Profile cover photo
Profile photo
Prince Noob
1,248 followers
1,248 followers
About
Posts

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Sekarang ini ada satu fenomena di media sosial iaitu fenomena makcik bawang. Tidak tahu dari mana asal usul istilah makcik bawang ini, tapi ia merujuk kepada sikap orang yang suka mengumpat, suka jaga tepi kain orang, suka menyibuk hal orang lain yang tiada kaitan, bermulut celupar dan busuk yang suka menyindir, mengata dan mengutuk, suka menghukum orang lain tak tentu pasal dan yang sewaktu dengannya.

Sebenarnya perangai macam ni sejak dari zaman dulu lagi dah ada, cuma istilah ini baru wujud dalam setahun dua yang lepas, terutama apabila page FB Kisah Rumah Tangga wujud di mana ramai orang suka berkongsi hal dan masalah rumahtangga mereka di situ, lalu ramailah netizen memberi pandangan, kritikan, sokongan, bantahan, umpatan, kutukan, hinaan, cacian, makian dan pelbagai lagi jenis komen terhadap kisah-kisah yang dikongsikan, lalu mereka-mereka ini digelar makcik bawang atau pakcik bawang bagi lelaki.

Dipercayai istilah makcik bawang ini adalah diilhamkan dari kegiatan makcik-makcik kampung yang sedang merewang kenduri potong bawang sambil mengumpat sana sini, maka terhasillah makcik bawang. Ada juga yang kata asal usul makcik bawang ini terhasil sebab mereka kaki drama melayu jam 7 malam lepas tu menangis-nangis keluar air mata macam masa kupas bawang tengok lakonan Fattah Amin putus cinta dalam drama. Walau bagaimanapun sejauh mana kebenarannya tidaklah diketahui.

Kenali ciri-ciri makcik bawang di sini: http://buasirotak.blogspot.com/2018/01/fenomena-makcik-bawang-di-media-sosial.html
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Baru-baru ini kita dikejutkan dengan tragedi yang sangat menghayat hati tentang seorang remaja lelaki maut selepas ditimpa kerusi yang dicampak dari tingkat atas PPR Seri Pantai, Pantai Dalam. Mangsa, S. Sathirawan, 15, meninggal dunia di tempat kejadian akibat daripada hentakan kerusi pejabat yang tepat mengenai kepalanya.

Menurut ahli keluarga mangsa yang enggan dikenali, kejadian berlaku kira-kira pukul 8 malam.
Ketika kejadian, mangsa bersama ibunya baru pulang dari kedai runcit, tiba-tiba kerusi tersebut jatuh dari tingkat atas dan mengenai mangsa.

Baca sepenuhnya di sini: http://buasirotak.blogspot.com/2018/01/nyawa-tergadai-akibat-kebodohan-orang.html
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, industri buku fizikal atau buku bercetak memang sedang merudum dan sakit tenat. Suasana ekonomi perbukuan memang agak tidak memberangsangkan dalam tempoh beberapa tahun kebelakangan ini. Jualan buku semakin kurang, penerbit buku susah nak buat untung, banyak penerbit buku gulung tikar, tak banyak buku dengan kandungan ilmiah dan pencetus minda diterbitkan, percetakan buku semakin kurang dan sebagainya.

Selain dihimpit keadaan ekonomi, kejatuhan ini turut disumbangkan oleh perkembangan teknologi maklumat dan diperitkan pula lagi dengan perubahan sikap masyarakat dengan tabiat dan budaya membaca.

Baca sepenuhnya di sini: http://buasirotak.blogspot.com/2018/01/industri-buku-tempatan-sedang-jatuh.html
Add a comment...

Post has attachment
Dalam dunia ini
tiada orang yang terlepas
daripada melakukan kesilapan.

Ini kerana
manusia itu
tidak sempurna.

Kita semua
melakukan kesilapan
kerana sikap...
emosi...
dan nafsu.

Baca sepenuhnya di sini: http://buasirotak.blogspot.com/2018/01/setiap-manusia-pasti-melakukan-kesilapan.html
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded