Profile cover photo
Profile photo
Dejan Jeremic
25 followers
25 followers
About
Posts

Post has attachment
Šta bi se dogodilo ako bi je kojim slučajem pozvali da obiđe Namibiju, i u njoj pripadnike etničke grupe plemena Himba za koju naučnici tvrde da se vekovima ne menja? Da čitaocu bude jasnije: Himba je pleme od pedesetak hiljada članova i slovi za najlepše u Africi. Žene su, kažu, veoma zanimljive jer kosu i telo mažu mešavinom masti i zemljanog pigmenta te im tako koža poprimi crvenu nijansu koja predstavlja zemlju, plodnost i krv kao simbole života. Ideal lepote se podrazumeva. Takav namaz istovremeno ih i štiti od sunca i insekata. Inače, toples je njihov izum, kao i kožne čarape. Njih ne obuvaju zbog egzibicionizma ili glupiranja, niti zbog onoga što vam je ne-daj-bože palo na pamet, njih nose da bi se zaštitile od ujeda otrovne faune koja gamiže. Onda, vratimo se na pitanje s početka ovog pasusa: kako bi se u tom miljeu snašla gospođa Gojković? Da li bi se, kao u Iranu, prilagodila tamošnjim običajima? Mazanje zemljanom bojom? Toples, možda? Kožne čarape? Nadajmo se da u Namibiji nisu čuli (i da nikada neće čuti!) da je ovih dana obilazila Teheran.
Add a comment...

Post has attachment
Čekanje se isplatilo. Posle godinu i po dana, zahvaljujući dobrim ljudima, „Srbija za početnike i ponavljače” je pred vama. Hvala Nunetu Popoviću, Tamari Ćetković, Tomislavu Vlaoviću, Svetislavu Jovanoviću, Gordani Jelić, Nenadu Laloviću, Gordani Jovanović Bulajić i Zoranu Spasiću koji su pomogli da knjiga zaživi.
Add a comment...

Post has attachment
"Zaštitnik građana je pisanim aktom zatražio smenu ministra odbrane. Izvesno je da premijer ponovo „neće dati” Gašića. Kruševački biznismen i lokalni medijski gazda, koji je svoje porodične poslove razgranao svuda gde je to bilo moguće, nosi kafedžijski barjak koji nikako ne ide uz sistem odbrane: 'Bata Santos'. Kafa je bila njegova prva poslovna ljubav, a Čarapani bar umeju da izaberu nadimak koji nije podložan promenama".
Add a comment...

Post has attachment
Nema ničeg logičnijeg od manifestacije kojom se slavi kamen temeljac na vodi. Ponovićemo, Krstovdan je, posti se.
I kao što to biva u poslednjih godinu i po dana, sve što se u Srbiji događa, događa se prvi put, i logično, naziva se istorijskim trenutkom, jer istorija nije postojala do 16. marta prošle godine, ona je učiteljica života koja je tek pre 18 meseci počela svoj radni vek. Imaće da gura o-ho-ho! do penzije. A istorijski to zvuči ovako: „Postavljanjem kamena tameljca za projekat ‘Beograd na vodi’ Srbija ispisuje nove stranice istorije”, jer „prestonica se kroz istoriju menjala na bolje, nekada i protiv volje zatucane većine”. Ko je većina u ovoj zemlji? Oni za koje istraživanja kažu da natpolovičnom većinom bezrezervno podržavaju svaki istorijski zarez aktuelne vlasti ili oni koji tu vlast ne zarezuju? I ko je u toj priči zatucan?
Add a comment...

Post has attachment
A ko ste vi, Slobodane? Znate li uopšte? Kako istražujete bez osnovnih znanja o tome šta je u stvari istraživanje? Zna li ko osim vama bližnjih za vas? Da mi se niste nakačili, iako mi nikada niste bili na kraj pameti, ne bih znao ni ja. Nisam upoznat s vašim novinarskim opusom, nisam čuo za vaše istraživačke podvige i ne mislim da sam time bilo šta izgubio.
Add a comment...

Post has attachment
Koga zanima kako sam i šta je Nune radio sa grupom Magnet na beogradskim ulicama devedesetih, šta se događalo nakon hapšenja i tokom suđenja, kao i šta mislim o tome danas, može da pročita u mojoj obimnoj dokumentarnoj monografiji Živela sloboda! finansiranoj najvećim delom parama autora, a koju prodajem po ceni od 1.500 dinara. Čitaoci Danasa mogu me kontaktirati na e-mail nune.popovic@gmail.comi kupiti od mene lično monografiju za 1.500 dinara (broj primeraka je ograničen i knjige nema u knjižarama).
Add a comment...

Post has attachment
Snimak idiličnog kafanskog mitinga Dačića i gospodina Banane, uz uvlačenje čađi iz debelih cigara, delo je pretencioznog amatera. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić postao je istinski superstar. Bio je sve što je mogao da poželi, stigao je svuda i stekao prijatelje nad zemljom i pod njom. Ume da peva, lepo ispadne kad se slika, i to na sastancima koji nisu tajni. Ali snimci jesu.
Add a comment...

Post has attachment
Šta je, dakle, ostalo za filmsku umetnost? Da li ona nestaje?
Ono što se ne može napraviti digitalno i na šta se još uvek možemo osloniti jesu – ideje i osećanja. Snimiti nešto što postoji u glavi i duši mislećeg čoveka jeste vrhunska kreacija sa filmskom trakom i bez nje. To će ostati poslednje uporište umetnika koji se bave filmom, odnosno onim što se pod tim nazivom podrazumeva. U globalizovanoj stvarnosti koja nas zasipa ogromnim količinama duhovnog smeća niko ipak ne može kontrolisati zbivanja unutar čoveka.
Add a comment...

Post has attachment
Ako bog da i sreća junačka, još ćemo se naslušati i načitati metanisanja doktora Predraga J. Markovića koji, u intervjuu datom dnevnom listu „Politika”, nastavlja da propira svoju savest i vređa logiku ono malo preostalog svesnog sveta kojem je stalo do časti i poštenja. Uz ovu tvrdnju, spremam sam da uložim „Kviska”.
Od intelektualca Markovićevog ranga i kalibra očekivalo se više od sirovih i sterilnih odgovora koji zvone prazninom. Kada se bude probudio (ukoliko se ikada bude probudio!) iz političkog sna o pravdi, hlebu, jednakosti, ponudi koja se ne odbija, mobilizaciji mozgova, bogu, junačkoj sreći i dobitnicima, možda i shvati koliki je gubitnik bio. I ovde bih uložio „Kviska”. Poslednjeg bih sačuvao za onaj deo kviza u kom će nam doktor sam razotkriti ko je on zapravo. Osoba A, B ili C?
Add a comment...

Post has attachment
Istoričar Predrag Marković iznenada i neočekivano – bar je tako to doživela čaršija! – obreo se u fotelji robne marke Socijalistička partija Srbije. Fotelja nije obična, nju, u životu svake stranke, zaslužuju, ili bi tako trebalo da bude (?), dokazani, provereni, dugogodišnji članovi stranke ili onaj deo taloga koji se ne odvaja od donjeg dela leđa prvog čoveka stranke. Peđa Marković, dvostruki pobednik kviza „Kviskoteka”, čovek koji je Olivera Mlakara video u prirodnoj veličini, preselio se iz fotelje člana Upravnog odbora Javnog servisa i tvrde stolice člana Saveta za kulturu pokreta „Dosta je bilo” u tu neobičnu fotelju potpredsednika SPS-a. Preseljenje je trajalo onoliko koliko je bilo potrebno fotelju izmestiti s tačke A na tačku B.
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded