Profile cover photo
Profile photo
Edward Davies Studios Ltd
7 followers
7 followers
About
Posts

Post has attachment
‘Marjam House’ is located in Leigh Woods, Bristol, a small and exclusive residential area adjacent to 200 hectares of National Trust woodland at the western end of the Clifton Suspension Bridge.

The clients purchased the property with a view to extending and refurbishing to reinvent it as a contemporary family home to provide flexible modern living, with lots of daylight.

Our extensive refurbishment included the demolition of the outbuildings on the north side and existing entrance porch. In its place is a double height glazed entrance off the main courtyard. Inside, the use of a small palette of materials within each volumetric form aids the open feel and lightness of the house. The reorganisation of space is centred around the staircase which wraps around and cantilevers off one of the original load bearing walls.

The design offers a bold statement whilst complementing the existing urban fabric of Leigh Woods Conservation Area.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
Marjam House (14 photos)
14 Photos - View album

Post has attachment
The brief was to create a visual link between the kitchen and garden, without losing any of the ancillary accommodation. After the initial site visit it was evident that the existing rooms which housed the downstairs w/c, utility room and outside shed would require demolition in order for a successful remodelling exercise to take place.

A number of design options were presented to show what could be achieved with the space. The favoured design was for a predominantly glazed elevation and corner return to encapsulate the views of the garden, with integral utility space adjacent to a new w/c / shower room. A play room / study leads from the garden room. This layout gives the client flexibility of how they want to use the space in both the short and long term.

The design incorporates full height glazing and a roof lantern to maximise the amount of daylight into the space. With the new build element being predominantly of timber frame design, with insulation packed in and incorporating underfloor heating, this will not only be a quick build but be economic in the running costs. Full height doors, with timber and tiled flooring gives the feel of a contemporary addition yet set in the context of a Victorian development.
PhotoPhotoPhotoPhoto
Berkeley Road (4 photos)
4 Photos - View album

Post has attachment
The design proposals for a Victorian end of terrace property, would turn a 3 bedroom house into a 4 bedroom property together with providing generous ground floor open plan living/kitchen accommodation.

An additional bedroom with en-suite facilities is proposed within the existing loft space. A new gable end would need to be built together with the addition of a dormer to the rear elevation in order to create sufficient head room. Velux windows on the front elevation provide light into the en-suite and study.

The ground floor has been completely remodelled. In demolishing the existing kitchen and allowing for the living accommodation to be opened up, this meets the families needs of contemporary living. The timber clad extension would have full height sliding folding doors to create a further inside / outside relationship, as well as a roof light to allow light to penetrate deep into the existing floor plan.

In undertaking this extensive refurbishment this would also allow the fabric of the dwelling to be upgraded in terms of it being more energy efficient.
PhotoPhotoPhotoPhoto
Raglan Place (4 photos)
4 Photos - View album

Post has attachment
With the site identified as a possible area for tourist development following the closure of the naval training facility and with it being no longer used for cargo ships, we were commissioned to generate ideas and produce option studies for a mixed use development for ‘the Wharf’.

The development of the site would be divided into two phases. Phase One, a private members sports club, with Phase Two being a large mixed use destination. The Clients preferred option incorporated a dynamic split level design for the Wharf with the majority of facilities located on an upper deck ‘the Platform,’ with generous parking facilities provided on the lower, covered deck at Wharf level.

A main diagonal axis route running South West to North East (‘the Link’) would bisect the site and act as a spine to which all facilities can be accessed. The Link undulates in level and is flanked by tiered seating areas (including an amphitheatre) and landscaping to provide an attractive and useable space.

Project undertaken in collaboration with Imagimax Architecture & Design Partnership.
Photo

Post has attachment
The building is a flexible multi-dimensional facility that responds to its unique surroundings and the changing of the seasons.

The general concept of the building is of two solid forms that have been manipulated to address the context and the use of the internal spaces.

These two forms have a flexible outer skin that allows it to open and close to synchronise with climatic conditions and club members’ desires. Ultimately, the Clubhouse will provide a comfortable, healthy and protective shelter for all users.

The design offers a low carbon building which means it produces significantly low carbon dioxide emissions (kgCO2/m2/year), helping to mitigate climate change.

In order to achieve this low carbon target, a holistic and co-ordinated 4-step process of design and engineering systems has been employed:

Be Lean; Be Clean; Be Green; Be Smart.

Project undertaken in collaboration with Kara De Los Reyes & Andrew Kingdon
Photo
Wait while more posts are being loaded