Profile cover photo
Profile photo
Άλφα Ιατρική Ιδιωτικό Πολυϊατρείο
8 followers
8 followers
About
Posts

Post is pinned.Post has attachment
Ανοδική η δραστηριότητα της γρίπης – εμβολιαστείτε ακόμη και τώρα συστήνουν οι επιστήμονες
  
Ανοδική αναμένεται να είναι η δραστηριότητα της γρίπης το επόμενο διάστημα σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Ινστιτούτου Παστέρ, και για τον λόγο αυτό, συστήνουν ακόμη και τώρα, τον αντιγριπικό εμβολιασμό.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν, το φετινό εμβόλιο δεν καλύπτει όλα τα στελέχη της γρίπης, καθώς υπάρχουν 6 μεταλλάξεις. Παρόλα αυτά, το εμβόλιο είναι ωφέλιμο ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Ήδη μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε καταγράψει θανάτους, ενώ σε ΜΕΘ έχουν νοσηλευθεί 10 άτομα.
Όπως τονίζει το Ινστιτούτο Παστέρ στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να κορυφωθεί το κύμα της γρίπης, το οποίο ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρουσιάζει σαφή ανοδική τάση, ενώ τα στελέχη A(H3N2) που έχουν απομονωθεί από ασθενείς στην Ελλάδα τη φετινή περίοδο, παρουσιάζουν γενετικές μεταβολές. Για το λόγο αυτό, αναμένεται μειωμένη αποτελεσματικότητα του φετινού εμβολίου έναντι του ιού γρίπης Α(Η3Ν2).
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, με αφορμή την δραστηριότητα της γρίπης, έχει αποστείλει σχετική ενημέρωση με ερωτήματα και απαντήσεις, αναφορικά με το τι συμβαίνει φέτος στην Ελλάδα και πόσο αποτελεσματικός είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός.
Αναφέρει αναλυτικά:
Πότε ξεκίνησε η γρίπη στην Ελλάδα και πότε αναμένεται να κορυφωθεί;
To Eθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Ν. Ελλάδος, στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, άρχισε να δέχεται αυξημένο αριθμό δειγμάτων για έλεγχο γρίπης λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2014 και σε μεγαλύτερο ποσοστό συγκριτικά με τις περιόδους 2012-13 και 2013-14. Από την περασμένη εβδομάδα η δραστηριότητα της γρίπης παρουσιάζει σαφή ανοδική τάση. Η κορύφωση της επιδημίας αναμένεται 5-7 εβδομάδες μετά την έναρξή της και επομένως φαίνεται ότι η γρίπη θα κορυφωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου 2015.
Ποιοι τύποι και υπότυποι ιού γρίπης κυκλοφορούν στη Ν. Ελλάδα;
Τα δεδομένα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ δείχνουν ότι στον Ελληνικό πληθυσμό κυκλοφορούν ταυτόχρονα ιοί γρίπης τύπου Α και Β, αλλά με διαφορετική συχνότητα. Από τον ιό γρίπης Α κυκλοφορεί κατά κύριο λόγο ο υπότυπος Α(Η3Ν2) και σε ελάχιστες περιπτώσεις ο υπότυπος Α(Η1Ν1pdm09), το γνωστό πανδημικό στέλεχος. Ο εργαστηριακός έλεγχος των ιών γρίπης που κυκλοφορούν συνεχίζεται συστηματικά.
Ποιός παρακολουθεί τις γενετικές μεταλλάξεις του ιού;
Τα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης της Ελλάδος που συμμετέχουν στο δίκτυο εργαστηρίων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, παρακολουθούν συστηματικά την ύπαρξη μεταλλάξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα των ιών γρίπης που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.
Είναι τα στελέχη εποχικής γρίπης Α(Η3Ν2) που κυκλοφορούν στην Ελλάδα μεταλλαγμένα;
Το στέλεχος του ιού γρίπης που ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος των κρουσμάτων γρίπης στην Ελλάδα είναι το A(H3Ν2). Τα πρώτα στελέχη Α(Η3Ν2) που απομονώθηκαν στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Ν. Ελλάδος ελέγχθηκαν για παρουσία μεταλλάξεων στο γονίδιο της αιμοσυγκολλητίνης τους. Με βάση τα εργαστηριακά δεδομένα, τα στελέχη A(H3N2) που έχουν απομονωθεί από ασθενείς στην Ελλάδα τη φετινή περίοδο παρουσιάζουν γενετικές μεταβολές που υποδεικνύουν αντιγονική παρέκκλιση, δηλαδή τάση των στελεχών να διαφέρουν από το στέλεχος του εμβολίου.
