако се Бесмртни пук проширио и на интернет заједницу, закључује Глушченко.
#Бесмртнипук #Србија #Данпобеде #ДеньПобеды #VictoryDay

Post has attachment

Post has attachment
Бесмртни пук - интегрална верзија // 9. мај 2016.
Снимак "Бесмртног пука" из Београда од Гробља ослободилаца Београда до Руског дома.

Post has attachment
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
07.06.15
7 Photos - View album

Post has attachment
Москва. Парад Победы
LIVE: Victory Day parade on Red Square
#9мая #ДеньПобеды #Данпобеде #VictoryDay

Post has attachment
Спот "Это День победы" у извођењу Косовских божура. Аутор Ивана Жигон

Ево Дана победе кога смо тако чекали
Као ватру што чека жар тињајући
Километри дима за нама су горели
Док смо гинули за Дан што ће доћи!

Ево Дана победе
што на барут мирише
Ево среће
Што седе власи покрише
Ево радости
што сузе у очима брише

Дане и ноћи поред ужарених пећи
Дању и ноћу борбу тешку водећи
земља је ова очи не склапајући
Гинула за Дан што ће доћи!

Мајко, не дођосмо ти сви кући
Да се боси играмо по роси утркујући
до Берлина газише синови Твоји
Гинући за Дан што ће доћи!
Wait while more posts are being loaded