Profile cover photo
Profile photo
Forest Glade Ski Chalets at Pamporovo Village
140 followers -
Forest Nook 1 & 2 now called Ski Chalets at Pamporovo Village
Forest Nook 1 & 2 now called Ski Chalets at Pamporovo Village

140 followers
About
Forest Glade Ski Chalets at Pamporovo Village's posts

Post has shared content
www.pamporovoskivillas.com
https://translate.google.co.uk/translate?hl=en&sl=en&tl=ru&u=http%3A%2F%2Fpamporovoskivillas.com%2F

Екопътека Каньонът на водопадите
Днешната разходка ще ни отведе в сърцето на Родопите… Там, където съществува онази магия, която ще ви завладее и ще ви накара да се връщате отново и отново тук. В планината на Орфей. Величествените Родопи. Озовахме се отново в любимите Родопи, и по-точно в Пампорово. Любимо мое място, както зиме, така и лете.

Как да стигнем до Екопътека Каньонът на водопадите?
Пътувайки по основния път Пловдив-Асеновград-Смолян, след като стигнете до Смолян на първия сфетофар поемате надясно. След това следвайте указателните табели за западния квартал Средок и село Мугла. Не след дълго ще се натъкнете на табела, указваща посоката към „Резерват Сосковчето“. Все пак, ако се загубите, допитайте се до някого. Хората в Смолян са изключително добронамерени и отзивчиви и с радост ще ви упътят.

Указателна табела Екопътека Каньонът на водопадите
Ако следите указателните табели, няма как да сбъркате пътя.
Когато достигнете до запустяла автобаза, значи сте на правилния път. Вдясно от нея има тесен път и след около 100-на метра по него ще се озовете пред малко заведение с паркинг, където спокойно може да оставите превозното средство. Продължавайки пеша по същия път скоро ще стигнете голяма беседка с барбекю и надпис „ Резерват Сосковчето“. Ето оттук започва същинската екопътека.

Не забравяйте:
Не забравяйте удобните обувки, някоя връхна дреха, вода, напитки, нещо за хапване и разбира се, фотоапарата. Той ще ви е необходим през цялото време, тъй като пейзажите, които постепенно ще се разгръщат пред вас, няма да ви дадат мира, докато не ги заснемете. В зависимост от желанията и времето, с което разполагате екопътеката може да бъде обходена и за 2 часа, но ако сте решили да направите бавна, спокойна и отпускаща разходка, то около 4 часа ще са напълно достатъчни.

А сега напред!
Първото, на което ще се натъкнете е стар римски мост, застинал някак във времето и пространството. Строен преди стотици години, този мост все още достолепно стои напълно безупречен и здрав на своето място. Изграден в техника „суха зидария“, при неговата направа не е използвана никаква спойваща техника. Камъните са издялани и вклинени един в друг, което е и едн от причините за неговата здравина.

Римски мост, екопътека Каньонът на водопадите
Старият римски мост
Продължавайки все напред по пътеката пред вас ще се разкрие осанката на стар рибарник, вдясно от който продължава стар римски път, водещ към билото на планината. Не тръгвайте по него. Очаква ви друго по-голямо преживяване.

На около 100-150 метра след изоставения рибарник започва екопътеката! Добре дошли във феерията от водопади, водоскоци и омайна природа. Пътеката е наскоро маркирана, изградена по протежение на каньона, разположен в резерват „Сосковчето“.

Интересна табела с превантивни мерки при среща с … мечка ви ще видите в самото начало на разходката. Донякъде забавно, но определено явно има защо да бъде поставена именно тук.

Указателна табела
Указателната табела с инструкции за „среща с мечки“
Продължавайки напред ще се натъкнете на голяма сграда, в типично родопски стил. Тази сграда помещава туристическият информационен център, използван също така за научни лекции и беседи. Преди няколко години благодарение на българо-гръцки проект са възстановени голяма част от съоръженията и маркировката на екопътеката.

Пътеката се вие ту отляво, ту отдясно, а малки дървени мостчета ще Ви прехвърлят от двете страни на притичащата тук Еленска река. Провирайки се покрай вековните смърчове, тя заобикаля големи скални блокове, наречени от местните хора редените камъни.

Дървено мостче по екопътеката
Мостче по екопътеката
Нагоре по екопътеката са обособени специални места за отдих, където може да отпочинете, да хапнете и да утолите жаждата си. Изградени са около 10-на места за почивка с пейки и маси за хапване по цялото протежение на екопътеката. Може просто да постоите да се полюбувате на изключителното спокойствие, което цари тук. То се нарушава единствено от чуруликането на птичките и напевното ромолене на близката Еленска река.

