Profile cover photo
Profile photo
Mishpa - Paardentaxi, Trainingen, Dressuurinstructie
24 followers
24 followers
About
Posts

Post has attachment
Oke wiskunde en paarden, niet direct iets wat je samen zou verwachten.
Probeer dit te lezen en te begrijpen... En voel eens wat er gebeurd als je op een paard stapt...
Is de balans van de lijnen er? Of is er nog wat werk aan en kun je daarbij positief ingestelde hulp gebruiken?? Ik heb nog een paar uur per week over die ik daar graag voor gebruik!

Schrijver is marijke groos.
** loodlijnen - wiskunde **

Wanneer we het in de paardenwereld over 'de loodlijn' hebben, dan refereren we aan het hoofd van het paard. Het profiel van het hoofd willen we graag op of net voor de loodlijn hebben. Althans, de ruiters, trainers en instructeurs die kennis en oog hebben voor het welzijn van het paard in het werk.
Er is echter nog een loodlijn, welke samenhangt met de loodlijn van het paard.

Wat is 'een loodlijn'?
Het gaat hier om een wiskundige term.
Een loodlijn is een lijn die loodrecht op een andere lijn staat. 'In het lood' (in balans) is wanneer de richting van de loodlijn ten opzichte van het aardoppervlak gevolgd wordt.

Als we dan gaan kijken naar de afbeelding die ik gemaakt heb, dan zien we 3 paarden naast elkaar (de ruiter wordt uitgebeeld in lijnen, onderverdeeld in boven en onderlichaam).
Het eerste paard loopt met een gestrekte hals. Het paard loopt niet met de neus helemaal op de grond, ook die had ik er nog bij kunnen tekenen, maar ik wilde 3 werkende paarden afbeelden, dus geen stretch.
Het tweede paard is nageeflijk en horizontaal meer in balans.
Het derde paard is meer opgericht en meer verzameld.

Ik heb de horizontale lijn van het aardoppervlak groen gemaakt, de loodlijn van deze groene lijn heb ik oranje gemaakt. De horizontale lijn van het lichaam van het paard heb ik blauw gemaakt, als ook de loodlijn die op deze lijn staat.

De positie van je been (heup, dij, bovenbeen, knie, kuit en hak) hoort niet te veranderen ten opzichte van je paard, waar zijn horizontale lijn ook is. Ten opzichte van het paard gaan je benen niet naar voren of naar achteren wanneer zijn lijn verandert, maar wel ten opzichte van de horizontale lijn van het aardoppervlak. Kijk maar naar de verticale blauwe lijnen in de afbeelding.

Om balans te houden, gaat jouw bovenlichaam niet mee met de horizontale lijn van het paard, maar deze blijft loodrecht op de horizontale lijn van het aardoppervlak. Zie de oranje lijn in de afbeelding.
In jouw centrum (core en bekken = zit) maak je een verbinding tussen je eigen boven- en onderlichaam die alle bewegingen die het paard doorgeeft vangt en verwerkt.

Bij het hoofd van het paard in de afbeeldingen zie je ook weer een oranje lijn. Ook deze oranje lijn is een loodlijn ten opzichte van de horizontale lijn van het aardoppervlak (groen). Bij alle drie de afgebeelde paarden is de positie van het hoofd (profiel) net iets voor de loodlijn. Ongeacht de horizontale lijn van het paard die bij elk paard een andere hoek heeft. Dat is waar de samenhang naar voren komt.
Wanneer je het paard op of net voor 'de loodlijn' wilt hebben, moet je zelf 'in het lood zijn'. Wanneer je voor of achter de loodlijn gaat leunen of hangen, dan zie en voel je dit onmiddellijk terug in de aanleuning en nageeflijkheid van het paard.

