Post has shared content
Pictures of Malawi cichlids in aquariums.
Metriaclima Zebra long pelvic Gallireya Reef, Malawi Cichlid from Africa 
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
2016-01-07
7 Photos - View album

Post has shared content
Pictures of Malawi cichlids in aquariums.
Protomelas Mbenji thick lips, Malawi Cichlids very rare
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
2016-01-03
11 Photos - View album

Post has attachment
De Malaŵi Cichliden Specialist (Steven de Jong) D.M.C.S is gespecialiseerd in het kweken en gezond houden van Malawi, Victoria en Tanganyika Cichliden (oost-Afrikaanse baarsen) en meervallen op een zo natuurlijk mogelijke manier.

Van kleins af aan was ik met m,n vader al gefascineerd bezig met het kweken en houden van tropische vissen, als ze mij vroegen wat wil je later worden zei ik topische vissen kweker en bioloog.

Ben 10 jaar geleden weer begonnen in Amersfoort als hobbykweker met een paar aquariums met Malaŵi en Victoria Cichliden. Het kweken ging zo goed dat in mum van tijd het huis te klein was, ben toen naar Hilversum verhuisd woonde daar boven de kwekerij.

Sinds 2014 woon en kweek ik Malawi, Tanganyika, Victoria Cichliden en meervallen in Luttelgeest. Ik ben in begin 2015 na 9 jaar kweken waarvan 5 jaar een kwekerij met winkeltje weer als pure hobbykweker verder gaan kweken met Malawi, Tanganyika, Victoria Cichliden en meervallen, L-nummers op kleinere schaal aan huis.

Veel ouders van de Cichliden komen bij importeurs uit Duitsland vandaan en bij goede kwekers in Nederland en Belgie en worden speciaal geselecteert bij het nakweken op kleur en sterkte. De nakweek wordt op gekweekt met veel verschillende bloedlijnen op topkwaliteit gevarieerd visvoer, krill 40 %, Spirulina 36 %, Chlorella 5 %, artemia, kruiden en diepvries voeren zoals eigengemaakt biologisch diepvries voer van verse vis, groente en Chlorella en kruiden.
De Malawi, Tanganyika, Victoria Cichliden worden bij ziekte niet behandeld met chemische medicijnen maar op een natuurlijke manier.

Tevens maak ik praktische kunst voor in het Aquarium.

Kom gerust een keer kijken en wat praten over onze prachtige hobby!
Komen kijken zonder langs te komen bekijk dan hieronder m,n video's van de verschillende kweekruimten en huiskamer aquariums!
Photo

Post has shared content
Malawicichliden, Labidochromis Caeruleus yellow koppel waarvan de vrouw een bekje vol heeft met eieren.

Post has shared content
Malawi cichlids
Aulonocara Jacobfreibergi Lwanda - D.M.C.S Malawi Cichliden ★ http://www.de-malawi-cichliden-specialist.nl

Post has shared content
Pictures of Malawi cichlids in aquariums.

WATERMANAGEMENT en visziekten in het Malawi Cichliden, Tanganyika Cichliden aquarium :

Ideale Waterwaarden :

Waterwaardes Malawi Cichliden aquarium, Ph ca 8 - (No3) Nitraat < 20 mg per Liter -
(Nh3 en Nh4 - Ammonium) Ammonia 0 mg L - Nitriet (No2) <0,1 mg L - Fosfaat (Po4) <0,5 mg
Dh Kh <7> - Gh <5>
°e Kh <10> - Gh <8>

Waterwaardes Tanganyika Cichliden aquarium, Ph ca 9 - (No3) Nitraat < 20 mg per Liter -
(Nh3 - Ammoniak en Nh4) Ammonia 0 mg L - Nitriet (No2) <0,1 mg L - Fosfaat (Po4) <0,5
Dh Kh <15> - Gh 10>
°e Kh 15> - Gh <15>

Dit zijn ideale waterwaardes, kraanwater is over het algemeen goed, zorg voor voldoende zuurstof in het aquarium.
Kleine afwijkingen in de waardes hierboven zijn vaak geen probleem bij de meeste Malawi Cichliden met uitzondering van ammonia (Nh3 en Nh4 ), als ze goed kleuren betekent dat meestal dat het aquarium water in goede conditie is meten = zeker weten.
Uw water test set meet waarschijnlijk met een Duiste (Dh) schaal of anders met Engelse °e (Clark schaal) de hardheid, deze zijn niet het zelfde (kh - Gh vershilt per schaal, DGh/DKh - °e Gh/Kh).
Voor veel Tanganyika, sommige Malawi Cichliden (bv. wildvang of gevoelige moeilijk te kweken soorten) en Lake Malawi, Lake Tanganyika alen en sponzen is het meestal belangrijk om bepaalde waarden te verhogen (kh, gh, ph) met bijv. ongeraffineert zout of natriumbicarbonaat.
Temperatuur Malawicichliden aquarium tussen de 20 en 27 °C
Tanganyikacichliden aquarium temperatuur 23 en 27 °C

Filtering in het Malawi, Tanganyika en Victoria Cichliden aquarium

Zorg voor voldoende filterpomp capaciteit min 2X de liters aquarium per uur, voldoende inhoud v.d filter en voldoende zuurstof.
Ververs het water 1 a 2 keer in de 2 weken 40% afhankelijk v.d vis bezetting, het voeren, filtering en/of meet de waardes voor de precieze waardes en ververzingen, meten = weten.
Maak de filterpomp regelmatig schoon, de doorstroom v.d filter moet goed blijven als ie veel langzamer gaat pompen is de filter vaak te vies.
Zorg dat het filter nooit lang komt stil te staan dan sterven de bacterien en komen er voor de vissen giftige stoffen in het water.
Het filter materiaal zoals sponzen en watten in aquarium water schoon wassen, niet te schoon want anders verdwijnen er teveel goede bacterien uit het aquarium filter.
Meet bij het opstarten van het aquarium en filter vooral de ammonia en nitiet (No2) waardes.
Bij voldoende aerobe bacteria " Nitrosomas en nitrobacter " in de filter, bodem op planten en stenen worden deze giftige stoffen omgezet naar het minder schadelijke Nitraat.
Bepaalde anaerobe bacterien (heterotrofe) zetten Nitraat om in (in oude kolonies in verschillende soorten gesteente in bijv biologen en bij eventueel voeding voor de bacteria toevoegen) stikstofgas wat dan uiteindelijk uit het water verdwijnt, dit gebeurt doorgaans onvoldoende zodat verversen nodig blijft.
Er kan gebruik gemaakt worden van aktieve kool, nitraathars, fosfaat verwijderaar of zeoliet om bepaalde verhoogde waterwaardes te verlagen (nitraat, ammonia, fosfaat), let op deze materialen kunnen in sommige omstandigheden ook teveel uit het water halen en sommigen ook weer stoffen gaan afgeven zoals kool, nitraathars, zeoliet, door verzadiging of in combinatie met zouten en medicijnen.
Vaak is een groot, schoon genoeg ingedraaide filter, waterverversen en de aquarium bodem reinigen voldoende om de waterwaardes voldoende goed te houden.
Wilt u wat extra doen om de Ph omhoog en stabiel te krijgen en de Kh, Gh te verhogen dan kunt u bijv. ongeraffineerd zee / steen zout en / of Natriumbicarbonaat gebruiken.

Wilt u de natuurlijkere omstandigheden voor de Malawi en Tanganyika Cichliden creëren?

Dan kunt u bv. ongeraffineerd zeezout gebruiken, in dit zout zitten meer dan 80 mineralen en spoorelementen, net zoals het water wat in het Malawi en Tanganyika meer voorkomt. Met een kwart gram per liter (0,25 g/liter) kan u voor de Malawi Cichliden betere omstandigheden bieden, waardoor ze gezonder en minder snel gestrest zullen zijn en hoogst waarschijnlijk langer zullen leven.
Het aquarium water wordt tevens ook harder en buffert de Ph (o.a door het calcium en magnesium) door het gebruik van ongerrafineerd zeezout (Keltisch zeezout, Atlantisch zeezout, sel de Guerande) de echte te herkennen aan een wat grijze kleur en vochtige korrels) wat de bewoners van Lake Malawi en Lake Tanganyika ook fijn vinden.
Bij constant zout gebruik, bij waterwissel altijd zout toevoegen (eerst oplossen in voldoende lauw of warm water en verspreid in het aquarium gooien) naar de verversde liters of beter iets minder zodat het zoutgehalte niet langzaam met de tijd verhoogt, vb. aquarium met 400 liter water inhoud, bij verversen van 200 liter (helft aquarium) alleen voor deze 200 liter zout weer toevoegen of beter iets minder.

let op dat de stenen water/ ruimte dus liters water in het aquarium innemen.
Het opgeloste zout (in lauw water) het beste toevoegen na een waterwissel.