Без да усетите ще се озовете пре Вековния бук, който впечатлява с размерите си. Диаметърът му е над 4,20 м, а височината…даже не мога да я изчисля. Ще прекарате невероятни могове на близост с природата. Всичко тук – заобикалящата ви природа и зеленина, дървените мостчета, стъпала, парапети създават усещане за едно по-различно и близко общуване с природата. Биологичното разнообразие тук е представено в пълната си цялост в резерват „ Сосковчето“. Естествени обитатели на резервата са мечката, дивата коза, сърната, глухарът, както и много специфични растителни видове.

http://time2travel.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D0%BD…/


https://www.facebook.com/Russianpage/?ref=bookmarks

Post has attachment

Вилите са на разположение за 300 евро на седмица през юли / август / септември.
Сън 5
Вилите са на разположение за 250 евро на седмица през юни.

www.pamporovovillas.com
https://translate.google.co.uk/translate?hl=en&sl=en&tl=bg&u=www.pamporovovillas.com


Post has attachment

Изживейте красотата на Родопите тази лято!
www.pamporovovillas.com
www.skichaletsatpamporovovillage.com
https://translate.google.co.uk/translate…
Останете в нашите хижи. Sleep 5. 300 евро на седмица за хижа през юли и август. 250 евро на седмица през май и юни!
Родопите са разположени на границата с Гърция. Разположението предлага уникална представа за естествената красота на района, както и поглед към митологичния произход на Орфей, легендарния музикант и поет от Омировата Омирова.
Родопските планини са дом на необичайно количество животни с вълци, диви котки и дори мечки, за които е известно, че обитават по-високите склонове на Родопите. По-малки същества също могат да се намерят в планинските подножия с птици и пеперуди, които най-много използват стари растежни иглолистни гори, селскостопански ливади и някои изключително редки видове растения.
Празнувайте очите си с богат набор от културно и природно наследство с прекрасно разнообразие от пейзажи, осигуряващи идеални условия за разглеждане на забележителности в България сред варовиковите клисури с участието на няколко примамливи скрити пещери в Ягодина и Дяволските гърлни пещери.
Животът в Родопите е като отстъпление във времето и туристите ще намерят много възможности да взаимодействат с местните хора, които все още са склонни да добитък и селскостопански площи, използвайки традиционни земеделски методи, заобиколени от някаква възвишена ливадна и пасторална среда.

https://www.facebook.com/Pamporovo-Villas-1504953636385937/?hc_ref=PAGES_TIMELINE&fref=nf

Post has attachment
Обърнете внимание на нашия съвет #PamporovoVillas на pinterest за много идеи за това къде да отидете и какво да правите по време на лятната ви ваканция в Родопите Планини.
www.pamporovovillas.com
http://www.skichaletsatpamporovovillage.com
https://translate.google.co.uk/translate?sl=en&tl=bg&js=y&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&u=www.skichaletsatpamporovovillage.com&edit-text=
Вилите са на разположение за 300 евро на седмица през юли / август / септември.
Сън 5
Вилите са на разположение за 250 евро на седмица през юни.https://uk.pinterest.com/SkiPamp/pamporovo-villas/

Post has attachment

Елате да разгледате и използвате нашите хижи като база. Хижите спят 5 души, а разходите са само 300 евро на седмица (на хижа) www.skichaletsatpamporovovillage.com
https://translate.google.co.uk/translate?sl=en&tl=bg&js=y&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&u=www.skichaletsatpamporovovillage.com&edit-text=

Родопите са едни от най-добрите места в България за комбиниране на разглеждане на забележителности и пешеходен туризъм. Туризмът за няколко дни тук е включен във всички маршрути, управляващи най-доброто от българските планини. Частите от планините, близо до границата с Гърция, имат много ограничен достъп по време на комунистическите времена и сега те леко разкриват своите тайни и традиции. И те са уникални. Със сигурност това е мястото за опознаване на българското гостоприемство в истинския смисъл на думата. Най-посещаван е районът между селата Орехово, Триград и Смолян. Тук се намират най-често посещаваните пешеходни пътеки и най-популярните туристически обекти.

Природни и културни забележителности:
Те са толкова много, но нека да споменем някои от тях:
• Екологичен център "Източни Родопи" - разположен в гр. Маджарово. Там можете да научите за лешоядите и да ги видите в естественото им местообитание.
• Чудните мостове - чудесен скален феномен. Двата моста са разположени в подножието на връх Голям Персенк и са образувани от ерозионната дейност на веднъж високо-водната река.
• Някои от известните пещери, които можете да посетите: "Ягодина", "Бачо Киро", "Ухловица", "Снежанка", "Дяволското гърло" и др.
• Кърджали - в и около този град можете да намерите много интересни места: историческият музей; Язовир Кърджали; Уникалната пещера Умб; Странни скални образувания - скалните гъби и скалната сватба; Руините на три крепости - Монак, Хисара, Устра.
• Перперикон и Татул - две много известни тракийски светилища.
• Дяволския мост - грандиозен мост над река Арда, близо до град Ардино. Тя е построена преди 500 години и стои по този начин. Има интересни легенди за архитекта и изграждането на моста. Някои хора казват, че ако наблюдавате строителството и водата под него в определен момент от деня, можете да видите лицето на дявола.
• Можете да се разходите по някои от хубавите екопътеки, повечето от които са с продължителност 2-4 часа. Най-посещаваният и красив е "Каньона на водопадите" в близост до град Смолян.
• село Широка лъка - архитектурен и фолклорен резерват със запазени стари къщи.
• Родопски язовири - можете да се отпуснете и да се насладите на живописната природа на бреговете на язовирите Кърджали, Беглика, Вача, Широка поляна, Доспат, Тошков чарк.
• Златоград - в центъра на града се намира открит Етнографски комплекс.
• Мезек - тракийска гробница близо до границата с Гърция.
• Белинташ - тракийско светилище край с. Мостово.
• Бачковски манастир - вторият по големина манастир в България.
• Ковачевица - друго малко селце със запазени стари къщи.
• Две прекрасни гори - Буйново и Триград Ждрело.

Големият климат и почвено разнообразие определят голямото биоразнообразие в Родопите. Има над 2000 растения, 90 от които са ендемични видове на Балканския полуостров. Най-известното растение в региона е родопската Хабелея. Легендата разказва, че растението е израснало от кръвта на тракийския певец Орфей. Типични представители на широколистните дървета са дъб, габър, durmast, дива круша, бук, астрей. От иглолистните дървета най-разпространените видове са смърчови, бели и черни бор. Можете да ги видите само в западната част на планината.
Представители на бозайниците са вълци, диви свине, кафяви мечки, диви кози (балкански диви кози), зайци. Ценителите могат да се насладят на разнообразие от 200 лешояди. Източните Родопи са рай за орнитолозите. Има повече от 270 вида птици. Сред тях са три вида лешояди и почти всички европейски орли и соколи. В региона се намират най-големите популации от белоглав лешояд и египетски лешояд на Балканския полуостров. Триградското ждрело е световноизвестно място за гледане на Wallcreeper.

Броят на фестивалите и събитията, които се провеждат в планините, е огромен и някои от тях имат вековна история. Има само няколко от тях:
• Национален фестивал на гайдата - се провежда на всеки първи уикенд през август в село Гела. Можете да се насладите на уникалния звук на българската гайда. (VIDEO CLIP - официалният световен рекорд - ансамбъл от 333 гайда)
• Фестивал на хляба - се провежда всяка година през август в близост до село Равово. Можете да видите пътя на хляба, от косене на лимец (най-старият зърнен завод в България) до печен хляб.
• Беглика фест - се провежда много година през август около язовир Беглика. Фестивал на дейността и творчеството на открито. Той съчетава спорт, изкуство, образование, музика, екологизъм. Фестивал с устойчиво екологично мислене.
• July Jazz - открит фестивал за етно-джаз музика. Той се провежда близо до връх Перелик всяка година през юли.

Можете да се насладите на космическия глас на България: Песента "Izlel e Delyo haidutin", изпълнявана от Валя Балканска е една от избраните и включени в Златния диск на космическия кораб "Вояджър", за да бъде музикално послание от Земята към далечната пространство. През 2004 г. Вояджър надхвърли границите на Слънчевата система.


https://www.facebook.com/ForestNookSkiChaletsAtPamporovoVillage/?ref=page_internal&hc_ref=PAGES_TIMELINE

Post has attachment
Ски сезонът може да приключи, но безкрайните дейности на планината
Оферти през топлите месеци току-що започва.
www.skichaletsatpamporovovillage.com
https://translate.google.co.uk/translate?sl=en&tl=bg&js=y&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&u=www.skichaletsatpamporovovillage.com&edit-text=


Разгледайте манастирите и църквите в Асеновград

Разположен в подножието на Родопите малко извън Пловдив, Асеновград е древен град, който служи като вход към този планински район. От векове тя е била ключова крепост на българската и византийската империя, както и културен и религиозен център на родопското население.

Не е изненадващо, че цялата тази история е оставила зад себе си невероятно архитектурно наследство. Средновековната църква "Свети Йоан Кръстител", която някога е била отбранителна база, гледа към града от скалите по-горе. Друг скъпоценен камък от Средновековието, крепостта на Асен, доминира дори на по-висок хълм с необичайната си двуетажна църква с кула, а близките манастири Арапово и Горни Воден впечатляват с крепостния си дизайн.
http://www.kashkaval-tourist.com/6-things-captivating-rhodope-mountains/

Post has attachment
Чудесно местоположение - покажи на картата
Спестете пари чрез директна резервация!
http://www.skichaletsatpamporovovillage.com
https://translate.google.co.uk/translate?sl=en&tl=bg&js=y&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&u=www.skichaletsatpamporovovillage.com&edit-text=
Тези напълно обзаведени луксозни вили в ски курорта Пампорово, в района на връх Мечи чал, предоставят удобства за самостоятелно готвене и пране. На разположение на гостите са фитнес център, ресторант, открит басейн, велосипеди под наем и съоръжения за барбекю.
Всяко помещение за настаняване се състои от всекидневна с телевизор със сателитни канали и уютна камина с безплатни дърва за огрев, кухня и трапезария, баня и 2 спални (всяка с балкон) на 1-вия етаж. От вилите се открива красива гледка към заснежените Родопи.
На място има СПА център с термални басейни, парни бани и сауна. Предлагат се и масажи. През летните месеци децата могат да се забавляват на люлките и батута.
При закупуване на карта за лифта се осигурява безплатен автобусен трансфер между ски курортите Пампорово и Чепеларе. Ски лифт Студенец се намира на 10 минути с кола. Има на разположение редовни трансфери от вилите до летище София. При заявка и срещу заплащане се организира и трансфер до ски пистите.
За нашите гости това е любимата част на Пампорово, според независими отзиви.
Ние говорим на вашия език!
Forest Glade Villas & SPA at Pamporovo Village посреща гости
Най-популярните удобства
Спа & Уелнес център Безплатен паркинг Безплатен Wi-Fi интернет
Ресторант Фитнес център Летищен трансфер

https://www.facebook.com/ForestNookSkiChaletsAtPamporovoVillage/?fref=pb&hc_location=profile_browser


Post has shared content
Природни • Други
5 места, които да посетим когато сме в Пампорово
Останете в нашите хижи! Www.skichaletsatpamporovovillage.com
https://translate.google.co.uk/translate?hl=en&sl=en&tl=bg&u=http%3A%2F%2Fwww.skichaletsatpamporovovillage.com%2F

Обичам Родопите. Винаги когато имам възможност гледам да отскоча да Пампорово, което се явява изходна точка за моите пътешествия. Имам много да Ви разказвам. Но днес съм се спряла на 5-те най близко разположени места до и в самия курорт, които непременно заслужават вниманието ни.

Пампорово е един от най-красивите ни както зимни, така и летни курорти. Разположен в сърцето на Родопите, непосредствено под връх Снежанка, той се откроява със разнообразна природа, невероятни панорами и наистина множество неща за вършене, особено през лятото.

1. Кула Снежанка
Със своите 1926 метра надморска височина, тя привлича туристи както зиме, така и лете. Точно на върха през 1973 г започва строеж на телевизионна кула и след 5 години той е завършен. Оттук БНТ и БНР излъчват и предават своите емисии и предавания през миналия век. Специален асансьор ще Ви изкачи на още близо 100-на метра по-нагоре, докато стигнете върхана кулата, стоящ на 2019 метра. Прекрасна панорамна площадка ще Ви предложи неподозирани гледки и пейзажи. Оттук се открива възможност да видите връх Перелик, Роженската обсерватория, Стойките и село Гела, както и цяло Пампорово със своите писти и лифтове. Тук на върха бихте могли да изпиете чаша горски чай или ароматно кафе, наслаждавайки се на 360 градусовата картина, разкриваща се около Вас. От връх Снежанка водят началото си много от ски пистите и вело трасетата. Това е и началната точка на няколко от въжените линии. Независимо в кой сезон ще посетите връх Снежанка, определено няма да останете разочаровани.

Кула Снежанка
Изглед от Кула Снежанка към Студенец
2. Орфееви скали
Само на половин час пеш от Студенец и за около 15 минути от връх Снежанка, ще се озовете пред великолепната гледка, която предлагат Орфееви скали. Феномен, който все повече гости на курорта опознават и припознават като любимо кътче за отдих и съзерцаване на това, което не може да бъде описано с думи. Полегатата пътека, която е отлично маркирана ще Ви отведе първо до голяма дървена беседка, за съжаление разрушена от снеговете през зимата. Така всички ще можем да отпочинем там, преди да изкачим и самите скали. Легендата разказва, че Орфей е черпел вдъхновение от гледките, разкриващи се от скалите, носещи неговото име. Прекрасните звуци, които създавал, съзерцавайки разпръснатите като на длан Смолянски езера в подножието на скалите, меките гънки на родопските върхове карали всички горски обитатели да затаят дъх. Мога да Ви обещая наистина невероятно изживяване тук.

Орфееви скали
Орфееви скали
3. Смолянски езера
Намират се на около 20-на км от Пампорово. До тях се стига след като се отклоните вдясно от основния път за Смолян и поемете навътре в гората. Минава се покрай няколко големи хотелски комплекса, които обаче от години не функционират. Някога в миналото езерата са били около 20, днес добре оформени са 8. Част от езерата са пресъхнали или са се превърнали в блата. Днес под Смолянски езера се разбират 8-те езера- 7 естествени езера, разположени каскадно ( Милушев гьол, Силажа, Лагера, Османов гьол, Тревно, Бистрото и Мътното езеро) и едно превърнато в малък язовир (Керянов гьол). Всяко от езерата само по себе си е доста впечатляващо. На една от поляните до езерата има малък манастир „Св. Дух“. Има какво да се види. Ще ви разкажа по-подробно за езерата в друга статия.

Тревистото езеро
Тревистото езера, част от Смолянските езера
4. Велопарк Пампорово
Ако Пампорово предлага през зимата най-хубавите ски писти, то през лятото предлага и най-есктремните вело маршрути. Помислено е за всички. Трасетата са обезопасени, а вело пистите са разделени в няколко категории за начинаещи, средно –напреднали и напреднали. Адреналинът ще е на ниво, емоциите незабравими, а гледките запомнящи се.

Пампорово велопарк
Велопарк Пампорово, Източник:http://bike-bg.com
5. Конна база Левочево
На по-малко от 10 км, след отбивка от основния път към Смолян вляво ще стигнете до конна паза Петр-Г, село Левочево. Там имате възможност да се насладите на планинска езда с група или индивидуално. Опитни инструктори ще ви помогнат в първите стъпки, ако сте начинаещи. През зимата конната база предлага разходки с файтони и шейни. Имате възможност сами да начертаете маршрута за езда или да изберете сред няколко изпитани такива – хижа „Изгрев“, „Момчил Юнак“, „Чудните мостове“. Конете, с които разполага конна база Петро-Г са от различни породи, селектирани от цял свят. Ако обичате конете и природата, доверете се на професионалистите от конна база Петро-Г, село Левочево.

Коне Петро-Г
Кончетата от база Петро-Г, село Левочево


Местата и дейностите са повече от 5 на брой, но това са първите, за които се сещам в най-близкия периметър на Пампорово. Едно е сигурно. Тук чувството на скука и отегчение няма да го разпознаете. Положителните емоции, приятната умора и споделени моментиhttp://time2travel.bg/%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE/

Post has shared content
5 Des endroits incroyables à visiter près de nos chalets!
www.skichaletsatpamporovovillage.com
https://translate.google.co.uk/translate?sl=auto&tl=fr&js=y&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&u=www.skichaletsatpamporovovillage.com&edit-text=


5 POINTS FAVORIS DANS LES MONTAGNES DE RHODOPE

On ne peut nier que les montagnes rhodopes de la Bulgarie, la chaîne de montagnes du sud-est du pays, sont étonnantes. Mais compte tenu de la taille de la chaîne de montagnes Rhodope bulgare, le beau paysage couvre 5 689 milles carrés (soit plus de 3,6 millions d'acres), il peut être difficile de décider exactement des points de repère à visiter.


Voici cinq de nos endroits préférés dans les montagnes russes de Rhodope:
1. Eagle's Eye (Orlovo Oko)
Rhodope, Bulgarie - 29 juillet 2015: Les gens au point de vue panoramique de la montagne, l'oeil d'aigle, Orlovo Oko dans les montagnes Rhodope ou Rodopi en Bulgarie. La plate-forme est montée sur le bord des falaises.
Rhodope, Bulgarie - 29 juillet 2015: Les gens au point de vue panoramique de la montagne, l'oeil d'aigle, Orlovo Oko dans les montagnes Rhodope ou Rodopi en Bulgarie. La plate-forme est montée sur le bord des falaises.
Non loin de Yagodinska, la grotte la plus visitée en Bulgarie, la plate-forme touristique, Eagle's Eye (Orlovo Oko), a été construite à 1563 mètres au-dessus du niveau de la mer et offre une vue imprenable sur les montagnes Rhodope et les villages voisins.
La partie occidentale des montagnes de Rhodope est riche en merveilles naturelles et de nombreuses grottes existent dans cette partie de la Bulgarie, ce qui en fait une destination touristique très populaire. Les plus populaires sont la grotte de Yagodinska, la grotte d'Uhlovitsa, la grotte de la gorge du diable et la grotte de Snezhanka.
Contexte avec les rochers et les arbres à Rhodope ou Rodopi en Bulgarie et Eagle Eye point de vue sur la roche.
Contexte avec les rochers et les arbres à Rhodope ou Rodopi en Bulgarie et Eagle Eye point de vue sur la roche.
Non loin de Yagodinska, la grotte la plus visitée en Bulgarie, la plate-forme touristique, Eagle's Eye (Orlovo Oko), a été construite à 1563 mètres au-dessus du niveau de la mer et offre une vue imprenable sur les montagnes Rhodope et les villages voisins.
La plate-forme touristique, Eagle's Eye (Orlovo Oko).
Regarder dans les montagnes Rhodope d'Eagle Eye, juste à l'extérieur de Yagodina.
Regarder dans les montagnes Rhodope d'Eagle Eye, juste à l'extérieur de Yagodina.
Bien qu'il soit facile d'être distrait par les grottes mythiques et mystérieuses qui sont le lieu de naissance de nombreuses histoires et légendes dans l'histoire bulgare, n'oubliez pas de terminer la journée et d'attraper le coucher de soleil sur la plate-forme de tourisme à Eagle's Eye.


2. Canyon of Waterfalls
Canyon des cascades chemin écologique près de Devin Bulgarie Rhodope Mountains
Le Canyon des cascades dans les montagnes Rhodope de Bulgarie
Avant de partir pour cette excursion pas si peu, assurez-vous d'emballer votre parka et de dépoussiérer ces bottes de randonnée!
Situé près de la ville de Smolyan, les chutes d'eau sont situées dans les canyons s'étendant le long de la rivière Elenska et sont interconnectées via un itinéraire écologique facile à naviguer.
Le Canyon of Waterfalls est un mélange de 46 chutes d'eau phénoménales isolées. Le plus grand et le plus populaire est Orpheus, qui culmine à 68 m de hauteur. Orphée, était le mythique musicien et prophète thratien qui habitait soi-disant les montagnes rhodopes et fait sa maison dans les cascades.
Pour maximiser votre expérience. Il est recommandé de visiter le Canyon of Waterfalls au début de l'été, lorsque les niveaux d'eau sont là ou le milieu de l'automne lorsque les couleurs du feuillage d'automne sont vibrantes et immaculées. En plus de la saison hivernale, le reste de l'année offre de belles conditions pour la randonnée, la pêche, le vélo et la plupart des activités de plein air.3. Forteresse d'Asen
Église Sainte-Marie-de-Petrich à la forteresse d'Asen près d'Asenovgrad, montagnes rhodopes bulgares
Église Sainte-Marie-de-Petrich à la forteresse d'Asen près d'Asenovgrad, montagnes rhodopes bulgares
Voyagez dans le temps à l'une des attractions médiévales les plus célèbres et les plus célèbres de Bulgarie. Situé dans la région d'Asenovgrad dans les montagnes Rhodope, la forteresse d'Asen est perchée au dessus de la terre sur un temple de falaises verticales.
L'image ne peut guère faire cette justice.

