Profile cover photo
Profile photo
Versa Finland
6 followers -
Etsimme säästöjä yrityksellesi!
Etsimme säästöjä yrityksellesi!

6 followers
About
Communities and Collections
Posts

Post has attachment
Versa Finland toivottaa Hyvää Joulun aikaa ja Onnellista tulevaa vuotta 2017 asiakkaillemme, yhteistyökumppaneille, sekä kaikille muillekin. Tehdään seuraavasta vuodesta taas tätäkin parempi.
Photo

Post has attachment
AUTOMERKKIEN OMINAISUUKSISSA YLLÄTTÄVÄN VÄHÄN EROJA – YRITYSAUTOILUSSA SIINTÄÄ MERKITTÄVIÄ KULUSÄÄSTÖJÄ

Eri autovalmistajien vastaavissa automalleissa on vähän eroa varustelutasossa, mutta kustannuksessa sen sijaan hintahaitaria löytyy. Yrityksen autoihin ja kuljetukseen sekä työsuhdeautoiluun liittyvässä toiminnassa kustannuksia voidaankin optimoida valitsemalla taloudellisesti tehokkaampi automalli ja käymällä läpi leasing-sopimuksien kustannusrakenne.

Viime kuun loppupuolella Deltan järjestämässä koeajotapahtumassa Lahdessa testattiin kahdeksan eri autovalmistajan automallia. Koeajotapahtuma oli kätevä tapa tutustua eri autovalmistajien vastaavan tyyppisiin malleihin ja niiden ominaisuuksiin helposti samalla kertaa. Mallit olivat perheautotyyppisiä farmarimalleja, ja joukkoon mahtui myös yksi hybridimallinen henkilöauto.

Erot löytyvät hintalapusta

Pääasiallinen tulos koeajosta oli, etteivät automallit juuri ominaisuuksiltaan eronneet toisistaan. Testattujen kahdeksan eri autovalmistajan automallien varustelutaso oli myös suurin piirtein toisiaan vastaava ja ajettavuus hyvin samankaltainen kaikissa. Sen sijaan kustannuksissa saattaa olla merkittäviäkin eroja. Halvimman ja kalleimman auton välillä hintaero saattaa olla tuhansia euroja. Myös kulutukseen ja huoltoon liittyvät kustannukset vaihtelevat. Vaikuttaisi siltä, että yhä enemmän mielikuva ratkaisee auton hinnassa, todellisen käytettävyyden ja laadun sijaan.

Yrityksen autoiluun liittyvässä toiminnassa, esimerkiksi leasingissa, onkin löydettävissä huomattavia kustannussäästöjä. Automallin valinta vaikuttaa paitsi hankintahinnassa ja leasing-sopimuksen loppusummassa, myös vakuutusmaksujen tasossa sekä käyttökustannuksissa. Eri valmistajien vastaavien automallien ollessa melko samanlaisia, nimenomaan edellä mainittuihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota. Voisiko vaihtoehtoinen malli olla kustannuksiltaan lopulta halvempi?

Tarkista leasing-sopimukset ammattilaisen avulla

Siihen, miten työsuhdeautoilu ja muu autoihin liittyvä toiminta yrityksessä kannattaa järjestää ja minkälaisin kustannuksin, vaikuttaa moni asia, kuten kuljetusten ja työmatkailun määrä sekä yrityksen sijainti ja toimiala. Yleisesti ottaen kustannustehokkainta on ulkoistaa kokonaan autojen ylläpitoon, huoltoon ja vaihtoon liittyvät työt. Huoltoleasing-sopimuksia on monenlaisia, ja riippuu paljon yrityksen autojen käytön määrästä ja luonteesta, minkälainen on kullekin yritykselle sopivin. Niin sanottu täyshuoltoleasing on huolettomin vaihtoehto, minkä suojissa yrityksen ei tarvitse kuin tankata ja ajaa, ja leasing-yritys huolehtii lopusta.

