Profile cover photo
Profile photo
PDT Manjung
8 followers
8 followers
About
Posts

Post has attachment
10 Disember 2018 - Mesyuarat task force EKSA, Pejabat Daerah dan Tanah Manjung
PhotoPhotoPhotoPhoto
12/10/18
4 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
7 Disember 2018 - Majlis Bacaan Yassin dan penyampaian kad hari lahir pada warga kerja PDT Manjung
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
12/10/18
13 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
IPOH - Dewan Belia Negeri Perak Perak meluluskan kesemua 15 usul yang dibentangkan serta dibahaskan pada Mesyuarat Kedua, Penggal Pertama Dewan Belia Yang Kedua Negeri Perak yang berlangsung mulai 8 hingga 9 Disember 2018.

Exco belia negeri, Howard Lee Chuan How berkata, perkara berkenaan dilihat sebagai satu perkembangan yang baik dan menggambarkan kematangan hujah yang dibentangkan serta dibahaskan oleh semua perwakilan belia kali ini.

Menurutnya, kesemua perwakilan telah berjaya membentang, membahas dan mengulung kesemua usul dengan bernas.

“Tahniah kepada kesemua pembentang-pembentang usul dan kesemua usul yang telah diluluskan dalam dewan ini. Jumlah ini seperti yang kita lihat adalah dua kali ganda dari persidangan terdahulu.

“Lagi pun, ada beberapa perbahasan yang hangat dirasai dalam dua hari ini. Bukankah kali ini lebih menarik?” katanya pada sesi penggulungan petang tadi.

Tambah Howard, empat nilai yang menjadi asas kepada Dewan Belia iaitu realistik, didengar, bebas serta berkesan perlu dinilai semula demi memastikan tujuan pembentukannya dicapai.

Malah katanya, tujuan untuk memastikan input belia dimasukkan ke dalam pembentukan dasar kerajaan dan menjadi platform kepada suara belia agar lebih didengari pada masa hadapan.

“Usul-usul yang dibahaskan ada yang mengandungi idea yang cemerlang. Ada juga idea yang cemerlang yang timbul luar dari usul semasa perbahasan.

“Pusat Aspirasi Anak Perak (Pasak) perlu mengkaji kesemua perbahasan supaya idea-idea cemerlang ini boleh dikumpulkan untuk pelaksanaan. Tetapi ada juga usul yang kurang sesuai untuk pelaksanaan.

“Pasak juga perlu mengkaji masalah pelaksanaan dengan jabatan berkenaan dan menasihati pencadang tentang kesukaran yang akan ditemui kelak,” katanya.

Howard Lee turut memuji inisiatif mempromosikan persidangan kali ini menerusi media sosial.

Katanya, menerusi media sosial, golongan belia di luar akan mengetahui kewujudan Dewan Belia ini.

“Melalui siaran langsung, kita dapat melihat melalui komen-komen yang dilontarkan oleh belia-belia menerusi platform media sosial ini. Selain itu, semua usul yang dibawa boleh diikuti rapat bagi memenuhi aspirasi kehendak belia di seluruh negeri.

“Usul yang menerima undi tertinggi melalui undian talian secara langsung adalah Usul No 4: iaitu Prakarsa Memapankan Pendidikan Dalam Kalangan Anak-Anak Gelandangan oleh perwakilan Dewan Belia (DB)33, pembentangan usul yang menerima tontonan terbanyak adalah usul No 2: Membantu Sektor Pertanian, Penternakan dan Hasil Laut Bagi Membuka Peluang Kepada Ekonomi Belia Negeri Perak oleh DB12 manakala Pembahas Terbaik dan menerima undi tertinggi adalah perwakilan DB 03.

“Difahamkan juga, peratusan viewer video bagi persidangan Dewan Belia kali ini meningkat berbanding sebelum ini,” katanya.

Sementara itu Howard Lee berharap agar kesemua usul yang diluluskan di Dewan Belia kali ini akan layak untuk dibawa kepada pembentangan di hadapan Exco Kerajaan Negeri dengan dibentangkan sendiri oleh perwakilan belia.

Bagaimanapun katanya, kesemua cadangan dan perancangan ini ianya memerlukan kerjasama dan sokongan dari semua pihak kerana ia memerlukan pengorbanan, baik dari segi kewangan dan idea daripada semua pihak yang terlibat.

“Pasak juga akan mengkaji cadangan-cadangan kecil yang dicadangkan di luar usul yang ditimbukan daripada perbahasan.

“Jika didapati bersesuaian dan boleh dilaksanakan tanpa melalui Majlis Mesyuarat Kerajaan (MMK), Pasak akan terus melaksanakan cadangan ini secara langsung.

“Pasak juga akan berusaha untuk mencadangkan satu draf perlembagaan bagi Dewan Belia pada masa hadapan dengan mengesyorkan bahawa peraturan Dewan Belia memiliki peraturan yang lebih mantap,” katanya.

Add a comment...

Post has attachment
24 November 2018 - Sukan Persatuan Pegawai Tadbir dan Diplomatik
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
12/9/18
7 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
14 November 2018 : Perbincangan bagi perletakhakan hala tuju kepada pelaksanaan perolehan hasil melalui sumber air
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
12/9/18
10 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
IPOH- Lokasi Hospital Dan Pusat Rehabilitasi Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) yang bakal dibina telah dikenalpasti iaitu di kawasan Simpang Pulai Batu Gajah.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Hal Ehwal Pengguna, Masyarakat Sivil, Integrasi Nasional dan Sumber Manusia Negeri, A. Sivanesan berkata, lokasi yang telah dipilih ini akan mengambil masa lebih kurang 15 minit dari tol Simpang Pulai.

“Mereka menginginkan kawasan yang berada berdekatan dengan lebuh raya kerana dapat memudahkan para pencarum yang tinggal di Perlis sehingga Selangor bagi mendapatkan rawatan.

“Kawasan ini juga merupakan lokasi yang sesuai bagi pembinaan pusat rehabilitasi kerana tiada projek besar sekitarnya,” katanya dalam satu sidang media semasa menghadiri majlis Life Renew Health Fund and Media Appreciation High Tea, di Hotel River Front di sini hari ini.

Terdahulu, Sivanesan berkata, inisiatif tersebut dilihat mampu menyelesaikan masalah kesesakan disamping mengurangkan bebanan hutang di hospital-hospital kerajaan di negeri ini.

Selain itu katanya, pihak kerajaan negeri telah membuat perbincangan dan secara dasarnya exco telah bersetuju untuk meneruskan projek ini dibawah perkhidmatan PERKESO.

“Hospital dan pusat rehabilitasi ini dijangka akan memberikan khidmatnya kepada lebih 6.4 juta pencarum PERKESO dan sekaligus menjadikan ianya sebagai salah satu hab pelancongan kesihatan.

“Pelaksanaan ini akan dijalankan secepat mungkin memandangkan semua perkhidmatan ini disediakan oleh kementerian sumber manusia,”katanya.
Add a comment...

Post has attachment
IPOH - Usul untuk membahaskan Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD) dalam Sidang Dewan Negeri Perak ditarik lebih awal sebaik Kerajaan Persekutuan memutuskan untuk tidak memeterainya, 23 November lalu.

Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu berkata, surat rasmi berkenaan penarikan semula usul itu dibuat sebelum Sidang Dun bermula sebaik kerajaan Pusat menyatakan pendirian mengenainya.

“Saya ada menulis surat usul penolakan ICERD ini dibahaskan dalam Sidang Dun Negeri, namun bila PM (Pejabat Perdana Menteri) sudah menyatakan pendirian sedemikian, saya pun berpendapat tidak perlulah dibahaskan lagi kerana apa juga pendirian Pusat, itulah juga pendirian kerajaan negeri.

“Saya tarik semula usul ini melalui satu surat yang dihantar kepada Pejabat Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri dan Setiausaha Kerajaan Negeri,” katanya pada Seminar Ahli Majlis Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak 2018 di Dewan Bankuet Kompleks Kementerian Dalam Negeri, Meru, hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas laporan akhbar mengenai penolakan usul terbabit oleh Speaker Dun Perak, Datuk Ngeh Koo Ham, semalam.

Penolakan usul dibawa Adun Changkat Jering, Ahmad Saidi Mohamad Daud dan Ahmad Faizal selaku Adun Chenderiang itu dibuat atas dua alasan berkaitan Perlembagaan Persekutuan dan keputusan yang diumumkan Kerajaan Persekutuan.

Ahmad Faizal berkata, kemungkinan berlaku masalah teknikal yang menyebabkan kekeliruan dalam teks yang disediakan untuk Speaker.

“Tidak ada isu pun mengenai penolakan usul ini, saya sendiri menarik balik usul berkenaan sebelum Sidang Dewan bermula,” katanya.

Perkara itu turut menarik perhatian Ketua Pemuda Umno, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki yang mempersoalkan jika DAP lebih berkuasa daripada menteri besar apabila usul yang dibawa ketua kerajaan negeri pun ditolak.
Add a comment...

Post has attachment
IPOH: Peruntukan khas sebanyak RM1.5 juta kepada Pusat Pemulihan Dalam Komuniti (PPDK) di seluruh Perak membuktikan kerajaan negeri sentiasa komited untuk membela nasib golongan Orang Kelainan Upaya (OKU), termasuk, kanak-kanak down sindrom.

Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu berkata, inisiatif bantuan yang julung kali diwujudkan di negara ini akan disalurkan kepada kesemua 41 PPDK negeri secara berkala.

Jelasnya, melalui bantuan tersebut, ia bakal membantu setiap PPDK untuk mengadakan beberapa program terhadap pembangunan kanak-kanak down sindrom, seperti menjemput pakar-pakar luar yang mahir terhadap perkembangan awal ataupun ‘Early Intervention’ kepada mereka.

“Bantuan bulanan ini diharapkan akan mampu meningkatkan potensi anak-anak istimewa ini.

