Stream

Join this community to post or comment

Formula.Con.Za

Initiative  - 
 
 
Izvoarele sărate de la Lunca

Jud Neamţ, sat Lunca, comuna Vânătoni – Neamţ
Altitudinea locuirii rurale = 500 m, izvoarele sunt situate aprox. la 600 - 700 m.
Localizare: Munţii Culmea Pleşului (peste 1.100 m), aflată în bazinul răului Moldova, afluent al Siretului, pe partea stângă a răului Neamţ – nu departe de Cetatea Neamțului.

Pe cuprinsul primei poieni străbătute de cel mai putemtc izvor de slatină, arheologul Gheorghe Dumitroaia a efectuat o serie de săpături arheologice între anii 1980 - 1987, în zona denumită A - B. identificând o aşezare multistrat, din care în urma studierii tuturor materialelor colectate, a rezultat că acestea datau din epoci străvechi, cu o continuitate evidentă.
Se pot data doar urmele de carbon, din care s-a concluzionat câ locuitorii care au lăsat acele urme erau din paleolitic, însă cu certitudine din neoliticul timpuriu, cultura Starcevo – Criş. Urmele mai vechi d.p.d.v. stratigrafic, se situau așadar în epoca paleolitică din care datează amulete și plachete din piatră șlefuită.
Urmele cele mai vechi de locuire cercetată - datează din neoliticul mijlociu, cultura Precucuteni, apoi sunt urme numeroase din neoliticul final, cultura Cucuteni. 
Locuitorii din acest site, timp de milenii strângeau apa sărată a izvorului în câteva bazine de piatră, pentru a extrâge în mod evident – conținutul de sare din aceasta, prin mai multe metode – în anotimpul cald, prin decantare și uscare la soare, în celelalte anotimpuri într-un mod ceva mai rapid, fiind adusă printr-un canal de piatră șlefuită la un sistem de încălzire unde prin fierbere, se obținea sare cristalină. 
Sarea extrasă o schimbau în mod cert pe calea trocului cu locuitorii din comunităţile vecine – care după ce-și opreau cantitatea necesară consumului, o dădeau mai departe spre zone întinse, în special cele din stepa nord pontică – unde sarea se putea dobândi cu o foarte mare greutate din zonele litorale. Sarea provenită din apa Mării Negre a avut și are și astăzi un gust rău - din cauza oligoelementelor microscopice care-i dau un miros neplăcut și gust amar, accea dare nu-i prea bună la folosit în mâncăruri, nici în ziua de astăzi … oricum, sarea se obținea tot prin decantare și uscare, în perimetre litorale, unde apa de mare pătrundea în urma fluxului ori era dirijată manual.
 
Cu certitudine şi populația dacicâ cu urme de locuire din sec. IV - III î.de Chr., identificate prin săpăturile efectuate în zona C folosea slatina acestor izvoare în aceleaşi scopuri. Descoperirile recente din siturile „La Cetăţuie" şi „La oglinzi” din vecinătate (anii 1991-1993), fac dovada că locuitorii aşezărilor din punctele respective foloseau izvoarele sărate pe o scară extinsă - în aceleaşi scopuri.

Datări: paleolitic (cca.9.800 î.de Chr.) - neolitic (aprox.6.300 î.de Chr.,), epoca bronzului (cca.2.500 î.de Chr.,), LaTene dacic - sec.V- IV î.Chr. , apoi săpăturile în actuala vatră a satului Lunca atestă o locuire continuă de identitate locală, cu urme clare din sec. VII – X după Chr.
Multele invazii, care au afectat regiunea nu au făcut să dispară o comunitate care și-a plătit bunăstarea și libertatea deseori – nu în aur. ci cu sare cristalină, din cea mai curată și bună la preparat hrana umană în primul rând, dar și multele poțiuni vindecătoare pentru răni și alte procedee de higienizare.

Sursa textului fiind în 'Studii arheologice' publicate: Gheorghe Dumitroaîa - Depunerile neo-eneoltice de la loc.Lunca și Oglinzi, judeţul Neamţ, ed.Memoria Antiquitatis 19, 1994, p 7, 82.
       
 ·  Translate
5
Add a comment...
 
Ziua buna, Daci !!!
 ·  Translate
15
5
Gheorghe Bpgdan's profile photoAndrei Carlig's profile photo
Add a comment...
12
dp's profile photo
dp
+
1
2
1
 
