#18/365
Hmmmmmm.... a very bored holiday. Maybe the others went to club or trip or most worst is fall in love. 😤😤

140117
Isnt mom giving me green light?
R they want me to get a boyfriend?
OMG! Thats so-so weird!.. umm actually is not, it's because i am suppost to have boyf. Aged like me must have a boyf or maybe engahe or married. Ughhhh!😤.... it is so hard to get boyf. Idk y. But still i cnnot find him. Oooh God! Hoping it will come when ruma biru complete!🙏🙆

170117
My fam get very closed! ILT it! Thank God. 💕...

Lagu kekal bahagia Ippo Hafiz .. Enak kedengaran di telingku saat ini. Sungguh merdu suarannya.
"Memang benar aku mencintaimu
Memang benar aku menyayangimu
Setulus hati ini....🎧🎵"

Aku tersentap.. Aku mengelamun. Bagaimana jika sebuah kisah ini benar-benar terjadi pada diriku. .
#12/365hari

📔What if, definetly
1.
"Bunda.. mengapa bunda dan papa berpisah? Kenapa tidak tinggal bersama?" Tanya Maya kepada saya. Fikirku. Mengapa anak sekecil ini bisa bertanyakan itu padaku?
"Maya. Papa dan mama berpisah kerna kami fikir kami tidak sehaluan. Tapi ini semua bukan kerana kamu anakku. Ia cuma salah faham kecil yang belum bisa kamu fahami Maya.." ku jawab dengan penuh lembut sambil mengusap rambutnya. Tanpa disedari air mataku menitis. Maya mengelapnya. Betapa sayang aku pada anakku, Maya.

Maya tertidur dalam dekapanku pada malam itu. Kalau difikir lagi. Apakah patut saya beritahu pada papamya yang saya sedang hamil cahaya mata kedua.sudah sebulan kandungan ini. Bibi Ana, pembantu rumahku menasihatikh agar merahasiakan kandungan itu untuk sementara waktu karna rumah tangga ini goyah. Belum utuh. Aku akur karna aku juga tidak mahu rumitkan keadaan.

Bibi Ana bertanyakan padaku. Adakah benar aku mencintai. . Menyayangi suami ku, Andhika? Kenspa kami berkahwin? Kenapa kami bisa punya anak? Kenapa kami bertemu? Soalan itu tidak mampu aku jawabkan. Seingatku. Mungkin karna kami dulu bujang, belum kenal apa itu erti hidup bersama. Belum tahu apa itu tanggungjawab. Kami hanya hidup bersama namun bukan sebagai keluar yang menyayanhi sesama. 😥

Pada Sept 29, 2017. Itulah saat kami kenal. Dipertemukan apabila berjumpa dengan rakanku, Mary. Mary ini seorang sahabat baik. Lembut orangnya dan imut. Sudah bertunang ketika kami masih kuliah. Saat itu. Mata bertentang mata. Terbit rasa ingin mengenali cuma disitulah silapnya. Kami minum bir di club malam. Bercampur baur. Aku terasa sangat pening. Cuma ingin pulang. Ketika itu kami semua mabuk.

Malam itu. Aku pulang bersama Andhika. Hanya satu malam. Kesilapan besar pernah aku lakukan. Nasib dia ingin kahwini aku. Okt 10, 2017. Kami menikah. Begitu cepat. Orang tua ku begitu terkejut. Abang.. Adik juga terkejut. Malah yang patutnya menikah dulu adalah abangku. Namun apakan daya aku langkahi mereka. Sira, tunang abangku.. Dia mengetahui segala yang ku rahasiakan sehingga kini. Keluargaku. Seluruh mereka langsung tidak mengetahui cerita sebenar. Saya dan Andi berpisah sementara juga cuma Sira yang tahu. Cma dia tempat curhadku selain bibi Ana.

2.
"Sudah dua bulan kandungan kau We. Kau tak mahu bagitahu Andi ka?" Tanya Sira.
"Entahlah. Saya risau saya bagitahu nanti makin teruk. Serabut nanti dia. Mmm. Entah macam mana keadaan dia sekarang. Yang penting Maya. Saya harap Maya tidak apa-apa dengan perpisahan sementara kami." Balasku.

Kapankah penderitaan ini berhenti. Kapan hatiku bisa aman. Kapan semua ini kan berakhir. Kapan rumah tanggaku sempurna dan bahagia. Saya rindu saat kami sekeluarga duduk di beranda rumah sambil menikmati minum petang. Rindu saat pulang ke kampung, berjumpa dengan keluargaku mahupun keluarga Andi. Semua ini terhenti saat ini.

"Macam mana nanti kalau tiba-tiba diorang Mamy pergi rumah kau?"

Itu soalan yang tak mampu jua aku jawab. Entah apalah akan aku katakan. Dan syukur sudah dua bulan ini belum mereka ke sini. Karna semuanya sibuk. Cuma bertanyakan khabar melalui telefon sahaja. Maya juga anak yang pintar. Memahami situasiku. Dia tak pernah beritahu akan hal ini pada orang lain termasuk daruk dan neneknya. Saat ini ku berdoa agar Maya suatu hari nanti hidupnya bahagia dan bukan seperti aku. 😢

Sampailah suatu saat. Maya masuki kamar ku. Dia ingin tidur bersama ku. Namun dia terlihat sekeping gambar sewaktu aku melakukan scan kehamilan petang kelmarin. Dia begitu gembira melihat yang dia akan punya adik. Bukan satu. Tapi tiga. Ya! Aku hamil kembar tiga. Jantinanya aku belum mahu ketahui. Aku tunggu saat bayi itu sudah 4 bulan baru aku pingin ketahui. Dan saat itu aku akan beli barang kelengkapan bayi secukupnya. Bukan senang urus anak. Apalagi kembar tiga. Hanya Maya sahaja dulu saya penat. Nasib ada Bibi dan papanya.

3.
Hari ini. Maya akan melihat aku di scan. Dia begitu teruja. Saat ini kehamilan anak kedua ku sudah capai empat bulan. Mama dan papa juga semuanya sudah tahu aku hamil. Mereka juga kecewa saat ini Andhika tinggalkan aku. Aku menjaga kehamilanku dengan sendirinya. Kalau saja Andi tidak curang pasti benih cintaku padanya tidak akan pudar. Aku tahu. Andi tidak tahu bahawa aku hamil. Kerana dia tidak pernah peduli. Sudah lima bulan saat dia pergi tinggalkan aku. Keluarganya juga patuh akan keputusanku untuk tidak beritahu bahawa aku hamil. Kerana aku begitu kecewa. Kecewa sangat. Aku tahu hubungan kami bukan dibina atas dasar cinta. Aku tahu dia tidak mencintaiku tapi cukup bertanggungjawab dan juga sayang akan Maya. Itu sudah cukup buatku.

4.
Andi pulang ke rumah tanpa aku ketahui. Pasti dia terkejut melihat bilik anak tersedia rapi. Bibi Ana menelefonku memberitahu bahawa Andi berada dalam rumah sekarang. Kebetulan jam menunjukkan pukul 130petang. Aku perlu pulang juga sekali gus hantar Maya pulang.

Maya teruja melihat kepulangan ayahnya. Andi kelihatan begitu kemas dengan kameja t nya. Menunggu aku di beranda luar rumah. Saat ini aku gentar. Takut dimarahi kerana merahasiakan kehamilan ini. Tapi aku tegaskan diri. Untuk apa takut. Bukan dia peduli. Kataku.

Maya peluk erat papanya. Maya memanggilku. Saat ini aku pusing hendak berbuat apa. Aku sambut salam suamiku Andi.

5.
Kami mulai bertengkar di kamar tidur. Ku lihat Maya menangis saat ternampak aku di tengking oleh Andi. Aku menyuruh Bibi untuk bawa Maya bersamanya di kamar tidur Maya.

"Kenapa kau rahsiakan semua ini? Sudah berapa bulan kehamilan kau? Ini.. ini..apa semua ini?! Jangan-jangan ini bukan anakku. Sebab itu kau tidak mahu beritahu kepada ku. Bukan begitu, Winda?!" Bentak Andi. Sambil menumbuk dinding pintu.

Aku keluar dari kamar. Aku ingin ke dapur. Aku pusing melihat Andi menengkingku. Aku penat. Aku haus. Namun Andi menarikku. Terasa sakit kandungan ini ketika tersentuh bucu meja makan. Nasib tidak begitu kuat. Aku masih bisa tahan.

Untung ketika itu, adikku, Roby dan juga sahabatnya Vicky iaitu sahabat ku juga datang dan menyelamatkanku. Kami kenal ketika jamuan keluarga. Dia sering mampir ke rumah kerna sudah di anggap seperti anak sendiri oleh orang tua ku. Vicky seorang yang rajin dan suka menolong orang. Rakan sekerja dan juga mentor adikku dalam pekerjaan mereka iaitu JPJ.

Pertengkaran antara mereka bertiga juga bermula. Saat ini Andi kalah. Selang beberapa jam Andi keluar meninggalkan rumah lagi. Vicky membantuku untuk duduk di sofa. Mereka menasihati aku agar duduk di rumah mama untuk elak kejadian seperti tadi berulang. Tapi aku berkeras untuk tidak ke sana kerana papa mama dan abangku masih marah akan keadaanku sekarang. Aku berkeras tinggal di rumahku bersama Maya dan Bibi. Aku tahu Andi akan pulang ke rumah ini kapan sahaja. Aku siap.

6.
Ku lihat Maya sedih. Aku tahu dia rindukan papanya. Kenapalah Andi begini. Dia tidak kesian kah melihat keadaan seperti sekarang? Tidakkah dia sedar aku benar tulus cintakan dia. Aku tidak boleh terima dia masih berhubung dengan bekas kekasihnya dahulu. Sampailah suatu waktu itu. Aku ketahui daripada mertua ku bahawa Andi sekarang tidak terurus hidupnya. Dia kesal kerna perlakukan aku seperti ini. Dia sedar dia berlaku curang. Perempuan itu dia tinggalkan.

Aku belum boleh terima juga. Maya kini ku lihat sudah boleh terima kenyataan. Vicky dan Maya temani aku ke klinik. Kini usia kandunganku sudah 6 bulan. Kandungan ini sudah ku tahu jantinanya. Saya membawa mereka membeli belah barangan anak. Begitu gembira Maya memilih pakaian untuk adiknya. Kami membeli baju dua pasang berearna ungu dan satu lagi berwarna pink. Maya juga sudah tetapkan nama untuk adiknya.

Sampailah suatu malam itu. Huhan lebat sangat ketika itu. Mereka semua sudah tidur. Aku ke dapur. Ku lihat kereta Vigo menghampiri rumahku. Aku tertanya. Siapakan empunya kereta itu kerana hujan begitu lebat.

Ku dengar tombol pintu rumah di pusing. Kuncinya terbuka. Sudah ku agak pasti Andi. Aku pegang erat pemukul bola tenis untuk memukulnya sekiranya dia buat hal. Namun....

"Winda.. We.. Sayang. Aku mohon maaf. Aku kesal. Izinkan aku tebus semuanya. Kali ini biar aku lakukan semua yang telah aku abaikan. Aku mohon. Beri aku peluang sekali ini lagi. Aku hanji tidak akan sia-siakan kamu dan Maya dan tiga bayi ini" Andi menangis dipelukanku. Andi kulihat begitu tidak terurus. Jambangnya sudah tidak bercukur. Badannya panas. Dia juga mabuk.

Maya mengambil papanya. Menyuruh papanya untuk baring di sofa. Maya membawa selimut dan juga baju untuk papanya. Dia menyuruh aku menukarnya. Maya tidak benarkan aku untuk bawa papa ke kamar tidur. Biarkan ia disana. Kerana esok paginya dia akan soal papanya. Aku sedikit tergelak melihat gelagat Maya.

7.
Maya dan bibi memegang pemukul bola tenis sambil berdiri di hadapan Andi yang belum bangun itu. Ketika Andi bangun. Dia begitu terkejut.

"Ermmmm. Kenapa papa pulang dalam keadaan mabuk dan bercakap seperti orang tidak siuman semalam?"
"Kenapa tuan kembali? Mahu buat penderitaan lagikah"

Aku cuma tergelak kecil melihat mereka. Aku siapkan sarapan pagi. Perlahan aku atur langkah. Ku berhati hati dengan kandungan ini. Saat itu aku terdengar...

"Memang papa mabuk semalam. Papa serabut. Papa rindu kamu. Rindu masakan bunda. Rindu masakan bibi. Dan rindu kamu Maya. Juga papa ingin tebus semuanya. " ujar Andi.

Saat itu hatiku luluh. .............

Ku sediakan sahaja sarapan pagi. Kusediakan juga sup panas untuk Andi. Baik untuk rawat orang sakit kepala akibat mabuk. Apa yang dibahaskan mereka aku tak peduli. Saya malas untuk ambil tahu.

8.
Sudah dua hari Andi tinggal di rumah. Namun kami tidak bertegur. Keluargaku dan keluarganya berasa senang bahawa Andi mahu berubah. Namun aku belum bisa terima.

Banyak perubahan kulihat pada Andi. Dia tidak lagi seperti dulu. Dia sudah mulai rapat dengan Maya. Bibi juga telah lihat perubahan ke atas suamiku .

Pada pagi yang hening itu. Kulihat Andi mencukur jambangnya. Kelihatan kemas dan segak seperti dahulu kala.

"We. Bangun. Hari inikan temujanji kamu jumpa doktor. Cek kandungan" katanya ..

Dari mana dia tahu. Bisikku. Ini pasti dari bibi atau Maya. Hmmmm.. aku menyiapkan diri. Ku sisir rapi rambutku. Mengambil kunci kereta namun direbut oleh Andi. Andi berkeras mahu hantar aku ke klinik. Sesampai di klinik..

"Kandungan puan sudah 8 bulan. Saat ini puan harus berhati hati. Jaga kondisi bayi. Due nya 8 Sept 2020."
"Baiklah doktor."

Ketika di mobil..
"We. Jom makan diluar."
"Tidaklah. Makan di rumah jak."
"Winda.." aku melihat wajah suamiku. Akhirnya kami makan luar. Saat itu. Mantan kekasihnya mampir. Bukan apa. Tiada sebarang pertengkaran. Dan tiada sebarang dendam. Cuma saling bermaafan. Aku senang. Tiada konflik. Aku tahu, Scha mantan pacar Andi betul betul kesal.

"Andi. Pukul 115 pentamg sudah ni. Tak lama Maya pulang. Mari ambil dia."

Andi melihat jamnya . Kami beredar dari cafe itu setelah membayar.

"Bunda!... Eh papa ikut sama? Saya fikir bunda sahaja yang..."
"Mm Maya. Ingat apa kata papa dulu" sambil menguntumkan senyum manis pada Maya.
"Jom balik. Baik baik baby" kata Andi sambil mengusap perut buntingku. Aku terkejut.

9.
"We. Kamu belum mahu teeima aku lagi?" Tanya Andi.
"Aku tahu aku salah besar. Dan mulai sekarang aku janji aku tidak akan berpaling. Aku sayang kamu Winda"

Aku terharu mendengar ayat itu. Namun aku belum boleh terima. Alu langsung ke kamar. Andi menahan pintu itu dari tertutup. Andi mengangkatku dan meletakku di ranjang. Dia memelukku di ranjang itu. Tidak melepasnya. "Maafkan saya Winda. Tolong percayakan saya sekali ini saja." Aku berusaha untuk lepaskan pelukan itu. "Please Winda. Sekali ini sahaja."

Malam itu. Kami tidur bersama. Saat ini aku tidak rasa tendangan bayiku. Mungkin dia enak tidur kerana ada papanya.

Pagi itu. .
"Andi... Andhika! Maya! Bibi! Air ketuban saya pecah!"

Mereka panik semua.

"Mari ke hospital!" Jerit Maya.

Kami langsung ke hospital. Tidak sempat bawa pakaian bayi. Ku fikir kandungan ku baru 8bulan lebih. Awal kelahirannya.

Aku dibius. Operatian dibuat.

8/8/2020
8.01am Maria Letizia
8.05 am Lucas Damian
8.13 am Aj Perez

Aku tersedar dari biusan. Maya mencuit pipi adik adiknya. Andi masih terlelap di sampingku sambil memegang erat tanganku. Keluarga dan bibi juga keluarga Andi semuanya datang. Melihat aku di sebalik kaca pintu. Andi tersedar dari tidurnya. Aku mengusap kepalanya.

Andi menaikkan kepala katilku.

"Sayang. Bayi dan kamu sihat semuanya. Takda kuning. Takda apa yang abnormal. Kamu juga esok boleh pulang. Aku dan Maya akan temani kamu di sini. Nanti pakaian aku ambil yaa" ujar Andi. Sambil memberikan Maria dan Aj pada ku untu di susui. Sementara itu, Lucas di pangkuannya. Berganti untuk susui.

Esoknya. Kami balik ke rumah. Bilik bayi suda rapi kemas disediakan bibi. Mama papa datang untuk bantu aku menjaga tiga bayi ini. Cuti hamilku suda diatur. Suamiku pergi kerja seperti selalu namun dia selalu pulang awal untuk bertemu dengan anak kembarnya.

Maya juga sangat teruja apabila lepas pulang dari sekolah. Aku selalu pesan mandi dahulu kemudian baru jumpa adik adiknya. Dia sudah akur akan nasihat itu.

Aku berganti ganti susui anak anak ku. Susu ibu sahaja tak mencukupi aku menambah susu formula. Bayiku memang sihat dan comel. 😁😁😊

10.
"We.. mereka sudah bisa ketawa!" Bunda lihat mereka!" Puan lihat!"

Sudah 3 bulan mereka. Memang imut melihat gelagat mereka. Saat itu pasti aku pulang dengan keriangan. Suamiku selalu mencium dahiku. Saat tidur. Saat bangun. Saat pulang balik kerja. Inilah dia. Inilah yang saya tunggu. Keluarga kami . Keluarga harmoni dan bahagia.

"Bunda... Aj kencing saya!" Jerit Maya.

Kami semua tertawa. Sememangnya Aj nakal.

Sudah 7 tahun berlalu. Maya sudah bersekolah menengah. Maria, Lucas dan Aj masuk ke sekolah rendah. Aku sedar. Aku belum pernah ucapkan cinta dan terima kasih pada Andi.

