Profile cover photo
Profile photo
Analyst.gr
214 followers -
Οικονομικά, Χρηματοοικονομικά, Μάκροοικονομικά, Πολιτική, Επιχειρήσεις, Διεθνή, Αναλύσεις, Απόψεις, Επαγγελματίας
Οικονομικά, Χρηματοοικονομικά, Μάκροοικονομικά, Πολιτική, Επιχειρήσεις, Διεθνή, Αναλύσεις, Απόψεις, Επαγγελματίας

214 followers
About
Posts

Post has attachment
ΔΙΕΘΝΗ: Ξεκίνησε η τιμωρία της Μ. Βρετανίας
- του Άρη Οικονόμου

Μετά τις απρόσμενες εξελίξεις λοιπόν στις αμερικανικές εκλογές, όπου κέρδισε ο κ. Trump ενάντια σε όλες τις προβλέψεις, καθώς επίσης στο βρετανικό δημοψήφισμα που κανένας δεν περίμενε την επικράτηση του BREXIT, φαίνεται πως το σύστημα έχει πάρει ξανά τα ηνία στα χέρια του – ενδεχομένως επίσης με τη βοήθεια των τρομοκρατικών επιθέσεων, οι οποίες φόβισαν τους ανθρώπους στη Βρετανία λίγο πριν τις εκλογές, καθώς επίσης σε πολλές άλλες χώρες.

Έτσι στην Ολλανδία δεν κέρδισε τελικά η ακροδεξιά, ούτε στην Αυστρία, στη Γαλλία ηττήθηκε την τελευταία στιγμή τόσο η αριστερά, όσο και το εθνικιστικό κόμμα, στην Ιταλία φαίνεται να υποχωρούν οι εχθροί του ευρώ, στη Γαλλία θριάμβευσε ένα κόμμα που δεν έχει κλείσει ακόμη χρόνο από την ίδρυση του, ενώ η κυρία May εισέπραξε ένα ηχηρό χαστούκι ενάντια σε όλες τις προβλέψεις – προς μεγάλη χαρά της καγκελαρίου που δεν έχει ποτέ προδώσει το σύστημα.

Post has attachment
ΑΠΟΨΗ: Υφεση και χρέη στο διηνεκές
- της ομάδας του Analyst

Η Ελλάδα απλά προηγείται των ευρύτερων εξελίξεων στη Δύση – ενώ ενδεχομένως θα συμβεί το ίδιο με τις κοινωνικές εξεγέρσεις που θα ακολουθήσουν νομοτελειακά, με την έννοια πως μάλλον θα ξεκινήσουν από τη χώρα μας.

Νομίζουμε λοιπόν ότι, μόνο η Ελλάδα δεν παράγει πια βιομηχανικά ή άλλα καταναλωτικά προϊόντα, μη συνειδητοποιώντας πως κάτι σχετικά ανάλογο συμβαίνει σε όλες τις μεταβιομηχανικές δυτικές οικονομίες – όπου, για παράδειγμα, στις Η.Π.Α. μόλις το 8,5% των εργαζομένων απασχολείται στη βιομηχανία, ενώ στη Βρετανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία κοκ. η παραγωγή μειώνεται συνεχώς (με κάποια εξαίρεση τη Γερμανία που έχει σταθεροποιηθεί λόγο πάνω από το 20%, αλλά σε ορισμένα μόνο προϊόντα και όχι για πολύ καιρό ακόμη).

Την ίδια στιγμή οι πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες κατευθύνουν την παραγωγή όπου τις συμφέρει, κερδίζουν όλο και περισσότερα χρήματα, πληρώνοντας για φόρους όλο και λιγότερα – ενώ η τροφοδοσία των χωρών με τα απαραίτητα καταναλωτικά προϊόντα εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από αυτές (διακινούν το 80% των παραγομένων προϊόντων στον πλανήτη).