De rode lijn in de afbeelding laat zien waar veel ruiters met hun bovenlichaam naar toe hellen ten opzichte van de horizontale lijn van het paard. Dit is behoorlijk storend voor de balans, wat ruiters dan weer elders proberen goed te krijgen (vaak met de handen...)
Hoe vaak zien we niet dat mensen (in de top en sub-top ook!) die hun paard in de oprichting willen rijden, met hun schouders achter hun loodlijn gaan hangen (de zit kan hier niet in mee, die blijft op de loodlijn, in het zadel) en hun onderrug hol trekken. Hun zit kan niet alle beweging meer volgen, de disbalans en storingen die zij hiermee veroorzaken worden gecorrigeerd met hand en been.
En in deze oprichting (als die al verkregen is) moeten er dan ook nog midden- en uitgestrekte gangen worden gereden. Zij hebben geleerd van hun instructeurs om niet het paard de kans te geven om op de voorhand terecht te komen, want dan is de oprichting weg. Dus gaan ze nog een stukje extra achterover hangen. Kijk maar eens goede in real life naar wat ik hier omschrijf. Je zult zien dat het voor de ruiters onmogelijk is om de grote bewegingen nog te volgen in hun zit. De beweging is niet te vangen en te verwerken in hun centrum. Wat je dan ziet is dat wanneer de zit naar voren zou moeten komen en dit niet voldoende lukt, de handen van de ruiter naar achteren gaan. Precies wat het paard niet nodig heeft, precies hetgeen wat hem kort in de hals maakt, weerstand oproept in zijn hele bovenlijn en toch moet hij op dat moment spektakel laten zien... Geloof mij, het kan veel mooier, makkelijker en zachter.

Wanneer de romp van de ruiter loodrecht (op de loodlijn) is ten opzichte van het aardoppervlak, dan is de samenhang tussen de lijn van de bovenarm en het profiel van het paardenhoofd vrijwel 1 op 1 (alle andere invloeden, zoals omgeving, kwetsuur, niet van been naar hand rijden, e.d., buiten kijf gehouden). Wanneer je het paard op de loodlijn of net ervoor wilt hebben, dan moet je jouw eigen bovenarmen ook op of net voor de loodlijn houden. De loodlijn trek je vanaf de grond door je bovenarm naar je schouder.
Dan nog vanaf je elleboog een rechte lijn trekken door de teugels heen naar de paardenmond (of neus) en de wiskunde kan zijn werk gaan doen.

Er is uiteraard meer dan alleen maar lijnen. Dit is nog niet de complete optelsom van het rijden. Maar het is wel een heel belangrijk onderdeel van het geheel. Wanneer de uitlijning niet klopt, is het niet verstandig om te gaan bouwen.


#paarden #loodlijn #paardentrainen #paardinbalans #trainingpaard
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Een mooi stukje geschreven in de Bit. Wil jij graag deze tips in de praktijk brengen maar weet je niet goed hoe en zoek je advies die speciaal op jullie is samengesteld? Www.mishpa.nl
Add a comment...

Post has attachment
Op zoek naar #dressuurles? Naar een trainer/coach die kijkt naar het complete plaatje en genoeg kennis en ervaring heeft om zowel paard als ruiter in balans te trainen? Volgens het #centeredriding principe voor de ruiter. En het paard in balans rijden volgens verschillende methodes die allemaal zorgen voor rechtgerichtheid en vooral plezier voor het paard!
Heb je een #paard wat vaak schrikt? Wegrent? Bokt? Steigert? of ander ongewenst gedrag laat zien? Laat mij je helpen om dit op te lossen zodat jullie samen weer met plezier kunnen rijden.
www.mishpa.nl
Photo
Photo
15-05-17
2 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Het is de laatste tijd hier wat stil geweest omtrend de bezigheden van Mishpa. Er is weer veel gebeurd. Gelukkig nog steeds lekker bezig met lessen, privé lessen maar ook begonnen met manege lessen aan basisschool kinderen. Het is zo ontzettend leuk, ook al vinden hun het nogal moeilijk... dat geconcentreerd trainen, ipv spelen! Maar natuurlijk is daar ook nog steeds ruimte voor.
Ook weer een aantal paarden getraind, klaargemaakt om ingereden te kunnen worden, maar ook problemen in het lichaam opgelost waardoor de eigenaar er nu meer verder kan.
Daarnaast regelmatig met de paardentaxi op pad geweest, veulens naar de wei gebracht, paarden verhuisd, mensen verhuisd, op wedstrijd en naar de buitenritten natuurlijk!

Het word nu weer wat rustiger, dus ik heb weer tijd over. Kan ik jou helpen? Ik ben regelmatig te vinden in omgeving Groningen, maar ook door heel Friesland en stukjes van Drenthe. Dus schroom niet een bericht te sturen en wie weet tot ziens!
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Gediplomeerd Centered Riding instructrice heeft nog enkele uren vrij voor leuke, leerzame lessen dressuur, springen, grondwerk, longeren.

Ben je met je paard hard aan het trainen voor de wedstrijden, of juist helemaal niet maar vind je het als recreatieve ruiter wel belangrijk dat je paard goed in zn vel zit, soepel is in zijn of haar spieren en vooral met plezier loopt?

