Profile cover photo
Profile photo
Mohd Najib
40 followers
40 followers
About
Posts

Post has attachment
Ads; 25/Jan/2018

TO LET FOR RENT (4th. limited offer, 900/-)
Apartment Mentari Court,
Tingkat 1, Blok E, Mentari Court,
Jalan PJS8/9, Taman Seri Mentari, Petaling Jaya.
KL/Selangor, Malaysia.
Photo

.
9.7.109~112. {Tafsir awalan}

Juz:9,Surah:7.
Surah Al-A’raf, Ayat 109~112:

Para pembesar Firaun menasihatkan Firaun supaya tangguhkan dahulu perkara Musa bersama abangnya Harun, dan memberi cadangan supaya memukul canang keseluruh kota supaya berkumpul menyaksikan peraduan sihir antara ahli sihir dengan Musa, untuk menunjukan kepandaian mereka masing-masing.

.
previous, [G+] https://t.co/DydouK9S4j
via, smartherbs.revise@gmail.com

9.7.106. {Tafsir awalan}

Juz:9,Surah:7.
Surah Al-A’raf, Ayat 106:

Apabila Nabi Musa menyeru kepada Firaun dan menuntut agar kaum Bani Israil dibebaskan dari belenggu penghambaan, maka Firaun dengan pantas mencabar Nabi Musa dengan berkara; Kalau engkau benar maka datanglah dari Tuhan yang mengutus engkau dan buktikan, tunjuklah kepada ku mana dia bukti sebagai tanda yang engkau orang yang benar !?.

Lalu Nabi Musa menunjukan mukjizat dihadapan Firaun (lihat ayat seterusnya pada 9.7.107~108).

.
previous, [G+] https://t.co/DkYovRavGX
via, smartherbs.revise@gmail.com

9.7.104~105. {Tafsir awalan)
.
Juz:9,Surah:7.
Surah Al-A’raf, Ayat 104~105:

Seterusnya Nabi Musa menjelaskan kepada Firaun, bahawa ia adalah membawa mukjizat daripada Allah untuk dipertunjukkan kepada Firaun sebagai bukti bahawa apa yang diseru itu adalah benar.
Dalam penjelasan itu Nabi Musa telah mengemuka tuntutan kepada Firaun supaya menyerahkan semua urusan dengan kaum Bani Israil kepadanya, supaya mereka pergi bersama dengan Nabi Musa kenegeri lain dan keluar dari Negeri Mesir dan disanalah kelak mereka akan hidup dengan bebas serta beribaddat kepada kepada Allah dengan aman.

.
previous, [G+] https://t.co/sjiZakVnnE
via, smartherbs.revise@gmail.com

9.7.103. {Tafsir awalan).
.
Juz:9,Surah:7.
Surah Al-A’raf, Ayat 103:

Dari ayat-ayat diatas Allah telah menceritakan tentang kaum yang derhaka dengan Nabi dan Rasul terdahulu seperti Nabi Nuh, Hud, Salih, Lut dan Syuaib. Kemudian dalam ayat ini Allah menceritakan tentang Firaun (Al-Walid bin Mas’ab bin Raiyan) yang enggan menerima seruan Nabi Musa, dan seterusnya menceritakan pula tentang kaum Nabi Musa yang engkar lagi degil.
Nabi Musa membawa keterangan yang jelas kepada Firaun dan pembesar-pembesarnya, tetapi rupanya Firaun serta pembesarnya telah berlaku zalim terhadap keterangan tersebut dan membuat zalim dengan meletak sesuatu bukan pada tmpatnya, dan telah kufur dan ingkar dan enggan beriman dan enggan mempercayai seruan nabi Musa.
Lihat ayat berikutnya yang menceritakan tentang Nabi Musa dengan kengkaran Firaun (9.7.104 & 105).

.
previous, [G+] https://t.co/MADe9sF9sB
via, smartherbs.revise@gmail.com

9.7.102. {Tafsir awalan}
.
Juz:9,Surah:7.
Surah Al-A’raf, Ayat 102:

Tiada dapati dari kebanyakan mereka yang teguh memegang janji, malah didapati mereka dari golongan yang fasik (keluar dari ketaatan).
Orang terdahulu telah memberi pengakuan sebagai persetiaan dengan jawapan “bahkan kami telah menyaksikan bahawa tiada ada tuhan yang kami sembah melainkan Allah”. TETAPI, sebaliknya mereka kemudian telah menjadi orang fasik yang terkeluar dari mentaati Allah dan enggan mematuhi perintah Nya dan menderhaki Nya.
.

previous [G+] https://t.co/uYDwNTKgJK
via, smartherbs.revise@gmail.com

9.7.101. {Tafsir awalan}
.
Juz:9,Surah:7.
Surah Al-A’raf, Ayat 101:
Ayat ini sebagai penawar kepada Nabi s.a.w., yang hati duka nastapa selama menghadapi penentang-penentang dan kaum Quaraisy menjadi ancaman kepadanya. Allah menyatakan bahawa mereka semua pasti akan mengalami nasib yang sama seperti penduduk negeri terdahulu yang telah mendapat ancaman dari Allah kerana engkar menerima seruan dari para Nabi dan Rasul yang terdahulu.
Negeri tersebut seperti Negeri Kaum Nabi Nuh, Kaum Nabi Lut, Kaum Ad, Kaum Nabi Syuib dan kaum Thamud.


previous [G+] https://t.co/Q1A4T06Lbu
via, smartherbs.revise@gmail.com

Post has attachment
.
Ads; 21/Jan/2018
TO LET FOR RENT (950/-)
Apartment Mentari Court,
Tingkat 1, Blok E, Mentari Court,
Jalan PJS8/9, Taman Seri Mentari, Petaling Jaya.
[FB] https://www.facebook.com/photo.php?fbid=864071907103594
Harta Berpuaka
Harta Berpuaka
facebook.com

Post has attachment

.
9.7.100. {Tafsir awalan}.

Juz:9,Surah:7.
Surah Al-A’raf, Ayat 100:
Dari ayat sebelum ini, seterusnya Allah bertanya dengan pertanyaan kepastian bahawa Allah telah pun memberi penerangan kepada mereka yang menjadi pewaris dari bumi yang dahulunya telah binasa penduduknya. Jadi kaum yang ada sekarang tidak terlepas dari dicap sehingga tidak dapat mendengar sebarang nasihat yang baik dan tidak pula dapat memperhatikan pengajaran agama yang mendatangkan kebahagiaan hidup mereka dunia akhirat.
.

previous, [G+] https://t.co/zgiJx9KsYf
via, smartherbs.revise@gmail.com
Wait while more posts are being loaded