"Andi.. terima kasih" kataku pada Andi sambil memeluknya. Andi sefikit terkejut. Andi melepaskan pelukan itu lalu memegang aku. "We. Aku yang patut berterima kasih. Aku salah selama ini. Aku sayang kamu"
"Aku juga sayang kamu". Pelukan erat dan kucupan bibir memulaikan hari indah. Hari baru. Keluarga yang sejati.

11.
"Bunda.. papa sebenarnya pantau kita dari dahulu. Saat bunda mula hamil sebenarnya papa tahu. Namhn dia takut untuk nyatakan. Kami cuma berkomunikasi dengan papa melalui telefon. Sebenarnya papa memang teoati janji bunda. Saya harap ia berkekalan bunda. Maya sayang akan kamu semua" sambil maya memeluki tubuhku. Aku tersenyum riang.

Segalanya indah.
Semuanya terlerai.

'Jika dia cintamu. Apapun iu kalian bisa bersatu.'#090117
Ini semua karna filem flipped

Aku tersentap untuk seketika. Merenung jauh ke dalam
Memikirkan hal-hal yang mungkin dan tak mungkin bisa terjadi. Dalam pikiran. Kalau saja aku ini dilahirkkan dalam keluarga berada pastinya kami tidak usah bersusah-payah.

Aku. Hidupku. Sudah 22 tahun hingga saat ini. Belum ada yang boleh aku terima sebagai pacar . . Aku pingin punya kekasih hati yang bisa jaga, sayang, tanggungjawab dan faham aku. Namun itu cuman kisah donggeng. Mana mungkin. Hidupku saja tidak menentu. Belum stabil. Aku baru habis kursus jururawat. Dan sekarang menunggu dipanggil untuk bekerja. Sudah kerja. Komitmen terhadap ibubapa dan adik beradik itu penting. Kemudian rumah biru harus diisi. Sesusah itu mobil harus dibeli dan melancong bersama keluarga itu harus. Ku perlukan komitmen tinggi ke atas diriku. Moga aku tidak boros.

Tersentak daripada lamunan..
Apa kan ku lakukan sekarang. Hanya bisa berdoa. Moga tuhan kabulkan. Amen

"Aduinah! Bising sangat dengur si dady"
"Tidur sajalah"
😴

Saya berjalan perlahan sambil membelek beberapa helai baju di kiri dan kanan. Niat di hati mahu membeli kameja baru untuk ke pejabat. Sudah agak lama rasanya aku tidak keluar membeli-belah. Bukan aku tidak gemar membeli-belah, tetapi sejak kebelakangan ini sering sahaja waktu hujung mingguku terpaksa dihabiskan dengan bekerja. Outstation ke merata tempat.

Kini projek kelolaanku sudah hampir siap, jadi aku tidak perlu lagi keluar outstation. Sejujurnya bukan aku benci dihantar ke sana ke mari, tetapi kadang-kala aku terasa seperti tidak mempunyai kehidupan selain pekerjaanku. Ya, bekerja, bekerja dan bekerja!!!

“Bila tak payah kerja ni, rasa pelik pulak. Nak shopping pun dah macam tak reti,” bebelku perlahan sambil terus membelek beberapa helai baju di hadapanku.

Sedang asyik membelek-belek, telingaku seperti dapat mendengar bunyi tangisan bayi yang nyaring. Automatik tanganku terkaku sambil mataku melilau melihat sekeliling. Orang-orang di sekelilingku tetap juga seperti tadi, seolah-olah tidak mendengar bunyi tangisan itu.

Perlahan-lahan saya menelan air liur yang tiba-tiba terasa kelat.

‘Takkanlah ada hantu bayi dekat sini. Ini Beverly Hills, bukannya kampung terbiar,’ getus hatiku.

Sesaat kemudian bunyi tangisan itu kedengaran lagi. Hampir terlompat saya dibuatnya. Lambat-lambat saya berpaling pada pintu rintangan api yang terletak di sebelahku. Bunyi itu seperti keluar dari pintu itu.

Entah apa yang merasuk fikiranku, saya mula mengorak langkah menghampiri pintu itu. Sambil membuka pintu, fikiranku mula menerawang pada filem-filem seram yang pernah ditonton. Sinister, Conjuring, Phobia, NangNak, …semuanya silih berganti di fikiranku.

Sinister, filem seram gila anak bunuh keluarga.

Kalaulah hantu merangkak dalam Ju-On tiba-tiba merangkak dekat saya.

Pontianak NangNak terbang datang nak hisap darah…

Perlahan saya menggelengkan kepala. Ishk, apa yang saya fikir ni?

“Takkanlah siang-siang ni ada hantu??” ujarku pada diri sendiri. Tubuhku kini dah pun selamat memasuki pintu itu.

Aku memandang kiri dan kanan melihat kalau-kalau ada hantu merangkak, hantu terbang atau budak lelaki pelik dengan lingkaran bawah mata hitam macam panda bear….

Sekali lagi aku menggelengkan kepala.

“Bel, Bella…apa yang kau mengarut ni?” Aku menempelak diriku sendiri.

Lambat-lambat saya berjalan masuk, semakin jauh ke dalam sambil mataku masih lagi meliar melihat benda-benda pelik yang mungkin menegurku.

“Awak…”

Spontan tubuhku kaku. Telingaku seperti mendengar suara menegurku dari belakang.

“Alamak, memang ada hantu ka dekat Beverly Hills ni?” ucapku tanpa sedar. Sesaat kemudian saya menampar mulutku sendiri.

‘Ishk, mulut ni...lancang sangat kenapa?’ bisik hatiku.

Mulutku sudah mula terkumat-kamit, membaca doa Bapa Kami, Salam Maria kerana itu sahaja yang diingati.

“Awak….” Suara itu kedengaran lagi. Semakin dekat pula tu.

Aku cuba menggerakkan kaki yang sudah pun lembik.

‘Apasal kaki ni tak nak gerak pula dah??’

Menyedari keadaan kakiku yang seakan-akan melekat pada lantai, cepat-cepat aku memejamkan mata. Tidak ingin rasanya melihat wajah-wajah yang mungkin membuatkan aku demam seminggu.

“Awak…awak tutup mata kenapa?” Suara itu kedengaran dekat benar pada wajahku. Dan saya seperti dapat merasakan desah nafas seseorang….atau sesuatu pada wajahku.

Dadaku berdebar-debar. Bulu romaku terasa meremang.

“Awak…awak ingat saya hantu ke?”

Spontan saya membuka kembali mata tatkala mendengar soalan itu. Hantu ni ada ke patut tanya terang-terangan macam tu? Dia tak tahu ka saya tengah takut ni?

Dan kini mataku terkebil-kebil memandang wajah seorang lelaki yang dekat benar kedudukannya denganku. Lelaki itu membalas pandanganku dengan serius.

“Ahhhhhhhhhhhhh!!!!” Setelah hampir sepuluh saat bertentangan mata, saya akhirnya menjerit.

Lelaki itu kelihatan terkejut dan menggelabah.

“Awak, yang awak menjerit ni kenapa?”

“Ha…ha…hantu!!!” Aku menjerit lagi.

Lelaki itu membeliakkan mata.

“Hei, awak ingat saya hantu ke? Muka macam saya ni awak cakap hantu?” Lelaki itu menyoalku.

Aku terdiam sambil menatap wajahnya dengan lebih teliti. Matanya sedikit cantik dengan bulu mata lebat, hidung mancung, bibir merah yang elok terukir dan berkulit sawo matang. Boleh dikategorikan sebagai kacak, tetapi tidaklah sampai ke tahap kekacakan Teejay Marquez, lelaki Filipino kegemaran saya.

Kemudian saya menjatuhkan pandangan pada leher, tubuh dan akhirnya pada sepasang kaki miliknya. Kaki yang terletak elok di atas lantai.

“Awak ada kaki.” Tanpa sedar aku memberi komen.

Lelaki itu mengerutkan dahi. Wajahnya serius.

“Tolong saya.” Tanpa menghiraukan kata-kataku sebentar tadi, dia meminta pertolongan daripadaku.

Dahiku berkerut. Apa maksud dia ‘tolong’? Tolong bagi saya darah, saya dah lama tak makan ni…

‘Isy, kau ingat dia ni vampire ke??’ getus hatiku.

“A..a..apa??” jawabku akhirnya.

Dalam hati, aku berdoa dia bukanlah seorang penjahat yang akan menculikku, merogol, membunuh dan mengeratku, kemudian memakanku…macam dalam cerita seram yang saya tengok.

Ingin sahaja saya mengetuk kepalaku yang sudah mula memikirkan benda-benda pelik. Agaknya inilah efek suka menonton horror & thriller movies.

“Jom.” Lelaki asing itu memintaku mengikutnya.

Bagaikan dipukau saya mengikut sahaja. Entah apa yang telah mengenaiku, laju sahaja saya membuntuti lelaki itu. Mataku memandang belakangnya yang tinggi dan kelihatan gagah. Lelaki itu kemudiannya berhenti pada satu bangku dan sedikit menunduk seperti mengutip sesuatu.

Saya hanya melihat segala perilakunya dengan debaran dalam hati. Benda-benda pelik tadi masih lagi terbayang dalam fikiranku.

“Ini.” Hanya sepatah kata yang keluar daripada mulut lelaki sebelum dia akhirnya berpusing menghadapku.

Mataku membuntang. Dan kemudian….

“Baby!!!!” saya tiba-tiba menjerit dengan penuh teruja. Menyedari reaksi yang agak ‘over’, cepat-cepat saya menekup mulut.

Saya memang seperti itu. Terlalu suka dengan bayi dan anak-anak kecil. Mungkin kerana saya selalu sahaja menjadi ‘babysitter’ untuk adik-adik di rumah. Mengingatkan adik-adikku itu, hatiku tiba-tiba diserbu rasa rindu terhadap mereka.

“Awak, boleh tolong saya tak?”

Kata-kata lelaki misteri lelaki itu terus sahaja mematikan lamunanku tentang adik-adikku. Saya melihatnya dengan pandangan yang penuh syak wasangka.

“Tolong apa?” Akhirnya saya menjawab.

Lelaki itu tidak terus menjawab. Sebaliknya dia meraup kepalanya beberapa kali. Tangan kirinya masih lagi memangku bayi kecil yang sedang lena itu. Wajah lelaki itu sangat kusut dan seperti sedang terbeban dengan masalah yang berat.

Lelaki asing itu mengeluh dengan kuat.

“Tolong saya tengok-tengokkan baby ni, boleh?”

Mataku terkebil-kebil.

Lelaki itu menatapku dengan wajah yang serba-salah.

“Huh??” Hanya itu yang termampu keluar dari mulutku.

“Tak..I mean…hmmm….Lili…dia..”

“Lili?” saya menyampuk tatkala melihat lelaki itu tiba-tiba menghentikan kata-katanya.

“This baby. Her name is Lili.” Dia menjawab.

“Oh, okay.”

Lelaki itu menatapku seketika sebelum menyambung kembali kata-katanya.

“Lili…dia..dia tak henti-henti menangis. Ini baru sahaja dia senyap. Tapi saya tahu kejap lagi mesti dia menangis lagi. Saya…saya..dah cuba buat macam-macam, bagi susu..tukar lampin..semua yang saya terfikir, tapi still…” Lelaki itu bercakap tanpa henti. Wajah kusutnya bertambah kusut setiap kali dia menuturkan kata-kata itu.

Tiba-tiba timbul rasa kasihan pada lelaki itu. Saya tahu bukan senang mahu menjaga seorang bayi. Lebih-lebih lagi bayi sekecil itu.

Perlahan saya menguntum senyum dan menghulurkan tangan. Lelaki itu memandangku dengan wajah yang bingung.

“What?” Dia menyoalku.

“Your baby, Lili. Bagi sini. Saya tengok.”

Lambat-lambat lelaki itu menyerahkan bayi dalam pegangannya kepadaku. Sempat juga dia menyentuh pipi gebu Lili sebelum bayi kecil akhirnya berada dalam pangkuanku.

Tersentuh hatiku melihat wajah comel yang lena itu. Kulitnya yang putih kemerah-merahan, bibir merah yang kecil dan mungil dan rambut hitam pekat benar-benar menarik hatiku. Entah kenapa, saya seperti jatuh sayang pada bayi comel yang bernama Lili ini.

“Awak ni pun satu, yang awak bawa anak awak ni ke tempat yang panas, lack of aeration macam ni kenapa?” Saya mula bersuara sambil membelek-belek Lili. Bayi kecil itu bergerak sedikit.

“Ermmm, she’s not my….”

“Kalau orang tua pun boleh rasa sesak nafas kalau duduk kat tempat macam ni. Inikan pulak baby kecil.” saya menyambung bebelanku.

Saya seperti mendengar bunyi dengusan kasar lantas saya mendongakkan kepala memandang lelaki yang masih lagi berdiri di hadapanku ini.

Wajah lelaki itu tegang.

‘Alamak, saya tersilap cakap ka?’ Bisik hati kecilku.

“Awak ingat saya nak bawa dia datang tempat yang panas, tersorok macam ni? Lili tak henti-henti menangis sampai semua orang kat luar sana tengok. Saya cuba untuk buat dia berhenti menangis, saya cuba bagi dia susu tapi dia tak nak. So I thought maybe dia nak kena tukar lampin. Tapi baby’s section cuma ada kat ladies, takkan saya nak masuk ladies??” Lelaki itu tiba-tiba menempelakku.

Saya terdiam. Mungkin betul juga apa yang dikatakannya. Biasanya tempat yang disediakan untuk menukar lampin bayi terletak pada bahagian tandas wanita. Sebagai seorang lelaki, mestilah dia segan untuk masuk tandas wanita.

“Apa-apa pun kita kena keluar dari sini dulu.” Aku menjawab sambil mula mengorak keluar dari ruang sempit itu.

Lelaki itu mengangguk perlahan dan membuntutiku dari belakang. Tangan kanannya memegang satu beg yang mungkin mengandungi barang-barang keperluan Lili. Dalam hati saya berasa pelik dan tertanya-tanya kenapa dia keseorangan dan membawa Lili ke sini? Lili kelihatan terlalu kecil untuk dibawa ke shopping complex seperti ini.

Lelaki asing itu membuka pintu untukku sebelum saya melangkah keluar melalui pintu rintangan api itu. Sebaik sahaja saya selamat keluar, Lili mula menunjukkan tanda-tanda mahu menangis. Dahinya berkerut dan tubuhnya bergerak-gerak.

“Sshhhh…shhhh, ala sayang. Jangan nangis ya.”

Aku mengerling ke arah lelaki di sebelahku hanya memandang tanpa kata.

“So awak dah tukar lampin?” Saya menyoal lelaki itu.

Dia tidak menjawab, sebaliknya hanya menggelengkan kepala. Saya mengerutkan dahi. Tadi dia cakap dia tukar lampin?

“Lampin Lili bersih ja.” Lelaki itu bersuara seakan-akan dapat meneka fikiranku tadi.

Saya menganggukkan kepala tanda mengerti.

“Tak pelah, saya bawa dia pergi ladies. Saya check dia kejap.”

Lelaki itu tidak menjawab. Hanya wajah serius yang dipamerkan padaku.

‘Dia ni memang muka serius macam ni ja ka? Tak reti nak lembutkan sikit muka tu? Nasib baik hensem….’ omelku dalam hati sambil kakiku melangkah laju ke arah tandas wanita. Lelaki itu mengikutku dari belakang.

Setibanya kami di hadapan tandas, lelaki asing tadi tiba-tiba memegang lenganku. Spontan saya berpaling dan mengangkat kening, tanda menyoal.

Lelaki itu memandangku dengan serba-salah sebelum menyoal.

“Awak…awak...cuma akan check dia je kan?”

Saya tidak segera menjawab, sebaliknya saya menatap wajah kusut lelaki itu. Apa dia ingat saya ni penculik ke?

“Awak ingat saya akan culik Lili ke?” Dengan lagak bersahaja saya menyoal.

Dia menggaru kepalanya yang tidak gatal dan mengetap bibir

Tanpa sedar saya tersenyum. Saya tahu dia sangat menyayangi anaknya itu. Dari gaya kelam-kabutnya sahaja saya dapat melihat kasih sayang itu dengan jelas.

“Don’t worry. Saya bukan penculik. I’ll hand her back to you,” sambungku lagi, menenangkan lelaki asing itu. Wajahnya ku lihat semakin tenang.

Setelah selesai memeriksa si comel Lili, saya keluar dari kawasan tandas wanita dan segera mencari kelibat lelaki asing tadi. Dia kelihatan bersandar pada dinding, masih lagi dengan wajah yang kusut dan serius.

Sebaik sahaja melihatku, dia segera mendekatiku.

“How’s Lili? How is she?” soalnya dengan tergesa-gesa.

Saya memandang sekilas pada Lili yang hanya terkebil-kebil memandangku. Matanya yang agak coklat kelihatan sangat cantik di mataku.

“Perut dia masuk angin ni. Sebab tu dia asyik menangis,” jawabku sambil bermain-main dengan pipi gebu Lili.

“Masuk angin?”

Saya mendongakkan kepala tatkala mendengar soalan yang terpacul keluar dari mulut lelaki itu.

“A’ah. Perut dia tak selesa. Kenapa awak tak barut perut Lili?”

Lelaki itu mengerutkan dahi. Rasanya dia langsung tidak mengerti apa yang dimaksudkan olehku.

“Barut perut ni macam…erm…balut perut. Ala macam….macam…kalau bagi ibu-ibu lepas bersalin, kita panggil bengkung perut.” Aku cuba menerangkan apa yang dimaksudku kepada lelaki yang mempamerkan wajah bingung itu.

Dalam hati aku berasa pelik, takkanlah dia tak tahu pasal itu?

“Oh, itu. Okay, now I know,” balasnya kembali.

“Baby sekecil Lili, kita kena barut perut dia. Kalau tak, nanti masuk angin and then kembung perut. Dan juga better kalau awak sapu minyak pada perut dia. Minyak telon ka, minyak Yuh Yi ka…” sambungku lagi.

“Mana nak dapat minyak tu?”

Hampir terlopong mulutku mendengarkan soalan itu. Dia betul-betul tak tahu ke? Macam mana dia jaga anak dia selama ni?

Perlahan saya mengeluh.

“Macam nilah, Encik….”

Saya mengangkat kening.

“Ray.”

“Ok, Encik Ray. Saya tolong awak pergi beli barang-barang baby. Saya tengok dalam beg tu, ada banyak barang yang tak sesuai untuk baby sekecil Lili.” Akhirnya saya memutuskan untuk menolong Ray membeli barang untuk anaknya itu.

Ray mengerutkan dahi.

“Apa maksud awak, tak sesuai?”

“Pampers tu terlalu besar untuk baby sebulan macam Lili…”

“Macam mana awak tahu dia berumur sebulan?” soal Ray sebelum saya menghabiskan kata-kataku.

Saya tersengih.

“Saya teka ja. Betul ka?” jawabku selamba.

Lili sedikit bergerak-gerak dalam dukunganku. Perhatianku segera beralih kepada bayi itu. Dengan lemah lembut saya mengangkatnya dan meletakkannya ke atas bahuku. Belakangnya ku tepuk beberapa kali dengan lembut.

Mataku dikerling ke arah Ray yang menganggukkan kepala dan kemudian menghulurkan tangannya kepadaku.

“Biar saya dukung Lili.”

Lambat-lambat saya menyerahkan Lili kepada Ray. Namun sebelum sempat lelaki itu menyambut Lili, bayi kecil itu tiba-tiba sahaja menangis. Cepat-cepat saya mendukungnya kembali dan memujuknya.

“Shhh…shhhh….Lili sayang…shhhh….” pujukku lembut.

Saya dapat merasakan sepasang mata Ray yang melekat padaku.

“Nampaknya Lili sukakan awak,” ucap Ray sambil matanya masih lagi merenungku.

Saya tersenyum. Agak senang hati dengan kenyataannya itu. Sejujurnya saya juga sudah merasa sayang pada Lili.

“Siapa nama awak?” Tiba-tiba Ray menyoalku.

“Oh, yalah. Saya belum bagitahu nama saya lagi. I’m Arabella. Awak boleh panggil saya Bella,” balasku sambil tersenyum pada Ray.

“Then nice to meet you, Bella,” ujar Ray, tetap juga dengan wajah seriusnya.

**************************

Dengan itu bermulalah saat perkenalanku dengan Ray. Bermula dengan saat aku membantunya membeli barang-barang keperluan Lili, kami semakin mengenali satu sama lain. Rupa-rupanya Lili bukanlah anaknya seperti yang aku fikirkan. Lili adalah anak saudaranya, anak kepada adik perempuannya yang telah meninggal dunia akibat komplikasi ketika bersalin. Rose, adik Ray meninggal dunia selepas koma selama sebulan di hospital.

Dan ternyata hari yang menemukan aku dengan Ray merupakan seminggu selepas Rose meninggal dunia. Kerana itulah, Ray kelihatan seperti sangat kusut dan bermasalah ketika itu. Tambahan pula makcik yang selalu membantu Ray menjaga Lili tiba-tiba terpaksa berhenti kerja kerana mengikut suaminya pulang ke kampung.

Teringat aku pada kata-kata Ray waktu bercerita tentang Rose, arwah adiknya itu.

“Rose adalah satu-satunya keluarga saya. Kami membesar bersama. Tapi sekarang…dia dah tak ada. Dia dah tinggalkan saya. Tapi dia tinggalkan Lili untuk saya. Sebab….sebab tulah saya kena jaga Lili sebaik mungkin.”

Timbul rasa kasihanku pada Ray. Aku benar-benar mengerti akan perasaannya. Perasaan kehilangan orang yang amat kita sayangi adalah sesuatu yang amat menyakitkan.

Kini muncul pula Lili dalam hidupku. Entah kenapa, aku seakan menganggapnya seperti anakku sendiri. Wajahnya yang comel, suaranya yang sering kali merengek dan juga senyuman dan ketawanya yang sangat comel benar-benar menggamit perasaanku, menyebabkan aku semakin sayang padanya.

Sudah dua bulan berlalu sejak pertama kali aku bertemu dengan Lili dan Ray. Setiap dua hari sekali aku pasti bertemu dengan mereka untuk merungkaikan rasa rindu aku terhadap Lili. Sungguh! Aku benar-benar menyayanginya.

Sedang aku mengelamun tentang Lili, tiba-tiba telingaku mendengar lagu “Please be careful with my heart” nanyian Christian Bautista. Oh, ada orang menelefonku!

Cepat-cepat aku mengangkat telefon bimbitku.

“Hel…”

“Bel!! Bel!! Help me. Lili …Lili..dia..” Belum sempat aku menjawab, suara itu berkumandang di telingaku.

“Ray? Ke..kenapa ni? Apa dah jadi pada Lili? Awak kat mana ni?” Terus-terusan aku menyoal. Hatiku terasa cuak, takut-takut sesuatu terjadi pada Lili.

“Lili, dia..dia…macam susah nak bernafas. Tadi..tadi saya bagi dia susu…and then…dia..dia..tiba-tiba..batuk-batuk..muntah…pastu….muka dia merah…” Tergagap-gagap suara yang keluar dari mulut Ray. Suaranya kedengaran cemas.

Tesirap darap ke mukaku. Aku seakan dapat meneka apa yang terjadi pada Lili. Bayi itu tersedak susu!

“Calm down, Ray. Saya…”

“Macam mana saya nak calm down?? Lili, she’s like…she’s like choking, susah nak bernafas!! Macam mana saya nak bertenang??” Ray sudah mula meninggikan suara.

Aku dapat membayangkan betapa cemasnya dia. Malahan jantungku juga seperti mahu berhenti berdegup tatkala mendengar Lili dalam keadaan begitu.

“Listen here, Ray!! I need you to calm down. Kalau awak nak selamatkan Lili, awak kena dengar cakap saya ni!!” Aku turut mula meninggikan suara.

Jelas bunyi Ray menarik nafas dalam-dalam di telingaku.

“Ok, what should I do??”

Aku menarik nafas dalam, dan cuba mengingati apa yang patut dilakukan dalam situasi begini.

“Awak kena duduk tegak.”

Telingaku mendengar bunyi Ray bergerak, mungkin sedang membetulkan duduknya.

“Ok, done.”

“And then dukung Lili over you shoulder. Make sure dagu Lili atas bahu awak. Satu tangan awak pegang kepala dia. Satu tangan lagi usap dan tepuk belakang dia sampailah dia sendawa. Make sure dia sendawa. Kalau dia muntah lagi baik, bagi dia keluarkan balik susu tadi.”

Aku menarik nafas sebelum menyambung lagi.

“Kalau tak boleh lagi, telangkupkan dia. Dan macam tadi, tepuk belakang dia.”

Aku dapat mendengar bunyi telefon yang diletakkan ke lantai. Namun telefon itu tidak pula dimatikan. Telingaku dapat mendengar dengan jelas bunyi Ray yang cuba membuat Lilk sendawa. Hatiku berdebar.

“Lili, sayang…please sendawa..please…” Suara Ray yang cemas kedengaran di telingaku. Lelaki itu seperti sedang menangis.

Luluh hatiku mendengar suara tangisan itu. Aku sedar Ray terlalu menyayangi Lilo. Tanpa sedar, air mataku turut mengalir.

Tiba-tiba…

“Burp…”

Sekali.

“Burp….”

Dua kali.

Aku terbeliak. Lili sudah sendawa ke?

“Helo, helo..Ray..Ray!!” Aku cuba memanggil Ray melalui telefon bimbit.

“Helo, Bel…” Ray menyambut panggilanku. Suaranya serak.

“How is she?” Cepat-cepat aku menyoal. Aku benar-benar berharap keadaan Lili sudah semakin baik.

“Muka dia dah tak merah macam tadi. Macam dah boleh bernafas dengan elok. Susu pun dia dah muntahkan balik.”

Perasaan lega terus sahaja menusup masuk dalam hatiku. Air mata di pipi cepat-cepat diseka.

“Puji Tuhan.” Aku mengucap syukur.

“Thanks, Bella..Thanks…” Rayy mengucapkan terima kasih kepadaku. Dari nada suaranya sahaja aku dapat merasakan betapa dia menghargai pertolonganku tadi.

“Tapi awak still kena bawa Lili jumpa doctor.”

“Awak temankan saya?”

Aku terdiam. Temankan Ray? Aku mengerling ke arah jam di dinding yang sudah menginjak ke nombor 11. Temankan Ray pada pukul 10.50 malam ni? Sudah terlalu lewat tapi aku memang teringin mahu menemui Lili. Aku mahu melihat keadaan dia dengan mata kepalaku sendiri.

“Okay, biar saya ke rumah awak.”

**********************

Mengikut kata doktor, tindakan Ray telah menyelamatkan nyawa Lilk. Katanya lagi, kini terdapat banyak kes bayi meninggal dunia kerana tersedak susu.

“Jadi sebagai ibubapa, encik dan isteri encik harus selalu berhati-hati.”

Aku tergamam. Ray kelihatan terpinga-pinga. Doktor ni ingat kami berdua suami isteri ka?

“Kami bukan…” Hampir serentak aku dan Ray bersuara.

“Especially you, puan. Cara menyusu tu kena betul. Dinasihatkan jangan menyusu dengan cara berbaring. Dan juga better puan menyusu badan sebab risiko tersedak susu lebih rendah bagi bayi yang menyusu badan,” sambung doktor itu lagi sebelum sempat kami berkata apa-apa.

Tersirap darah ke mukaku. Terasa sangat malu. Ray kulihat cuba menahan senyum. Mengada-ngada!

‘Ishk, doktor ni kenapa? Memandai-mandai ja buat conclusion aku ni wife Ray,’ bebelku dalam hati.

“Doc, sebenarnya….”

“Ok, doc. Terima kasih atas nasihat doktor. Saya dan isteri saya akan lebih berhati-hati.” Ray memotong kata-kataku dengan bersahaja sebelum sempat aku membetulkan kenyataan doktor itu.

Mataku terbeliak. Automatik aku berpaling ke arah Ray yang berdiri di sebelahku. Wajahnya bersahaja tanpa sedikit pun memandangku kembali, sebaliknya dia hanya memandang doktor di hadapan kami berdua.

Aku mengerutkan dahi. Ray sedar tak apa yang dia cakapkan ini?

“Terima kasih banyak, doc,” ucap Ray sambil bersalaman dengan doktor yang merawat Lili itu.

Doktor kemudiannya berpaling padaku.

“Puan, lepas ni tolong lebih berhati-hati, ya,” nasihatnya kepadaku sebelum melangkah pergi.

Aku tercengang.

Ray berpaling ke arahku. Dia memandangku sekilas dengan wajah seriusnya sebelum menundukkan kepala dan mengusap pipi Lili yang sedang berada dalam dukunganku.

“Lili sayang, jom balik rumah.”

Aku memandang perilakunya tanpa kata. Terdetik rasa geram dalam hatiku dengan sikap selambanya itu. Senang-senang sahaja dia mengiyakan kata-kata doktor tadi. Aku dan dia bukannya ada apa-apa hubungan istimewa pun. Bagiku, aku cuma babysitter Lili dan aku yakin Ray juga menganggap aku sebegitu. Hanya seorang babysitter!

“Kenapa dengan awak? Awak mana boleh iyakan ja cakap doktor tu!” bentakku pada Ray.

“Biarlah apa pun dia nak fikir pasal kita.”

Aku terlopong. Bersahaja sungguh jawapan dia!

“Ray!” Tanpa sedar aku terjerit. Penuh kegeraman.

“Jangan jerit, boleh tak? Terkejut Lili nanti.” Keras suara Ray di telingaku sambil matanya merenungku tajam. Wajahnya yang memang sentiasa serius sedikit menakutkan aku.

Aku mengetap bibir dan menundukkan kepala. Entah kenapa, aku sedikit terasa dengan tegurannya tadi. Ya, aku tahu salahku menjerit begitu. Aku sepatutnya mengawal diriku agar tidak bersuara kuat yang mungkin mengejutkan Lili yang sedang lena. Namun tetap juga aku berasa kecil hati dengan reaksi keras Ray itu.

Dari hujung mata, aku dapat merasakan pandangan Ray yang tepat pada wajahku. Dia kelihatan seperti serba-salah. Mungkin juga sudah terdetik sedikit rasa bersalah dalam hatinya kerana bersuara keras begitu padaku. Ingin saja aku mengatakan bahawa jika tidak kerana aku, entah apa yang telah terjadi pada Lili, dan kini enak sahaja dia memarahiku hanya kerana perkara kecil. Namun tidak pula aku meluahkan rasa itu, kerana aku tahu tidak patut bagiku mengungkit begitu.

Ray membuka mulutnya sedikit. Agaknya dia berniat mahu memohon maaf padaku. Tetapi lelaki itu kelihatan begitu teragak-agak sekali. Ah, ego dia tinggi benar nampaknya!

Benarlah kata-kata itu…

“Sorry seems to be the hardest word.”

Di sepanjang perjalanan pulang aku hanya mendiamkan diri. Jika diikutkan hati, aku tidak mahu membiarkan Ray menghantarku pulang ke rumah. Puas aku menolak hasratnya tadi. Namun lelaki itu tetap berkeras. Katanya dia tidak akan membenarkan aku memandu sendirian pada waktu-waktu begini. Pada pukul 2.45 pagi!

Sebenarnya, dalam hati aku juga berasa takut memandu tengah-tengah malam buta begini. Tambahan pula aku baru sahaja menonton filem 3am baru-baru ini. Walaupun filem itu tidak terlalu menakutkan, tapi aku tahu aku mungkin akan membayangkan sesuatu nanti.

Hantu budak pakai baju sekolah tiba-tiba muncul.

Hantu wanita berkebaya yang rupa-rupanya Penanggalan.

Atau mungkin juga Volkswagen kuning lalu sebelah keretaku…..

“Ya Allah! Apa aku mengarut ni??” Tanpa sedar terkeluar kata-kata itu dari mulutku.

Dari hujung mataku, aku dapat melihat Ray berpaling kepadaku.

“Are you okay?” Lembut pula suaranya kali ini.

Aku diam tidak berkutik. Sengaja tidak mahu menjawab.

Hujung telingaku jelas dapat mendengar bunyi keluhan berat yang terpacul keluar daripada mulut Ray. Mungkin dia tahu aku sedang marahkannya.

Ya, aku memang marah pada lelaki di sebelahku ini! Kemarahanku kerana dia enak sahaja mengaku kami adalah suami isteri ketika di hadapan doktor tadi belum pun reda, tetapi sebentar tadi dia menambahkan lagi kemarahan itu dengan berkeras mahu menghantarku pulang ke rumah walhal berulang kali aku menolak. Katanya, dia tidak tegar membiarkan gadis sepertiku seorang diri memandu malam-malam begini. Terlalu merbahaya!

“Jaga Lili elok-elok.” Akhirnya aku bersuara, setelah kami tiba di hadapan rumah.

“I’ll pick you up tomorrow.”

Aku mengerutkan dahi.

“Kereta awak kan kat rumah. Esok awak nak ke office, saya akan hantar. And then after work ikut balik rumah baru pulang ke rumah awak.”

“Tak perlu susah-susah. Saya boleh pergi dengan bas. Pasal kereta saya tu, saya boleh settle kan sendiri.”

“No, you won’t. I will.” Tegas suara Ray.

Aku mengetap bibir. Geram!

“Huh, suka hati awaklah!”

*************************

Aku memandang wajah serius Ray di hadapanku. Tadi dia datang menjemputku dari tempat kerja dan kini kami berdua berada di Restoran Alam Mesra. Beriya-iya dia mengajakku makan malam bersama. Lili pula dia tinggalkan di rumah sahabatnya buat seketika. Kata Ray, dia punya hal penting yang mahu dikhabarkan padaku. Aku mengikut sahaja. Tambahan pula kemarahanku padanya semalam sudah pun lenyap.

Pandanganku masih lagi tertancap pada wajah tegang Ray. Dalam hati aku tertanya-tanya, begitu sukarkah bagi lelaki di hadapanku ini untuk menguntumkan suatu senyuman? Sepanjang hampir tiga bulan usia perkenalan kami, jarang sekali aku lihat dia tersenyum bahagia. Kalau ada pun, hanya ketika waktu dia bermain-main dengan Lili.

“Awak nak cakap something, kan?” soalku padanya.

Ray sedikit tersentak dan kelihatan terpinga-pinga.

“Erm…kita..kita….” Tersekat-sekat suara yang keluar dari mulut lelaki itu.

“Kita apa?” Aku sedikit menyergah.

“Kita kahwin, mau?”

Hampir-hampir sahaja aku terbangun dari dudukku tatkala mendengar kata-kata yang baru sahaja terluncur keluar daripada mulut Ray. Kita kahwin? Aku…aku tidak salah dengar, bukan?

“Apa yang awak cakap ni?”

Ray menghela nafas panjang.

“Macam yang awak dengar tadi, kita kahwin nak?”

Aku terkebil-kebil. Apa yang dia merepek ni?

“Awak jangan main-main, boleh tak? Hal kahwin ni hal serius.” Aku menjawab.

“Well, I really AM serious!!” Tegas dan tanpa keraguan jawapan yang diberikan Ray.

Aku menarik nafas panjang, cuba bertenang dengan keadaan sekarang. Juga cuba mencerna apa yang dikatakan oleh Rayyan itu dengan lebih baik.

“Ok, kalau betul apa awak cakap tu..”

“Memang betul pun.”

Aku tidak mengendahkan kata-katanya itu dan menyambung kembali.

“Kenapa? Kenapa awak nak kahwin dengan saya?” Terus-terang aku menyoal.

Ray terdiam sejenak. Mungkin soalanku yang terlalu berterus-terang membuatkannya sedikit mati akal tentang jawapan bagaimana yang harus diberikan padaku.

“Kenapa, Ray?”

“Lili..” Akhirnya hanya sepatah nama itu yang meluncur keluar dari mulut Ray.

Aku hanya membatu tanpa sebarang reaksi. Kenapa aku langsung tidak terkejut? Lili…ya, sudah tentu kerana Zahra. Entah kenapa, suatu perasaan kecewa menyusup masuk dalam hatiku. Adakah aku kecewa kerana dia mahu mengahwiniku demi Lili, dan bukan sebab dia…dia…mungkin punya sekelumit perasaan istimewa buatku?

“Sebab senang untuk saya jaga Lili kalau saya ni isteri awak, kan?” jawabku berbaur sindiran.

Ray tidak menjawab, hanya matanya yang terus-terusan memandangku.

Aku menghela nafas panjang.

“Saya akan anggap yang saya tak pernah dengar cakap awak tu.” Tegas suaraku.

“Tapi, Bel…”

“Hantar saya balik.” Sekali lagi tegas aku menuturkan kata-kata.

Terus sahaja aku bangun dan melangkah keluar sebelum sempat Ray berkata apa-apa.

“I wasn’t joking, Arabella,” ucap Ray setelah kami masing-masing mengambil tempat dalam kereta.

Aku mengerlingnya sekilas. Nampaknya dia masih tidak mahu berputus asa, masih tetap dengan niatnya untuk mengahwiniku. Hatiku membara melihat wajah tenangnya. Dia ingat aku ni apa? Senang-senang saja mengajak aku kahwin hanya semata-mata kerana mahu aku menjaga Lilo?

Ya, aku memang menyayangi Lili, malah bayi itu sudah kuanggap seperti anakku sendiri, tapi itu tidak bermakna Ray ada hak untuk mempermainkan aku begini. Aku cuma wanita biasa. Aku mahu mengahwini seseorang kerana rasa cinta, bukan untuk memudahkan aku menjadi seorang babysitter!

“Then, I’ll give you my answer now.”

Aku berpaling dan menghadapnya.

“NO!”

Ray kelihatan terkedu. Entah kenapa aku seperti dapat melihat riak kekecewaan pada wajahnya. Mungkinkah dia betul-betul kecewa dengan jawapanku?

“Bella, takkan awak tak boleh consider. This is for the sake of Lili. She needs you,” pujuk Ray.

Aku mengetap bibir.

“Kalau hanya untuk tolong awak jaga dia, tak perlu kot sampai saya kena kahwin dengan awak.”

Ray menghela nafas panjang. Wajahnya tegang. Dahinya pula berkerut. Sekali pandang, Ray seperti sedang menanggung beban yang teramat berat. Perlahan terbit rasa kasihan dalam hatiku. Namun cepat-cepat juga aku usir perasaan kasihan itu. Aku tidak mahu dek kerana rasa itu, aku terperangkap dalam perkahwinan tanpa cinta.

“Listen here, Bel….” Ray cuba memujuk lagi.

“No, you listen!!” Aku sudah semakin beremosi. Kenapalah agaknya lelaki di sebelahku ini tidak mahu faham yang aku tidak mahu mengahwininya?

“Saya tak cintakan awak. Awak pun tak cintakan saya. So kenapa saya harus kahwin dengan awak?”

Ray tersenyum sinis.

“Cinta? Awak ingat dengan cinta, sebuah perkahwinan tu boleh kekal?? Dengan cinta, kita boleh bahagia? Jangan jadi bodohlah, Arabella!!” Tinggi suara Ray. Lantang.

Aku tergamam.

“Huh, cinta! Awak tahu tak….kerana cintalah, Rose menderita sampai dia mati. Adik saya tu….dia terseksa hingga akhir hayat dia. Dan kenapa? Sebab cinta!!!!”

Aku terkedu tanpa kata. Jelas di mataku setitis air mata lelaki Ray menitik turun. Namun cepat-cepat lelaki itu menyekanya.

Dan entah kenapa, hatiku seperti luluh tatkala melihat tangisan itu.

************************

Malam itu Ray menjelaskan segala-galanya kepadaku. Dia menceritakan kepadaku tentang Rose, adik kesayangannya. Rupa-rupanya Rose mengahwini suaminya tanpa restu keluarga lelaki itu. Setelah beberapa bulan usia perkahwinan mereka, lelaki itu mula membuat perangai. Selalu sahaja pulang lambat dan punya hubungan dengan wanita lain. Malah tubuh Rose juga menjadi mangsa pukulan suami sendiri. Ray yang mengetahui keadaan adiknya itu berusaha untuk menyelamatkan Rose dan akhirnya berjaya memujuk adiknya agar meninggalkan suaminya itu.

Namun rasa cinta Rose terhadap suaminya ternyata terlalu mendalam. Dia kembali ke pangkuan lelaki itu hinggalah pada saat suaminya tiba-tiba terbunuh dalam satu kemalangan bersama seorang wanita lain. Kerana tidak mampu menerima tamparan hebat itu, emosi Rose menjadi tidak stabil. Tambahan pula waktu itu, dia sudah pun disahkan hamil. Sepanjang tempoh kehamilan itu, Ray sentiasa berada di samping adiknya. Menjaga dan melindunginya dengan sepenuh hati.

“Tapi, ternyata penderitaan Rose memang terlalu banyak. Seperti tidak pernah tamat…”

Aku memandang wajah sedih Ray bersama tangisan di pipi. Ya, sejak Ray mula menceritakan kisah Rose, mataku seperti tidak henti-henti mengalirkan air mata.

“Masa dia mahu lahirkan Lili, dia menghadapi komplikasi yang sangat teruk. Hinggakan dia…dia….”

Ray menggenggam tangannya erat. Aku tahu dia sedang berusaha menahan perasaan sedih dan terluka yang membuak-buak dalam dirinya. Air mata lelakinya yang menitis di pipi juga tidak dihiraukan.

Aku sedikit tergamam melihatkan air mata itu. Lagak serius yang sering terpamer pada wajahnya hilang entah ke mana. Kini, yang jelas di hadapanku hanyalah seorang lelaki dengan duka yang dalam.


“Dia koma selama sebulan sebelum....”

Ray menghentikan kata-katanya sebelum menyambung lagi.

“Sebelum…sebelum…dia….”

“Ray, awak tak perlu cerita lagi. Stop it. It’s hurting you.” Aku menyampuk.

“Awak tahu tak, Bel….Rose…dia..dia tak sempat pun nak tengok Lili. Not..not even once.” Ray menyambung lagi tanpa mempedulikan tegahanku tadi.

Tatkala mendengar kata-katanya itu, air mataku tambah merembes keluar. Aku seperti dapat membayangkan penderitaan arwah Rose dan juga Ray sendiri. Aku mula menangis teresak-esak.

Perlahan Ray mengambil tisu dan menyerahkannya kepadaku.

“Uhuk…uhuk…t…th..”

“It’s me who should thank you.”

Aku memandang Ray dengan pandangan yang penuh tanda tanya.

“For being by my side, for taking care of Lili and for listening to me tonight.”

Tercuit rasa terharu dalam hatiku tatkala Ray berterima kasih begitu. Wajahnya kelihatan sangat tulus.

“Tapi sekarang, saya tak tahu berapa lama lagi Lili akan bersama kita.”

“Ke..ke…napa?” soalku diselangai esak tangisanku.

Ray terdiam seketika sebelum bercerita kepadaku. Menurutnya, keluarga arwah suami Rose mahu mendapatkan hak penjagaan terhadap Lili.

“And according to my lawyer, peluang untuk diorang menang kes ni lebih tinggi.”

“Kenapa?” Pantas aku menyoal.

“Because I’m a bachelor. Datuk, nenek Lili kononnya boleh bagi keluarga sempurna untuk Lili. Saya pula orang bujang. Apa yang lelaki bujang macam saya boleh buat untuk bayi sekecil Lili? Macam mana saya nak jaga Lili?”

Penjelasan Ray membuatkan aku sedikit terdiam. Baru kini aku mengerti kenapa Ray beriya-iya benar mahu mengahwiniku. Mungkin dia merasakan bahawa dengan berkahwin, peluang untuknya memenangi hak penjagaan ke atas Lili lebih cerah.

“Sebab tu awak nak kahwin dengan saya?” Perlahan aku menyoal. Ada nada sendu dalam suaraku.

Ray tidak menjawab, sebaliknya dia hanya memandangku dengan pandangan mata yang redup. Dan aku seperti dapat melihat bayangan rasa bersalah pada wajahnya.

***********************

“Sekarang tiada siapa boleh rampas Lili daripada saya,” ucap Ray di luar mahkamah. Pihak mahkamah akhirnya telah menyerahkan hak penjagaan kepada Ray.

Aku memandang wajahnya sekilas. Terpampang wajah yang penuh kesyukuran dan kegembiraan.

“Puji Tuhan. Alelujahh!. So sekarang awak tak perlu risau lagi. Lili will always be with you,” jawabku jujur.

“Us. She will always be with us.” Ray membetulkan kenyataanku tadi sambil menggenggam erat kedua tanganku. Sesaat kemudian dia mengucup tangan itu.

Aku sedikit terpana. Namun aku membiarkan sahaja. Bukan sekali dua dia pernah bertindak begitu, sudah acap kali.

“Terima kasih sebab sudi mengahwini saya, Arabella.” Lembut suara Ray menuturkan kata-kata.

Ya, aku kini telah menjadi isterinya yang sah. Kami berkahwin tiga bulan yang lalu. Entahlah, sehingga kini aku sendiri tidak mengerti kenapa aku setuju mengahwini lelaki di hadapanku ini. Akalku sering kali mengatakan bahawa aku bersetuju demi Lili. Namun hatiku seperti tidak sehaluan dengan akalku ini. Aku sendiri serba salah jadinya. Aku bingung!

Adakah aku sebenarnya sudah jatuh cinta pada Ray.. Rayyan Zekeheil? Dan aku mengahwininya kerana rasa cinta itu?

“Bel, Bella…”

Aku sedikit tersentak. Oh, aku mengelamun di hadapannya.

“Are you okay?” Sekali lagi lembut suara yang terpacul keluar dari mulut Rayyan.

Aku menganggukkan kepalaku perlahan. Rayyan merenungku dengan tajam. Lagaknya seperti tidak percaya.

“I’m okay.” Aku menjawab sekali lagi. Tegas.

Rayyan tiba-tiba sahaja menyentuh dan mengusap pipiku dengan lembut. Renungan tajamnya tadi kini bertukar menjadi pandangan yang sangat lunak.

“You know….saya tak mahu apa-apa jadi pada awak. So kalau awak rasa tak sihat ke, tak okey ke..apa-apalah, saya tak nak awak rahsiakan daripada saya.”

Mendengarkan kata-katanya, saat itu juga aku pasti apa yang telah terjadi padaku. Ya, aku mencintai dia!

“Saya cintakan awak.”

Ingin sahaja aku mengaku begitu di hadapannya. Namun aku tahu Rayyan tidak punya sekelumit pun perasaan istimewa buatku. Jadi biarlah perasaanku itu menjadi rahsia dalam hatiku.

“Saya…saya tahu. Tapi saya tak apa-apa. Maybe letih sikit,” jawabku akhirnya sambil tersenyum tawar.

“Yelah, dari tadi kat dalam mahkamah. Dahlah dalam tu panas, kan?”

Aku mengangguk sedikit.

“Jomlah. Kita balik,” ujar Rayyan.

Aku mengangguk lagi sambil mataku memandang Rayyan yang sedang beracah dengan Lilo yang berada di dalam stroller.

“Jom, Lili sayang. Jom balik rumah. Mama letih tu…”

Terbit senyuman di bibirku. Panggilan ‘mama’ itu sering kali menenangkan hatiku.

Setibanya kami di kereta, telefon bimbitku tiba-tiba berdering. Rayyan mengerling ke arahku.

“Mother,” ujarku pendek sebelum menyambut panggilan itu.

“Syukur.. Mahkamah bagi hak penjagaan pada kitorang,” jawabku setelah disoal oleh mama tentang keputusan mahkamah.

Di hujung telingaku, aku dapat mendengar nafas lega mama dan beberapa kali ucapan syukur yang diucapkan mama. Nampaknya mama juga gembira dengan keputusan itu.

“Lunch sama-sama? Erm…nanti saya tanya Rayyan dulu. Saya call balik, ya,” balasku pada mama tatkala mama meminta kami makan tengah hari bersama-sama di rumah.

“Mama ajak lunch?” Pantas sahaja Rayyan menyoalku setelah aku menamatkan perbualanku dengan mama. Lili telah pun dia letakkan di dalam kereta.

“A’ah. Boleh tak? Mama cakap dia dah rindu sangat kat saya dengan Lili,” jawabku sambil mengambil tempat duduk di sebelah pemandu.

Rayyan mengerutkan dahi seolah-olah memikirkan sesuatu. Dia tidak mahukah?

“Erm Rico….dia ada sekali jugak ka?” Lambat-lambat Rayyan menyoal dengan gaya tidak selesa. Tangannya memakai tali pinggang keledar.

Teringat aku pada hubungan Rayyan yang agak dingin dengan Rico , abang angkatku. Sebelum perkahwinan kami lagi, hubungan mereka berdua memang begitu. Dahulu, apabila aku mengkhabarkan berita mahu mengahwini Rayyan, Abang Rico beriya-iya membantah keputusanku. Katanya aku belum cukup mengenali Rayyan, jadi bagaimana aku boleh bersetuju mengahwini Rayyan?

Walaupun berulang kali, aku mengatakan bahawa aku mencintai Rayyan, Abang Rici tetap juga dengan karenahnya. Ya, aku mengaku di hadapan mama dan Abang Rico bahawa aku bersetuju mengahwini Rayyan kerana rasa cinta. Aku bukan gila untuk memberitahu hal sebenar kepada mereka.

“Adalah kot. Dia kan memang duk kat situ,” jawabku jujur.

Rayyan mendengus kasar.

“Saya tak suka dia.” Keras jawapan Rayyan.

Aku mengerutkan dahi. Eh, suka hati dia ja cakap tak suka kat Abang Rico!

Bagiku Abang Rico adalah sebaik-baik abang dalam dunia ni. Dari dahulu lagi, dia menjadi tempat aku mengadu dan sering kali melindungi aku sewaktu aku dibuli ketika masuk sekolah. Dia memanjakan aku dan sangat-sangat menyayangiku.

“Suka hati awak je tak suka kat dia. Dia abang saya, tahu tak?” bentakku, kegeraman.

Rayyan menoleh ke arahku dan merenungku tajam.

“Abang angkat. Dia abang angkat awak.”

Aku mengetap bibir, menahan rasa marah yang semakin menyusup masuk dalam hatiku.

“Abang angkat ke abang betul ke, dia tetap abang saya!”

“Mana sama!”

Aku dan Rayyan berbalas renungan tajam. Dada masing-masing sudah mula berombak.

“Huh, apa pun saya tetap nak balik lunch dengan umi.” Akhirnya aku membuat keputusan sendiri.

“Kalau saya tak benarkan?” jawab Rayyan keras.

Membuntang mataku mendengarkan jawapan itu. Amboi, nak guna kuasa veto nampak!

“Awak…awak….memang…” Kata-kataku tersekat-sekat. Sukar untuk aku gambarkan perasaan geramku pada suamiku ini.

“Huh, suka hati awaklah!” jawabku akhirnya. Malas mahu bertekak lagi. Buat sakit jiwa ja!

*********************

“Sedap mama masak. Thanks, mama!” ujarku sambil memeluk lengan mama dengan manja.

Mataku dijeling ke arah Rayyan yang sedang bermain-main dengan Lili. Tadi aku betul-betul menyangka dia tidak mahu membawaku makan tengah hari bersama mama dan Abang Rico. Namun tiba-tiba sahaja dia memintaku menelefon mama untuk memberitahu tentang persetujuan kami. Itupun dengan muka yang masam mencuka. Nampak sangat dia tidak ikhlas bersetuju. Bila disoal, jawapan yang diberikan membuatkan aku sedikit tergamam.

“Saya bukannya suami yang kejam, tak benarkan isteri sendiri nak jumpa keluarga.”

Ya, itulah jawapan yang diberikan Rayyan. Mungkin kedengaran kasar, tetapi cukup mengenali dia, aku tahu Rayyan sebenarnya mahu menggembirakanku. Sejak mengahwininya, dia sering kali memberikan apa sahaja yang aku ingini. Dengan caranya yang agak dingin, dia sentiasa membuatkan aku rasa dihargai. Ah, suamiku yang seorang ini benar-benar pelik!

“Bel…” Telingaku menangkap satu suara yang sangat dikenali.

“Abang Rico! Kenapa?”

Abang Rici tersenyum padaku.

“Saja nak datang bertegur sapa dengan adik abang seorang ni. Takkan dengan mama ja Arabella nak peluk-peluk? Dengan abang?” gurau Abang Rico sambil mendepakan tangan.

“Ishk, kamu ni! Ada hati nak peluk isteri orang!” marah mama seraya menampar bahu Abang Rico.

Aku tertawa. Abang Rico memang begitu, suka bergurau.

“Ehem…”

Spontan aku menoleh. Bila masa pula Rayyan berdiri di sebelahku? Aku memandang wajahnya yang tampak tegang. Apa pula yang dia marah kali ni?

“Maa, saya rasa kami kena balik sekaranglah,” ujar Rayyan pada mama.

“Ala, dah nak balik ke? Kenapa cepat sangat?” mama menjawab.

“Yelah, kenapa cepat sangat?” Kali ini Abang Rico pula yang bersuara. Matanya merenung Rayyan dengan tajam. Wajahnya juga tegang.

Aku tergamam. Habislah! Dua orang lelaki di sebelahku mahu bertegang urat pulak ke? Bilalah diorang ni nak terima diri masing-masing?

“Bella ada hal lepas ni. Rayyan pulak nak temankan Bella.” Cepat-cepat aku menjawab, tidak mahu keadaan yang sudah pun tegang semakin panas. Tangan Rayyan pula aku genggam kuat-kuat, cuba menenangkan dia dengan sentuhanku.

‘Terpaksalah berbohong. Sorry, maa, abang Rico…’ bisik hatiku.

**********************

“Kenapa dengan Abang Rico kesayangan awak tu?” Keras soalan Rayyan padaku.

Aku mengerutkan dahi. Dia masih tak puas hati tentang kejadian tengah hari tadi ke?

“Kita cakap kat luar,” jawabku sambil mengerling ke arah Lili yang baru sahaja aku tidurkan.

Rayyan mendengus sedikit sambil melangkah keluar dari bilik tidur Lili.

“Apa lagi ni, Rayyan?” soalku setelah kami sama-sama berada di ruang tamu.

“Abang Rico awak tu…yang dia mengada-ngada nak peluk awak tu kenapa?”

Jika tidak kerana wajah Rayyan yang menyinga, mahu sahaja aku ketawa mendengarkan soalan Rayyan. Takkanlah dia anggap gurauan Abang Rico tu sebagai betul kot?

“Eh, awak ni. Dia bergurau jelah,” balasku bersahaja.

“Kalau bergurau pun, ada batasnya. Bukannya dengan nak peluk isteri orang. Lelaki jenis apa dia tu? Gatal nak peluk-peluk awak.”

Tersentap hatiku tatkala mendengarkan kata-kata Rayyan. Eh, ini dah lebih ni! Macam jatuhkan maruah Abang Rico pulak.

“Awak ni tak faham ke? Dia bergurau ja. Awak jangan nak cakap dia gatal ke apa ke. Saya tak suka!” bentakku.

“Awak tak suka saya cakap dia gatal atau awak tak suka sebab dia tak dapat peluk awak?” Keras sindiran Rayyan.

Tersirap darah ke mukaku. Perasaan geram dan marah menyerbu masuk.

“Apa awak merepek ni?”

“Saya boleh nampaklah. Bukan main lagi awak ketawa bila dengan dia. Happy sangat. Sampaikan saya kat sebelah pun awak tak perasan.” Lagi sindiran keras yang meluncur keluar dari mulut Rayyan.

Aku mendengus, menahan marah.

“Memang saya happy dengan dia. Dia abang saya, saya adik dia…”

“Awak betul-betul rasa dia anggap awak…adik dia ke?”

Aku mengerutkan dahi. Apa maksud Rayyan?

“Apa awak cakap ni?”

“Saya ni lelaki, Bella. Saya tahu apa yang dia fikir pasal awak daripada cara dia pandang awak.”

Aku semakin dapat memahami maksud Rayyan. Gila! Tak mungkin Abang Rico punya perasaan yang lebih-lebih terhadapku.

“Awak jangan nak reka cerita. Tolong hormat sikit pada Abang Rico.” Keras jawapanku.

“Huh! Hormat? Kenapa saya nak hormat pada lelaki yang ada hati pada isteri orang?”

Jawapan Rayyan benar-benar membuatkan hatiku mendidih. Kenapa Rayyan tak habis-habis nak menjatuhkan maruah Abang Rico?

“Kalau ya pun dia ada hati pada saya, so kenapa??” balasku penuh kegeraman. Entah kenapa, berani sahaja aku menjawab begitu.

“So kenapa, awak cakap? Awak tu isteri saya!” Lantang suara Rayyan menjawab. Matanya mencerlung ke arahku. Berapi dengan api kemarahan.

Aku merenung dia kembali. Tajam.

“Isteri? Isteri ke babysitter??” jawabku kembali. Suaraku meninggi.

Rayyan terdiam sejenak.

“Dari dulu sampai sekarang, awak cuma anggap saya ni babysitter Lili, kan?” Lagi aku bersuara. Hatiku terasa pedih.

Tanpa disangka-sangka Rayyan tiba-tiba sahaja menarik tubuhku ke arahnya dan mencengkam kedua bahuku.

“Saya yang anggap awak babysitter, atau awak yang anggap diri awak macam tu?” Rayyan menjawab dingin.

Aku tercengang. Apa maksud dia?

“Saya sentiasa letakkan diri saya sebagai suami awak. Saya selalu ingat tu. Tapi, awak…bila saya nak dekat dengan awak, bila saya cuba sentuh awak…awak menolak.”

Darah panas segera menyerbu ke wajahku. Malu bercampur marah!

“Jadi itu yang membuatkan awak rasa saya ni isteri awak? Cuma tempat untuk awak lepaskan nafsu awak, macam tu??”

Tanpa sedar, laju sahaja aku menjawab begitu. Aku sendiri terpana dengan jawapanku itu. Riak wajah Rayyan kulihat berubah. Aku seakan dapat melihat kekecewaan pada riak wajahnya. Perlahan dia melepaskan pegangan tangannya pada bahuku.

“Itu ke yang awak fikir tentang saya? Serendah itu ke diri saya pada pandangan mata awak?” Perlahan suara Rayyan. Ada nada sendu pada suara itu. Matanya pula seakan-akan berkaca-kaca, penuh dengan kekecewaan dan rasa terkilan.

Aku terkedu.

Mataku terkebil-kebil memandang Rayyan yang sudah membelakangiku dan menapak pergi, meninggalkan aku yang masih lagi terdiam tanpa suara.

‘Ya Tuhan! Apa yang aku dah buat ni? Aku dah sakitkan hati suami aku sendiri…’

********************************

Aku membalikkan tubuhku ke kiri dan kemudian ke kanan. Sesaat kemudian aku bingkas bangun. Susahnya nak tidur!

“Serendah itu ke diri saya pada pandangan mata awak?”

Lagi suara yang bernada lirih itu terngiang di telingaku, menghadirkan rasa bersalah dalam hatiku. Aku benar-benar berasa bersalah atas apa yang telah aku katakan pada Rayyan siang tadi. Ah, aku begitu mengikut perasaan!

Aku tahu Rayyan bukan begitu, Rayyan tidak pernah menganggap aku begitu. Kalau itu yang dia rasakan tentang aku, sudah lama dia memaksaku melunaskan tanggungwabku yang satu itu. Dia ada kuasa dan hak atasku. Malah, ke atas setiap inci tubuhku! Tetapi tidak pernah sekali pun dia meminta aku tidur bersamanya. Ya, kadang-kala dia ada memberikan hint yang selalu sahaja aku abaikan. Cuma hint, tiada kata-kata, tiada rayuan apalagi paksaan.

‘Ya Tuhan! Berdosanya aku…’ bisik hatiku.

Perlahan air mataku bergenang di tubir mata, bersama rasa bersalah yang amat sangat. Air mata itu mengalir sedikit demi sedikit di pipi. Lambat-lambat aku bangun dari katil dan melangkah keluar, menuju ke bilik Rayyan yang terletak bertentangan dengan bilikku.

Aku terpaku di hadapan pintu, teragak-agak mahu mengetuk. Perasaan bersalah dan malu bercampur baur. Bersalah atas apa yang telah aku katakan. Malu kerana inilah pertama kali aku mahu berbicara soal hati, soal perasaan dan mungkin juga akan menjurus ke arah tanggungjawabku sebagai seorang isteri.

Sedang aku tercegat di situ, tiba-tiba sahaja pintu bilik dibuka dari dalam. Aku sedikit terperanjat.

“Eh, Bel! Awak buat apa kat depan ni?” Terus sahaja Rayyan menyoal.

Aku tidak menjawab, hanya mata yang terkebil-kebil memandangnya.

“Awak menangis? Kenapa ni?” Suara Rayyan penuh dengan rasa ambil berat.

Aku tidak dapat menahan diri. Lagi air mataku merembes keluar. Tanganku ditarik perlahan oleh Rayyan, memasuki biliknya. Aku mengikut tanpa kata dan aku akhirnya duduk di birai katil. Rayyan melutut di hadapanku.

“Hey, what’s wrong?” Lembut suara Rayyan sambil menyeka air mataku penuh hati-hati.

“Sa…sa..saya minta ma…maaf,” jawabku dalam sendu.

“For?”

“Tadi. Sa…saya…sa…sakit…sakitkan..hati awak…”

Rayyan sedikit terdiam. Aku dapat melihat dengan jelas wajahnya yang masih lagi mempamerkan rasa tersinggung. Nampaknya dia benar-benar terasa hati dengan kata-kataku tadi. Lagi bertamu rasa bersalah dalam hatiku.

“Just forget it,” jawab Rayyan akhirnya.

“Tak boleh! Mana boleh lupakan macam tu ja!” Laju sahaja aku membantah.

“Habis tu?” soal Rayyan kembali. Wajahnya sedikit tegang.

Perlahan aku mengambil kedua tangan Rayyan dan mengenggamnya erat. Rayyan memandangku tanpa kata. Ada tanda tanya pada wajahnya.

“I’m sorry. Saya tak tahu kenapa saya cakap macam tu.” Lembut aku bersuara.

Rayyan tidak terus menjawab, sebaliknya dia bangun dan mengambil tempat duduk di sebelahku. Dia kemudiannya mengeluh perlahan.

“Saya tahu kenapa. Sebab di satu sudut hati awak, memang awak anggap saya macam tu.”

Spontan aku menoleh ke arahnya.

“No, I’m not!” Bangkangku. Tidak pernah aku berfikir begitu tentangnya. Tidak pernah!

“Or maybe you’re scared of me. Takut untuk terima saya,” sambung Rayyan lagi tanpa mempedulikan bantahanku tadi.

Aku terdiam. Dalam hati, aku bersetuju dengan kenyataan yang baru diucapkannya.

“The second one…is right, isn’t it?” soal Rayyan setelah aku tidak menjawab kata-katanya sebentar tadi.

Aku menarik nafas panjang, cuba mencari ketenangan dan kekuatan untuk meluahkan apa yang kurasakan saat ini.

“Saya takut…awak..awak tak…” Tergagap-gagap suaraku.

Rayyan menanti dengan tenang agar aku menyudahkan apa sahaja yang akan aku ucapkan.

“Awak tak rasa apa yang saya rasa pada awak!” Laju aku menuturkan kata-kata. Suaraku bergetar dengan rasa debar yang semakin lama semakin menggebu dalam diri.

“Boleh saya tahu, apa yang awak rasa pada saya tu?” Rayyan menyoal dengan lembut. Matanya tidak habis-habis merenungku.

Serta-merta wajahku terasa panas. Apa yang aku rasa padanya? Aku cintakan dia! Tetapi tidak mungkin aku akan meluahkannya terang-terangan sedangkan aku tahu dia tidak mencintai aku.

“Tak ada gunanya saya bagitahu awak. Sebab…sebab…awak kahwin dengan saya demi Lili. So apa yang saya rasa pada awak tak penting pun.” Aku menjawab bersama hati yang hiba.

Rayyan tiba-tiba sahaja memegang pipiku, membuatkan aku tergamam.

“Sape cakap saya kahwin dengan awak demi Lili semata-mata?”

Aku mengerutkan dahi.

“Yes, I know. That’s the real reason. Tapi semakin lama saya kenal awak…saya jadi…”

“Jadi apa, Rayyan?”

“Tak kenal diri saya lagi. Saya selalu cakap pada awak, kan…yang saya tak percayakan cinta. Lepas apa yang jadi pada Rose, saya jadi…bencikan cinta,” jelas Rayyan perlahan. Tangannya tetap seperti tadi, terletak elok pada pipiku.

Aku seperti dapat merasakan apa yang akan diucapkan Rayyan. Hatiku tiba-tiba diserbu harapan. Ya, aku berharap Rayyan akan mengucapakan sesuatu yang amat ingin aku dengar dari mulutnya.

“Tapi, apa yang jadi pada Rose tak semestinya akan jadi pada awak,” jawabku sambil mataku bertentang dengan sepasang mata bundar milik Rayyan.

“Yes. Dan saya tahu itu lepas saya kahwin dengan awak. Selama kita bersama, you always put up with me, tak pernah sekalipun tinggalkan saya walaupun saya selalu je kasar, dingin dengan awak…”

Aku tersenyum.

“Tapi dengan cara dingin, macho awak tu…awak selalu berikan apa yang saya nak, kan? Selalu gembirakan saya,” sambungku.

Rayyan tergelak.

“Dingin pun boleh gembirakan awak?” soal Rayyan dengan kerut di dahi.

“Because it’s just soooo you! Serius, dingin….tapi lembut,” balasku bersahaja.

Rayyan tertawa lagi. Aku tersenyum senang. Jarang-jarang sekali Rayyan ketawa begitu, dan ternyata ketawanya benar-benar menggembirakan hatiku.

Tanpa disangka-sangka Rayyan menarikku ke dalam pelukannya. Aku terkedu.

“Saya…saya cintakan awak,Arabella Sanzec Marco.” Telingaku seperti mendengar ucapan cinta yang terluncur keluar dari mulut Rayyan. Cukup perlahan.

Automatik aku menolak tubuh Rayyan, meleraikan pelukan.

“Apa awak cakap tadi?”

Rayyan tersenyum manis. Tanpa suara dia mendekatkan wajahnya padaku dan mengucup bibirku lembut.

Terbeliak mataku dengan tindakannya yang tiba-tiba itu. Namun sekejap cuma, kerana sesaat kemudian aku mula memejamkan mataku rapat-rapat.

Dan jantungku mula menjerit…

“Saya cintakan awak, Rayyan !!!”


This is it! Sgt penting!
Kalau iya pun dia akan muncul. Please let it be. I hope he is my type. Please not in akademic health. I hope these is now & forever! 🙇

Ceritanya..
B1: indut kau pikir sy nda blh angkat badan sy guna tangan kaa? (Smbil dia kasi tingu bisep dia) 💪
B2: aa. Iya 😒🙍. Indak payahlah kau buat begitu. Nanti patah tu kerusi itu.
~ ni adik mau juga buat.
... at 5sec the chair .. patah~~😒🙎naaaa. Pigi kau tukul tu balik.. suda sy bilang kau awagat.
B1: dady tlg gia tukul balik tu kerusi. Patah tadi sy 'bersenam robik'.😅😁 😲😲😒
-si dady pun pigilah tukul balik.
Apa punya adik ni @brixtone_ . Dia kasi rusak kasilah tukul balik.

Moral of the story; walaupun kau tu tagap tapi jgn laa kasi rusak itu kerusi bogia. 😅😂😂😂

1. Complete the house 🏡👴👵👨👧👦👩
2. Buying car 🚗
3. Saving money 💵💵
4. Family trip 👪🌏
5. Find lover 💏💒👪

Tajuk: Pemilik hati
Pengarang: Asha Queen

Diilhamkan daripada lirik lagu Armada Pemilik Hati.


Cerita ini berkisarkan tentang dua hati yang mungkinkah bisa bersatu.

Taro Rodreque Marcel atau lebih dikenali sebagai Taro berketurunan darah Sepanyol, Filipin adalah anak kepada pasangan pemilik Restaurant Himalaya yang terkenal di Filipin dan juga pemilik syarikat arkitek iaitu pasangan Marcel De Lucas dan Qwendale Hermosa. Taro adalah pelajar kejuruteraan tahun terakhir di Engineering College.

Alexa Luna Felix atau lebih dikenali sebagai Luna merupakan seorang yang lincah, cantik dan panas baran. Dan dia adalah pelajar baru di kolej Taro. Luna adalah anak kepada pasangan yang bekerja dalam Institut Pertanian Sabah iaitu Felix Fernandez dan Maria Milan.

Sampai saat Taro menerima Diploma, dia mencari Luna namun Luna tidak hadir ke majlis itu kerana saat itu dia harus mendaftar diri ke Sekolah Perubatan sebagai Jururawat dan perlu berhenti daripada Kolej itu.

Setelah itu, pelbagai cara Taro untuk menjaga dan menyakinkan bahawa hatinya milik Luna sehinggakan Luna merasakan hal yang sama. Namun pelbagai cabaran harus dihadapi. Dapatkah hati batu Luna menerima Taro?


Pemilik hati [episod 1]
on Thursday, Jan 5, 2017 at 16:45pm

“Ke tepi!!! Ke sana kalian. Jangan ganggu saya hari ini!” Jerit Luna kepada teman-temannya. Mereka yang sudah lama berkawan dengan Luna pasti akan tersengih sumbang apabila dia melontarkan kata-katanya itu.
Pasti ramai yang tertanya mengapa? Itulah uniknya Luna bila runsing atau marah. Tapi kenapa ah?

“Luna, kau kenapa pula hari ni? Siapa pula yang buat pasal dengan kau?” Soal Quna merangkap perangkap eh merangkap bff Luna.

“Kau tau tak!!” Namun belum sempat Luna menghabiskan bicaranya Quna potong line… “Manalah saya tau, sebab kau belum cerita lagi!” Sambil tersengih.

“Kau jangan sampai Saya sekeh kepala kau! Saya mau cerita kau pula potong line betul?! Saya geram betul lah dengan si gila tu! Kenapa lah dia perlu muncul dalam hidup saya?!” Ya, Taro! Si gila yang selalu bikin saya susah.

“Apa pulak dia buat hari ni? Takkan dia cakap dia mau kahwin dengan kau?” Dalam nada bergurau Quna mengenakan ku dan…

“Eh Embak! Macam mana kau boleh tau ha? Kau skodeng saya ka?” Hmm. . semakin pelik! Tak boleh jadi ni!

“Saya teka saja la. Betul saya tak ada buat apa-apa!”
Quna cuba membela diri.

Tapi saya tetap mahukan kepastian. Adakah Quna memang dah tahu rancangan Taro atau memang dia teka?

“Kau cakap betul-betul weyh! Jangan tipu saya.”

“Betul saya tak tipu kau. Saya teka je. Takkan la saya mau bersubahat dengan si gila tu! Saya kawan kau weyh bukan kawan dia.”

Akhirnya aku mempercayai kata-katanya.

“Apa saya mau buat ni Quna? Saya dah tak sanggup nak berdepan dengan si gila tu. Tolonglah saya!!”

Quna mula memerah otaknya untuk terus berfikir.

“Saya rasakan kau kena face to face la dengan dia. Slow talk dengan dia. Mana tau dia tak kacau kau dah lepas tu? Tapi saya pelik kenapa kau tak suka dia tu? Sikit punya hensem. Perempuan kat luar tu bersepah minat kat dia. Kau tak! Dia nak kat kau terima la.

“Quna, saya bukan perempuan-perempuan yang dekat luar tu. Yang tergedik-gedik menjerit-jerit macam kena histeria. Kau bukan tak tau kenapa saya tak suka dekat dia! Huh.” Luna masih ingat lagi peristiwa itu dan tak mungkin dia akan lupa apa yang telah terjadi saat itu.Pemilik Hati [episod 2]
On Thursday, 2017 at 17:00pm


Luna menghempaskan tubuh di atas katil empuknya. Teringat perbualan bersama Quna pagi tadi dan saat itu jugalah Luna teringat peristiwa yang membuatkannya kenal lelaki yang bernama Taro Rodreque Marcel itu!

Ketika itu Luna baru melangkah masuk ke sebuah universiti. Pada pagi yang hening itu…

“Okay sekarang junior-junior sila beratur dan berkumpul di dalam dewan. Ada taklimat yang hendak disampaikan.” Arah ketua fasilitator itu yg merupakan senior kami.

Luna dan Quna melangkah ke dewan yang telah diarahkan sebentar tadi. Tetapi belum sempat melangkah dan melangkah lagi Luna ditahan sekumpulan senior.

“Hai, you! Sweet.” Kata salah seorang daripada mereka.

“Jom bla, Quna.” Luna menarik tangan Quna dan terus melangkah memasuki dewan.

Semasa taklimat diberikan, kami telah dibahagikan kepada beberapa kumpulan. luna dan Quna ditempatkan dalam satu kumpulan. Kami diberikan fasi setiap kumpulan dan malang nasib Luna kerana fasi itu adalah dia! Kami akan berada di dalam kumpulan ini untuk beberapa aktiviti sepanjang minggu orentasi.
Setelah taklimat tamat, kumpulanku diminta oleh fasi kami untuk berkumpul di cafe.