Πόσο επηρεάζουν οι μεταβολές στον ΑΗ3Ν2 την αποτελεσματικότητα του εμβολίου;
Αναμένεται μειωμένη αποτελεσματικότητα του φετινού εμβολίου έναντι του ιού γρίπης Α(Η3Ν2). Ο βαθμός όμως της αποτελεσματικότητας δεν μπορεί να προβλεφθεί από τώρα. Είναι βέβαια αυτονόητο ότι το εμβόλιο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του έναντι των ιών γρίπης Α(Η1Ν1) και Β.
Η μεταβολή του ΑΗ3Ν2 παρουσιάζεται μόνο στην Ελλάδα;
Όχι. Παρόμοια μεταλλαγμένα στελέχη έχουν ανευρεθεί τη φετινή περίοδο στις ΗΠΑ και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τι περιλαμβάνει το φετινό εμβόλιο; Ταιριάζουν τα στελέχη του ελλαδικού χώρου με τα στελέχη του εμβολίου;
Το εμβόλιο γρίπης κάθε χρόνο περιέχει 3 αδρανοποιημένους ιούς: τους δύο υπότυπους Α(Η1Ν1pdm09) και Α(Η3Ν2) του ιού γρίπης Α καθώς και ένα στέλεχος ιού γρίπης Β. Όπως προαναφέρθηκε, τα στελέχη Α(Η3Ν2) που κυκλοφορούν στην Ελλάδα έχουν γενετικές μεταβολές συγκριτικά με το στέλεχος Α/Texas/50/2012 που χρησιμοποιείται στο φετινό εμβόλιο. Αντιθέτως, μέχρι σήμερα τα στελέχη ιών γρίπης ΑΗ1Ν1 και Β δεν έχουν μεταβολές σε σχέση με τα στελέχη του εμβολίου και έτσι αναμένεται ότι το εμβόλιο θα έχει αποτελεσματικότητα έναντι των ιών αυτών.
Γιατί το εμβόλιο δεν περιέχει το σωστό στέλεχος Α(Η3Ν2);
Η απόφαση για τη σύνθεση του εμβολίου λαμβάνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον Φεβρουάριο κάθε έτους. Όταν λήφθηκε η απόφαση για το φετινό εμβόλιο τον Φεβρουάριο 2014, δεν είχαν εμφανισθεί ακόμη μεταλλαγμένα στελέχη Α(Η3Ν2) σε κανένα μέρος του κόσμου ώστε να συμπεριληφθεί το κατάλληλο στέλεχος στο φετινό εμβόλιο. Η σύνθεση του εμβολίου δεν μπορεί να αποφασισθεί μετά το Φεβρουάριο, διότι για την παραγωγή του εμβολίου απαιτούνται τουλάχιστον 6-8 μήνες.
Έχω κάνει το εμβόλιο. Με προστατεύει από το μεταλλαγμένο στέλεχος Α(Η3Ν2);
Ναι. Τα αντισώματα που δημιουργούνται σε αντίδραση έναντι των ιών του εμβολίου μπορεί μερικές φορές να παρέχουν προστασία σε μεταλλαγμένους, αλλά συγγενικούς ιούς. Έτσι, ακόμη και αν δεν υπάρχει πλήρης ταύτιση ή υπάρχει χαμηλότερη αποτελεσματικότητα έναντι του στελέχους ΑΗ3Ν2, όποιος έχει κάνει το εμβόλιο μπορεί να αποφύγει ή να περάσει ηπιότερα τη γρίπη από τον ιό αυτό. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο εμβολιασμός θα μας προστατεύσει αποτελεσματικά από τους άλλους ιούς γρίπης.
Δεν έχω κάνει το εμβόλιο. Μπορώ ακόμη να το κάνω;
Ναι, καθόσον είμαστε στην αρχή της εποχικής γρίπης. Θα πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι το εμβόλιο χρειάζεται 2 εβδομάδες μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως η ανοσία.
Που μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες για τη φετινή γρίπη;
Tο κοινό μπορεί να ενημερωθεί για την πρόληψη, τον εργαστηριακό έλεγχο και την αντιμετώπιση της γρίπης στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ http://www.keelpno.
Τι συμβαίνει στις ΗΠΑ με την γρίπη 
Εν τω μεταξύ, ένας από τους πιο δύσκολους χειμώνες παγκοσμίως δείχνει πως θα είναι ο φετινός, όσον αφορά τα σοβαρά κρούσματα και τους θανάτους από την εποχική γρίπη.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, η γρίπη έχει κοστίσει τη ζωή σε 26 παιδιά μέχρι στιγμής σε 46 πολιτείες των ΗΠΑ.
Επίσης, τουλάχιστον 92 άνθρωποι ανά 100 χιλιάδες πολίτες φτάνουν στο σημείο να χρειάζονται νοσηλεία για να ξεπεράσουν τα συμπτώματα, ενώ αυτός ο αριθμός σε άλλες, "κανονικές", χρονιές ήταν σχεδόν στο μισό (52 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους).
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται σε συνδυασμό δύο πραγμάτων: στο κίνημα αντεμβολιασμού, που έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες του πλανήτη και στο γεγονός ότι η φετινή γρίπη περιέχει στελέχη, που δεν καλύπτονται από το υπάρχον εμβόλιο ούτως ή άλλως. 
Πηγή: ΚΕΕΛΠΝΟ-ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΣΤΕΡ

Χρήστος Μελίδης
Παθολόγος Διαβητολόγος
Συνεργάτης Ιατρός της «ΑΛΦΑ ΙΑΤΡΙΚΗ»
Photo

Post has attachment

Post has attachment
Τι μπορεί να αλλοιώσει την μέτρηση σακχάρου στο αίμα
   
Και όμως, υπάρχουν ορισμένες συνήθειες- ακόμη και πολύ απλές που δεν φανταζόσασταν- οι οποίες ενδεχομένως να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα της μέτρησης σακχάρου στο αίμα.
Όπως εξηγούν Αμερικανοί ερευνητές, οι γνωστές σε όλους ταινίες μέτρησης, είναι επί της ουσίας, «μικρά πλαστικά εργαστήρια». Έτσι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με καθαρά χέρια, καθώς οποιαδήποτε ουσία έρθει σε επαφή μαζί τους, είναι δυνατόν να επηρεάσει τα αποτελέσματα.
Δείτε ποιες συνήθειες μπορεί να επηρεάζουν το αποτέλεσμα της μέτρησης:
Δεν έχετε πλύνει τα χέρια σας, πριν τη μέτρηση
Τα χέρια σας είναι δυνατόν να φέρουν ουσίες από τροφές που έχετε καταναλώσει νωρίτερα, όπως ζάχαρη.
Δε στεγνώνετε καλά τα χέρια σας, αφού τα πλύνετε
Η υγρασία στο δάκτυλο μπορεί να αραιώσει το δείγμα του αίματος και να οδηγήσει σε χαμηλότερη τιμή σακχάρου από την κανονική.
Δεν απομακρύνετε το αλκοόλ μετά τον καθαρισμό με ειδικό διάλυμα 
Αν την ώρα της μέτρησης υπάρχουν στα χέρια υπολείμματα αλκοόλ, οι δυνητικοί κίνδυνοι είναι ίδιοι με αυτούς της ζάχαρης.
Δεν φυλάτε τις ταινίες σε σωστή θερμοκρασία
Πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό και ξηρό χώρο και όχι στο φαρμακείο του μπάνιου ή στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου, διότι η ζέστη, το κρύο και η υγρασία μπορεί να τους δημιουργήσουν προβλήματα.
Χρησιμοποιείτε τις ταινίες και μετά την ημερομηνία λήξης
Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι δυνατόν να δώσουν αλλοιωμένο αποτέλεσμα.
Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε ότι καλό θα είναι εάν δείτε μία τιμή στο σάκχαρό σας που δεν συνάδει με το πως αισθάνεστε ή είναι πολύ εκτός των συνηθισμένων ορίων να επαναλαμβάνετε τη μέτρηση. 
Χ. ΜΕΛΛΙΔΗΣ 
ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ
Photo

Post has attachment
Κεφαλαλγία: απλό σύμπτωμα ή ανησυχητικό σημείο;

