Profile

Cover photo
Pak Long Din
23 followers|9,806,768 views
AboutPostsPhotosVideos

Stream

Pak Long Din

Shared publicly  - 
 
Berilmu, beramal dan ikhlas bakal melahirkan akhlak yang mulia...
 ·  Translate
Ikhlaih ni penting, berblog dengan ikhlaih lagi la penting... haha... Tak penting mai mana bila dah Islam sendiri pentingkan keikhlasan. Tak sempurna iman tanpa ikhlaih. Ikhlaih ni benda yang kita kena buat dan zahirkan melalui perbuatan, percakapan dan amalan hari hari.
1
Add a comment...

Pak Long Din

Shared publicly  - 
 

Dapatkan maksud TERSIRAT dari TERSURAT...
 ·  Translate
Alkisah seorang pengutip sampah... Seorang pengutip sampah di kampung Hadali bernama Nazuti gigih membuat kerjanya. Seluruh kampung Hadali dijaganya dengan bersih dan rapi. Susah nak mencari sampah di mana-mana ? di sungai mahupun longkang semuanya bersih. Disebabkan usaha gigih Nazuti dan ...
1
Add a comment...

Pak Long Din

Shared publicly  - 
 
Baca la, kot-kot boleh bagi manafaat kat kita semua... bagaimana nak elak dari muflis kat sana nanti...
 ·  Translate
1
Add a comment...

Pak Long Din

Shared publicly  - 
 
Sadis sungguhkan kalau manusia berperangai katak neh... ngeee...
 ·  Translate
Salam semua... Mai time-time hujan camni, nak keluaq ghumah pun rasa malaih. Bab lecah depan ghumah toksah cerita la, dah tempat ayam itik bermaharajalela. Belakang ghumah lagi cempegha, naik pecah anak telinga, dah memang musim katak-katak buat pesta... haha... Mai bab katak neh, teringat Pak ...
1
Add a comment...

Pak Long Din

Shared publicly  - 
 
Untuk nyonya sebelah rumah...
Kepada semua non-muslim, masuk atau menganut
Islam bukan bererti masuk MELAYU. Jangan takut dengan nama 'melayu'
kerana tiada kaitan melayu dengan kemasukkan kalian ke dalam Islam. To all my fellow Non-Muslim, reverting to Islam doesn't me an
that you ar...
 ·  Translate
1
Add a comment...

Pak Long Din

Shared publicly  - 
 
Seteko kopi yang hitam melegam...
Salam semua... Pak Long nak share satu kisah berkenaan dengan ayaq kopi yang dibawah tajuk: Alkisah kopi Ustazku... Aku bersama rakan alumniku yang dikira berjaya dalam kerjaya balik melawat ustaz kesayangan kita di universiti. Ustaz Abu Khari menghampiri u...
 ·  Translate
3
Add a comment...
Have him in circles
23 people
Puan Kedahan's profile photo
Kelvin Tan's profile photo
ujang sahaja's profile photo
Shalehudin Abu Bakar's profile photo
Hazri Khalid's profile photo
purple teddy's profile photo
saiful nizam mat yasin's profile photo
adzimm balqis's profile photo
Ari mascing's profile photo

Pak Long Din

Shared publicly  - 
 
Petua nak berakhlak mulia...
Tiada ilmu, merasa berilmu, sangat binasa, Beramal tanpa ilmu, binasa, Berilmu tanpa amal, juga binasa, Berilmu & beramal tanpa ikhlas, turut binasa, Berilmu, beramal dan ikhlas, lahirkan akhlak mulia... Ustaz Dr. Zaharuddin Abd Rahman Wassalam...
 ·  Translate
Ikhlaih ni penting, berblog dengan ikhlaih lagi la penting... haha... Tak penting mai mana bila dah Islam sendiri pentingkan keikhlasan. Tak sempurna iman tanpa ikhlaih. Ikhlaih ni benda yang kita kena buat dan zahirkan melalui perbuatan, percakapan dan amalan hari hari.
1
Add a comment...

Pak Long Din

Shared publicly  - 
 
Apa yang tersirat disebalik tersurat?
Alkisah seorang pengutip sampah... Seorang pengutip sampah di kampung Hadali bernama Nazuti gigih membuat kerjanya. Seluruh kampung Hadali dijaganya dengan bersih dan rapi. Susah nak mencari sampah di mana-mana ? di sungai mahupun longkang semuanya bersih. ...
 ·  Translate
Alkisah seorang pengutip sampah... Seorang pengutip sampah di kampung Hadali bernama Nazuti gigih membuat kerjanya. Seluruh kampung Hadali dijaganya dengan bersih dan rapi. Susah nak mencari sampah di mana-mana ? di sungai mahupun longkang semuanya bersih. Disebabkan usaha gigih Nazuti dan ...
1
Add a comment...

Pak Long Din

Shared publicly  - 
 
TERBAIK: Bagaimana mengelak muflis...
Salam semua... Tak selalu Pak Long boleh dok apdet blog camni, leptop dah lama lingkup. Tunggu anak balik la, boleh dok balaih sat hat depa... boleh gak dok cuci-cuci sawang dalam blog neh... haha... Dalam masa yang singkat camni, Pak Long bagi tabik spring...
 ·  Translate
1
Add a comment...

Pak Long Din

Shared publicly  - 
 

Khas buat nyonya sebelah rumah...
 ·  Translate
1
Add a comment...

Pak Long Din

Shared publicly  - 
 
“Orang yang gembira dan bahagia tidak memiliki segalanya. Mereka cuma memanfaatkan apa yang ada,”
 ·  Translate
1
Add a comment...

Pak Long Din

Shared publicly  - 
 
Alkisah segelaih ayaq...
 ·  Translate
Alkisah segelas air…. Ustaz Zul memulakan kelas agamanya dengan mengangkat secawan air gelas berisi air di dalamnya. “Kalian, agaknya berapa berat air di dalam gelas ini?” “200 gram… 300 gram…. Setengah kilo,” jawab para pendengar kuliah mingguan beliau. “Hebatlah kalian…
1
Add a comment...
People
Have him in circles
23 people
Puan Kedahan's profile photo
Kelvin Tan's profile photo
ujang sahaja's profile photo
Shalehudin Abu Bakar's profile photo
Hazri Khalid's profile photo
purple teddy's profile photo
saiful nizam mat yasin's profile photo
adzimm balqis's profile photo
Ari mascing's profile photo
Basic Information
Gender
Male
Birthday
March 25
Story
Tagline
Yang penting adalah kebahagiaan dan itu adanya didalam hati...
Introduction
Asai dari kampung, tapi kampung Pak Long ni tak serupa kampung dah pun. Hampir hanyut terhimpit zaman... ayam terlupa nak berkokok pagi, tak cukup tidoq bukan pasai jebon tapi mat rempit yang tak kenai erti malam... Ah!! hari kan tetap siang walaupun ayam tak berkokok pagi... ngeee...
Links