“Peruntukan ini adalah bukti keprihatinan kerajaan negeri dalam menyokong usaha membela kumpulan masyarakat yang memerlukan,” katanya dalam ucapan perasmian Majlis Makan Malam Amal Komer Run: For Down Syndrome 2018 di Hotel Casuarina Meru Raya, di sini, malam tadi.

Teks ucapan beliau dibacakan Pengerusi Jawatankuasa Komunikasi, Multimedia, NGO dan Pembangunan Koperasi Negeri Perak, Hasnul Zulkarnain Abd Munaim.

Hadir sama, Presiden Persatuan Sindrom Down Perak (PSDP), Asyraf Ismail.
Sementara itu, selain menyentuh peruntukan Belanjawan Negeri 2019, Ahmad Faizal turut menjelaskan bahawa kerajaan persekutuan juga ada memperuntukkan RM10 juta bagi menyokong segala usaha pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan badan keusahawanan sosial dalam membantu membela nasib golongan OKU.

“Saya juga mengharapkan NGO berkaitan untuk meneroka potensi keusahawanan sosial, susulan insentif potongan cukai pendapatan ke atas sumbangan mana–mana pihak kepada suatu keusahawanan sosial dengan had potongan sehingga 10 peratus daripada pendapatan agregat syarikat dan, 7 peratus daripada agregat individu yang memberikan sumbangan.

“Semoga langkah ini akan melonjakkan lagi sokongan masyarakat dan pihak korporat kepada NGO yang membela nasib golongan yang wajib mendapat pembelaan,” ujarnya.

Pada majlis tersebut, Hasnul yang mewakili Menteri Besar turut berkesempatan menyampaikan sumbangan daripada kerajaan negeri kepada PSDP sebanyak RM50,000.
Add a comment...

Post has attachment
IPOH:Menteri Besar Perak Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu berkongsi hasratnya untuk menjadikan Sekolah Menengah Muhibbah atau Sekolah Seni Malaysia Perak di Sungai Siput sebagai sekolah angkat dibawah Pejabat Menteri Besar Perak.

Hasrat tersebut diumumkan semasa beliau menyampaikan ucapan pada Malam Gala Sinaran Bintang di Dewan Auditorium RTM hari ini.

Katanya selaku “bapa angkat”, pastinya akan berusaha sebaik mungkin untuk memberi keperluan kepada para pelajar terutama bagi menyediakan studio kedap bunyi dan beberapa keperluan lain mengikut kemampuan.

“Saya mahu jadikan Sekolah Menengah Muhibbah sebagai sekolah angkat kepada Menteri Besar Perak dibawah pejabat Menteri Besar.

“Bapa tidak boleh menjanjikan bulan dan bintang namun apa juga keperluan sekolah kepada anak-anak kita sebagai seorang bapa akan usahakan mengikut kemampuan,” katanya.

Katanya kekurangan dari segi kemudahan dihadapi sekolah akan cuba dibantu agar bakat pelajar terus digilap dan diketengahkan.

Turut hadir pada majlis tersebut isteri menteri besar Datin Seri Dr Nomee Asyikin Mohd Radzi.

Sementara itu Penolong Kanan kesenian SMK Muhibbah Zuraini Abdullah berkata pengumuman tersebut diharapkan mampu memudahkan usaha menyediakan keperluan seperti diharapkan pihak sekolah kelak.

“Jika kita hanya harapkan pihak kementerian mungkin mengambil masa tetapi dengan adanya sekolah angkat peluang untuk sekolah memiliki studio sendiri dan kemudahan lengkap akan lebih cepat terlaksana,” katanya.

Jelas Zuraini sekolah Seni Malaysia Perak kini beroperasi menggunakan kemudahan sekolah aliran perdana dan ketiadaan kemudahan studio yang berbeza mengikut skop seni sedikit menyukarkan pembelajaran pelajar sekitar 190 orang.

Terdahulu seramai 162 orang pelajar dari tingkatan satu hingga tiga mempamerkan bakat masing-masing dalam tiga segmen iaitu lakonan “kahwin pun kecoh”, sesi orkestra dan tarian.

Jelas Zuraini malam Gala Sinaran Bintang yang memasuki kali ketiga pengajuran diadakan untuk mengetengahkan bakat pelajar selain menyediakan bukti bagi pelajar kesenian mempamerkan bakat dari segi seni teater,muzik,tari dan visual.

Sekolah Menengah Muhibbah juga sudah menunjukkan prestasi yang cemerlang apabila berjaya memenangi pelbagai acara seni termasuk di luar negara iaitu Juara Dunia di Monolit International Talents di Costa Brava, Spain dan Gold Awards Peringkat Antarabangsa di International Youth Culture and Arts Festival, menewaskan lapan buah negara lain seperti China, Jepun, Korea, Singapore, Indonesia, Thailand, Filipina dan Rusia.

Malah pada Januari 2019, pelajar-pelajar ini akan terbang ke China untuk mengambil bahagian dalam satu pertandingan bertaraf antarabangsa.
Add a comment...

Post has attachment
Initipati Belanjawan 2019
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded