Profile cover photo
Profile photo
Khairul Baizad Zakaria
1,523 followers -
working class girl put her money to the test
working class girl put her money to the test

1,523 followers
About
Khairul Baizad's interests
View all
Khairul Baizad's posts

Post has attachment
let's bury the hatchet ... ... ... ...
Photo

Post has attachment
Cyanogenmod is dead ....
Long Live Lineage OS

#LineageOS
Photo

Post has attachment
Al-Fatihah untuk Pakcik. Usaha beliau membuat Waze navigasi lebih baik akan terus dikenang. http://ow.ly/kXhv302bWFa

Al fatihah....
سْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
أٌلحَمْدُلِلَّهِ رَبِ اٌلْعَلَمِينَ*اٌلرَّحْمَنِ اٌلرَّحِيْمِ*مَلِكِ يَوْمِ اٌلدِّيْنِ*إِيَّاكَ نَعْبُوْدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِيْنُ*إٌهْدِنَا الصِّرَطَ اٌلْمُسْتَقِيْمُ*صِرَطَ اٌلَّذِيْنَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِّمْ غَيْرِاٌلْمَغْضُبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ اٌلضَّآلِّينَ
Inalillahi wainna ilahirajiun..
اللهم اغفر له وارحمه وعافيه واعف عنه.

sumber TheSkop
Komuniti Waze Malaysia

Post has attachment
Take Control. Own a Cloud Server. FREE. FOR LIFE.

Dalam Bahasa Arab

Amin (alif dan mim sama-sama pendek),
ertinya Aman, Tenteram.

2. Amiin (alif pendek dan mim panjang),
ertinya Jujur, Terpercaya.

3. Aamin (alif panjang dan mim pendek),
ertinya Meminta Perlindungan Keamanan.

4. Aamiin (alif dan mim sama-sama panjang),
ertinya Ya Tuhan, Kabulkanlah Doa Kami.

Makna Aamiin adalah dengan memanjangkan ‘Aa’ (alif) dan memanjangkan ‘mim’.
Apabila tidak menyebut yang demikian maka akan menimbulkan erti lain.

Post has attachment
Yang Dapat Mengembalikan Kecantikan Istri


Betapa mulianya ajaran Islam yang mengatur segala perbuatan manusia yang dapat menyadarkannya akan sebuah rasa syukur yang seringkali terlupakan karena sebuah ketamakan. Bagi seorang Muslim, cukuplah ketaatan akan syari’at Allah menjadi alasan dalam menjalani kehidupan. Adapun hikmah yang didapat, itu adalah bagian dari kasih sayang Allah.

Salah satu syari’at yang seringkali disepelekan manusia adalah penjagaannya terhadap pandangan. Manusia acapkali tidak menyadari bahwa dari sanalah muncul bermacam masalah yang dampaknya mungkin lebih dari yang dibayangkan.

Kisah hikmah dari Ustadz Zulfi Akmal, Lc. MA. berikut mungkin dapat menjadi renungan bagi kita semua sebagai hamba Allah. Gambaran ini tentunya bukan hanya berlaku untuk laki-laki saja tapi bisa juga bagi perempuan.Seorang suami mengadukan apa yang ia rasakan kepada seorang Syekh.

Dia berkata, “Ketika aku mengagumi calon istriku seolah-olah dalam pandanganku Allah tidak menciptakan perempuan yang lebih cantik darinya di dunia ini.Ketika aku sudah meminangnya, aku melihat banyak perempuan seperti dia. Ketika aku sudah menikahinya aku lihat banyak perempuan yang jauh lebih cantik dari dirinya. Ketika sudah berlalu beberapa tahun pernikahan kami, aku melihat seluruh perempuan lebih manis dari pada istriku.”

Syekh berkata, “Apakah kamu mau aku beritahu yang lebih dahsyat dari pada itu dan lebih pahit?”

Laki-laki penanya, “Iya, mau.”

“Sekalipun kamu mengawini seluruh perempuan yang ada di dunia ini pasti anjing yang berkeliaran di jalanan itu lebih cantik dalam pandanganmu dari pada mereka semua.”