Bij vragen of opmerkingen hierover kunt u contact met mij opnemen

Door de vroege fusie van zeewater in het Malawimeer en Tanganyikameer, is het Malawimeer en Tanganyikameer rijk aan mineralen en sporenelementen.
Het Malawimeer en Tanganyikameer bevat door het complex aan mineralen en zware metalen (sporenelementen) mooie sponzen en o.a. daardoor neigen de kleuren van de Malawicichliden en Tanganyikacichliden naar die van zeevissen.
Bij vragen of opmerkingen kunt u mailen naar Steven de Jong
© Tekst geschreven door Steven de Jong - D.M.C.S ★

De Malawi Cichliden Specialist
★Steven de Jong ★ D.M.C.S ★ Luttelgeest - Flevoland

Aquarium inrichting, samenstelling bestand, biotopen en tips gezond houden van Malawi Cichliden in een aquarium.

De ca 1000 muilbroedende soorten Malawi Cichliden in Malawimeer zijn in te delen in 4 grote hoofdgroepen;

Utaka - rover (beide vrijzwemmers) - Mbuna (rotsbewoners) - Aulonocara (grotten en overgangshabitat)

Deze 4 grote groepen bont gekleurde baarsen Malawi Cichliden hebben verschillende voedings behoeftes en gewoontes zoals het eten en vangen van algen en wieren, microorganismen, larven, schaaldieren, mijten, slakken, planten, plankton, kreeftachtigen of schaaldieren, insecten en vis in het Malawimeer.
Het is belangrijk om in het aquarium de natuurlijke (voedings) behoeften zoveel mogelijk te benaderen (zodat ze gezond blijven en hun mooiste kleuren laten zien) met hoge kwaliteit droog visvoeren en / of levend - diepvriesvoer.

Deze 4 hoofdgroepen Malawi Cichliden hebben verschillende behoeften qua aquarium biotoop, de 1ne soort wil meer stenen de ander meer vrije ruimte of grotten om te zwemmen.
Vrijzwemmers hebben meer behoefte aan een hogere bak 50+ cm.
Mbuna heeft meer behoefte aan een zo groot mogelijk bodem oppervlak.

Meerdere vrouwen op 1 man wordt aanbevolen of groepen van min. 6 a 7 waarvan min. 3 mannen en min. 3 a4 vrouwen, zodat de agressie meer verdeelt wordt tussen de vissen.
Twee mannen gaan snel vechten, hoe groter de groep is hoe meer de agressie verdeelt wordt over de individuen.
Sommige soorten kunnen beter niet bij elkaar geplaatst worden aangezien dit stress kan opleveren wat doodsoorzaak nr.1 samen met verkeerde of slechte kwaliteit visvoer, ook kan dat er voor zorgen dat ze niet goed opkleuren of telkens beschadigt zijn.
Belangrijk is veel schuilplekken buiten de fel verdedigde territoria zodat de gene die evt. veel aangevallen worden kunnen schuilen.


Hieronder staat een richtlijn van de verschillende natuurlijke behoeften qua aquarium biotopen, samenstelling en voeding van de 4 grote Hoofdgroepen Malawi Cichliden.

Utaka's en rovers (vrijzwemmers)

--- Utaka en rover (t/m 40 cm) bij Utaka 14 - 18 cm is de aquarium maat min. 150 cm x 50 H of min. 300 liter,
bij rovers en Utaka 18+ cm, min. 200 x 50 cm hoog of min. 600 liter,
25 +cm, min. 250 x 60 x 60 cm of min. 1250 liter.

Belangrijk is dat er genoeg zwemruimte en open vlaktes aanwezig zijn.
Genoeg schuilplekken (stenen, planten, weinig hout, grotten) voor de broedende vrouwen en achter nagezeten mannen is belangrijk.
De vrijzwemmers eten over het algemeen geen planten maar woelen en verplaatsen wel de bodem zodat planten houden onder andere daardoor moelijk wordt.

Zorg voor soorten die niet te veel op elkaar lijken anders gaan ze mischien kruizen, wordt er een soort onderdrukt of kleuren daardoor minder goed uit.
Er zijn soorten die samen met Aulonocara’s en sommige en weinig Mbuna gehouden kunnen worden, voor meer informatie kunt u contact met mij opnemen.

De natuurlijke voedingsbehoeften worden in het aquarium het best benadert met droogvoer of diepvriesvoer van overwegend vis en daarbij een kleinere hoeveelheid kreeftachtigen, weekdieren zoals mossels, zwarte muggelarven met daarbij een kleine hoeveelheid algen bij rovers of een grotere hoeveelheid algen (bv 36% spirulina) bij bijv. de Protomelas taeniolatus/ Taiwan reef die voornamelijk algen en wat daar tussen leeft eten in de natuur.