“Pertama sekali kami nak ucapkan selamat datang kepada anda semua dan tahniah. Saya, Arthur Gomez dan he is Taro Rodreque akan menjadi fasi kamu semua sepanjang minggu orentasi ini. Saya harap kita boleh bekerjasama. Ada apa-apa soalan?” Semua yg ada di situ menggeleng tanda tiada soalan.

Kami kemudiaannya mengadakan sedikit perbincangan tentang strategi untuk aktiviti-aktiviti yg akan dijalankan. Luna semakin lama di sini semakin tidak selesa kerana sepasang mata yg asyik merenungnya sedari tadi.

“Ok setakat ini sahaja perjumpaan kita kali ni. Kami harap awak semua dapat memberikan yang terbaik untuk kumpulan kita. Boleh bersurai sekarang. Terima kasih.” Masing-masing melangkah menuju ke destinasi sendiri.

Lu a terus bangun dan mahu pulang ke rumah. Luna dan Quna menuju ke kereta sambil berbual dan…

“Luna, kau perasan tak dia asyik pandang kau ja dari tadi. Saya rasa dia syok dekat kau la.” Quna membuat andaian yg boleh menyebabkan Luna gelak sampai nak pecah perut. “Kau ni merepek. Ee. Tidaklah. Muka cassanova!”
“Tapi Saya tengok dia hensem la. Kau tak nak bagi saya la weyh!”
“Kau nak sangatkan? Hambiklah.”
Kami terus memasuki kereta dan pulang ke rumah. Hari yg sangat memenatkan.


****************************************************************************


Pada hari terakhir orentasi bagi pelajar baru, mereka telah membuat majlis penutupan. Luna turut tidak ketinggalan menyertai majlis ini. Penyampaian hadiah kepada kumpulan-kumpulan yg menang juga turut dilakukan. Kumpulan Luna telah dinobatkan sebagai juara sepanjang orentasi diadakan.

Semasa majlis masih berjalan, Taro datang menemuiku. Nasib baik Quna ada!

“Hai, sweet. Rindulah.” Taro menegurku.

“Hai.” Malas mahu melayannya.

“Sombonglah you ni. Nak kenal dengan you boleh tak? I mean lebih rapat.”

“Sorry la saya tak berminat.” Balasku acuh tak acuh.

“You, I suka dekat you. First time I tengok you hati I tak senang. Hari-hari I ingat dekat you. Sudi tak you kawan dengan I, baby.”

Yerw! Geli!. Dia ingat saya tergoda? “Kawan? Kan kita memang kawan. Semua kawan.”

“No maksud saya ‘kawan’. Can?”

“Sorry la kalau yang tu. Saya tak nak ‘kawan’ dengan siapa-siapa sekarang ni. Lagipun saya bukan kenal kau.”

“Tak pa la kalau kau tak sudi but saya akan cuba juga sampai saya dapat kau, sayang.” Bisiknya dan saat ini kami berada hanya satu jari sahaja jaraknya. Tanpa saya sangka dengan beraninya dia menciumku! Oh my God! Belum sempat saya membalas dengan penumbuk mati, dia sudah melangkah pergi. Banyak mata yg memandangku. Malunya!!! Kurang hajorrrr!!!

“Quna, tolong saya!!”

Pemilik Hati [episod 3]
On Friday, 4 Jan 2017, at 13:01pm


Seminggu kemudian…..

“Menyampah betul saya dengan dia!! Saya jumpa dia siap dia!! Saya nak bunuh dia!! Aarrrrrggggghhhh…!!!!” Luna menjerit sepuas-puas hati. Quna disebelahku hanya mampu memandang.

“Weyh, relaks la. Jangan cakap depan saya yang kau nak bunuh dia! Kalau tak dengan saya sekali dituduh bersubahat! Saya tak mau.” Quna dah mengarut.

“Kau ni kenapa Luna?” Soal rakanku yg lain.

“Saya bengang betul dengan si Taro si gila tu! Saya dapat dia saya ganyang dia cukup-cukup. Saya lempar kat dia penumbuk mati ni”

Tanpa Luna sedar rakan-rakan yang lain tersengih-sengih. Kenapa diorang ni? Sewel ka apa.

“Kau mau gayang ke? Meh la saya tak kisah.”

Ahh saya macam kenal ja suara tu? Takkan dia. Apabilaku toleh… hahhhhhh! Benarlah itu dia. Kenapa dia boleh ada dekat sini.

“Kau nak apa ha? Ke mana saya mesti kau ada! Menyampah la tengok kau.”

“Kan saya dah cakap. Macam mana pun saya tetap akan kejar kau! Itu janji saya. Janji kita”

“Eeii… Meluat . Sanaannnnn! Rimassss. Rimassss!”

“It’s ok baby if you meluat dengan I. Tapi I suka you dan I akan buat you sayang I sampai you tak sanggup nak berpisah dengan I. Promise! Ingat tu, sayang. Bye dear!”

Saya sudah menggeletar. Bukan sebab tergoda dengan dia! Tapi sebab saya terlalu geram!! Ya Tuhan. Jesus Christ.. Help me. Apa sayq mau buat ni?

“Kauorang gelak-gelak! Saya sekeh sorang-sorang kang.”

“Sabar Luna. Saya tau perasaan kau. Tapi serious saya cakap. Sweet and romantik gila ar Taro tu. Beruntung kau!”

Wah wah wah si Dyanne ni. Baik punya memuji lelaki tu! “Kau ni dah jatuh hati kat dia ka?” Balasku malas.

“Aa.. Ada la sikit. Kau tak suka ke macam tu? Heheheh”

Sabar jela. Dah nasib macam tu.


****************************************************************************


Seronoknya hari ni cuti. Boleh tidur puas-puas. Papa and mama pun tak ada dekat rumah. Saya melangkah ke meja belajar. Saya membuka laptopdan membuka email.

“Banyak betul email! Berapa tahun tak bukak ni.” Bebelku sendirian.

Tiba-tiba mataku tertancap pada satu email. Saya tak kenal siapa pemilik email tersebut. Saya buka dan…

“Berita terbaru!!! Alexa Luna Felix bercinta dengan Taro Rodreque Marcel! Mereka dikatakan sedang hangat bercinta dan….”

Kenapa boleh keluar cerita macam ni? Siapa punya kerja pula ni? Dan siapa punya email ni? Tanpa membuang masa Luna mencapai telefon bimbitdan mendail nombor Quna.

“Helo! Siapa ni?!”

“Saya laa Quna. Kau tidur lagi ka?"

“Ha’ah. Kau kenapa telefon saya pagi-pagi buta ni? Saya nak tidur pun tak senang!”

“Kau ada dapat email tak.”

“Email? Email apa kau ni? Kau ni cepat sangat percaya la email-email karut tu!”

“No no no. Kalau bukan email tu pasal saya tak adanya saya nak ambil tahu! Kau pergi cek email kau sekarang!”

“Yela yela. Tunggu kejap.”

Setelah itu Luna dan Quna berbincang apa yang patut kami lakukan terhadap penyebar email! Kami bercadang nak menyiasat! Ini dia detektif ‘Handal’.


Pemilik Hati [episod 4]
On Saturday, 7 Jan 2017 at 12:33am

Akhirnya!! Setelah seminggu saya bertungkus lumus mencari maklumat dengan bantuan Quna dan kawan-kawan yang lain saya dapat tau juga! Siapa gerangan yang sudah buat email mengarut tu!! Macam mana la orang tu boleh terfikir nak buat macam tu?Apa niat sebenar dia eh? Pelik pula. Daripada saya terus bersoal tanpa jawapan better saya pergi and ask dia sendiri.

Hari ini. Ye hari ni saya akan dapat jawapan bagi segala kesulitan yang berlaku. Ceh!

“Selamat sejahtera!” Dengan penuh sopan saya memulakan bicara.

“Selamat sejahtera. Eh, Alexa Luna right?”

“Yes, I am. Dah lama tunggu? Sorry ar lambat sikit. Ada hal tadi.”

“It’s ok. Duduklah. Boleh kita bincang. Kenapa nak jumpa?” Soalnya apabila saya sudah duduk dengan selamat. Macam budak baik je.
Tapi kenapa dia buat email macam tu eh?

“Okay. Straight to the point. Kau yang buat email ni, kan?” saya menunjukkan email yang saya terima dua minggu lalu yang telah saya print out. Sebagai bukti kukuh.

“Yup. Saya yang tulis email tu and yang hantar email tu dekat semua orang. But why?”

“Good question! I want to know. Why you buat semua ni? Are you sure apa yang kau tulis ni betul? You know what, disebabkan email ni la yang membuatkan hidup saya kucar-kacir for a few days!” Bukan niatku untuk memarahinya namun saya sudah tidak mampu menahan rasa geram dalam hati. My temper uncontrolled.

“I’m really sorry. I tak tau email ni menyebabkan hidup kau macam tu. Tapi I buat ni berdasarkan apa yang saya dapat maklumat. And orang yang bagi saya maklumat ni yang boleh dipercayai. I hope you tak marahlah. Tapi tak betul ke apa yang saya tulis ni?”

“Kau dapat maklumat ni dari siapa?”

“Taro. Dia yg cakap dengan saya. So I just nak bagitau semua orang la yang Taro, jejaka idaman tu dah berpunya. And insan yang dah berjaya buat dia tunduk pada perempuan is you.”

Terngangaku mendengar pengakuannya. What the hell! Taro si gila, kau betul-betul bikin hati saaaaa panas!!

“For your information. Saya tak pernah ada perasaan apa-apa pun dekat Adi tu. He just my senior. Tolonglah bersihkan balik segala gosip-gosip ni. Saya dah tak boleh nak tanggung. Ramai sangat tanya. Saya datang sini untuk belajar bukan cari cinta. Yang saya kejar ialah cita-cita bukan cinta. Saya harap kau faham. And one more thing. Please tell Taro yang saya betul-betul tak boleh terima ‘gurauan berkasih’ dia ni. Jangan sampai saya report dekat parents saya.”

“Luna, so .. sorry okay. Saya tak tau pun yang dia tipu. You tau kan I ni just penyampai maklumat. . A reporter. Tapi saya tau yang Taro memang dah betul-betul jatuh cinta dengan kau. Saya boleh nampak dari dalam mata dia. Satu hari nanti kau akan faham apa yg saya cakap. Sorry again.” Gadis yg bernama Sahanya ini tulus memohon ampun.

“It’s okay. Saya harap kau dapat bersihkan gosip ni. Okay I got to go now. Nice to meet you.”

“Okay. Thanks.” Luna bersalam dengannya tanda tiada sebarang dendam kesumat.
Now matlamat hanya satu. Mencari Taro dan face to face dengannya. Taro harap ini yang terakhir...

Pemilik Hati [episod 5]
On Saturday, 7 jan 2017 at 9:57am

Berdebar hatiku saat mahu melangkah pergi. Kenapa ni? Takkan saya dah terjatuh cintan pula dekat dia? Mana boleh macam ni! Saya tak boleh. Tapi tak mustahil juga. Saya ingat lagi masa saya jumpa dia tadi.

“Hai.” Dia menyapaku.

“Saya happy sangat sebab kau nak jumpa saya. Macam tak percaya. So kenapa?” Jelas terpancar di wajahnya kegembiraan itu. Saya tersenyum ikhlas kepadanya.

“Sorry la kalau saya curi masa kau kejap. Ada benda yang saya nak bincang dengan kau.”

“It’s okay. You owe me. Now tell me, what?” Matanya tidak jemu menjamah seraut wajahku.

“I nak tahu, kenapa kau sanggup buat semua ni? Mula-mula kau cium saya depan orang lepas tu kau canang macam-macam cerita pasal I dengan you and now, ini. Apa yamg you nak sebenarnya ni?” Luna merenung ke dalam matanya dan saat itu dia rasa jiwanya bergetar! No, tak boleh. Sayatak boleh jatuh hati.

“Saya buat macam ni sebab saya cintakan kau. I love you. I fall. You make me fall to you dear Alexa. I nak you jadi special for me. I nak semua orang tau yang I betul-betul dah sayang dekat kau.” Luna lantas menarik tangannya dari genggaman Taro. Dia tau jika dia membiarkan itu hatinya tidak tenang.

“Kalau you cintakan I, sayangkan I, you tunjuk dengan cara yg betul. Bukan mencanang cerita satu kampung. Macam ni la Taro. Saya bukan tak boleh nak terima kau sebagai kawan but if you terus berkelakuan macam ni, macam mana saya nak kawan dengan you? Kalau kau betul ikhlas nak kawan dengan saya, kau berusaha. Please la jangan buat macam tu dah. Sayq tak nak parents saya tau. Saya datang sini untuk kejar cita-cita bukan nak kejar cinta. Saya harap kau faham apa yang saya cakap.” saya mahu bangun dan pergi dari situ namun Taro menarik tanganku dan meminta saya duduk kembali.

“Firstly, I minta maaf okay. Saya tau apa saya buat ni salah but I love you. I need you untuk bimbing I. I tau I ni tak layak untuk you. Yes I am playboy, jahat, nakal. Tapi once I nampak you masa hari pendaftaran dulu I rasa tak tenang. Saya nak berubah untuk dapatkan kau. Ya, I know bukan semudah tu you nak terima I kan. But bagilah peluang untuk ubah cara hidup saya. Dan saya harap kau la yang dapat ubah saya jadi yang lebih baik. Saya janji lepas ni saya takkan kacau kau lagi. Betullah kau kata. If I nakkan sesuatu tu I mesti usaha sendiri. Saya akan pastikan satu hari nanti kau cari saya semula. Kalau kau dah bersedia nak jumpa saya, kau tau kan mana nak cari. Thanks sebab sudi jumpa dengan saya. Bye, sayang.” Taro terus melangkah pergi tanpa menoleh ke arahku lagi.

Air mataku jatuh menitis selepas dia meluahkan isi hatinya. Kenapa ni? Saya sendiri tak ada jawapan untuk itu.

Setibanya di rumah Luna terus membersihkan diri. Hatiku berasa sedikit tenang selepas pertemuanku dengan Taro. Saya dah tak perlu risau apa yang bakal terjadi esok kerana dia sudah berjanji tidak akan menggangguku lagi. Dalam hatiku berterima kasih kepadanya..

Pemilik Hati [episod 6]
On Sunday, 8 Jan 2017 at 4:00am

Taro hanya mampu merenung keluar tingkap. Yang difikirkan sekarang hanyalah Luna. ‘Lia kenapa kau buat saya macam ni? Kau tau tak saya sayang sangat kat kau. Kalau boleh saya tak nak berenggang langsung dengan kau! Cubalah kau faham perasaan saya!’ Taro mencapai gitarnya dan mula memetik melayan perasaan sambil menyanyi lagu Walk You Home.

Tonight, It's just the two of us
So forget the world for a while
Open your heart and open your eyes
I'm right here in front of you.

And you look so pretty in your dress
Though I knows I look like a mess,
I'll do my best to win your heart
So can I walk you home tonight?

Please tell me how you feel
Cause deep inside I know it's real
I promise, I will forever be yours
Darling open up to me, Let me walk you home

Before its morning, before the sunrise
Before I go back to reality
And you go back to your life
Tell me that you feel the same way too

Please tell me how you feel
Cause deep inside I know it's real
I promise, I will forever be yours
Darling open up to me, Let me walk you home

Even if you'll never be mine
I'm in love with you, tonight

Taro terusan melayan perasaannya dan di berdoa agar suatu hari nanti dia akan mendapatkan cintanya..

****************************************************************************

“Taro!” Jerit Sean memanggil Taro.

“Kenapakau?”

“Weyh, saya dengar hari tu kau pergi jumpa Luna? Apa cerita?”

“Tak ada apa-apa. Kau tau kan Luna tu. Dia nak jumpa saya bukan sebab apa. Dia tanya saya pasal email tu je. Kenapa kau tanya?”

“Tak da la. Saya tengok kau macam terkejar-kejar si Luna tu. Kau betul ke tangkap feeling dengan dia?”

“Saya pernah cakap dengan kau kan? Once saya dah jumpa orang yg saya sayang saya akan buat apa ja. First time saya jumpa Luna tu saya dapat rasa, dialah orang yg saya cari selama ni. Dia tak macam orang lain. Tergedik sana sini. Saya tengok dia selamba ja. Dia macam seorang yang saya suka lihat. Sejuk mata memandang. Ehh kau ingat tidak masa kita pergi church hari itu? Mungkin sebab itu salah satu darinya yang saya suka.”

“Itu saya tau. Kalau dia jenis melayan orang, mesti saya pun dah member dengan dia. Yang pasal church, oya! Ingat yang kau paksa duduk baris belakang tu kan. Hmm. Yah.. kalau itu ya saya juga terpegun. Nyanyiannya merdu. Sebenarnya ada banyak suka kat dia Taro. Baik awak sediakan sejuta langkah bro. Saya cakap benar ni. Saya pun sebenarnya suka. Suka jak laa. Saya takkan kawan makan punya.” tegas Sean.

“Tau pun kau! Eh kau jangan berani. Saya percaya kau bro. Hee. Dah la saya malas nak cakap hal ni lagi. Kau diam-diamkanlah hal ni. Saya tak nak nanti dia lagi marah dekat saya. Biar apa yang kita cakap sekarang ni berhenti setakat ni ja. Okay?”

“Oritez!” Taro dan Sean berlalu menuju ke kelas. Mereka merupakan kawan rapat antara ramai-ramai geng. Macam Luna dan Quna. Dan Sean sudah berkawan sejak kecil lagi dan masing-masing menyimpan rahsia antara masing-masing.

Pemilik Hati [episod 7]
On Monday, 9 Jan 2017 at 7:00am

Tiga tahun kemudian…

“Sorry, saya tak sengaja. Awak, okay?” Seorang lelaki meminta maaf kepadaku kerana terlanggarku sehingga barang yang saya pegang terjatuh.

“It’s okay. Tak apa.”

“Okay, are you alright?” Tanyanya lagi mahukan kepastian.

“I’m okay. Tak cedera apa pun.”

“Wait! You, Luna kan? If I tak silap.”

“Yup, I am. Who are you?”

“Kau tak ingat saya, Im Taro. Taro Rodreque. Your admire.”

“Ehem..” Luna membetulkan tekaknya apabila mendengar ayat yang terakhir itu.

“Kenapa? Boleh kita lepak-lepak kejap? Lama saya tak jumpa kau. Rindu!”

“Lepak? Hurm.. Ok juga. Bila?”

“Now if you don’t mind?”

“Yes, sure. Nak lepak mana?” Ee. Kenapa saya jawab ya. Adoi.. desisi hati Luna.

“Jom lepak depan tu?” Luna dan Taro melangkah ke gerai mamak yang berada berhampiran dengan lokasi kami.

****************************************************************************

Saya sampai di rumah tepat jam 9.00 malam. Mujur mamaku tiada di rumah kalau tidak adalah sesi ceramah darinya. Ketika itu teringatku akan perbualanku bersama Taro siang tadi.

“Kau buat apa sekarang?” saya memulakan perbualan.

“Now I kerja dengan my dad. Jadi kuli je.”

“Takkan your dad bagi jawatan kuli? Macam tak percaya ja.”

“Bukan my dad yang bagi, tapi saya yang nak mula dari bawah. Saya tak nak terlalu mengharap sangat dekat my dad.”

“Baguslah kalau macam tu. At least you berusahakan. So, macam mana your life sekarang? Dah kahwin?” Soalan cepumas! Hehehe

“So far okay la. Not bad. Kahwin? Kalau saya dah kahwin kenapa and kalau saya belum kahwin kenapa? You nak isi borang ke?” Tersengih!

“Isi borang? Ada lagi ka isi borang? Bukan untuk saya direct terus ke tuan punya badan ka?” Gurauku.

“Serious? You nak dengan I?”

“Ohh.. Main-main jak la. Gurau. Hehe”

“Serious okay. I still single sampai sekarang because I’m waiting for you.”

“Tak nak la cakap pasal ni. Please eh?”

“Saya pun nak minta tolong. Please terima saya? Suda tiga tahun. Anugerah diploma saya pun kau tak pergi dulu. Kau ke mana? Tanya kawan kau semua pun tidak mau bagitahu. Tanya kawan saya lagilah. Mereka tak nak juga beritahu. Macam kamu semua bersubahat ehh.”

“Nantilah saya fikir dulu. Lagi pun I still belajar. Ehh habis sudah pula. Cuma saya tak mau bercinta. Saya rasa saya masih belum cukup waktu dan belum stabil. Takut tak mampu nak kawal semua. Hee. Carilah yang boleh beri kau ke semuanya”

“I bagi you masa berapa lama you nak. Tapi I harap you tak buat I tertunggu-tunggu and I harap jawapan positif dari you. Tiga tahun ehh. Lama tau. Sebanarnya.. kau ke mana tiga tahun lalu? Luna?”

“Mm. Biar Tuhan tentukan.” saya tak senang duduk.

Saya tersedar dari lamunanku apabila telefonku berbunyi menandakan satu pesanan telah masuk. Saya membiarkannya dan berlalu pergi membersihkan diri. Malam itu berlalu dengan rahsia yang selama ini saya simpan rapi tanpa pengetahuan sesiapa pun..

Pemilik Hati [episod 8]
On Monday 9 Jan 2017 at 10am

Hari ni saya kerja seperti biasa. Baru dua bulan kerja. Cuma yang tak biasanya hari ni saya terlebih happy. Kenapa? Aiiyyoo kena bagitau juga ka? Then teruslah membaca if nak tau.

Saya tak pernah rasa bahagia macam ni. Bagi kauorang yang dah biasa mesti anggap benda ni perkara biasa but not for me. Semalam sesuatu telah terjadi yang membuatkan saya happy sangat!

~U, kluar jap. I kat dpn ni. Nak jmpa u kjp.~
Taro menghantar pesanan kepada ku. Aik? Kenapa dia nak jumpa saya malam-malam ni? Tak boleh tunggu esok ka? Tapi betul ka dia ada kat luar ni? OMG! Im still at work. Baru nak susun semua buku-buku temujanji bayi ni. Adoiiii! Ya Tuhan. Give me strength to met him.

Laju saya kemaskan fail. Nak tukar baju tapi tak terbawa pula. Aihhh. Adoi lantaklah. Dia tau atau tak. Peduli laa. Ehh mana dia tau rumah saya. Eishhhhh! Tak boleh jadi ni.

Luna mengintainya dari tingkap kereta. Oh, dia memang ada kat depan tu! Perlu ka saya jumpa dia? Kalau mama tanya apa saya nak jawab? Ah sudah. Alamak. Dady. Dady pelawa masuk. Mati saya. ! Mampussss!

~Knp u nk jmpa? Pntg sgt ke? Xleyh tnggu esk?~

Beberapa saat kemudian..

~No, I can’t. I need to see u now. Please! I've met your family. Whre r u dear?~

Tanpa menunggu lagi saya keluar berjumpa dengannya. Pakai baju nurse pula tu. Cap pun baru nak buka. Aishhh.

"Saya sampai suda." Masuk saja Taro terkejut lihat saya. Yalah, saya pergi belajar nurse tak pun bagitahu dia. Kawan lain saya suruh tutup mulut. Haha. Jahat tak. "Masuk. Duduklah dulu kau. Cuba jelaskan.. " kata mana tetiba. Adoi. Mati la saya.

“Kenapa nak jumpa malam-malam ni? Tak boleh tunggu esok ke? Nanti mama and papa fikir apa? Rumah ni. Mana kau tau rumah saya? ”

“Ni soal hidup dan mati” Serious!. Ku lihat mama dan paoa ke dapur. Adik dan abang juga turut ke sana. Terasa mungkin diorang sibuk sediakan makanan ringan.

“Kau kenapa ni?”

“Takkan your mom and dad nak marah? I bukan buat apa pun. Nak kenal-kenal ja. You, sebenarnya I nak..” Tiba-tiba Taro melutut dihadapanku dan memegang tanganku.

“Sudi tak kau terima saya untuk jaga dan sayang kau hibgga akhir hayat? I dah tak sanggup nak simpan hati. I nak you simpankan. Biar mereka jadi saksi.”

Baru saya sedari yang mama and papa melihat aksi-aksi ‘lamarannya’.

“Apa kau buat ni? Bangunlah. Parents I nampaklah. You bangunlah!”

“I takkan bangun selagi you tak cakap you terima I or not. I’m waiting. I am really serious!”

"You, my brother isnt married yet. Saya tak mau langkah."

"Langkah saja bah. Tak da hal tu." Yah! Kami semua setuju." Tiba-tiba semua setuju. Termasuk dady. Sejak bila ni!!!!

Hatiku berdetak cepat. But deep inside I know it's real. Maybe I should let it be.

“Yaa, saya terima! For your information saya dah lama simpan perasaan kat you! Nanti cerita. Now you tolong bangun!” sambil membisik kepada Taro.

“Really? Thanks!”

Ku lihat semua tersenyum manis. Melihat sekeliling. Kenapa mereka gembira? Patut abang dulu kahwin.

Kami menjamu selera. Sedapnya. .

Kau tak cerita pun kau Nurse. Kau.....

Pemilik Hati [episod 9]

On Wednesday, 11 jan 2017 at 6:00pm

Berdebar jantung saya. Eh bukan jantung ja semua la. Bergetaq!

“You luangkan masa dulu dengan family saya. Saya mau mandi dulu” Ishi cuba melarikan diri.

“Ishi. Jangan lama sangat. Kesian bakal menantu.” Arah papaku. Saya hanya tersenyum. Ada banyak lagi mama bebel sana. Banyak lah dia katakan pasal saya kepada Taro. Pedulilah. Mau mandi dulu. Sambil menaiki anak tangga.

“Wait. Siapa Ishi?” Soal Taro perlahan pada mamaku.

“Ishi., Luna or Ishi is the same person. Itu nama manjanya. Ujar abangku.

“Oh. .” Tersengih!

“Anak ini nama siapa?”

“Nama saya, Taro Rodreque Marcel, uncle.” Taro menjawab.

“ Oh.. Dah lama kenal Tasya ni?”

“Adalah dalam tiga tahun.”

“Satu kolej ke?”

“Yup! Dulu. Before she quit from the college. But now saya dah kerja.”

“Means you lebih tua la? Parent kamu yang punya Restaurant Himalaya tu kan. Kami kenal sangat keluarga kamu. ”

“Yes, uncle.” Senyum. "Aa.. kenal sangat. Sejak bila? Saya tak pernah nampak uncle dan anty selama ini."

"Ya . Memang. Kami kenal saat kereta papamu terkubur akibat tanah yang lecak hari tu. Then your parent pelawa ke restauran kalian sebagai balas budi."

"Nah. Eloklah.. nanti bagi khabar keluarga kamu." Ujar papa. Papa tersenyum menandakan Taro mengena dihatinya.

"So, your plan here..." tanya abang dan adikku.

“Uncle, saya nak minta kebenaran. Saya dah sayang sangat kat Luna. Eh Ishi, uncle. Saya harap uncle restu hubungan kami.” Skema pulak saya ni!

"Kita tunggu Ishi. Yang nak hidup bersama ini kalian." Mama berkata sambil tersenyum.

Tak lama Ishi turun. Rambutnya basah kelihatan. Cantik bak kayangan.

Tak hairan. Satu keluarga memang pas cantik lawa kacak dan mesra. Patutlaa mama papa senang dekat dengan orang sebegini. Desis hati Taro.

Pemilik hati [episod 10]

On Wednesday, 11 jan 2017 at 23:00pm

“Weyh, senyum kau panjang sangat! Apa cerita pagi-pagi dah tersengih macam kerang busuk. Ada cerita yang perlu saya tau ke?” Quna menegurku.

“Mana ada apa-apa. Senyum pun salah ka? Tak boleh senyum, eh?” Ujarku seakan-akan merajuk.
Wah, dah pandai merajuk!

“Ummm lah kau. Baik kau cakap apa yang dah jadi.” Minah ni asyik nak paksa! Sabar, saya tak boleh bagitau dulu. Saya kena pastikan hubungan saya dengan Taro betul-betul stabil dulu then baru saya cerita.

“Mana ada apa-apa. Saya saja ja nak senyum kat kau. Kau tu! Ingat saya tak tau apa jadi kat kau? Nak sorok-sorok dari saya pulak! Kau dengan Sean, kan?” saya sudah tersengih sambil mengangkat kening!

“Eh, mana ada la. Pandai-pandai ja kau ni.” Muka Quna merah.

“Eleh nak tipu saya tapi muka dah blushing! Dah-dah tak payah nak tipu lagi.”

“Mana kau tau, weyh?!”

“Adalah.” Saya terus berlalu pergi tanpa menghiraukan panggilan Quna. Hehehe

****************************************************************************

Setelah kerja habis, saya bergegas ke kereta. Pukul 5.30 suda. Aiyo. Taro menungguku di cafe Latte.

Dari jauh aq dah nampak kelibatnya.

“Hai. Evening Sayang. Dah lama ka tunggu?” saya menegurnya.

“Hai sayang sambil mencium dahi ku." Saya terkejut." Adalah dalam 15 minit. Kenapa lambat?” tanyanya.

“Kan baru habis kerja. And im running out from Quna. Kalau dia nampak habislah. Tak boleh nak kata apa.”

“Oh, makna er Quna tak tau lagi la eh? Tapi sayang dah terbagitau kat Sean.” Muka tak bersalah!

“Eish, apa ni! Tak boleh simpan rahsia langsung!”

“Sorry la sayang. Mana nak tau sayang tak nak bagitau Quna.”

“Eishh sayang ni. Teruk! Bagitau Sean jangan bagitau kat Quna."

“Okay. Jangan la marah. So now, tell me everythimg. Where you've been 3yrs later? Why you not coming at my graduation? ”

“Okay. Saya sibuk masa tu. Hari tu juga pendaftaran kolej jururawatan dan terus stay kat sana. Balik bila cuti semester.”

"Then, kenapa tak bagitahu lepas tu?"

"Sebab. . "

Ku lihat Taro diam bisu. Macam rupa kesal.

“Merajuklah tu."

Mereka bercerita hinggalah jam 8pm. Segala ya tersirat sudah tersurat.

Pemilik Hati [episod 11]

On Thursday 12 jan 2017 at 2am

“Weyh, Luna! Kau tipu saya!” Quna datang menyerangku. Apa saya nak cakap ni. Saya memandang Taro disebelahku.

“Tipu? Tipu apa pula? Saya mana ada tipu kau.” Alamak! Quna, kau jangan mengamuk dah la.

“Apa kau buat dekat sini dengan dia? Kau kata, kau tak mungkin dengan dia! Sampai hati kau tipu saya! Macam ni la kawan. Bff konon.” Aduh, Quna dah merajuk.

“Ala, Quna. Sorry la. Saya bukan tak nak bagitau. Tapi saya tak nak tergesa-gesa. Quna, sorry la. Maafkan saya ya, yunk?” Pujukku.

“Tak nak! Sampai hati kau kan, Luna.”

“Sampai hati kau jugak buat saya macam ni. Kau pun tak bagitau sata, kau dengan Sean! Then datang ke rumah . . Pastu kau marah-marah sata lagi.” saya rasa pertelingkahan ni takkan berakhir cepat.

“Sekarang kau nak salahkan saya?”

“Saya bukan nak salahkan kau. Tapi saya pun nak menang juga!”

“Eh, dah la tu! Kenapa nak gaduh?” Taro menegur kami.

“Diam ah! Ni hal kitaorang!” Balasku dan Quna.

“Ok fine! Kauorang gaduh la. Dah habis bagitau saya dengan Sean.” Sean? Bila pula Sean ada dekat sini? Lantaklah. Janji ini hal settle!

****************************************************************************


Pemilik Hati [episod 12]
On Friday, at 12:32am

6bulan kemudian…

Pengajian Quna telah tamat dan telah diterima bekerja di sebuah syarikat agak ternama jugalah. Kalau tak ternama takkan boleh kenal syarikat tu! Quna dah kerja dekat sini seminggu. Kawan baikku ini juga, Sudah berjaya menjawat jawatan sebagai isteri kepada Sean dan setiausaha kepada Sean juga. Maunya Sean nak bagi Quna kerja dengan orang lain? Perang dunialah jawabnya.

Perhubunganku dengan Taro semakin hari semakin baik. Cuma kadang-kadang tu adalah gaduh-gaduh sikit. Normallah tu. Tapi, suatu hari tu…

“May I speak to Alexa Luna?” Siapa pula yg call saya ni?
“Yes. Saya, Alexa Luba. Siapa ni, eh?”
“Tak perlulah kau tau siapa saya. Saya cuma nak bagitau, kau jangan rapat dengan Taro lagi! Dia milik saya.” Keras suara pemanggil tu. Perempuan ni kenapa pulak? Dah la telefon saya pastu nak marah-marah.
“Oh, really? Saya tak tau pula yg Taro tu dah jadi milik orang. Okay, selamat berbahagia!” Sindirku. Lantas saya mematikan panggilan tersebut.
Tugas saya hanya mendiamkan diri buat masa sekarang. Saya akan tunggu dan tunggu lagi sampai sata dapat jawapan. Tapi….

****************************************************************************

“Luna, kau ok tak ni?” Dua minggu selepas peristiwa tu saya berjumpa dengan Quna dan Sean.
“Saya okay ja. Kau nampak saya tak sihat ke?”
“Luna, luaran memang la kau sihat. Tapi dalam? Saya tau sikit sebanyak mesti kau terasa juga sedihnyakan?” Sean cuba mengorek rahsiaku.
“Sean, saya dah penatlah nak nangis untuk semua ni. Kalau dia bahagia dengan perempuan tu. Biarlah dia dengan perempuan tu. Saya takkan sesekali kacau diaorang.” Saya ingat lagi hari itu. Segala-galanya terbongkar.
Peristiwa ni jadi seminggu yang lalu. Saya secara kebetulan singgah di pejabat Taro untuk berjumpa dengannya. Saya ingat nak buat suprise annyversary kami, sekali saya yang terlebih-lebih terkejut. Saya ingat saat mataku ternampak sesuatu yabg tidak disangka. ‘How could you, Taro?!’ Masa tu saya tak boleh nak kata apa dah.
Saya ingat selama ni apa yang saya dengar just kata-kata kosong. Rupa-rupanya, semuanya dah terbukti hari ini. Taro! Dia cuba nak explain kat saya. Tapi saya rasa dah tak ada gunanya. Better saya yang tarik diri.
Sejak dari hari tu la hubungan saya dengan Taro putus! Tiga hari jugalah saya menangis. Quna banyak menasihatiku. Apakan dayaku.
Orang dah tak sudi takkan saya nak terhegeh-hegeh pulakm. Taro ada juga cuba mencariku. Saya tak boleh layan sangat. Saya buat keputusan melupakan segalanya.
“Luna! Are you alright?” Tersedarku dari lamunan.
“It’s okay. I’m alright. Thanks Quna sebab kau banyak bagi saya dorongan. And you, Sean.” Ucapku kepada pasangan ini. Mereka yang mengetahui segala-gala yang terjadi. Mereka jugalah yang mengembalikan semangatku.
“Tak ada apa-apa, Luna. Its just nothing. Saya harap kau terus tabah, ok. Dugaan untuk kau. Saya tau kau mampu hadapinya.” Quna memujukku.
“Betul tu. Kalau kau perlukan apa-apa just tell us. Mudah-mudahan kitorang tolong. Kau pun bukan siapa-siapa. Kawan pun dah lama.” Baik sungguh hati mereka.
“Saya dah tak perlukan apa-apa. Cuma saya harap kauorang rahsiakan la benda ni. Saya tak nak perbesarkan hal ni. Sean, kalau kau jumpa Taro, kau tolong bagi balik cincin ni dekat dia, ya? Cakap dengan dia, thanks for everything yang dia dah bagi dekat saya. Halalkan makan minum saya semua. And last, cakap dengan dia, saya doakan dia bahagia. I’ve to go now. See you later, okay.” Saya menyerahkan cincinku itu kepada Sean. Saya bersalaman dengan mereka dan terus beredar dari situ. Saya tidak mahu air mataku mengalir dihadapan mereka.
‘Buat Taro yang saya sayangi. Ketahuilah kau saya sangat menyayangimu. Hanya kau yang berada di dalam hatiku. Biar pun kau memperlakuiku begini, saya doakan semoga kau berbahagia. Carilah kebahagiaanmu, sayang.’

