Profile cover photo
Profile photo
Dragutin Dragan Petrovic
232 followers -
Pravičan, tolerantan, maksimalno komunikativan, hiper aktivan, radan , ŽIVOT JE RAD.
Pravičan, tolerantan, maksimalno komunikativan, hiper aktivan, radan , ŽIVOT JE RAD.

232 followers
About
Dragutin Dragan's posts

Post is pinned.Post has attachment
ПОДСЕТНИК-Против ,,пилећег памћења,,
У знак Дана победе над фашизмом.

Град Шабац је после Другог светског рата имао знатно више обележја која су говорила о жртвама фашизма, временом она су уклоњена али сам их забележио.Фото апарат је изврсно средство у борби против ,,пилећег памћења,,! На фасади зграде у центру Шапца, Народној банци,деценијама се налазила бронзана табла која је подсећала на прве жртве фашиста у Шапцу.. У протеклих двадесет година табла је уклоњена као и лик Тита , што је било технички теже.Једно а можда и једино после ратно обележје, налази се на зидинама Шабачке тврђаве и оно подсећа на жртве Шапца и логор, који се ту налазио током Другог светског рата.Текст на мермерној плочи је тешко читљив али сам га мало обрадио, како би се могао прочитати. Можда ће и ово обележје бити ,,аргументовано,, уклоњено, што ме не би зачудило. Стичем утисак, да неки људи прекрајају нам историју, што им неће успети јер ово је ново време, век брзог протока и размене информација , тако да на ,,пилеће памћење,, неће моћи да рачунају. Срећан Вам - Дан победе !
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
10.5.17.
6 Photos - View album

Post has attachment
Река, живот значи.

Половина месеца априла, стигло пролеће,отоплило, на обалама Саве вегетација озеленела а река мирише .Седимо на бродићу, пецамо, једемо рибу али не из Саве. Неће риба на удицу па морамо да се задовољавамо са оном из продавнице. Ја по обичају, увек нађем нешто да снимим и дочарам амбијент где се налазим. Данас је дан Рома па на радију трешти њихова музика. Сметају ми ти прејаки звуци јер дошао сам да уживам у тишини и далеким тихим звуцима који допиру са супротне обале реке.На реци је тишина најлепша ,,музика,,. Савска вода још хладна и риба ,, не ради,, па ћемо кући отићи без улова али ту је морска риба из конзерве и разуме се - вино. Доћи ће и бољи пецарошки дани, биће рибе, биће снимања, само да риба не буде она ,,пецарошка,, од пола метра. Важно је на реци дружити се са људима који је воле али нема нас много. Седимо на бродићу који се повремено лењо заљуља од таласа снажних мотора на чамцима, та бука нам прекида размишљања. Током летњих дана, обала Саве ,,оживи,, али у хладним данима, на реци су само њени прави заљубљеници.

Post has attachment
РИБА У ВИНУ
Половина месеца априла, стигло пролеће, отоплило, на обалама Саве вегетација озеленела а река мирише. Седимо на бродићу, пецамо, једемо рибу али не из Саве. Неће риба на удицу па морамо да се задовољавамо са оном из продавнице. Ја по обичају, увек нешто нађем да снимим и дочарам амбијент где се налазим, једноставно бележим живот људи око себе. Данас је дан Рома па на радију трешти њихова музика, сметају ми ти прејаки звуци јер дошао сам да уживам у тишини и далеким тихим звуцима који допиру са супротне обале реке.На реци је тишина најлепша ,,музика,,. Савска вода још хладна и риба ,, не ради,, па ћемо кући отићи без улова али ту је морска риба из конзерве и разуме се - вино. Доћи ће и бољи пецарошки дани, биће рибе, биће снимања, само да риба не буде она ,,пецарошка,, од пола метра. Важно је на реци дружити се са људима који је воле али нас нема много. Седимо на бродићу који се повремено лењо заљуља од таласа снажних мотора на чамцима, та бука нам прекида размишљања и наше сањарење. Током летњих дана, обала Саве ,,оживи,, али у хладним данима, на реци су само њени прави заљубљеници. 