Mbuna's

--- Mbuna zijn meestal klein blijvende drukke algenetende rotsbewoners,
kleine soorten meestal groter dan 8+cm is de bakmaat minimaal 100 cm of 150 liter,
gemiddelde soorten 12+ aquarium min. 120 cm of 200 liter.
Groter wordende soorten 16+ bak min. 160 cm of 350 liter.
20+ cm, min. 200 x 50 x 50 cm of min. 600 liter.

Belangrijk is dat er in het Mbuna aquarium veel rotsen aanwezig zijn en daardoor schuilplaatsen en territoria gecreeerd zijn.
Zorg ervoor dat de stenen niet tegen de ruiten kunnen vallen bij het graven, zet niet al te veel en zware stenen op een dun laagje grind (of bij zware stenen (stapels) op tempex of stevig plexiglas evt. met kit vast kitten) om te stabiliseren, niet direct op het glas staan en zodat ze er niet onderdoor kunnen graven.
Mbuna's zijn planteneters maar stugge, makkelijke soorten zoals Anubias of uienplanten in bv. een pot kunnen wel redelijk gehouden worden.

Zorg voor soorten die niet op elkaar lijken anders gaan ze mischien kruizen, wordt er een soort onderdrukt of kleuren daardoor minder goed uit.
Houdt het beste geen 2 soorten uit de zelfde subgroep zoals bijv. 2 verschillende soorten Pseudotropheusen.
In een Mbuna's aquarium kunnen het beste geen Aulonocara's, utaka en rovers gehouden worden aangezien Mbuna's drukker en agressiever van karakter zijn.
Sommigen soorten Mbuna’s kunnen wel samen worden gehouden met sommige rustigere soorten.
Aangezien Mbuna de agressievere en drukkere soorten uit het Malawimeer zijn is het niet wenselijk dat ze met teveel of bij relaxte en gevoelige soorten geplaatst worden.
Voor vragen over welke soorten wel bij elkaar geplaatst kunnen worden kunt u mij bellen of mailen.

Het natuurlijke dieet in het aquarium wordt nagebootst met goede kwaliteit algenvlokken of korrels en waterplanten en/ of geblacheerde groenten en als aanvulling kreeftachtigen zoals Krill, Cyclops, watervlooien, zwarte muggelarven, en matig Artemia, geef nooit rode muggelarven aangezien deze op rot vlees zijn gekweekt en daardoor dierlijk vetten en rare bacterien bevatten, Tubifex bevat slechte bacterien.

Aulonocara's

--- Aulonocara (10-20 cm), ook wel Peacock genoemd zijn zandzevers die in overgangshabitat en grotten leven bij Aulonocara's van meer dan 10 t/m 13 cm is de aquarium maat minimaal 120 cm is of 200 liter.
Grotere soorten (14 t/m 16 cm) aquarium maat min. 150 cm of min. 300 liter, 15 t/m 20 cm aquarium maat min. 160 cm of min. 400 liter.
Belangrijk is dat het Aulonocara aquarium biotoop genoeg rotsen / stenen / grotten aanwezig zijn afgewisselt met open stukken.
Genoeg schuilplekken (stenen, planten, weinig hout, grotten) voor de broedende vrouwen en achter nagezeten mannen is belangrijk.
Aulonocara’s eten geen planten maar woelen en verplaatsen de bodem zodat planten houden onder andere daardoor minder makkelijk wordt.
Het is mogelijk om planten in potten, onder stenen of op hout te houden bij Aulonocara's en vrijzwemmers.

Aulonocara soorten lijken veel op elkaar zodat ze snel gaan kruizen. Als u toch meerdere soorten bij elkaar wil houden zorg er dan voor dat het een ander ondersoort is bijv. Stuartgranti variant met een jacobfreibergi en zorg dat ze niet op elkaar lijken ook de vrouwen. Toch blijft het ricico bestaan dat ze gaan kruizen bijv. als een man van een trio dood gaat of dat het ander soort / man veel dominanter is.
Aulonocara’s kunnen samen gehouden worden met de meeste vrijzwemmers (behalve echte grote roofzuchtige rovers zoals bijv. Aristochromis Christyi, Rhamphochromis, 25+ cm) en sommige en weinig Mbuna.
Voor meer informatie daarover kunt u contact met mij opnemen.

Het natuurlijke menu in het aquarium wordt het best benadert met overwegend kreeftachtigenen en vis zoals Krill (vlokken), Cyclops, Artemia, watervlooien en vis, zwarte muggelarven, en een kleine hoeveelheid algen.
Droogvoeren van goede kwaliteit zoals bijv. krill vlokken samen met Spirulina / Chlorella granulaat of vlokken en aangevult met diepvries of levend voer volstaat.


Tips voor het houden van Malawi Cichliden in een aquarium.

Hoe vaker dat er gevoert wordt of hogere bezetting hoe meer er water ververst moet worden.

Temperatuur aquarium tussen de 20 en 27 °C , bij Cichliden opgefokt met runderhart hoge temp
aanhouden min 26 °C vanwege de dierlijke vetten die bij lage temp niet vloeibaar zijn.

Zet het aquarium op een rustige niet te lichte plek, zonder veel direct zonlicht (dit voorkomt overmatig algenbloei).

Als bodem kan zand of fijn grind gebruikt worden hier aan hechten veel goede bacterien op, zorg dat de bodem niet te vervuilt raakt.
Zand helpt tegen kieuwwormen door hun natuurlijk zeefgedrag.

Zorg voor voldoende filterpomp capaciteit min 2X de liters aquarium per uur, voldoende inhoud v.d filter en voldoende zuurstof.

Waterplanten in het Malawi aquarium

Het houden van de meeste waterplanten is moelijk aangezien er vaak weinig co2, nitraat en fosfaat in het water zit en er vaak onvoldoende licht boven een Cichliden bak hangt.

Waterplanten worden vaak uit de bodem getrokken of opgegeten, kies voor taaie planten die weinig licht en voeding nodig hebben en tegen een beetje zout kunnen, zoals bijv. Vallisneria en Anubias planten.

Vallisneria kan bv. in een potje geplaatst worden met voedingbodem met daaroverheen zware steentjes of gewoon in het grind of zand (zonder voedingsbodem) met daarop zware stenen.

Anubias soorten kunnen op hout of steen vastgebonden worden met bijv. visdraad.

Hout mag niet teveel afgeven omdat het water dan snel te zuur en vies wordt,
gebruik hard hout wat niet teveel afgeeft en in kleine hoeveelheid.


Waterwaarden

Waterwaardes Malawi Cichliden aquarium, Ph ca 8 - (No3) Nitraat < 20 mg per Liter -
(Nh3 en Nh4 - Ammonium) Ammonia 0 mg L - Nitriet (No2) <0,1 mg L - Fosfaat (Po4) <0,5 mg
Dh Kh <7> - Gh <5>
°e Kh <10> - Gh <8

Waterwaardes Tanganyika Cichliden aquarium, Ph ca 9 - (No3) Nitraat < 20 mg per Liter -
(Nh3 - Ammoniak en Nh4) Ammonia 0 mg L - Nitriet (No2) <0,1 mg L - Fosfaat (Po4) <0,5
Dh Kh <15> - Gh 10>
°e Kh 15> - Gh <15>

Uw water test set meet waarschijnlijk met een Duiste (Dh) schaal of anders met Engelse °e (Clark schaal) de hardheden, deze zijn niet het zelfde (kh - Gh vershilt per schaal, DGh/DKh - °e Gh/Kh).

Dit zijn ideale waterwaardes, kraanwater is over het algemeen goed, zorg voor voldoende zuurstof in het aquarium.
Kleine afwijkingen in de waardes hierboven zijn vaak geen probleem bij de meeste Malawi Cichliden met uitzondering van ammonia (Nh3 en Nh4 ), als ze goed kleuren betekent dat meestal dat het aquarium water in goede conditie is.
Voor meer info over aquarium water kun hier kijken: WATERMANAGEMENT en Visziekten
Bij vragen of opmerkingen kunt u mailen of bellen naar Steven de Jong
© Tekst geschreven door Steven de Jong - D.M.C.S ★

De Malawi Cichliden Specialist
★ Steven de Jong ★ D.M.C.S ★ Luttelgeest - Flevoland

Post has shared content
Nieuw schilderij gemaakt door Steven de Jong, Malawi Cichlide Placidochromis white lips 2016 op doek 90x120 cm met zonlicht effecten
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
9/5/16
10 Photos - View album

Post has shared content
Foto's Malawi cichliden in aquariums.
Oude foto's van Malawicichliden uit de kwekerij in Hilversum de Malawicichliden kwekerij zit nu in Luttelgeest N.O.P Flevoland.
Voor veel meer foto,s kunt u deze site bezoeken
http://www.de-malawi-cichliden-specialist.nl/page/fotoalbum
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
2016-03-28
47 Photos - View album
Wait while more posts are being loaded