Νομίζουμε επίσης πως μόνο η Ελλάδα είναι υπερχρεωμένη, ότι μόνο η Ελλάδα λεηλατείται ή πως κυβερνάται πλέον από τις διεθνείς ελίτ – κάτι που συμβαίνει μεν σήμερα κυρίως στη χώρα μας, αλλά θα ακολουθήσουν σύντομα πολλά άλλα κράτη εάν οι Πολίτες τους δεν αντιδράσουν. Ως εκ τούτου, το σύστημα κάποια στιγμή θα εκραγεί – χωρίς να γνωρίζει κανείς πότε ακριβώς, αφού θα εξαρτηθεί από το βαθμό που είναι πρόθυμο το 99% του πληθυσμού της Δύσης να εξαθλιωθεί.

Post has attachment
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Πάνω από όλα η Ελλάδα !
- του Βασίλη Βιλιάρδου

Ολοκληρώνοντας, έχω την εντύπωση πως η πλειοψηφία των Ελλήνων έχει πλέον καταλάβει ότι, η χώρα δεν είναι κάτι διαφορετικό από το σπίτι της – το οποίο όσο πιο πλούσιο είναι, τόσο πιο καλά πρέπει να προστατεύεται, αφού τόσο πιο πολλοί το φθονούν ή/και το επιβουλεύονται.

Επίσης πως κανένας δεν μπορεί να είναι ασφαλής, ακόμη και ο πλέον εισοδηματικά ισχυρός, εάν η πατρίδα του δεν είναι οικονομικά υγιής και εθνικά ανεξάρτητη – μεταξύ άλλων επειδή έχει πλέον τεκμηριωθεί ότι, δεν χρεοκοπούν τα κράτη αλλά οι Πολίτες τους, αφού αυτοί καλούνται σε τελική ανάλυση να πληρώσουν τα χρέη μέσω των φόρων, της μείωσης των εσόδων τους, του περιορισμού του κοινωνικού κράτους κοκ.

Εάν το συνειδητοποιήσουμε, δραστηριοποιούμενοι όλοι μαζί χωρίς κομματικές ιδεοληψίες και προκαταλήψεις, κυρίως όμως αποδεχόμενοι πως πάνω από όλα πρέπει να θέσουμε την πατρίδα μας, την Ελλάδα, είμαι σίγουρος ότι όχι μόνο μπορούμε να τα καταφέρουμε αλλά, επί πλέον, πως είμαστε σε θέση να κάνουμε τη χώρα μας πραγματικά μεγάλη.

Post has attachment
ΔΙΕΘΝΗ: Η μυστηριώδης επίθεση εναντίον του Κατάρ
- του Αλέξη Ζακυνθινού

Ασφαλώς δεν πρέπει κανείς να υποτιμήσει τα γεγονότα στην περιοχή, η οποία θεωρείται από τις πιο εύφλεκτες στον πλανήτη – ενώ οι ερμηνείες που δίνονται είναι εντελώς επιφανειακές, χωρίς να πείθουν κανέναν.

Θα μπορούσε βέβαια να πρόκειται απλά για τη λεηλασία ενός πάμπλουτου μεν αλλά μικρού κράτους, από τους γείτονες τους που αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα – όπως είναι η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος. Ενδεχομένως βέβαια να υποκρύπτεται από πίσω η υπερδύναμη, με κριτήριο τις δηλώσεις του προέδρου της – κάτι που φαίνεται να υποψιάζονται τόσο η Ρωσία, όσο και η Κίνα.

Ας ελπίσουμε όμως πως δεν συμβαίνει τίποτα από αυτά, αποδεχόμενοι την επίσημη ερμηνεία της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας – αφού διαφορετικά θα μπορούσε να πυροδοτηθεί ένας μεγάλος πόλεμος στην περιοχή, ο οποίος θα λειτουργούσε ως μαύρος κύκνος στην οικονομία, προκαλώντας και στις δύο περιπτώσεις αλυσιδωτές αντιδράσεις, με απρόβλεπτα οικονομικά και γεωπολιτικά επακόλουθα.