Post has attachment
У кишне мајске дане ове 2017 године,, лутам,, по екстерном харду свог рачунара и наиђох на снимке прослава Првог маја од 1945-1970 године у Шапцу. Гледам снимке и изгледају ми као да су из неког филма ? Ко би и како мога данас да окупи ту масу људи на улицама града ? Сетих се , да је једне године, након доласка ,, демократије,, у Србију , у Шапцу било забрањено прослављање Празника рада у радним организацијама ? Вероватно је за наредбодавца било срамно а можда и опасно - бити радник ? Стално знакови питања ? Од тада се код нас годинама није прослављао тај празник, као да је радити било срамота а красти значило поштење ? Резултат свега прошлог- видимо данас! Било како било, ја сам увек радио и живео скромно од својих руку и није ме срамота рада, нисам се обогатио материјално али сам богат духовно. Погледајте пажљиво ове снимке, вероватно ће те уочити разлику у сценографији која се годинама мењала. Ове године за међународни празник рада нисам имао шта да забележим и ставим у своју фото документацију. Ако ми је нешто промакло, пошаљите ми снимак. Хвала.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
8.5.17.
10 Photos - View album

Post has attachment


FLEKA ZA MLADE I STARE ŠAPČANE

Klub za mlade ,, FLEKA ,, nalazi se u zgradi Kulturnog centra Šabac, u prostoru poznatom kao ,,rupa,,.Mladi, većinom srednjoškolci okupljaju se u klubu obično u večernjim satima gde slušaju dobru muziku.
Prostor kluba je veoma povoljan i za starije Šapčane jer se nalazi u centru grada gde je i pešačka zona a prostorije su često slobodne i za druge kulturne skupove.Ovaj INTERMECO snimio sam dok je u prostoru kluba održavan skup starijih Šapčana i razgovor sa poznatin šabačkim profesorom Pavlom Pavlovićem - Labudom , na temu sporta u Šapcu.Razgovor je vodio slobodni novinar Jovan Rukavina. https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=NtlzYK-BV5g

Post has attachment
Сликар из Мачве
Мачвански сликар Милан Ђукић - Ђука, четири деценије своје умеће и емоције према родној Мачви, успешно исказује кроз своје бројне сликарске радове.Он ведрим бојама слика мирне Мачванске пределе, житна поља, ђермове, старе куће, санке и данас све ређе шумарке, он у своје слике утискује и своја осећања према родном крају.Његове слике, поред уметничког обележја имају и етнографски, Ђука на својим радовима слика бројне детаље из сеоског живота који полако нестају.

Post has shared content
Драгачево у земљи Србији, рај за етно фотографије !

Post has attachment
Ноћна шетња кроз Шабац
Шетајући градом увек носим свој фото апарат, ретко идем без њега јер тада се осећам , као да сам без одела. Очигледно је то професионална деформација али нико није без мане.Ово је кратка сторија, снимљена на преласку дана и ноћи, тада је небо тамно плаве боје и то траје око двадесет минута.Пада ноћ, небо тамни и ја журим да обиђем и снимим неколико улица.Сутра идем и снимам у другим деловима Шапца, друге слике, друга музика и ново задовољство. Неки ми кажу: Па зар ниси све снимио за педесет година ? Нисам, уве је нешто другачије а и за педесет година много се изменило, па и ја...

Post has attachment
Шабац у ноћи - ИНТЕРМЕЦО
Шетајући градом увек носим свој фото апарат, ретко идем без њега јер тада се осећам , као да сам без одела. Очигледно је то професионална деформација али нико није без мане.Ово је кратка сторија, снимљена на преласку дана и ноћи, тада је небо тамно плаве боје и то траје око двадесет минута.Пада ноћ, небо тамни и ја журим да обиђем и снимим неколико улица.Сутра идем и снимам у другим деловима Шапца, друге слике, друга музика и ново задовољство. Неки ми кажу: Па зар ниси све снимио за педесет година ? Нисам, уве је нешто другачије а и за педесет година много се изменило, па и ја...

Post has attachment
Јурили су коњи а данас пси .

Некада су јурили коњи на простору данашњег стамбеног насеља Тркалиште које је било уређено као хиподром, са великим трибинама подигнутим после Првог светског рата.Јурили су тркачки коњи, слетали су и војни авиони а после Другог св. рата одржавале су се на њему и атлетске вежбе и вашари.Око 1960 године хиподром добија нову локацију, на којо је и данас (20017.) а на Тркалишту почиње изградња великог истоименог стамбеног насеља.Дуго година је трајала изградња насеља и његово озелењавање, данас је то украс града Шапца где живи велики број његових становника.Насеље се сваке године озелењава садњом нових стабла и украсног шибља, трава се редовно коси, станари околних зграда имају прилику да уживају а љубитељи паса да изведу своје љубимце из станова. Е , баш ти ,,грађани,, нису стекли навику, да чисте измет за својим љубимцима.Деца се играју по трави, где бројни пси обављају физиолошке потребе док њихови власници то мирно посматрају. Очигледно да још нису прихватили светска правила одгајивача паса! Посебно ружна слика је, када у вечерњим сатима настане јурњава и лавеж њихових кућних љубимаца када их пусте са поводца. Тада Шабац добија Тркалиште за псе !
Wait while more posts are being loaded