Tout au long de l'histoire, la Forteresse d'Asen était sous le contrôle des Thraces, des Romains, des Croisés, des Bulgares et des Ottomans. Après l'ouverture des fouilles modernes de ce site, les archéologues ont découvert les fondations d'un château féodal, y compris un quartier résidentiel, une église, deux réservoirs et une tour de guérison forteresse.
Construit fidèlement à la forme de l'architecture chrétienne médiévale, la Forteresse d'Asen donne aux visiteurs l'occasion de découvrir les empreintes de l'histoire médiévale dans les montagnes Rhodope de Bulgarie.


4. Perperikon
Sunrise at Perperikon Ancient Thrace Bulgarie
Sunrise at Perperikon Ancient Thrace Bulgarie
La grande ville thérapeutique de Perperikon est considérée comme le plus grand site archéologique mégalithique de toute la Bulgarie. Les archéologues l'appellent "Le Machu Picchu européen" et "Pierre Pompéi".

Perperikon voisins de la ville de Gorna Krepost et est situé dans les montagnes orientales des Rhodopes, à seulement 15 km au nord-est de Kardzhali.
En visitant cette merveille, vous pouvez être sûr que vous serez captivé par cette ancienne ville sacrée qui était autrefois une forteresse médiévale. Perperikon est assis sur une masse rocheuse déchiquetée d'environ 420 m d'altitude et remonte à 5000 av. J.-C.
Vue de Perperikon Ruins du haut de la ville antique.
Vue des ruines de Perperikon du haut de l'ancienne ville de Thrace.
Ancienne Ville Thrace de Perperikon
Ancienne Ville Thrace de Perperikon


5. Des ponts merveilleux (Chofnite Mostove)
Les merveilleux ponts de la Bulgarie
Découvrez le phénomène naturel de Choudnite Mostove ("The Wonderful Bridges"), caché dans la région occidentale des Rhodopes en Bulgarie.
Il y a des siècles, ces ponts naturels étaient autrefois une grotte reliée. Cependant, après des années d'intempéries, le processus d'érosion a créé ces formations rocheuses uniques.
The Wonderful Bridges en Bulgarie, ou comme les locaux les appellent, "Chudnite Mostove".
The Wonderful Bridges en Bulgarie, ou comme les locaux les appellent, "Chudnite Mostove".
Située à neuf, la rivière Erryupriya, les merveilleux ponts sont à 80 km au sud de Plovdiv, mais valent vraiment le trajet si vous séjournez dans la ville. Ce serait une solide journée de voyage, mais vous vous rendrez compte que cela valait votre temps dès votre arrivée.
Une grande variété d'espèces animales peut également être découverte dans cette section des montagnes Rhodope. Il est particulièrement apprécié par les oiseaux avides qui ont 270 oiseaux à rechercher dans cette région. Les ours bruns, les loups de bois et les sangliers sont également souvent repérés dans ces parties, ainsi que de nombreuses autres parties des montagnes Rhodope.http://rhodopemountains.com/best-spots-rhodope-mountains/