Leasing-sopimuksien kustannusrakenne ja loppusumma on syytä tarkistaa säännöllisin väliajoin. Esimerkiksi pidemmät sopimukset ovat kuukausihinnaltaan pienempiä, ja toisaalta, suppeampi sopimus voi joissain tilanteissa olla järkevämpi. Säästöjen etsiminen autoiluun ja leasing-sopimuksiin liittyen on tehokkainta hoitaa ammattilaisen avustuksella.
Ulkoistuksen asiantuntijan avulla on mahdollistaa kilpailuttaa sopimukset, ja löytää kustannustehokkaampia automalleja, jotka sopivat yrityksen kuljetuskalustolle asettamiin vaatimuksiin ja taloudellisiin raameihin parhaiten.

Terveisin,

Jarmo Ylivainio
Versan liikkeenjohdon konsultti
jarmo.ylivainio@versafinland.com
050 560 2577
www.versafinland.com
Photo

Post has attachment
Tarkista kiinteät kulut kerran vuodessa
Harvassa organisaatiossa ollaan täysin selvillä siitä, mihin kaikkeen rahaa kuluu. Varsinkin kasvun vaiheessa, kun myynti vetää, menopuolen tarkkailu voi monessa yrityksessä jäädä kiireessä vähemmälle. Kun kasvua riittää ja kassassa on rahaa, esimerkiksi tukitoimintojen kustannukset eivät huolestuta niin kuin heikon myynnin aikana. Vanhasta tottumuksestakin saatetaan maksaa enemmän - kun sopimukset palvelun- tai tavarantoimittajan kanssa on aikanaan jollain perusteella tehty, uskotaan näiden perusteiden edelleen olevan voimassa.

Käy läpi olemassa olevat sopimukset

Sen sijaan, että uskoo saaneensa mukavalta myyntimieheltä aikanaan hyvän diilin, kannattaa kustannuksia summata ja kartoittaa ainakin vuosittain. Säästöjä löytyy helposti esimerkiksi tarkistamalla laajan hintahaitarin omaavia palveluita ja toimintoja. Esimerkiksi taloushallintoon ja tietoliikenneyhteyksiin liittyvät maksut ja kustannukset saattavat vaihdella huomattavastikin riippuen palveluntarjoajasta, ja näistä on usein löydettävissä kustannussäästöjä.

Myös indeksikorotusten mielekkyys sekä sopimuksen loppusumman suuruus kannattaa pohtia säännöllisin väliajoin - samalla kannattaa tarkistaa, että oma kulutus tosiaan vastaa sopimuksen kattamia kustannuksia. Joskus sopimukset ovat tarpeita suurempia, ja sellaiset palvelut, joilla ei ole juurikaan käyttöä kertynyt vuoden aikana, voi hyvin lopettaa. Monissa yrityksissä esimerkiksi päällekkäiset puhelin- ja verkkoliittymät tuovat turhia kustannuksia, ja käyttämättömiä liittymiä ja ominaisuuksia karsimalla voidaan pienentää tietoliikenneyhteyksistä koituvia kuluja.

Asiantuntija auttaa menoerien hallinnassa

Tuloslaskelmassa tukitoiminnoista syntyviä ylimääräisiä kustannuksia aiheuttavat menoerät piiloutuvat monesti kiinteisiin kuluihin, etenkin jos myyntikatteet ovat kohdallaan, mutta käyttökatteessa tai liiketuloksessa on haasteita. Jos siis tässä kohtaa huomaat epäsuhtaa, on kiinteisiin kuluihin syytä käydä käsiksi.

Pelkästään tuijottamalla numeroita yrityksen tuloslaskelmassa on kuitenkin vaikea päätellä rahareikiä, eikä varsinaiseen kustannustehottomuuteen päästä helposti näin käsiksi. Usein kustannussarakkeita on käytävä manuaalisesti läpi toiminto ja palvelu kerrallaan, ja arvioitavat kulut jokainen sopimus kerrallaan.

Asiantuntijan avulla palvelu- ja toimitussopimusten läpikäynti käy tehokkaammin. Kilpailutuksen ja ulkoisten palvelujen erikoisosaamisen avulla voidaan löytää kustannustehokkaampia vaihtoehtoja olemassa oleville sopimuksille, kun palveluiden toimialakohtaiset keskimääräiset kustannukset ja tehokkaat ratkaisut ovat kansallisen asiantuntijatiimin tiedossa.
Photo

Post has attachment
Kustannusten asiantuntijan kommentteja

Versan liikkeenjohdon konsultti Hermanni Kauranen käsittelee seuraavaksi useimmin esitettyjä kysymyksiä ja ajatuksia kulusäästöjä etsittäessä.