 Ο πονοκέφαλος - η κεφαλαλγία όπως συχνά αποκαλείται από τους ιατρούς - είναι ένα από τα συχνότερα υποκειμενικά ενοχλήματα. Σχεδόν όλοι μας έχουμε νιώσει τη βασανιστική παρουσία του έστω και μια φορά. Επίσης, είναι ένας από τους κύριους λόγους αναζήτησης ιατρικής φροντίδας. Τι μπορεί να κρύβει όμως μια κεφαλαλγία; Ευτυχώς στο πλείστο των περιπτώσεων τίποτα το ανησυχητικό. Σε ένα μικρό ποσοστό όμως μπορεί να αποτελεί την πρώτη ή ακόμη και την μόνη ένδειξη μιας υποκείμενης οργανικής βλάβης. Αυτός είναι και ο λόγος που η κεφαλαλγία αποτελεί διαχρονικά ένα σημαντικό διαγνωστικό πρόβλημα. Οι κεφαλαλγίες, ανάλογα με την αιτία τους, χωρίζονται στις πρωτοπαθείς (στις οποίες δεν υπάρχει σαφής βλάβη ιστού) και στις δευτεροπαθείς στις οποίες το αίτιο είναι κάποια συγκεκριμένη υποκείμενη βλάβη (όγκοι εγκεφάλου, παραρρινοκολπίτιδα, κροταφική αρτηρίτιδα, υδροκέφαλος, αγγειακά επεισόδια, μηνιγγίτιδα-εγκεφαλίτιδα, κ.λ.π.). Στην πρώτη κατηγορία (που περιλαμβάνει και τις πιο γνωστές) ανήκουν η κεφαλαλγία τάσεως, η ημικρανία και η αθροιστική κεφαλαλγία. Ποιος όμως είναι ο «σοβαρός» πονοκέφαλος; Κατ’ αρχήν κάθε καινούργιος πονοκέφαλος, ασχέτως έντασης, πρέπει να μας ενεργοποιεί και να μας οδηγεί στο γιατρό. Αν μάλιστα εμφανίζεται ξαφνικά, η ιατρική βοήθεια πρέπει να είναι άμεση. Επίσης, στην κατηγορία αυτών που χρήζουν ιατρικής εξέτασης, ανήκουν και οι χρόνιες κεφαλαλγίες που πρόσφατα έχουν αλλάξει χαρακτήρα (ο πόνος δε μοιάζει με τον παλιό γνωστό), καθώς και αυτές που ξεκίνησαν πρόσφατα και με την πρόοδο του χρόνου χειροτερεύουν σε ένταση και περιπλέκονται με άλλα συμπτώματα (π.χ. αστάθεια, θόλωση όρασης, δυσκολία στην ομιλία και στην κίνηση κτλ). Πέρα όμως από την κατηγορία των «επικίνδυνων» πονοκεφάλων, δε θα πρέπει να παραβλέπει κανείς και αυτούς που με τη χρονιότητά τους, κυρίως, παρεμβαίνουν στην καθημερινή λειτουργικότητα του ατόμου. Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που αρκετές μέρες το χρόνο ταλαιπωρούνται από πονοκεφάλους με διάφορες συνέπειες στην εργασία τους, στην καθημερινή τους λειτουργία, στο συναισθηματικό και ψυχικό τους κόσμο. Και σε αυτές τις περιπτώσεις η ιατρική παρέμβαση είναι αναγκαία. Η απλή λύση της αλόγιστης κατανάλωσης αναλγητικών μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και να προκαλέσει τη λεγόμενη «κεφαλαλγία από αναλγητικά», ξεκινώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο. 

Γεώργιος Χρ. Βασιλειάδης
Νευρολόγος
 Επιστημονικά υπεύθυνος Νευρολογικού Ιατρείου ΑΛΦΑ ΙΑΤΡΙΚΗ
Συνεργάτης Euromedica-Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης
Photo

ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, οφείλουν να εμβολιασθούν άμεσα και πάντως όχι αργότερα από το τέλος του μηνός Οκτωβρίου, οι παρακάτω ομάδες:

1.Όλα τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών
2.Οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
3.Παιδιά μεγαλύτερα των 6 μηνών και ενήλικοι έως 60 ετών που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες
• άσθμα ή άλλη χρόνια πνευμονοπάθεια
• καρδιακή νόσο με σημαντική αιμοδυναμική διαταραχή
• ανοσοκαταστολή  οποιασδήποτε αιτιολογίας
• μεταμόσχευση οργάνων
• αιμοσφαιρινοπάθειες
• Μεταβολικό νόσημα και σακχαρώδης διαβήτης
• χρόνια νεφροπάθεια
• νευρομυϊκά νοσήματα
4.Έγκυες γυναίκες β' και γ' τριμήνου κύησης, αρκεί να εμβολιασθούν με αδρανοποιημένο εμβόλιο
5.παιδιά που λαμβάνουν χρονίως ασπιρίνη
6.άτομα που φροντίζουν σε καθημερινή βάση παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που πάσχουν από νόσημα αυξημένου κινδύνου, αν νοσήσουν από γρίπη.
7.άτομα που ζουν ομαδικά σε ειδικά σχολεία, στρατώνες, ιδρύματα. Οι τρόφιμοι και το προσωπικό φροντίδας.
8.Ιδιαίτερα παχύσαρκα άτομα(μια κατηγορία που δεν περιλαμβάνεται σε προηγούμενες συστάσεις)
9. Τέλος, όποιος για δικούς του λόγους, επιθυμεί να εμβολιασθεί.
Οδηγίες εμβολιασμού
1. Παιδιά μικρότερα των 3 ετών εμβολιάζονται με παιδικό εμβόλιο που αντιστοιχεί στο μισό του εμβολίου των ενηλίκων
2. Παιδιά από 6 μηνών - 8 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά πρέπει να λάβουν δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 4 -6 εβδομάδων
3. Τα άνω των 8 ετών άτομα λαμβάνουν μία δόση του εμβολίου, ακόμη και αν εμβολιάζονται για πρώτη φορά
4. ΄Ατομα που ανήκουν στις υπόχρεες προς εμβολιασμό ομάδες, πρέπει να εμβολιασθούν ακόμη και αν την προηγούμενη χρονιά νόσησαν από ιό γρίπης
5. Αντενδείξη εμβολιασμού είναι οι αφυλακτική αντίδραση σε προηγούμενο εμβολιασμό για γρίπη ή άλλο εμβόλιο κοινού τρόπου παρασκευής.
6. Η ανοσοκαταστολή δεν αποτελεί αντένδειξη, αντίθετα αποτελεί, όπως αναφέρθηκε, ένδειξη για εμβολιασμό. Πρέπει μόνο να σημειωθεί, ότι σε κάποιες μορφές της, μπορεί η παραγωγή αντισωμάτων  να μην είναι επαρκής.
7. Για τις θηλάζουσες μητέρες, δεν υπάρχει αντένδειξη
8. Για άτομα που από αμέλεια δεν εμβολιάστηκαν ενώ ανήκαν στις υπόχρεες προς εμβολιασμό ομάδες, συνιστάται ο εμβολιασμός, ακόμη και στην περίοδο της μεγίστης έξαρσης της γρίπης.
Άλλες οδηγίες
Εκτός από τα μέτρα πρόληψης-επαφής με νοσούντα, το πλύσιμο των χεριών με αντισηπτικά διαλύματα, την αποφυγή συγχρωτισμού σε περιόδους έξαρσης της νόσου,  υπάρχουν για τη γρίπη σημαντικά φάρμακα τα οποία μόνο ο γιατρός σας μπορεί να τα χορηγήσει και δεν επιτρέπεται να απευθύνεσθε στα φαρμακεία και να ζητάτε φάρμακα «για το κρυολόγημα» ή να καταναλώνετε άσκοπα αντιβιοτικά. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να σας δημιουργηθεί ένα ψευδές αίσθημα ασφάλειας και να καθυστερήσετε στη λήψη των αντιγριπικών φαρμάκων, που είναι αποτελεσματικά έως και την τρίτη ημέρα από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η καθυστέρηση πέραν των 3 ημερών, πιθανόν να οδηγήσει τη θεραπεία σε αποτυχία.
Τέλος, για κάποιο λόγο η παραγωγή αντισωμάτων μετά  τον εμβολιασμό μπορεί να μην είναι επαρκής σε βαθμό που να μην είναι προστατευτική. Για το λόγο αυτό, αν αναπτύξετε συμπτωματολογία γρίπης, ενώ είστε εμβολιασμένοι, να συμβουλευθείτε το γιατρό σας.

Post has attachment
ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, οφείλουν να εμβολιασθούν άμεσα και πάντως όχι αργότερα από το τέλος του μηνός Οκτωβρίου, οι παρακάτω ομάδες:

1.Όλα τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών
2.Οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
3.Παιδιά μεγαλύτερα των 6 μηνών και ενήλικοι έως 60 ετών που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες
• άσθμα ή άλλη χρόνια πνευμονοπάθεια
• καρδιακή νόσο με σημαντική αιμοδυναμική διαταραχή
• ανοσοκαταστολή  οποιασδήποτε αιτιολογίας
• μεταμόσχευση οργάνων
• αιμοσφαιρινοπάθειες
• Μεταβολικό νόσημα και σακχαρώδης διαβήτης
• χρόνια νεφροπάθεια
• νευρομυϊκά νοσήματα
4.Έγκυες γυναίκες β' και γ' τριμήνου κύησης, αρκεί να εμβολιασθούν με αδρανοποιημένο εμβόλιο
5.παιδιά που λαμβάνουν χρονίως ασπιρίνη
6.άτομα που φροντίζουν σε καθημερινή βάση παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που πάσχουν από νόσημα αυξημένου κινδύνου, αν νοσήσουν από γρίπη.
7.άτομα που ζουν ομαδικά σε ειδικά σχολεία, στρατώνες, ιδρύματα. Οι τρόφιμοι και το προσωπικό φροντίδας.
8.Ιδιαίτερα παχύσαρκα άτομα(μια κατηγορία που δεν περιλαμβάνεται σε προηγούμενες συστάσεις)
9. Τέλος, όποιος για δικούς του λόγους, επιθυμεί να εμβολιασθεί.
Οδηγίες εμβολιασμού
1. Παιδιά μικρότερα των 3 ετών εμβολιάζονται με παιδικό εμβόλιο που αντιστοιχεί στο μισό του εμβολίου των ενηλίκων
2. Παιδιά από 6 μηνών - 8 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά πρέπει να λάβουν δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 4 -6 εβδομάδων
3. Τα άνω των 8 ετών άτομα λαμβάνουν μία δόση του εμβολίου, ακόμη και αν εμβολιάζονται για πρώτη φορά
4. ΄Ατομα που ανήκουν στις υπόχρεες προς εμβολιασμό ομάδες, πρέπει να εμβολιασθούν ακόμη και αν την προηγούμενη χρονιά νόσησαν από ιό γρίπης
5. Αντενδείξη εμβολιασμού είναι οι αφυλακτική αντίδραση σε προηγούμενο εμβολιασμό για γρίπη ή άλλο εμβόλιο κοινού τρόπου παρασκευής.
6. Η ανοσοκαταστολή δεν αποτελεί αντένδειξη, αντίθετα αποτελεί, όπως αναφέρθηκε, ένδειξη για εμβολιασμό. Πρέπει μόνο να σημειωθεί, ότι σε κάποιες μορφές της, μπορεί η παραγωγή αντισωμάτων  να μην είναι επαρκής.
7. Για τις θηλάζουσες μητέρες, δεν υπάρχει αντένδειξη
8. Για άτομα που από αμέλεια δεν εμβολιάστηκαν ενώ ανήκαν στις υπόχρεες προς εμβολιασμό ομάδες, συνιστάται ο εμβολιασμός, ακόμη και στην περίοδο της μεγίστης έξαρσης της γρίπης.
Άλλες οδηγίες
Εκτός από τα μέτρα πρόληψης-επαφής με νοσούντα, το πλύσιμο των χεριών με αντισηπτικά διαλύματα, την αποφυγή συγχρωτισμού σε περιόδους έξαρσης της νόσου,  υπάρχουν για τη γρίπη σημαντικά φάρμακα τα οποία μόνο ο γιατρός σας μπορεί να τα χορηγήσει και δεν επιτρέπεται να απευθύνεσθε στα φαρμακεία και να ζητάτε φάρμακα «για το κρυολόγημα» ή να καταναλώνετε άσκοπα αντιβιοτικά. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να σας δημιουργηθεί ένα ψευδές αίσθημα ασφάλειας και να καθυστερήσετε στη λήψη των αντιγριπικών φαρμάκων, που είναι αποτελεσματικά έως και την τρίτη ημέρα από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η καθυστέρηση πέραν των 3 ημερών, πιθανόν να οδηγήσει τη θεραπεία σε αποτυχία.
Τέλος, για κάποιο λόγο η παραγωγή αντισωμάτων μετά  τον εμβολιασμό μπορεί να μην είναι επαρκής σε βαθμό που να μην είναι προστατευτική. Για το λόγο αυτό, αν αναπτύξετε συμπτωματολογία γρίπης, ενώ είστε εμβολιασμένοι, να συμβουλευθείτε το γιατρό σας.
Photo

Post has attachment
Οδηγίες προστασίας από την 
Ηλιακή ακτινοβολία 


1. Χρησιμοποιείτε  πάντα  αντηλιακό, γυαλιά ηλίου, πλατύγυρο καπέλο, ελαφρύ ρουχισμό  και  ομπρέλα. 
2. Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο  από τις  11.00  έως και τις  17.00.
3. Επιλέγετε αντηλιακό  με υψηλό  δείκτη προστασίας (άνω των 30 SPF) με συνδυασμό προφύλαξης από τις UVA και UVB ακτινοβολίες για όλες τις εποχές.
4. Να γίνεται χρήση του αντηλιακού  30 λεπτά  πριν την έκθεση στον ήλιο. 
5. Επαναλαμβάνετε την επάλειψη  ανά 2ωρο ή και συχνότερα μετά από έντονη εφίδρωση ή σκούπισμα με πετσέτα  , έστω κι αν το αντηλιακό είναι αδιάβροχο.
6. Εφαρμόζετε σε όλα τα σημεία του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο. Προστατέψτε πρόσφατες ουλές ή δερματικές βλάβες.
7. Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή  στο πρόσωπο και τις  επιφάνειες του κορμού που δεν έχετε άμεση οπτική επαφή.
8. Αποφύγετε τη χρήση  αντηλιακού  σε βρέφη έως 6 μηνών και την άμεση ή έμμεση έκθεσή τους στον ήλιο. 
9. Σε περίπτωση φωτοευαισθησίας διακόψτε την έκθεση στον ήλιο.  
10. Σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος εφαρμόστε τοπικά στην περιοχή ενυδατική αλοιφή  και ζητείστε τη συμβουλή γιατρού.
Πρόληψη και προστασία από το 
Ηλιακό έγκαυμα
Αντιμετώπιση ηλιακού εγκαύματος:
1.Ενυδατωθείτε εντατικά με άφθονο νερό , φρέσκους χυμούς και φρούτα.
2. Χρησιμοποιείστε δροσερές κομπρέσες  (όχι πάγο)  , πάνω στο σημείο του εγκαύματος , για να διακόψετε την εγκαυματική διαδικασία.
3. Κάντε συχνά ντους με χλιαρό νερό.
4. Ήπια παυσίπονα , τύπου παρακεταμόλης , θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τον πόνο της εγκαυματικής επιφάνειας και θα βελτιώσουν τα συμπτώματα της θερμοπληξίας.  
5. Επαλείψτε με ενυδατική αλοιφή , τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα ,  στα σημεία που έχετε υποστεί το ηλιακό έγκαυμα. Μην αφήνετε  ξερό το δέρμα σας και μην το ξεφλουδίζετε.
6. Εάν στο σημείο του εγκαύματος δημιουργηθούν φουσκάλες προσπαθήστε να της αφήσετε ακάλυπτες , μην τις σπάσετε και απευθυνθείτε σε ειδικό.
 7. Απευθυνθείτε σε γιατρό αν ανεβάσετε πυρετό ή τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν.
8. Αποφύγετε  την περαιτέρω έκθεση στον ήλιο  , μέχρι το έγκαυμα να επουλωθεί.
Θυμηθείτε:
• Η χρόνια έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση, εμφάνιση  ρυτίδων ,  διαταραχές  χρώσης του δέρματος και κακοήθη μετάλλαξη προϋπάρχουσων βλαβών ή εμφάνιση κακοήθειας δέρματος.
• Εξετάζετε το  δέρμα σας τακτικά για τον έγκαιρο εντοπισμό ενός σπίλου (ελιάς)  που έχει αλλάξει ή κάθε νέας δερματικής βλάβης και πρέπει να αξιολογηθεί και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα.
Υπεύθυνος Ιατρός:  
Χάμπας  Γεώργιος ,
Πλαστικός  Χειρουργός
Τηλ. 697 425 4949
Photo

Post has attachment
ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Το βρογχικό άσθμα είναι η πιο κοινή χρόνια πάθηση της παιδικής ηλικίας και η συχνότητα εμφάνισής της κυμαίνεται από 7-11%, αυξανόμενη παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. 50-80% των  παιδιών με βρογχικό άσθμα εκδηλώνουν συμπτώματα της νόσου πριν την ηλικία των 5 ετών.
         
Το άσθμα θεωρείται μια χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή των αεραγωγών. Όταν το παιδί με άσθμα έρθει σε επαφή με κάποιο εκλυτικό παράγοντα, οι βρόγχοι του εμφανίζουν διπλή διαταραχή: α) φλεγμονή, σταδιακά οίδημα και αυξημένες βλεννώδεις εκκρίσεις β) υπεραντιδραστικότητα, δηλαδή σύσπαση των μυικών ινών τους (βρογχόσπασμος).
Στα παιδιά με άσθμα συνήθως υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, δηλαδή γονείς ή στενοί συγγενείς με άσθμα, ατοπική δερματίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα ή άλλα αλλεργικά νοσήματα.
Οι συχνότεροι εκλυτικοί παράγοντες στα παιδιά είναι:
• λοιμώξεις αναπνευστικού (συχνότερα ιογενείς)
• αλλεργιογόνα (τροφικά και περιβαλλοντικά)
• χημικές ουσίες (καπνός τσιγάρου, μόλυνση περιβάλλοντος)
• άσκηση (το έντονο κλάμα ή γέλιο είναι ισοδύναμο άσκησης σε βρέφη και νήπια)
• στρες
Η διάγνωση του βρογχικού άσθματος στα παιδιά βασίζεται στο ιστορικό και την κλινική εξέταση του ασθενούς, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά επιβεβαιώνεται με τη σπιρομέτρηση και τα τεστ πρόκλησης. Βοηθητικά για τη διερεύνηση της αλλεργικής προδιάθεσης γίνεται έλεγχος με δερματικά τέστ ή ειδικές ανοσολογικές εξετάσεις (RAST tests) για τα συνήθη αλλεργιογόνα.
Από το ιστορικό αναδεικνύονται συχνά υποτροπιάζοντα επεισόδια του παιδιού με βήχα, συρίττουσα αναπνοή και δύσπνοια που δεν συνοδεύονται πάντα από λοίμωξη ή ακολουθούν την έκθεση σε κάποιον εκλυτικό παράγοντα. Συνήθως τα επεισόδια αυξάνονται σε αριθμό ανά έτος όσο αυξάνεται η ηλικία του παιδιού, ιδιαίτερα εάν το παιδί δε λάβει χρόνια θεραπεία. Επίσης μπορεί να αναφερθεί βήχας, δύσπνοια ή και θωρακικό άλγος μετά από άσκηση ή στρες.
Η κλινική εξέταση του ασθματικού παιδιού, εάν αυτό δε βρίσκεται σε κρίση βρογχικού άσθματος, συνήθως είναι χωρίς ευρήματα. Εάν το παιδί είναι σε κρίση, εμφανίζεται συριγμός, παράταση εκπνοής και ταχύπνοια. Συχνά τα ασθματικά παιδιά έχουν και κάποιο άλλο αλλεργικό νόσημα στο ιστορικό τους (βρεφικό ή παιδικό έκζεμα, αλλεργική ρινίτιδα, τροφικές αλλεργίες).
Συχνά η επιβεβαίωση της διάγνωσης επιτυγχάνεται με τη βελτίωση των συμπτωμάτων μετά τη χορήγηση χρόνιας αντιασθματικής αγωγής για 3-6 μήνες, αλλά και με την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων μετά τη διακοπή της χρόνιας αγωγής.
Ιδιαιτερότητες και δυσκολίες στη διάγνωση του άσθματος εμφανίζονται κυρίως στις ηλικίες κάτω των 5 ετών. Αυτό συμβαίνει γιατί η συρίττουσα αναπνοή και ο βήχας είναι συχνά συμπτώματα και σε παιδιά που δεν έχουν άσθμα και ιδιαίτερα σε μικρότερα των 3 ετών. Επιπρόσθετα, ο έλεγχος της αναπνευστικής λειτουργίας με σπιρομέτρηση σε παιδιά κάτω των πέντε ετών δεν εφαρμόζεται στην κλινική πράξη. Λόγω των δυσκολιών αυτών, η διάγνωση του άσθματος σε παιδιά προσχολικής ηλικίας βασίζεται κυρίως στον τύπο των συμπτωμάτων (συχνά επεισόδια συρίττουσας αναπνοής), στην προσεκτική μελέτη του οικογενειακού και ατομικού ιστορικού και στα ευρήματα της κλινικής εξέτασης.
Όσον αφορά στη θεραπεία της πάθησης, είναι σημαντικό το παιδί να αποφεύγει τους εκλυτικούς παράγοντες που αναφέρθηκαν. Η φαρμακευτική θεραπεία έχει σκοπό : α) Να ανακουφίσει άμεσα από τα συμπτώματα της ασθματικής κρίσης και β) Να προλάβει την εμφάνιση επόμενων ασθματικών κρίσεων. Έτσι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι φαρμάκων.
Τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα ανακουφίζουν γρήγορα από τα συμπτώματα, επειδή αναστρέφουν τη στένωση των αεραγωγών, η δράση τους κρατά για λίγες ώρες και δεν ελέγχουν την εξέλιξη του άσθματος.
Τα προληπτικά φάρμακα (εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή με ή χωρίς μακράς δράσης βρογχοδιασταλτικά και αντιλευκοτριένια) προφυλάσσουν, θεραπεύουν και ελέγχουν σωστά το άσθμα εφόσον μπορούν να προλάβουν την εξέλιξη της νόσου. Δρουν καταπολεμώντας τη φλεγμονή των βρόγχων και χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα πριν παρατηρηθεί βελτίωση των συμπτωμάτων. Ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι ο έλεγχος της νόσου με την ελάχιστη φαρμακευτική δόση που εξασφαλίζει τον επαρκή έλεγχο των συμπτωμάτων. Ελεγχόμενο θεωρείται το άσθμα όταν το παιδί δεν έχει κάνει κρίση τον τελευταίο χρόνο, δε χρειάζεται βρογχοδιασταλτικά φάρμακα για τα συμπτώματα του πάνω από 2 φορές την εβδομάδα, δεν έχει νυκτερινά συμπτώματα και έχει φυσιολογική δραστηριότητα χωρίς περιορισμούς από τη νόσο. 
Τα εισπνεόμενα φάρμακα δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες στα παιδιά. Η χρήση χαμηλών έως μέτριων δόσεων εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών δε σχετίζεται με την εμφάνιση καταρράκτη, οστεοπόρωσης, φλοιοεπινεφριδιακής ανεπάρκειας ή μείωση του τελικού ύψους,. Ωστόσο, χρειάζεται επαγρύπνηση του γιατρού για την πιθανή εμφάνιση παρενεργειών σε παιδιά με χρόνια αγωγή.
Η πρόγνωση του παιδικού άσθματος από μελέτες που έχουν γίνει και στην Ελλάδα είναι αρκετά καλή, αφού το 60% των παιδιών που εμφάνισαν άσθμα σε προσχολική ηλικία ήταν ασυμπτωματικά στα 7 έτη και μόνο το 7% αυτών είχαν συμπτώματα σε ηλικία 18 ετών.
Θα πρέπει να τονισθεί ότι τα ασθματικά παιδιά, ιδίως όταν είναι υπό αγωγή και το άσθμα τους ελέγχεται πλήρως, δεν πρέπει να υποβάλονται σε παράλογες απαγορεύσεις καθώς είναι σε θέση να συμμετέχουν στην πλειοψηφία των δραστηριοτήτων των συνομηλίκων τους.
Η καλή πληροφόρηση των γονέων για την πρόγνωση του παιδικού άσθματος, καθώς και για τα οφέλη της χρόνιας αγωγής, εφόσον κρίνεται απαραίτητη, εξασφαλίζει την καλή συνεργασία της οικογένειας με το γιατρό, με αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα ζωής και την αποτελεσματική θεραπεία του μικρού ασθενούς. 

                              Δρ. Αγγελική Θεοδωρίδου
Παιδίατρος
Άλφα Ιατρική Ιδ. Πολυϊατρείο
Νέα Ραιδεστός
Photo
Wait while more posts are being loaded