Nici eu nu sunt de acord ca dusmanii dacilor sunt stramosii nostri. Nici un popor din lumea intreaga nu-si sarbatoresc si nici nu-si canta biruitorii. Daca s-ar scula Decebal si ar auzi imnul tarii noastre s-ar dezice de neamul nostru.
E o rusine sa-i ridici in slavi pe cei ce ti-au omorat si violat stramosii, iar copiii lor au fost luati robi si vanduti ca sclavi. Te-au deposedat de aurul tarii, de granele tale si tot ce au avut ai nostri bun a trecut in mainile romane, iar tu ca popor invins ai trebuit sa muncesti din greu sa platesti bir, ani la rand. Si atunci cat esti de prost sa canti:
.....................................................................................
Acum ori niciodata sa dam dovezi la lume
Ca-n aste maini mai curge un sange de roman
Si ca-n a noaastre piepturi pastram cu fala-un nume,
Triumfator in lupte, un nume de Traian!
....................................................................................
Pai cine a fost Traian?
Nu cel ce ti-a omorat stramosii, cel ce ti-a furat aurul si granele, cel ce te-a robit, etc?
Nu a lasat el aici toate gunoaiele de ostasi din armata sa (nu romani, ca romanii aveau case si familii in Roma si prin imprejurimi), ci acesti ostasi luati din alte popoare care la fel ca pe al nostru i-au cucerit romanii. De acolo au luat tineri si i-au inrolat in armata romana. Au luat copii ca robi si i-a dat armatei sa-i creasca pentru razboi. Ei bine acestia ajungand la maturitate in armata romana, dupa roazboi i-au lasat in Dacia, fiindca nu aveau casa si familie. Acesti ostasi au violat, au ucis si au facut prapad in Dacia, iari ca sa scape de armata au preferat sa ramana in Dacia casatorindu-se cu vaduvele stramosilor nostri. Asta e realitatea!
Si atunci se merita sa-l canti pe Traian? Cat esti de prost atunci tu romane?! Roma a cantat cantece ca te-a umilit, dupa ce te cucerit. Ea ti-a luat aurul si ti-a pus bir greu. Romanii cantau in bataie de joc despre tine si tu canti ode lui Traian! Cum te numesti atunci, nu prost?

Adica a venit tiranul Traian si te-a terminat ca tara si popor si tu il pui in cantecele tale de slava. Numai la noi, la romani se putea asa ceva...
In prima strofa a imnului tarii se canta asa:
Desteapta-te, romane, din somnul cel de moarte,
In care te-adancira barbarii de tirani!
Acum ori niciodata croieste-ti alta soarta,
La care sa se-nchine si cruzii tai dusmani!
.......................................................................
Pai cruzii tai dusmani erau romanii. Unul dintre tiranii stramosilor nostri era Traian. El te-a umilit si a ridicat o columna in cinstea acestei biruinte asupra stramosilor tai.
Care popor isi mai canta biruitorii impreuna cu stramosii sai?
Pai ce ar zice Decebal de asa straaaaa.......nepoti?
Ce ar zice dacii sa ne vada acum? Femeile lor violate? Fetele vandute ca sclave? Tinerii luati ca robi si in armata romana? Acele marete umbre: Mihai, Ştefan, Corvin?  Daca ne-ar auzi toti acestia ar urla într-o agonie de nedescris şi învârtindu-se în propriile morminte văzând pentru ce viitor au luptat ei.
Mi-e atat de scarba de gandirea poporului nostru privind legatura cu asa zisi "stramosii nostri romanii". Italienii n-au ochi pentru noi (ne considera pe toti tigani) iar noi il cantam pe tiranul Traian ca pe un erou de-al nostru.
Felicitari Romania!
 ·  Translate
Add a comment...
 
Nu apar în manualele de istorie, însă povestea lor este spusă, în mod explicit, de istoricii antici. Este vorba de împăraţii de origine dacă ai Romei. Sunt consemnaţi trei dintre aceştia, doi dintre ei simplii uzurpatori ai tronului imperial, în timp ce al treilea a fost un respectat tetrarh şi cel care a trecut prin foc şi sabie Italia.
11
Add a comment...
 
O altă istoriografie decât cea oficială, ne invită să constatăm o tristă realitate: românii nu’și cunosc adevărata obârșie, trebuind să aleagă între două variante, cea oficială a statului care se i...
13
2
Elena Demidov's profile photoHarlet Roaba's profile photo
Add a comment...
 
Dumitru Manolache Peste 30 de plãci acoperite cu imagini şi înscrisuri într-o limbã necunoscutã stau neinventariate în subsolul Institutului de Arheologie Vasile Pârvan din Bucureşti, de mai bine de un secol, sub pretextul cã...
6
2
Elena Demidov's profile photoPaul Petras's profile photo
Add a comment...

Ilie Adrian
owner

Debate  - 
5
Add a comment...
 
În ce privește îmbrăcămintea geto-dacilor, reprezentări …
8
Add a comment...
1
Add a comment...
 
Daca totul s-ar fi redus totul la Marea Descoperire din Masivul Bucegi, din august 2003, probabil ca doar acel subiect ar fi ramas de cercetat (anchetat), insa muntii Carpati, dupa cum spun anumite...
12
Add a comment...
64
6
Mihaela drm's profile photoMarius Dezmirean's profile photoConstatin Muntean's profile photoelena just's profile photo
 
Asta e adevarul dar acum sintem condusi de o mina dusmana si de tradatori care ne vind si ne indatoreaza la UE FMi si BM.
 ·  Translate
Add a comment...