- Kuinka paljon organisaatioissa ylipäänsä tarkkaillaan ns. jatkuvia, välttämättömiä kustannuksia?

Tämä riippuu täysin organisaatiosta. Joissain seurataan varsin tarkasti ja joissain mennään esim. myyntipää edellä, jolloin menopuoleen ei ehditä / muisteta / haluta paneutua. Arvioisin, että yleistä etenkin kasvu yrityksillä ja sellaisilla, joilla menee hyvin.

- Mikä on asiakkaan ensimmäinen kysymys, kun lähdette esittelemään kilpailutuspalveluita?

Yleensä ei tule välttämättä kysymystä vaan kommentti, että "meillä on kaikki kunnossa ja kirjapitäjää ei ainakaan vaihdeta koska, vaikka se on kalliimpi kuin joku muu niin se on kyllä niin hyvä, että kannattaa maksaa ylimääräistäkin".

Onko asiakas yleensä selvillä siitä, että säästöjä on mahdollista saavuttaa?

Ei ole, eivät ole yleensä asiaa edes ajatelleet vaan olettavat, että kun sopimukset on aikanaan jollain perusteella tehty niin ne ovat edelleen hyviä ja perusteltuja valintoja.

Tai siitä, kuinka paljon kustannuksia koituu enemmän ilman tehokkaita kilpailutuksia?

Ei ole, eivät ole yleensä asiaa edes ajatelleet vaan olettavat, että kun sopimukset on aikanaan jollain perusteella tehty niin ne ovat edelleen hyviä ja perusteltuja valintoja.

- Mitkä ovat yleisimpiä paikkoja, jossa yritykset ns. "tuhlailevat"?

Tämä riippuu täysin organisaatiosta ja siitä millä alalla toimivat. Yleisesti ottaen tilitoimistoilla on isot hintahaarukat ja sieltä löytyy säästöjä, mutta kovin moni ei ole halukas vaihtamaan. Puhelin ja nettiliittymissä on myös usein vanhoja huonoja sopimuksia, mitkä päivittämällä ja turhat lopettamalla saisi helposti säästöä aikaan. Nämä usein unohtuu ja kk-maksut juoksevat, on käyttöä tai ei.

- Miten näitä kustannusreikiä voi tukkia?

Tarkastamalla sopimukset vuosittain, eikä vain niellä suorilta indeksikorotuksia vuodesta toiseen tai luottaa siihen, että oli se myyjä niin hyvä tyyppi, että varmaan sain aikanaan hyvät kaupat.

- Mistä kannattaa lähteä liikkeelle kulujen kartoittamiseksi?

Lasketaan tositteista vuoden kulutus ja kustannukset sekä verrataan laskurivien sisältöä sopimukseen. Näin saadaan selville, paljonko maksetaan ja mistä maksetaan ja miten suhteutuu sopimukseen ja siihen mitä tehdään ja miten tehdään (esim. päällekkäisiä datayhteyksiä, puhelin liittymiä mitä kukaan ei käytä / vanhentuneita paketteja / loppuneita määräaikaistarjouksia jne. tai kirjanpidossa palveluja mitä ei oikeasti käytetä tai sitten tehdään tuplasti eli itse ja kp toimistolla jne. tai muuten vain markkinahintoihin verrattuna ylihintaisia osioita/kokonaisuuksia kategoriassa kuin kategoriassa). Eli maksetaanko turhasta ja onko sopimus sellainen, kun sen kannattaa olla.

- Mitä taloushallinnon raportteja kannattaa seurata, jotta selviäisi tarkemmin, mistä kustannuksia koituu?

