Profile cover photo
Profile photo
Tatiana Nogailic
325 followers -
Un om informat este protejat! http://asomoldave.blogspot.it
Un om informat este protejat! http://asomoldave.blogspot.it

325 followers
About
Posts

Post has attachment
MOTIVELE PENTRU CARE NU MERGEM LA PSIHOLOG

Post has attachment
Replica lui Voronin după anunţarea unui minut de reculegere în memoria deportaţilor, deşi savurată de mai multe media, e cinică şi bădărănească. Iar contrareplica lui Candu – o continuare a blasfemiei. Un minut de reculegere nu suportă comentarii. Înseamnă să-ţi afişezi ipocrizia: cum te-ai „recules”, dacă îţi arde de glume? Mai ales când e vorba de victimele regimului comunist, iar tu eşti urmaşul declarat al torţionarilor.
Dar de ce să ne mire „gluma comunistă” (replica în sine: „astăzi sunt deportate, de actuala guvernare, 200 de mii de familii” – ca şi întrebarea retorică a speaker-ului despre câţi au plecat din ţară pe timpul guvernării Voronin – sunt absolut valabile, ca subiect de discuţie, doar că analogia e fistichie), dacă şi pe alte paliere politice analogiile sunt aceleaşi? O poetă, plecată la muncă peste hotare, compara trenul care o ducea în străinătate (în Europa!) cu trenul care ducea deportaţii în Siberia. E o blasfemie şi aici, după mine, fie şi involuntară.
Pe cei deportaţi nimeni nu i-a întrebat. În primul val, cel „politic”, de la 13 iunie 1941, din Basarabia au fost evacuaţi forţat intelectualii şi politicienii (în cel de al doilea: gospodarii). Conştiinţa naţiunii. Oameni care nu s-au refugiat în România, dorind să rămână alături de popor, tocmai pentru ca acesta să nu fie decapitat intelectual. Erau gata să suporte orice, alături de ceilalţi. Dar regimul tocmai asta nu dorea. Iar ei, floarea naţiunii, repet acest lucru, pentru că este esenţial: ei voiau să rămână aici. Dar au fost duşi, cu forţa (iar unii dintre ei lichidaţi fizic).
Să revenim însă la emigraţie. Fără a fi experţi în contacte transfrontaliere, putem face o clasificare, ad-hoc. Relaţiile interculturale, ca şi schimbul de mărfuri, se produc pe următoarele căi: călătorii, studii, emigraţie, exil, deportări, expediţii militare, cruciade şi războaie. Emigraţia în acest sens e preferabilă războaielor fie şi din motivul că emigrantul, de regulă, se integrează în cultura care îl găzduieşte, pe când războaiele impun o cultură străină băştinaşilor. Dacă trăim într-o lume deschisă (fie şi parţial), atunci trebuie să reacţionăm calm la fenomenul migraţiei.
O dramă au trăit-o, neîndoielnic, primii noştri migranţi. O dramă dublă. Una e că nevoia de aici i-a pornit la drum, alta e că nu aveau posibilitate legală de a emigra. Cum să-i compari pe cei deportaţi (duşi cu forţa!), cu cei care voiau să plece, pe orice cale, plătind, amăgind grănicerii, sufocându-se în containere, ca personajele piesei lui Cheianu? Emigraţia pentru ei nu era dramă, era soluţie. Salvarea.
Poţi să-i acuzi pe cei plecaţi că nu au făcut tot posibilul pentru a supravieţui aici, punând umărul şi osul la bătaie pentru prosperarea ţării. Poţi să le reproşezi că s-au dus la „de-a gata”, beneficiind de avantajele unei civilizaţii construite de alţii (care au trecut şi ei prin dramele lor). Dar atunci când e vorba de supravieţuire, când cerul patriei nu se deschide în nici un fel spre orizonturi luminoase, nu mai ai dreptul să vii cu reproşuri. Mai ales că s-au dus oameni care vor să lucreze şi vor ca lucrul lor să fie apreciat, iar demnitatea respectată.
Cortina de fier, mai feroce decât orice zid chinezesc, nu a fost construită împotriva duşmanilor externi, ci pentru ca oamenii să nu poată fugi din „raiul comunist”. Oamenii au ales lumea liberă pentru că vor să fie liberi. E alegerea lor. E o tragedie pentru ţară, pentru familii, pentru copii. E un regret pentru noi, cei care am rămas. Dar plecarea e alegerea lor. Şi cine este atent poate să observe că cei plecaţi, de regulă, ţin la ţara lor mai mult decât cei rămaşi, care fie că o fură, beneficiind de funcţii, fie că tolerează guvernările antipopulare.
Migraţia este singura noastră contribuţie reală la integrarea în civilizaţia modernă. Sunt oamenii noştri, dar parte a comunităţii lumii libere. Guvernanţii trebuie să înveţe de la ei, nu să-i acuze pentru plecare. Nu e nevoie de o nouă cortină de fier, ca să oprim mersul la studii sau la muncă. Trebuie să creăm posibilităţi ca lumea să se întoarcă. Alte variante sunt contraproductive.
Şi da, desigur: numărul emigranţilor demonstrează elocvent cât de prost merg lucrurile într-o ţară.

Post has attachment

Post has attachment
CINE IUBEȘTE ȘI LASĂ

Post has attachment

Post has attachment
CHI PUO’ PRESENTARE DOMANDA: A partire dal 4 maggio 2017 ed entro il 31 dicembre dello stesso anno, quindi, potranno presentare domanda e ricevere il Bonus mamma tutte le gestanti o le neo mamme in possesso dei seguenti requisiti:
residenza in Italia;
cittadinanza italiana o comunitaria;
le cittadine non comunitarie in possesso dello status di rifugiato politico e protezione sussidiaria;
le cittadine non comunitarie in possesso del permesso di soggiorno UE di lungo periodo oppure di una carta di soggiorno per familiari di cittadini europei.

Post has attachment
Cine iese ultimul din tara ?

Post has attachment
Screeningul în cancerul colorectal
Cancerul colorectal este a doua cauză de deces prin tumorile maligne, în majoritatea ţărilor europene. Riscul apariţiei maladiei este egal pentru femei şi bărbaţi. Potrivit specialiştilor, detecţia precoce a cancerului colorectal creşte substanţial şansele de tratament şi de supravieţuire. În prezent, în ţara noastră, peste o treime din decesele cauzate de cancerul colorectal sunt evitate. Asta datorită unui program riguros respectat de screening, adresat persoanelor care prezintă risc crescut de a dezvolta această maladie.

Post has attachment
Am CITIT si RECITIT cartea Alexandra Hanganu ? Cartea „Aripi Frânte” acum în toate librăriile „Pro Noi”. O carte a durerii , o carte a copiilor cu părinții plecați peste hotare în căutarea Viitorului... Aici un interviu vechi, din 2013 https://www.youtube.com/watch?v=bcr1UAWwDCI

Post has attachment
с 2009 по 2016 год мы видели лишь негативные результаты: много коррупции, внутренние распри, война между олигархами… В результате уровень жизни падал, а все больше граждан покидали страну в поисках лучшей жизни – в Европе и в Российской Федерации
Wait while more posts are being loaded