Laki-laki penanya itu tersenyum masam, lalu ia berujar, “Kenapa tuan Syekh berkata demikian?”

“Karena masalahnya terletak bukan pada istrimu. Tapi masalahnya adalah bila manusia diberi hati yang tamak, pandangan yang menyeleweng, dan kosong dari rasa malu kepada Allah, tidak akan ada yang bisa memenuhi pandangan matanya kecuali tanah kuburan.”

Rasulullah bersabda:

“لَوْ أَنَّ لِابْنِ آدَمَ وَادِيًا مِنْ ذَهَبٍ أَحَبَّ أَنْ يَكُونَ لَهُ ثَانِيًا، وَلَنْ يَمْلأَ فَاهُ إِلا التُّرَابُ، وَيَتُوبُ اللَّهُ عَلَى مَنْ تَابَ ”

“Andaikan anak Adam itu memiliki lembah penuh berisi emas pasti ia akan menginginkan lembah kedua, dan tidak akan ada yang bisa memenuhi mulutnya kecuali tanah. Dan Allah akan menerima taubat siapa yang mau bertaubat.”

“Jadi, masalah yang kamu hadapi sebenarnya adalah kamu tidak menundukkan pandanganmu dari apa yang diharamkan Allah. Sekarang, apakah kamu menginginkan sesuatu yang akan mengembalikan kecantikan istrimu seperti pertama kali kamu mengenalnya? Ketika ia menjadi wanita tercantik di dunia ini?”

Laki-laki itu menjawab, “Iya, mau sekali.”

“Tundukkan pandanganmu!!!”

Wallahu’alam.

(fauziya - muslimahzone.com)Post has shared content
PM Najib's Top Priorities :


(1) Sue WSJ

(2) Sack Muhyidin & Shafie Apdal - Cabinet Reshuffle before year end!

(3) Exile to US, UK or Europe!

(4) Seek Political Asylum? *Prophecy of RAHMAN ends with Najib!*

Kuburkan Umno! ABU (Anything But Umno)

The Scandal That Ate Malaysiahttp://www.bloomberg.com/news/articles/2015-07-21/malaysia-s-najib-razak-feels-heat-as-state-owned-1mdb-melts-down

Real risks of social unrest, racial violence if M'sians feel probe into Najib, 1MDB is 'INADEQUATE' - Forbes
http://www.malaysia-chronicle.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=558132:a-scandal-in-malaysia-spurs-credibility-crisis&Itemid=2#axzz3gfKtKcfZ


A Scandal In Malaysia Spurs Credibility Crisis
http://www.forbes.com/sites/riskmap/2015/07/21/a-scandal-in-malaysia-spurs-credibility-crisis/


Low Yat Riot In Malaysia -- Racial Or Something Else?


http://www.forbes.com/sites/greglopez/2015/07/17/low-yat-riot-in-malaysia-racial-or-something-else/

Saya adalah antara jutaan “majoriti yang diam” (the silent majority). Kebiasaannya, berdasarkan berita yang saya baca, saya hanya geleng kepala, mengucap dan menguatkan azam untuk memilih parti yang mengutamakan atau pentingkan rakyat apabila tiba masanya nanti. Bukannya mereka yang terlalu taksub dengan pemimpin. Pemimpin hanyalah manusia biasa, yang boleh dan wajar diganti dari semasa ke semasa.
Latarbelakang:
Tabung Haji (TH) adalah antara institusi kewangan yang penubuhannya tersangat unik di dunia. Tidak ada mana mana entiti kewangan yang sedemikian. Niat asalnya, terima wang dari rakyat jelata, simpan, labur uruskannya sebaik mungkin dengan mematuhi tuntutan syariah. Tahniah dan syabas kepada pemimpin terdahulu yang berjiwa rakyat dan mempunyai visi yang sangat jauh dalam membantu merialisasikan impian warga kampung dan desa untuk menunaikan Rukun Islam yang kelima, iaitu menunaikan haji.
Kenapa saya bersuara:
Tabung haji telah melakukan kesilapan dengan melantik seorang pengerusi yang tidak pengetahuan, tidak berkelayakan dari segi akademik mahupun pengalaman dalam bidang kewangan. Ramai lagi warga melayu asli yang lebih layak. Namun, saya seperti yang lain, hanya mengeluh dan menggeleng kepala apatah lagi pengerusi yang baru merayu di berikan peluang untuk menunjukkan kebolehannya. Pemilihan beliau terbukit silap berdasarkan kemelut pembelian tanah yang terbaru dari 1MDB.
Namun beliau tidak harus dipersalahkan bersendirian. Di mana ahli lembaga pengarah yang lain? Yang terpelajar, yang berpengalaman, di mana mereka? Yang, seperti yang di canangkan, sememangnya urusan pembelian ini “bersih” atas kertas. Tabung Haji boleh melabur dalam bidang hartanah seperti mana kebiasannya. Persoalanya, 1MDB beli pada harga yang teramat rendah. 1MDB, kini berdepan dengan masalah aliran tunai. Mana-mana ahli perniagaan yang mahir dan bijak akan cuba mendapatkan sesuatu pada harga yang terbaik. Harga yang dibayar untuk tanah yang dibeli bukanlah harga terbaik. 1MDB mempunyai terlalu banyak masalah dan terdapat kemungkinan untuk jatuh muflis. Tabung Haji sepatutnya tunggu sehingga 1MDB menjual asetnya pada harga lelong, lambat laun mereka terpaksa berbuat demikian, jika tidak dibantu oleh tangan-tangan ghaib. Kenapa tidak tunggu. Jika TH benar benar perlukan tanah tersebut kenapa tidak dibeli terus dari kerajaan. Tanah tersebut sedia wujud dan milik kerajaan sebelum ini. Bukankah TH wujud sebelum 1MDB lagi. Bukankah penaung TH Perdana menteri sendiri di mana terdapat wakil dari Jabatan Perdana Menteri selaku ahli lembaga pengarah?
Saya bersuara kali ini kerana berpendapat pengurusan TH telah berlaku tidak adil kepada pencarum. Duit yang disimpan oleh rakyat jelata yang 100% beragama Islam, yang dikumpul sen demi sen dengan menitiskan keringat dan darah, telah digunakan untuk tujuan yang mencurigakan.
Pengurusan Tabung Haji mesti dihukum.
 
Hukum Pengurusan Tabung Haji:
Jika anda berfikir ada pihak yang akan menghukum Pengurusan TH, anda silap. Kita yang harus menghukum mereka. Saya dan anda. Bagaimana? Beraturlah. Jangan pegang sepanduk, jangan bersuara, jangan marah, jangan maki. Hanya bawa buku pelaburan. Pindahkan caruman anda ke institusi kewangan yang lain. Saya cadangkan Permodalan Nasional Berhad (PNB) atau mana-mana institusi kewangan yang menawarkan produk atau pelaburan yang mematuhi sistem perbankan Islam.
 
Ini harus berterusan sehingga pengerusi dan ahli lembaga pengarah yang terlibat meletak jawatan. Jika anda mengeluarkan semua wang anda, mereka tiada pillihan, selain daripada melepaskan jawantan mereka. Ini adalah hukuman kepada TH dan amaran kepada yang lain.
 
Kesimpulan:
Jika anda beragama Islam, mempunyai kesedaran bahawa wang yang disimpan oleh rakyat jelata di TH adalah untuk menunaikan tuntutan Islam. Bertindaklah. Bertindaklah menghukum mereka sekarang sebelum berbilion ringgit hilang. Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tiada gunanya.
 
Yang Benar,  
Noor Mohamed. B Mohamed Haniba
BSc, MBA, ICSA (MAICSA:706746)
Bidor, Perak
Pls forward this. I take responsibility for what I write.

Post has attachment
However roses and lilies floral to receive some of the more traditional desserts are, a sunflower wedding cake cannot be beat for pure clarity, charm and beauty. It is an obvious choice for the hot summer months, but there is no reason the same at other…
Wait while more posts are being loaded