Profile

Cover photo
Slovenski oktet - The Slovenian Mastersingers
103 followers|32,109 views
AboutPostsPhotosVideos

Stream

 
Da spomin nanj ne bi bil nikoli izbrisan...

http://24kul.si/v-spomin-marjanu-stefancicu
 ·  Translate
1
Add a comment...
Dokumentarni film o baritonistu Jožetu Vidicu prikazuje življenje in delo prvaka ljubljanske opere, ki z neverjetno predanostjo svojemu poklicu že vrsto let navdušuje občinstvo in kritiko doma in v tujini. V svoji umetniški karieri je izvedel že preko štirideset opernih vlog, med njimi tudi tako ...
1
Add a comment...
Have them in circles
103 people
Luka Nedelko's profile photo
Tadej Fius's profile photo
台灣資訊協會's profile photo
NT Produkcija's profile photo
Robert Čoralič's profile photo
Primoz S's profile photo
oosmTV's profile photo
Lidija Dornik's profile photo
Spletna Pomoč's profile photo
 ·  Translate
Novi CD Ansambla Saša Avsenika; Bi b'la moja Bi b'la moja, za en trenutek moja ..., prepeva simpatična naslovna skladbica, s katero vas že s četrto zgoščenko po vrsti navdušuje odličen Ansambel Saša Avsenika. Le korak v spletno trgovino Avsenik in ena (zgoščenka) bo že lahko vaša, vedno in samo vaša! http://shop.avsenik.com/SI/ansambel-sa%C5%A1a-avsenika-bi-bla-bla-moja Bi b'la moja - video ...
1
Add a comment...
People
Have them in circles
103 people
Luka Nedelko's profile photo
Tadej Fius's profile photo
台灣資訊協會's profile photo
NT Produkcija's profile photo
Robert Čoralič's profile photo
Primoz S's profile photo
oosmTV's profile photo
Lidija Dornik's profile photo
Spletna Pomoč's profile photo
Story
Tagline
Naj živi slovenska pesem, naj živi Slovenski oktet!
Introduction

Slovenski oktet je prvič zapel leta 1951 v Slovenski filharmoniji in vse od tedaj velja za najbolj reprezentativen slovenski moški vokalni komorni ansambel. Osnovno poslanstvo okteta je ohranjanje in plemenitenje slovenske vokalne glasbe.

Repertoar okteta je izjemno širok in raznolik, saj ga oblikujejo skladbe od renesanse do ljudskih pesmi vseh narodov, od klasicizma in romantike do skladb sodobnikov, mnogo jih je bilo napisanih ali prirejenih prav zanj. Posebno skrb seveda namenja slovenski pesmi, tako ljudski kot umetni, ki jo vedno znova s posebnim žarom predstavlja na domačih koncertnih odrih, z veseljem pa jo ponese med rojake in ljubitelje petja po svetu. V šestih desetletjih delovanja se je oktet predstavil na domala vseh pomembnejših domačih in mednarodnih koncertnih odrih.

V dosedanjem dolgem in bogatem obdobju delovanja se je zamenjalo preko 40 pevcev. Vsi so čutili izjemno predanost in pripadnost narodu, ki so ga nosili v imenu. Nekateri od njih so bili vodilni slovenski solisti svoje generacije in so nastopali v največjih koncertnih in opernih hišah doma in po Evropi, drugi so bogatili zven okteta s svojo ljudskostjo, neposrednostjo in toplino.

V teku let je odličnost sestava vzdrževalo in usmerjalo pet umetniških vodij: Janez Bole, dr. Valens Vodušek, Darijan Božič, Anton Nanut in dr. Mirko Cuderman. Od leta 2008 je njegov umetniški vodja Jože Vidic, prvak Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana.

Slovenski oktet od nekdaj predstavlja vzor in motivacijo mnogim skupinam, ki so prav zaradi njegovega plemenitega petja pričeli s svojim delovanjem. Tako je po njegovem zgledu v Sloveniji in zamejstvu nastalo več kot sto tovrstnih vokalnih zasedb.

Ob dvajsetletnici delovanja (1971) je oktet dal pobudo za nastanek Tabora slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični. Od tedaj le-ta neprekinjeno deluje in povezuje slovenske pevske zanesenjake v domovini in po svetu.

Oktet je izdal šestdeset plošč, kaset in zgoščenk, na katerih je slovenska pesem vedno imela pomembno mesto. Kot poklon generacijam Slovenskega okteta je sestav leta 2007 izdal knjigo Borisa Pangerca z naslovom 'Slovenski oktet', v kateri je opisan temeljit prerez delovanja in poslanstva tega ansambla.

V sedanji zasedbi, ki se je pomladila konec leta 2014, je združeno osem glasbenikov: od učiteljev glasbe in učiteljev petja do koncertnih in opernih pevcev – solistov.