Tämä on hiukan hands on hommaa eli mistään tuloslaskelman osasta ei suoraa hälytysmerkkiä välttämättä saa. Nämä kulut sijoittuvat tuloslaskelmassa varmasti hiukan vaihtelevasti eri organisaatioissa, joten on vaikea arvioida mihin tunnuslukuihin ne vaikuttavat ja mihin ei. Mutta jos myyntikate on kohdallaan, mutta käyttökatteessa tai liiketuloksessa on sitten haasteita, eikä selkeää muuta selittävää tekijää ole (esim. poistot), niin johonkin se rahaa katoaa ja niissä kiinteissä kuluissa se syy sitten lienee. Kiinteisiin kuluihin varmasti suurin osa näistä ulkoisista palveluista yrityksien tuloslaskelmissa sijoittuu (ei toki kaikissa tapauksissa).

On myös hyvä huomioida, että säästöillä, mitkä eivät pienenennä tuotantoa tai myyntiä on suora tulosvaikutus eli säästetty euro on lähtökohtaisesti paljon parempi kuin myyty euro.

- Onko jotain erityisiä liiketoiminnan kustannuksia, joita kannattaa tarkkailla (sellaisia, jotka lähes joka yrityksessä teidän asiakkaissanne on jollakin lailla retuperällä)?

Tämä riippuu täysin organisaatiosta ja siitä millä alalla toimivat. Yleisesti ottaen tilitoimistoilla on isot hintahaarukat ja sieltä löytyy, mutta kovin moni ei ole halukas vaihtamaan. Puhelin ja nettiliittymissä on myös usein vanhoja huonoja sopimuksia, mitkä päivittämällä ja turhat lopettamalla saisi helposti säästöä aikaan. Nämä usein unohtuu ja kk-maksut juoksevat, on käyttöä tai ei. Myös jätehuolto on sellainen, että kilpailutuksella saa yleensä säästöjä ja se ei juurikaan aiheuta yritykselle toimenpiteitä. Energiassa ei ole suuria heittoja, mutta siinä ei yrityksen näkökulmasta muutu mikään muu kuin laskun lähettäjä ja loppusumma.

Lähtökohtaisesti, jos jotain kategoriaa ei ole pariin vuoteen käyty läpi niin se kannattaa ehdottomasti tehdä.

- Kun on kartoittanut kustannukset, mitä sitten kannattaa tehdä?

(kun on tehty ns. liikkeellelähtöön liittyvät toimnepiteet, lue yltä) Tarkastetaan voidaanko nykyisen toimittajan kanssa päästä kustannustehokkaampaan ratkaisuun ja rinnalle kannattaa hakea muutamia (esim. 5) vaihtoehtoa kilpailevilta toimittajilta.

- Onko jossain jotain benchmark-tietoa, mihin omia kustannuksia kannattaisi verrata? Mistä tietää, maksaako liikaa?

Koska jokaisen yrityksen tilanne on tavalla tai toisella yksilöllinen ja hinnat aina markkinahintoja, niin käytännössä ainoa tapa saada validia ja hyödynnettävää tietoa on oman tarpeen tarkka selvittäminen ja sen pohjalta tehty kilpailutus. Näin saadaan selville, paljonko maksan verrattuna siihen paljonko voisin maksaa.Hermanni Kauranen

Liikkeenjohdon konsultti, Versa Finland

0400 137 055

hermanni.kauranen@versafinland.com

Photo

Post has attachment
Versan konsultti mukana KIAn autotapahtumassa

Meidän konsulttimme Jarmo Ylivainio on mukana KIAn järjestämässä eri automerkkien esittelyssä 20.10. Hän kertoo mielellään myös Versan palveluista.
Photo

Post has attachment
Eikö ulkoisten palveluiden hankinta sytytä? -Lue tämä

by Hermanni Kauranen

Jokaisella yrityksellä on joitain ulkopuolelta hankittuja palveluja, joita voidaan luokitella myös tukitoiminnoiksi. Jos niiden kehittämiseen ei omasta organisaatiosta löydy paloa, niin kannattaa pinnistää sen verran, että lukee tämän jutun loppuun.