Pemilik Hati [episod 13]
On Saturday

“Sorry Sean, saya lambat. Ada hal jap tadi.”
“Tak pa. Lagipun saya baru ja sampai. Kau sihat?” Tanya Sean kepada sahabatnya itu, Taro.
"Saya sihat. Hmm ada apa hal kau nak jumpa ni?”
“Saya nak sampaikan pesanan orang kat kau je. Ni ambil.” Sean menyerahkan sesuatu.
“Cincin? Siapa punya ni?”
“Kau tengoklah betul-betul. Takkan kau tak kenal ni cincin siapa?” Sean cuba mengawal kemarahannya.
“Cincin saya. Mana kau dapat?”
“Sebelum saya jawab soalan bodoh kau tu, saya nak tanya. Kenapa kau still pakai cincin tu?” Sean menunjukkan cincin yang masih tersemat rapi di jari Taro. Cincin itu milik Luna!
“So pasal ni kau nak jumpa saya? Okay, saya takkan buka cincin ni sebab saya sayang tuan dia! Dan saya…” Belum sempat Taro menghabiskan bicaranya Sean memotong.
“Sayang?! Eh, kalau kau betul sayang dekat dia, kau takkan buat macam ni! Kau dah seksa dia! Saya tak sangka Taro. Dulu masa dia tak nak dekat kau, beria-ia kau kejar dia, bukan?. Tapi bila dah dapat.. Huh! Saya tak tau dah nak cakap apa.”
“Kau dengar saya cakap dulu boleh tak? Saya bukan suka-suka buat dia macam tu! Hati saya, Sean. Kau tak duduk dekat tempat saya. Perasaan tak boleh nak halang-halang. Kau bukan tak tau siapa Vicky. Saya pernah sayang dia dulu! Now bila dia datang balik dalam hidup saya. . . , saya tak boleh kawal perasaan saya! Seriously saya sayang sangat dekat Luna tapi saya sayang jugak kat Vicky!”
“Kau fikirlah baik-baik Taro. Luna suruh saya cakap dekat kau, dia doakan kau bahagia dengan Vicky. And kau tak perlu nak cari dia lagi. Kau dah boleh nilai yang mana permata yang mana kaca.”

****************************************************************************

Petang itu Luna terus pulang ke rumahnya. Tiada lagi sesi menyinggah. Ibubapa dan adik beradik berasa sedih dan kesal lihat keadaan Luna. Apatah lagi. Parent si Taro. Lagi kesal. Mereka sangat kesal dan tidak sukai tindakan Taro. Luna sebolehnya mahu melupakan segala apa yang terjadi. Dia harus kuat menghadapi dugaan hidup. Dia berharap esok adalah lebih baik dari sebelumnya. Itulah doanya.

Pemilik Hati [episod 14]
On Saturday

Sudah sebulan Vicky kembali dalam hidup Taro. Tapi sikit pun dia tak rasa happy. Vicky! Perempuan ni suatu ketika dulu pernah menjadi ratu di hatinya. Perempuan ini juga yang menghancur remuk hatinya. Sekarang, perempuan ini jugalah yang menyebabkan hubungannya dengan Luna berantakan. Oh! Bukan salah Vicky sahaja tapi dia juga bersalah sebab melayan!
“You! I cakap dengan you ni. You dengar tak, sayang?” Dengan suara gediknya Vicky merengek!
‘Eish, perempuan ni! Gedik lebih.’ Hati Taro berbisik.
“Yela I dengar. You nak apa?” Balasnya acuh tak acuh. Andai sekarang dia bersama Luna pasti gelak ketawa yang mmghiasi detik-detik waktu yg berlalu. ‘Luna, saya rindu sangat dengan kau! Baliklah pada saya..’
“You tu dari tadi I tengok asyik termenung ja! You ingat dekat perempuan tu lagi, eh? You ni.” Gedik terlebih pulak minah ni!
“Kalau I ingat dekat dia pun kenapa? Ada masalah er dengan you? Eh, untuk pengetahuan you, I sikit pun tak ada perasaan cinta dekat you tau! You tu je yg tehegeh-hegeh nak dekat I. Dulu masa I sayang you, you curang dengan I! Keluar dengan jantan lain. Tak tau malu! Memang bagus pun you tinggalkan I dulu. Now I dapat yang lebih baik dari you!” Habis berkata-kata Taro terus meninggalkan Vicky keseorangan di situ. Dia tekad mahu mendapatkan Luna semula. Dan itulah harapannya. Semoga Luna menerima dirinya kembali begitu jua familynya.

****************************************************************************

Sebulan berlalu…
~i nk jmpe u. Bleh x? Please…~
Satu pesanan sampai kepada Luna semasa dia sedang berehat-rehat di dalam biliknya.
‘Kenapa dia nak jumpa?dah dua bulan dia buat saya macam tu baru dia nak jumpa?’ Luna bermonolog sendirian.
~ade apa u nk jmpa i?klu xpntg xpyh la.~
beberapa saat kemudian…
~penting!i need to see u.. Please, Luns..skali ni ja!~
“Patut ka saya jumpa dia eh?”
Satu lagi pesanan sampai. Dari Taro juga.
~i harap sgt u dtg..please k..esok pkol 8.00pm at Taman ... .~
Pesanan itu hanya dibiarkan sepi. ‘Kenapa dia nak jumpa saya?’ Persoalan itu terus bermain difikirannya.

Pemilik Hati [episod 15]
On Tuesday

Jam sudah menunjukkan pukul 6.00 petang tapi Luna masih tercegat di situ memikirkan perlu ke dia berjumpa Taro. Kalau dia pergi, dia akan mendapat jawapan bagi segala persoalan. Kalau dia pergi juga dia ada masalah dengan hati! Sesungguhnya dia amat menyayangi Taro. Luna takut hatinya akan lembut untuk menerima Taro. Dia tak nak pisang berbuah dua kali!
“Better pergi, maybe? Wahai hati, tabahlah kau!” Doa Luna dalam diam. Luna nekad yang dia akan jumpa Taro.

****************************************************************************

“Hai.” Sapa Luna.
"Aa.. Hai” Tercengang!
“Kalau ya pun mulut tu tutup la.”
“Oh, duduklah.” Taro menjemputku.
“Thanks. Kenapa you nak jumpa I?”
“You ingat tak, tempat ni dulu kita selalu lepak sama-sama.” Taro mahu meneruskan bicaranya namun saya pantas menyeka.
“Straight to the point please?”
“Awak, bagi saya satu ja peluang, okay? Saya perlu cakap apa yang saya nak luahkan. Boleh?”
“Okau.” Ringkas. Oh, hati janganlah kau menangis.
“Thanks. Dulu kita selalu lepak kat sini dengan Sean and Quna. Tapi semua tu dah berlalu. Semua dah tak macam dulu, kan? Semuanya sebab saya. Saya yang dah musnahkan segala-galanya. Bukan saya tak sayang awak. Saya sayang sangat-sangat dekat awak. Tapi saya.. Awak lupakan jela apa saya cakap tu. Saya minta maaf kalau selama saya dengan awak, saya banyak buat salah. Saya tau saya bukan lelaki yang terbaik untuk awak. Tapi ketahuilah, hati saya hanya untuk awak. Saya tak paksa awak untuk terima saya. Sekurang-kurangnya bagilah saya peluang untuk menebus kesalahan saya. I’ve to go now. Awak jaga diri.” Dia memberiku sesuatu dan berlalu pergi. Saya tahu dia menangis!
Sesampai saya di rumah, saya membuka pemberiannya. Di dalam kotak itu terdapat sebentuk cincin dan surat. Surat? Dan cincin dia?

"Anak. . Mama papa adik dan abang serahkan semua kepada kamu. Kami yakin kamu bisa tentukan. " ujar papanya.

Pemilik Hati [episod 16]
On Wednesday, at 12:11am

‘Hari ini, 07.07.20..., tepat jam 12.00 pagi saya duduk bersendirian di tepi laut. Fikiran saya sarat dengan pelbagai masalah. Salah satunya.. Luna! Hari ni laut ni menjadi saksi cinta saya kepada Luna. Saya mengaku, saya salah sebab merosakkan hubungan ni. Tapi saya tak boleh nak kawal. Semuanya datang secara tiba-tiba. Saya tak pernah harapkan semua ni terjadi. Bila saya dengan Luna, saya rasa happy sangat. Saua lupa segala masalah. Dia pandai layan saya, buat saya tergelak dengan perangai dia dan yang penting dia faham saya! Saya tak sedar bila semua ni jadi. Vicky! Dulu dia pernah jadi kekasih ku, ratu dalam hati saya tapi dia jugak yang dah meremukkan hati saya. Kenapa bila dia muncul balik dalam hidup saya, saya tak boleh kawal perasaan? Saya ni bodoh! Tak tahu nak nilai mana permata dan mana kaca. Saya sedar siapa saya. Saya tak layak untuk perempuan sebaik Luna. Saya tahu salah saya. Kenapa semua orang hanya menunding jari dekat saya tanpa mengetahui punca? Secara jujurnya saya memang tak ada apa-apa perasaan dekat Vicky tu. Dia yang datang dekat saya. Seriously saya just anggap dia sebagai kawan tapi saya tak sangka semua ni akan terjadi! Saya cuba menerangkan keadaan sebenar tapi saya tak tau macam mana. Orang pandang negatif dengan apa yang saya cakap. Kalau masa tu saya berterus terang dekat Luna mesti semua ni takkan terjadi. Hari-hari saya menangis teringatkan Luna. Biarlah apa orang nak kata. Sebab orang lain tak rasa apa yang saya rasa!
“Luna, andai dirimu berada dihadapanku, pastiku akan memeluk dirimu dan saya takkan melepaskan kau pergi lagi. Maafkan diri ini kerana telah memusnahkan kepercayaan yang telah kau berikan kepadaku. Hanya kau bertakhta dihatiku. Kau la pemilik hatiku yang satu. Saya amat menyayangi dirimu, Luna. Sayang, andai kita tidak ditakdirkan bersama, ketahuilah kau, hanya namamu yang tersembunyi dalam hatiku. Saya akan berusaha mendapatkan kau kembali. Terimalah diriku kembali.”
Yang mencintaimu, Taro Rodreque M.’
Selesai membaca surat itu, air mataku tidak berhenti mengalir.
“Sungguh benarkah apa yang kau coretkan ini? Bukan saya tak sayang kau, tapi saya takut untuk dilukai lagi. Sakit sangat rasanya. Saya tak sanggup. Jika benar kau mencintaiku, kau buktikanlah padaku.” Bisik Luna perlahan kepada dirinya sendiri.
Dia kembali menyimpan surat yang entah ke berapa kali ditatapnya bersama-sama cincin yang diterima.

Pemilik Hati [episod 17] akhir
On Sunday

Sudah seminggu dia menerima sejambang bunga. Hari-hari sampaikan, kalau dia mahu membuka kedai bunga pun boleh! Pasti akan ada sejambang bunga di atas mejanya. Kadang-kadang dia sampai tak tahu nak jawab apa bila kawan-kawan pejabatnya bertanya. Bukannya dia tidak tahu siapa yang menghantar bunga itu. Setiap bunga yg dihantar pasti terselit sekeping kad!
“Buah hati bagi ka? So sweet you know! Hari-hari dapat bunga.” Usik rakanku itu.
“Sweet ke? Biasa ja pun.” saya menghadiahkannya sekuntum senyuman!
“Sweet okay! Mesti dia sayang sangat dekat you, kan? Kalau tak, takkan hari-hari bunga ni sampai. Untungnya you!”
“Untung eh? Kalau macam tu you suruhlah your hubby hantar bunga hari-hari.” Gelak.
“Hubby I nak hantar bunga hari-hari? Sebulan sekali pun belum tentu.”
“Tak baik tau cakap macam tu. Kutuk suami sendiri.”
“Banyaklah you!”
“Luna, ada orang nak jumpa kau.” Kak Hani merangkap penyambut tetamu @ kaunter jururawat di pejabat ini memberitahuku.
“Siapa kak?”
“Hubby kaulah, dik.”
“Hubby saya? Bila pula saya kahwin?”
“Eish, budak ni! Taro la adik oi.” Kak Hani geram!
“Oh, suruh dia tunggu kejap.”

****************************************************************************

“Hai.” Dia menegurku.
“Hai. Kenapa?”
“Nothing. Boleh kita duduk kejap?”
“Dekat mana?” Soalku. Rindunya saya dekat kau!
“Boleh keluar ke? Kalau boleh kita pergi kedai depan tu?”
“Okay. Pergilah dulu. Nak cakap dekat kak Hani jap.”
Lima minit kemudian saya sampai di kedai itu.
“Err.. Awak sihat?” Dia memulakan perbualan.
“Puji Tuhan sihat. Thanks bagi bunga-bunga tu.” Senyum ikhlas.
“Its okay. Kecil ja pemberian saya tu kalau nak dibandingkan dengan cinta awak.”
“Kenapa nak jumpa?” Rindu ka? Tapi ayat tu hanya mampu diungkap di dalam hati.
“Rindu.” Oh…ho. Dia dengar ke apa saya cakap?
“Main-mainlah.”
“Betul! Tak tipu. Awak, saya harap sangat awak dapat terima saya balik. Saya tak boleh nak tanggung rindu ni lagi. Saya nak macam dulu.” Alamak dia mula dah.
“Err.. Entahlah. Tak tahu nak cakap apa.” Gagap kot.
“Kalau awak tak boleh terima saya tak apa la. Saya tak nak paksa awak. Biarlah saya tanggung sorang-sorang. Anyway, esok saya nak ke Korea…” Saya pantas bertanya.
“Buat apa?”
“Bawa diri. Dah orang sini dah tak boleh terima saya lagi. Cari orang Korea la.” Dia ni bergurau ka apa?
“Oh.. Tak balik sini dah ka?” Risau.
“Maybe, not. Hmm.. Ok la. Thanks sebab sudi keluar dengan saya untuk kali terakhir. Awak jaga diri. I’ll miss you so much!” Taro bangun. Tapi…

Kenapa dia tak halang saya ya. Egonya perempuan ni. Dasar hati batu. Desis Taro.

"Alright. Take care." Ujar Luna
"Itu saja" tanya Taro.

Luna lantas bangun dan kembali ke pejabatnya. Kembali memulakan kerja dan meninggalkan Taro. Dia ingat senang nak terima seseorang yang melukai hati orang yang mencintainya. Dia fikir saya ni sampah ka. Dia ingat saya ni tiada perasaan kaa???!!!!!

Jam menunjukkan 6pm.

"O. Perlu balik ni.. ehh singgah kedai laa.. beli makanan ringan dulu."

Dalam perjalanan balik. Hujan lebat turun.

"Alamak! Menyesal guna motor. Hmm... "

Bunyi break. Bunyi heretan. Bunyi cermin pecah. Tak di duga. Luna alami kecelakaan agak cukup parah. . Lengan patah. Luka terbuka pada bahagian pehanya. Orang yang bertanggungjawab segera menelefon ambulans. Abang Luna sendiri yang merawat Luna di kecemasan bersama dua orang doktor dan seorang nurse. Agak teruk. Nurse perempuan menukar pakaian Luna. Sesudah di jahit dan di pasangkan p.o.p, keadaan Luna sedar kembali. Setelah 120 menit berada di kecemasan. Luna didatangi temannya, teman kerja dan juga famili Taro. Kemudian Taro muncul. Dengan keadaan panik. Resah.

“Awak..” Taro menarik tangannya.
“Awak janganlah pergi lagi. Saya nak awak.” Katanya menahan airmata.

“Awak dah tak perlukan saya. Baik saya pergi ja.” Luna berdalih.

“Saya sayang awak. Saya perlukan awak sebab saya sayang awak! Jangan tinggalkan saya? Saya nak hidup dengan awak.” Airmata Taro jatuh jua.

“Sayang, jangan nangis nanti orang ingat saya yang nak mati. Okay saya janji saya tak pergi.” Dia memujukku.
“Janji tak pergi?”
“Ya, janji!” Katanya. “Dah la jangan nangis nanti tak cute. Senyum.”
“Awak, jangan buat saya macam tu lagi. Saya tak nak.”
“Sayang minta maaf eh, sayang. Sayang janji lepas ni sayang jaga segalanya. I love you.” Bisiknya.
“Ni cincin sayang.” saya menyerahkan cincinnya.
Taro menyarungkan cincin itu di jariku.

"Bukan kau mau ke korea ka?".............

****************************************************************************

27.10.20..., 9.30 pagi
Cinta kami diutuhkan lagi dengan majlis pertunangan. Hari ini saya dengan bangganya nak bagitau yang saya, Alexa Luna Felix dengan rasminya menjadi tunang kepada Taro Rodreque Marcel. Jangan ada sesiapa ambil dia dari saya melainkan Yesus menghilangkan ingatanku tentang dirinya!
‘Semoga cinta kami bersatu dan mendapat keberkatan darinya. Ya Allah, Kau tabahkanlah hati kami dalam menjalani perhubungan ini. Sekiranya dia tercipta untukku, Kau berilah kebahagiaan kepada kami.’ Doaku di dalam hati.
“Sayang, termenung je.” Lamunanku terhenti apabila dia menegurku.
“Mana ada termenung. Sayang, terima kasih sebab cintakan sayang. I love you so much!”
“I love you too. Terima kasih juga dekat sayang sebab sudi terima sayang kembali. Sayang menghargai sangat.” Dia memelukku.
‘Semoga kasih kita berpanjangan ke jinjang pelamin dan akhir hayat.’ Doanya tulus.
Malam itu bulan menyaksikan kegembiraan kami. Ketahuilah dalam percintaan tidak semuanya indah. Berhati-hatilah dalam memilih kasih dan ingat bahawa cinta tak semestinya bersatu tapi bila bersatu tak semestinya bahagia kerana bahagia bukan hak milik kita seorang. Jagalah cinta sebaiknya.
“Sayang pemilik hati ini. Ni ada something untuk Sayanh. Dah balik nanti baru baca tau!”
Tak boleh baca sekarang ke?”
“Nope! Balik nanti baru baca, okay?”
“Yela.”

PEMILIK HATI

Lihat ku disini
Kau buat ku menangis
Tak ingin menyerah
Tapi tak menyerah
Mencoba lupakan
Tapi ku bertahan

Kau terindah kan selalu terindah
Aku bisa apa tuk memilikimu
Kau terindah kan selalu terindah
Harus bagaimana ku mengungkapkannya
Kau pemilik hatiku

Mungkin lewat mimpi
Ku bisa tuk memberi
Ku ingin bahagia
Tapi tak bahagia
Ku ingin dicinta
Tapi tak dicinta

Kau pemilik hatiku
Kau pemilik hatiku
Kau pemilik hatiku

Aku sayang padamu.
Khas untukmu, Taro Rodreque.

“Terima kasih, sayang.” Taro menyimpan nukilan yang dibuat khas untuknya itu di dalam sebuah kotak peribadinya. Akan dijaga kotak itu sebaik mungkin kerana di dalamnya tersimpan sejuta kenangannya bersama Ishi.

TAMATWait while more posts are being loaded