Ik ben Mieke Wind, woon in Engwierum, en heb de opleiding Centered Riding afgemaakt. Nu is Centered Riding geen discipline op zichzelf, maar een manier/tool die je in alle takken van de paardensport kunt gebruiken. Namelijk bewust met je lichaam paardrijden. Door bewust met je lichaam te gaan paardrijden zijn vele problemen namelijk oplosbaar. Niet alleen problemen die je ervaart met je paard; bijv scheef lopen, de ene kant om iets gemakkelijker doen dan de andere kant, hoofd omhoog, hoofd schudden, weinig achterhand gebruik enz enz... maar juist ook problemen die je in je eigen lichaam ervaart. Heb jij wel eens pijn na of tijdens het paardrijden waar je graag vanaf wilt?

Ik kan je helpen in de dressuur (t/m Z), in het springen (basis tot L), maar ook met grondwerk (om de communicatie met je paard te verbeteren bijv) of het longeren. Ik heb zelf altijd wedstrijd ambities gehad, maar helaas door pech in mijn eigen paarden niet bereikt wat ik had willen bereiken. Om dit te compenseren (want ik kon mijn paard echt niet verkopen) ben ik me gaan verdiepen in trainingen en heb een jury cursus (tm Z KNHS) afgerond. Omdat ik graag mijn kennis wil delen wil ik weer meer gaan lesgeven.
Naast mijn Centered Riding opleiding heb ik bij veel methodes gekeken, workshops, clinics e.d. gevolgd en door juist allerlei al bestaande methodes te combineren heb ik een manier gevonden die het paardrijden voor ruiter en paard leuker en effectiever maakt.

In mijn lessen staan rust, ruimte, ontspannen, aanspannen, rechtrichten, afwisseling en respect centraal. De lessen zijn leuk, maar tegelijk wel serieus.
Ik ben namelijk van mening dat je met plezier veel meer bereikt dan met doen tot in het oneindige. Werkt het op 1 bepaalde manier niet voor ruiter en/of paard, dan is er altijd een andere weg om te proberen die wellicht beter past.

De kosten zijn 20 euro voor een uur les, maar een half uur les kan in overleg ook dan kost het €12,50.. excl evt reiskosten. Reiskosten worden gerekend vanaf 35km retour reis.
Wil jij liever les in een groepje? Ik geef ook lessen in groepen van maximaal 3 ruiters/amazones. De kosten zijn dan €12,50 per uur per persoon

Ik wil ook lesgeven op maneges. Heeft u daar interesse in, neem dan contact op voor meer informatie...

Meer informatie vind je op www.mishpa.nl maar natuurlijk mag een prive bericht, mailtje, belletje, whatsappje ook :)
Add a comment...

Post has attachment
Moet u uw paard verplaatsen maar heeft u zelf geen trailer of geschikte auto? Al jaren rijd ik met veel plezier als paardentaxi. Ik beschik over een grote stevige auto en een 2 paards trailer met een mooie lage instap, ruime witte binnenkant waardoor de meeste paarden graag mee willen. Mocht dit niet t geval zijn is dit geen probleem, ook de lastiger te laden paarden neem ik graag mee. Op een rustige en vertrouwen gevende manier zorgen we ervoor dat uw paard toch graag mee wil.

Voor meer informatie www.mishpa.nl of u mag natuurlijk contact opnemen info@mishpa.nl of 06 11 07 07 60 (ook via app)

#vervoerpaard #paardenvervoer #paardentaxi #paardvervoeren #friesland
Add a comment...

Post has attachment

Post has attachment
Niet alleen ik zeg t....
Wat zou het leuk zijn om meer inzicht in het waarom kan mijn leerling/ik mijn hak niet beneden houden, of het been stil te houden of waarom verliest mijn leerling/ik mijn beugel(s) steeds.... te creëren bij ruiter en instructeur wbt dit "probleem". Sta jij er voor open? Ontdek wat jij kunt doen met een workshop! Www.mishpa.nl
Organiseren we dit samen op jou stal dit jaar???
Lijkt mij ontzettend leuk!
Tot ziens

#paarden #paardensport #paardentraining #paardenhulp #mishpa #paardrijden #pony #paardentaxi #workshop #grondwerk #wedstrijd #hynder #dressuur #naturalhorsemanship #horses #centeredriding #paard #paardrijles #paardentrailer #paardentransport #paardentrainen #horsesofinstagram #equestrian #paardrijles #horsepower #horseriding #jumping #springsport #houdingenzit #paardinbalans #workshop #trainingpaard
Add a comment...

Post has attachment

Post has attachment
Wait while more posts are being loaded