Ulkoisten resurssien (ydintoimintojen materiaalit, palvelut, tukitoiminnot) osuus yrityksen kokonaiskustannuksista on suuruusluokkaa 70%. Eli todella paljon. Toimialasta ja valitusta strategiasta riippuen ulkoisten palveluiden / tukitoimintojen osuus tuosta kakusta vaihtelee, mutta väistämättä se on prosentuaalisesti merkittävä, ja jo suhteellisen pienelläkin liikevaihdolla se on merkittävä myös euroissa. Kannattavassa liiketoiminnassa ydintoimintoihin liittyviin hankintoihin panostetaan kustannustehokkuuden nimissä ja organisaation siihen liittyvää omaa osaamista kehitetään tietoisesti tai se kehittyy tiedostamatta. Riittääkö sinun organisaatiosi paukut vielä tukitoimintojenkin kehittämiseen kustannustehokkaiksi?

Paras tulos tehdystä työstä saadaan, kun tekijällä on paloa ja halua tehtäviään kohtaan. Kun ajatellaan kustannustehokkuuden kehittämistä, niin ehkä itse tuotteesta, sen kehittämisestä tai tuotannonprosessista työnilonsa saava insinööri tai vastaava henkilö ei jaksa samalla innolla paneutua toimistotarvikkeiden, jätehuollon, puhtaanapidon ja muiden ulkoistenpalveluiden hankintaan, kuin hän paneutuu varsinaisen ydintoiminnon kehittämiseen?

Ehkä näiden ulkoisten tukitoimintojen hankinta nähdään välttämättömänä pahana, mikä tehdään mahdollisimman pienin panostuksin, jotta voidaan taas keskittyä tekemisen iloa tuottaviin ydintoimintoihin? Saadaanko näin aikaan paras lopputulos vai ainoastaan perustellusti tyydyttävä? Voisiko asian hoitaa toisin?

Versa Finlandissa on palava halu onnistua ja tuottaa hyvää tulosta juuri näihin tukitoimintoihin liittyvissä hankinnoissa, sillä se on meidän ydintoimintaamme. Kauttamme onkin helposti ja pienellä oman organisaation panostuksella saatavilla kokemusta ja osaamista tehokkaasti. Koko maan kattavan kymmenen asiantuntijan verkoston osaaminen on hyödynnettävissä alueellisen konsultin kautta.Koska laskutuksemme perustuu vain konkreettiseen tulokseen ensimmäisen vuoden säästöistä, välilliset hyödyt ja tulevien vuosien suorat säästöt jäävät kokonaisuutena asiakkaan eduksi. Näin riski turhasta maksamiselle on poistettu.

Olemme menestyksekkäästi hoitaneet ulkoistenpalveluiden uushankintaa ja kehittämistä eri toimialojen yrityksille, joiden liikevaihtohaarukka on ollut 0,7-70 miljoonaa euroa. Yksinkertaisin tapa käynnistää ulkoisten hankintojen kustannustehokkuutta parantava prosessi on täyttää täältä löytyvä sähköinen lomake (arvio / suurusluokka riittää) ja odottaa tapaamista ehdottavan asiantuntijamme yhteydenottoa. Tapaamisen pohjalta saadaan tarve ja todellinen potentiaali kartoitettua ja homma rullaamaan.

Hermanni Kauranen
hermanni.kauranen@versafinland.com
0400 137 055
Photo

Post has attachment
Kilpailuttaminen kannattaa

Kustannussäästöjä liiketoiminnan prosesseissa etsittäessä ulkoistetut hankinnat kannattaa käydä läpi ja tutkia mahdollisuus kilpailutuksiin. Halvin ei aina kuitenkaan ole paras; esimerkiksi kaksi kertaa kalliimmat työkäsineet ovat todennäköisesti kestävämmät, ja tuovat lopulta viisinkertaisen säästön kestämällä käytössä pidempään. Siksi kustannussäästön löytäminen vaatii myös laajempaa perspektiiviä ja mahdollisesti asiantuntijan apua.

Säästöjä voi löytyä monilta osa-alueilta

Kustannustehokkuuden kannalta yritysten toiminnassa on aina petrattavaa ja parannettavaa. Yksi merkittävä tapa karsia yrityksen tai julkisen tahon kustannuksia on käydä läpi mahdolliset palveluiden ja toimintojen ulkoiset hankinnat. Jokaisen yrityksen perustarpeisiin kuuluvat muun muassa toimistotarvikkeet, jätehuolto tai taloushallinto ja palkanlaskenta. Merkittävä kysymys palveluiden tuottamisen kohdalla on, tekeekö asiat itse, vai ulkoistaako ne asiantuntijalle. Yrityksen tai julkisen tahon kustannustehokkuutta parannettaessa katse kannattaa kääntää ulkoisiin ostoihin ja palveluihin. Halvin ei aina ole pitkällä tähtäimellä paras ratkaisu. Asiantuntija auttaa laskutoimitusten tekemisessä myös pidemmällä aikavälillä.

Esimerkiksi toimistotarvikkeiden kohdalla kannattaa pohtia, mistä lopultakin maksaa. Onko järkevää tilata kaikki tarvikkeet erikseen, vai tilata esimerkiksi ennalta sovittu hyllytyspalvelu, jonka toimittaja pitää huolen siitä, että tarvikkeita on aina saatavilla? Ratkaisut riippuvat pitkälti yrityksen toimialasta ja toiminnan luonteesta.
Jätehuollon kohdalla yrityksen tarpeet vaihtelevat suurestikin toimialoittain. Siksi kannattaakin pohtia kustannuksia karsiessaan, mihin asti on valmis käsittelemään jätteet itse, ja missä kohtaa jätehuollon palvelu ottaa asian hoitaakseen.

Hyödynnä digitalisaatiota

Taloushallinnossa on merkittäviä kustannussäästöjä tarjolla erityisesti digitalisaation myötä – sähköisen taloushallinnon palvelut ovat tehneet monet manuaaliset työvaiheet tarpeettomiksi kirjanpidossa. Aikaa ja rahaa säästyy ja taloushallinto pysyy todennäköisesti paremmin järjestyksessä.

Kilpailutuksen asiantuntija auttaa kustannusten arvioinnissa, sillä he tuntevat ulkoisten palveluiden yleisiä hintatasoja ja osaavat tarjota erilaisia ratkaisuja niiden hoitamiseksi. Versa Finland kilpailuttaa jokaisen toimeksiannon kohdalla palveluntarjoajat, jolloin pystytään varmistamaan myös kustannustehokkuuden lisäksi palvelun laatu.

Kartoita tilannettasi Versa Finlandin asiantuntijan kanssa: http://versafinland.com/yhteystiedot/

Jarmo Ylivainio
Liikkeenjohdon konsultti, Kanta- ja Päijät-Häme, Uusimaa
050 560 2577
Photo

Post has attachment
Kilpailutuspalveluita tarjoava Versa Finland ja sekä yritysten autoratkaisuihin keskittynyt Järvileasing Oy ovat sopineet elokuun lopussa alkavasta yhteistyöstä. Yhteistyön kautta molemmat yritykset kasvattavat verkostojaan sekä näkyvät myös paremmin asiakaskentässä.

Yhteistyön kautta Versa Finland laajentaa asiantuntijuuttaan yritysten auto-leasing -ratkaisuissa ja parantaa näin asiakkaiden kustannussäästöjä. Järvileasing Oy puolestaan tarjoaa yritysasiakkailleen yhteistyön puitteissa kulusäästöjä myös muissa kuin autojen leasing-palveluissa.

www.jarvileasing.fi
www.versafinland.com
Photo

Versa Global Oy ja JT-Life ovat sopineet ovat sopineet elokuun alusta alkavasta yhteistyöstä.

Yhteistyöllä molemmat yritykset laajentavat palveluvalikoimaansa. JT-Lifen asiakkaat voivat yhteistyön ansiosta ostaa Versa Finlandin palveluita vaivattomasti, ja JT-life tarjoaa myös rahoitusratkaisuja Versa Finlandin kustannussäästöjä tuoville ulkoistusratkaisuille.

JT-Life toimii myynnin- ja markkinoinnin asiantuntijaorganisaationa. Versa on kilpailutuspalveluita tarjoava yritys, jonka avulla yritykset voivat kilpailuttaa palvelujaan saadakseen selkeitä kulusäästöjä.

Post has attachment
Versalaiset toivottavat hyvää Juhannusta kaikille! :)
Photo
Wait while more posts are being loaded