Post has shared content
Доступное катание на лыжах и размещение в шале в Пампорово деревня
· Екопътека Каньонът на водопадите
www.skichaletsatpamporovovillage.com
https://translate.google.co.uk/translate?hl=en&sl=en&tl=bg&u=http%3A%2F%2Fwww.skichaletsatpamporovovillage.com%2F…
Днешната разходка ще ни отведе в сърцето на Родопите… Там, където съществува онази магия, която ще ви завладее и ще ви накара да се връщате отново и отново тук. В планината на Орфей. Величествените Родопи. Озовахме се отново в любимите Родопи, и по-точно в Пампорово. Любимо мое място, както зиме, така и лете.
Как да стигнем до Екопътека Каньонът на водопадите?
Пътувайки по основния път Пловдив-Асеновград-Смолян, след като стигнете до Смолян на първия сфетофар поемате надясно. След това следвайте указателните табели за западния квартал Средок и село Мугла. Не след дълго ще се натъкнете на табела, указваща посоката към „Резерват Сосковчето“. Все пак, ако се загубите, допитайте се до някого. Хората в Смолян са изключително добронамерени и отзивчиви и с радост ще ви упътят.
Указателна табела Екопътека Каньонът на водопадите
Ако следите указателните табели, няма как да сбъркате пътя.
Когато достигнете до запустяла автобаза, значи сте на правилния път. Вдясно от нея има тесен път и след около 100-на метра по него ще се озовете пред малко заведение с паркинг, където спокойно може да оставите превозното средство. Продължавайки пеша по същия път скоро ще стигнете голяма беседка с барбекю и надпис „ Резерват Сосковчето“. Ето оттук започва същинската екопътека.
Не забравяйте:
Не забравяйте удобните обувки, някоя връхна дреха, вода, напитки, нещо за хапване и разбира се, фотоапарата. Той ще ви е необходим през цялото време, тъй като пейзажите, които постепенно ще се разгръщат пред вас, няма да ви дадат мира, докато не ги заснемете. В зависимост от желанията и времето, с което разполагате екопътеката може да бъде обходена и за 2 часа, но ако сте решили да направите бавна, спокойна и отпускаща разходка, то около 4 часа ще са напълно достатъчни.
А сега напред!
Първото, на което ще се натъкнете е стар римски мост, застинал някак във времето и пространството. Строен преди стотици години, този мост все още достолепно стои напълно безупречен и здрав на своето място. Изграден в техника „суха зидария“, при неговата направа не е използвана никаква спойваща техника. Камъните са издялани и вклинени един в друг, което е и едн от причините за неговата здравина.
Римски мост, екопътека Каньонът на водопадите
Старият римски мост
Продължавайки все напред по пътеката пред вас ще се разкрие осанката на стар рибарник, вдясно от който продължава стар римски път, водещ към билото на планината. Не тръгвайте по него. Очаква ви друго по-голямо преживяване.
На около 100-150 метра след изоставения рибарник започва екопътеката! Добре дошли във феерията от водопади, водоскоци и омайна природа. Пътеката е наскоро маркирана, изградена по протежение на каньона, разположен в резерват „Сосковчето“.
Интересна табела с превантивни мерки при среща с … мечка ви ще видите в самото начало на разходката. Донякъде забавно, но определено явно има защо да бъде поставена именно тук.
Указателна табела
Указателната табела с инструкции за „среща с мечки“
Продължавайки напред ще се натъкнете на голяма сграда, в типично родопски стил. Тази сграда помещава туристическият информационен център, използван също така за научни лекции и беседи. Преди няколко години благодарение на българо-гръцки проект са възстановени голяма част от съоръженията и маркировката на екопътеката.
Пътеката се вие ту отляво, ту отдясно, а малки дървени мостчета ще Ви прехвърлят от двете страни на притичащата тук Еленска река. Провирайки се покрай вековните смърчове, тя заобикаля големи скални блокове, наречени от местните хора редените камъни.
Дървено мостче по екопътеката
Мостче по екопътеката
Нагоре по екопътеката са обособени специални места за отдих, където може да отпочинете, да хапнете и да утолите жаждата си. Изградени са около 10-на места за почивка с пейки и маси за хапване по цялото протежение на екопътеката. Може просто да постоите да се полюбувате на изключителното спокойствие, което цари тук. То се нарушава единствено от чуруликането на птичките и напевното ромолене на близката Еленска река.
Без да усетите ще се озовете пре Вековния бук, който впечатлява с размерите си. Диаметърът му е над 4,20 м, а височината…даже не мога да я изчисля. Ще прекарате невероятни могове на близост с природата. Всичко тук – заобикалящата ви природа и зеленина, дървените мостчета, стъпала, парапети създават усещане за едно по-различно и близко общуване с природата. Биологичното разнообразие тук е представено в пълната си цялост в резерват „ Сосковчето“. Естествени обитатели на резервата са мечката, дивата коза, сърната, глухарът, както и много специфични растителни видове.…
Днешната разходка ще ни отведе в сърцето на Родопите… Там, където съществува онази магия, която ще ви завладее и ще ви накара да се връщате отново и отново тук. В планината на Орфей. Величествените Родопи. Озовахме се отново в любимите Родопи, и по-точно в Пампорово. Любимо мое място, както зиме, така и лете.
Как да стигнем до Екопътека Каньонът на водопадите?
Пътувайки по основния път Пловдив-Асеновград-Смолян, след като стигнете до Смолян на първия сфетофар поемате надясно. След това следвайте указателните табели за западния квартал Средок и село Мугла. Не след дълго ще се натъкнете на табела, указваща посоката към „Резерват Сосковчето“. Все пак, ако се загубите, допитайте се до някого. Хората в Смолян са изключително добронамерени и отзивчиви и с радост ще ви упътят.
Указателна табела Екопътека Каньонът на водопадите
Ако следите указателните табели, няма как да сбъркате пътя.
Когато достигнете до запустяла автобаза, значи сте на правилния път. Вдясно от нея има тесен път и след около 100-на метра по него ще се озовете пред малко заведение с паркинг, където спокойно може да оставите превозното средство. Продължавайки пеша по същия път скоро ще стигнете голяма беседка с барбекю и надпис „ Резерват Сосковчето“. Ето оттук започва същинската екопътека.
Не забравяйте:
Не забравяйте удобните обувки, някоя връхна дреха, вода, напитки, нещо за хапване и разбира се, фотоапарата. Той ще ви е необходим през цялото време, тъй като пейзажите, които постепенно ще се разгръщат пред вас, няма да ви дадат мира, докато не ги заснемете. В зависимост от желанията и времето, с което разполагате екопътеката може да бъде обходена и за 2 часа, но ако сте решили да направите бавна, спокойна и отпускаща разходка, то около 4 часа ще са напълно достатъчни.
А сега напред!
Първото, на което ще се натъкнете е стар римски мост, застинал някак във времето и пространството. Строен преди стотици години, този мост все още достолепно стои напълно безупречен и здрав на своето място. Изграден в техника „суха зидария“, при неговата направа не е използвана никаква спойваща техника. Камъните са издялани и вклинени един в друг, което е и едн от причините за неговата здравина.
Римски мост, екопътека Каньонът на водопадите
Старият римски мост
Продължавайки все напред по пътеката пред вас ще се разкрие осанката на стар рибарник, вдясно от който продължава стар римски път, водещ към билото на планината. Не тръгвайте по него. Очаква ви друго по-голямо преживяване.
На около 100-150 метра след изоставения рибарник започва екопътеката! Добре дошли във феерията от водопади, водоскоци и омайна природа. Пътеката е наскоро маркирана, изградена по протежение на каньона, разположен в резерват „Сосковчето“.
Интересна табела с превантивни мерки при среща с … мечка ви ще видите в самото начало на разходката. Донякъде забавно, но определено явно има защо да бъде поставена именно тук.
Указателна табела
Указателната табела с инструкции за „среща с мечки“
Продължавайки напред ще се натъкнете на голяма сграда, в типично родопски стил. Тази сграда помещава туристическият информационен център, използван също така за научни лекции и беседи. Преди няколко години благодарение на българо-гръцки проект са възстановени голяма част от съоръженията и маркировката на екопътеката.
Пътеката се вие ту отляво, ту отдясно, а малки дървени мостчета ще Ви прехвърлят от двете страни на притичащата тук Еленска река. Провирайки се покрай вековните смърчове, тя заобикаля големи скални блокове, наречени от местните хора редените камъни.
Дървено мостче по екопътеката
Мостче по екопътеката
Нагоре по екопътеката са обособени специални места за отдих, където може да отпочинете, да хапнете и да утолите жаждата си. Изградени са около 10-на места за почивка с пейки и маси за хапване по цялото протежение на екопътеката. Може просто да постоите да се полюбувате на изключителното спокойствие, което цари тук. То се нарушава единствено от чуруликането на птичките и напевното ромолене на близката Еленска река.
Без да усетите ще се озовете пре Вековния бук, който впечатлява с размерите си. Диаметърът му е над 4,20 м, а височината…даже не мога да я изчисля. Ще прекарате невероятни могове на близост с природата. Всичко тук – заобикалящата ви природа и зеленина, дървените мостчета, стъпала, парапети създават усещане за едно по-различно и близко общуване с природата. Биологичното разнообразие тук е представено в пълната си цялост в резерват „ Сосковчето“. Естествени обитатели на резервата са мечката, дивата коза, сърната, глухарът, както и много специфични растителни видове.

Табела на Резерват "Сосковчето"
Резерват „Сосковчето“ и неговите маршрути
Името на екопътеката, предполагам се досещате откъде идва – от множеството водопади, чийто призителен брой е около 50. Внушителните с размера си са около пет.

Най-напред ще срещнете Каскадите – поредица от водопади, чиито води феерично се спускат по скалите и сякаш образуват приказно красив фееричен воал. Те ще се паднат във ваше ляво и ще трябва леко да се отклоните от пътеката за да стигнете до тях. Не пропускайте снимките.

Дървена беседка
Едно от местата за отдих
Връщайки се обратно на пътеката, малко по-нагоре ще се озовете пред голяма дървена беседка, на която може да отдъхнете и да пемете въздух за следващите срещи с останалите водопади. Продължавайки напред, ще се наложи да вземете вертикално направление, но не се притеснявайте. Навсякъде има изградени хубави и стабилни стъпала и парапети, така че изкачването да бъде по-малко натоварващо и много повече вълнуващо и приятно.

Водопад Орфей
Водопад Орфей – може би най-впечатляващият!
Така след известен брой стъпала ще се окажете пред най-големият и според мен забележителен водопад от тази група. Носещ името на митичния певец Орфей, със своята височина от 70 м, този водопад определено ще се запечата в съзнанието ви. След него водата сякаш се разделя на множество малки поточета, които напомнят за арфата на Орфей, чиито мелодии са посветени на неговата любима Евридика. Така е наречена и една от панорамните площадки.

След като се полюбувате на водопада, ще се наложи отново да се върнете на стълбището за да се изкачите и до мястото, където тупти живота в планината- водопадът Сърцето, чиято форма изумително наподобява формата на сърце.

Водопад "Сърцето"
Водопад „Сърцето“ – пулсът му се усещаше нявсякъде …
Непосредствено над него са следващите водопади – Казаните. Тяхното име идва от начинът, по който водата запълва скалните пространства, сякаш се пълнят казани.

Завършекът на тази водна феерия дава водопад Ропката. Вдясно от него има поставена табела за хижа Перелик. Е, ако имате желание след около 40-на минути в тази посока ще достигнете и връх Голям Перелик (2191 м). Ако сте добре подготвени и този маршрут ще Ви се стори също толкова лек и вълнуващ.

Ако предпочетете да останете и да стигнете до самия край на екопътеката, ще се озовете на най-високата точка, в която се намират и трите панорамни площадки, разположени на над 1700 м. надморска височина. От тях ще видите високите Перелишки върхове, както и красиви пейзажи, стигащи чак до Гърция.

От най-високата площадка се разкрива невероятна гледка към Смолян, който изглежда като точица на фона на цялата родопска красота. И трите панорамни площадки са на разстояние една от друга 15 минути, така, че не пропускайте да разгледате и трите. Няма да съжалявате, обещавам! Всяка от тях си заслужава и споменът от видяното ще остави дълбоки следи у вас.

Панорамна плошадка
Изглед от първата панорамна площадка
Маршрутът се изминава за около 4 часа, без да бързате, а общата му дължина е приблизително 6,5 км. Изключително лека, приятна и постижима цел е разходката из екопътека Каньонът на водопадите. По време на нашата разходка срещнахме възрастен господин, който сподели че е на 80 години и че обхожда маршрута по няколко пъти годишно.
http://time2travel.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D0%BD%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5/
Wait while more posts are being loaded