Post has attachment
ΑΠΟΨΗ: Η άγνοια της άγνοιας
- του Άρη Οικονόμου

Αυτό που ενοχλεί όσον αφορά τους νέους σωτήρες της Ελλάδας είναι η άγνοια τους σχετικά με τους κανόνες που διέπουν τη ρευστότητα μίας οικονομίας – η αύξηση της οποίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση της ανάπτυξης. Εν προκειμένω, όσο πιο απλοϊκά γίνεται, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας σε μία οικονομία (περί το 90%) δεν παρέχεται από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά από τις εμπορικές – οι οποίες δημιουργούν χρήματα από το πουθενά με την έγκριση δανείων προς τους πελάτες τους, έναντι υλικών εγγυήσεων.

Ως εκ τούτου, η υπαγωγή της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς παγίων της ΕΚΤ (QE) θα ωφελήσει ελάχιστα την πραγματική οικονομία – βοηθώντας μόνο τις τράπεζες, καθώς επίσης το δημόσιο που δανείζεται από αυτές και κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις του ΣΕΒ.

Περαιτέρω, η παροχή ρευστότητας από τις εμπορικές τράπεζες εξαρτάται από την ύπαρξη αξιόχρεων οφειλετών – νοικοκυριών δηλαδή και επιχειρήσεων που είναι υγιείς, διαθέτουν τις απαιτούμενες εγγυήσεις και είναι σε θέση να επενδύσουν σε κερδοφόρα εγχειρήματα, για να μπορούν να επιστρέφουν τα δάνεια τους (η ρευστότητα είναι ανάλογη με το ΑΕΠ μίας οικονομίας, εάν δεν θέλει κανείς να προκληθεί πληθωρισμός – οπότε όταν μειώνεται το ΑΕΠ μειώνεται και η ρευστότητα).

Σε μία χώρα όμως που (α) ο ιδιωτικός τομέας της είναι υπερχρεωμένος, άρα μη υγιής (β) οι εγγυήσεις, όπως για παράδειγμα τα ακίνητα έχουν χάσει πάνω από το 50% της τιμής τους, καθώς επίσης (γ) η ζήτηση μειώνεται συνεχώς, ενώ υπάρχει ανεκμετάλλευτο παραγωγικό δυναμικό, οπότε δεν υφίστανται κερδοφόρα εγχειρήματα, η παροχή δανείων είναι αδύνατη – οπότε η αύξηση της ρευστότητας επίσης. Επομένως, αυτό που προηγείται είναι η επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων – ακόμη και αν υποθέσουμε πως οι εμπορικές τράπεζες είναι υγιείς.

Post has attachment
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Ρήξη ή μνημόνια στο διηνεκές
- του Βασίλη Βιλιάρδου

Η επίλυση του ζητήματος του χρέους, είναι απολύτως καθοριστική για το μέλλον της χώρας μας – ενώ κανένα πολιτικό κόμμα από μόνο του δεν μπορεί να το διαχειριστεί, οπότε είναι απολύτως απαραίτητη η σύσταση μίας επιτροπής διαπραγμάτευσης του χρέους, πλαισιωμένης από μεγάλες ξένες νομικές, οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εταιρείες, με τη στήριξη όλων των παρατάξεων και των Πολιτών.

Όλα αυτά όμως πρέπει να συμβούν τώρα, αμέσως, πριν από το ξεπούλημα, πριν από τις γερμανικές και ιταλικές εκλογές, καθώς επίσης πριν από τη λήξη της τρίτης δανειακής σύμβασης στα μέσα του 2018 – όσο δηλαδή μπορούμε να «εκβιάσουμε» λύσεις, ενώ εκβιαζόμαστε σε μικρότερο βαθμό, συγκριτικά με αργότερα.

Προφανώς στις λύσεις αυτές οφείλουμε να συμμετέχουμε και οι ίδιοι κεφαλαιακά, ειδικά οι ισχυρότεροι εισοδηματικά Έλληνες, αφού όλοι σχεδόν οι υπόλοιποι έχουν ήδη εξαθλιωθεί – κυρίως όμως το κράτος, το οποίο έχει πολλές δυνατότητες στη διάθεση του, όπως είναι η «τιτλοποίηση» του ΤΑΙΠΕΔ ή/και των ενεργειακών αποθεμάτων, η δημιουργία μίας κρατικής επενδυτικής τράπεζας κοκ.

Εάν δεν το επιδιώξουμε, κάτι που προϋποθέτει την άσκηση μαζικών πιέσεων εκ μέρους όλων των Πολιτών στο πολιτικό σύστημα, τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας – ενώ τα λόγια είναι πλέον περιττά, οι αναλύσεις επίσης αφού έχουν ενημερωθεί οι πάντες, οπότε μόνο οι πράξεις μετρούν.

Ολοκληρώνοντας πληρώσαμε πανάκριβα τις ευθύνες μας, όλοι οι οδυνηροί συμβιβασμοί έγιναν με τελευταίο το θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα εις βάρος της οικονομίας μας, οπότε ήλθε η ώρα της τελικής λύσης ή της ρήξης – αφού η εθνική μας ανεξαρτησία πρέπει να ανακτηθεί, η Τρόικα πρέπει να φύγει και τα μνημόνια να σταματήσουν, αντικαθιστάμενα με ένα δικό μας σχέδιο για την οικονομία που να μην δημιουργεί όμως ούτε ελλείμματα, ούτε νέα χρέη.

Διαφορετικά θα υποστούμε τη γερμανική Ευρώπη και τον συμπλεγματικό κ. Σόιμπλε – με μνημόνια στο διηνεκές εις βάρος όλων των επομένων γενεών, χωρίς να έχουμε κανένα δικαίωμα να το επιτρέψουμε.

Αν δεν θέλουμε λοιπόν να αγωνιστούμε για την πατρίδα, ας το κάνουμε τουλάχιστον για τα παιδιά μας – τα οποία πρέπει να αποκτήσουν ξανά το δικαίωμα να ονειρεύονται και να ευημερούν στη χώρα τους, χωρίς να εξορίζονται από τους κάθε Σόιμπλε ή από διεφθαρμένα και ανίκανα κομματικά συστήματα για να επιβιώσου

Post has attachment
ΑΠΟΨΗ: Η επόμενη ελληνική χρεοκοπία
- του Ιάκωβου Ιωάννου

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με το ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει ξανά, όπως συνέβη την πρώτη φορά με το PSI – αφού δεν θα είναι ασφαλώς σε θέση να εξυπηρετήσει τα χρέη της το αργότερο το 2022, όπου μόνο οι τόκοι τότε θα είναι της τάξης των 24,4 δις €.

Επομένως πρέπει να αναδιαρθρωθούν τα τοκοχρεολύσια της, γεγονός που είναι συνώνυμο με τη χρεοκοπία, όσο και αν θέλει να το ωραιοποιεί κανείς – ενώ με νέα χρέη δεν πληρώνονται ποτέ τα παλαιά, όταν ένα κράτος έχει υπερχρεωθεί σε τέτοιο βαθμό.

Το πώς τώρα θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αγοράς παγίων της ΕΚΤ (QE) μία χώρα που είναι βέβαιο ότι θα χρεοκοπήσει, πολύ περισσότερο όταν η διαφαινόμενη αναδιάρθρωση των χρεών της χωρίς ονομαστική διαγραφή θα την οδηγήσει σε μία τρίτη πτώχευση, είναι δύσκολο να το κατανοήσει κανείς – ενώ είναι μάλλον ανόητες οι αναφορές στην ανεξαρτησία της ΕΚΤ, αφού «άγεται και φέρεται» από τη γερμανική κυβέρνηση, οπότε είναι πολιτικά εξαρτώμενη.

Post has attachment
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Η χρεοκοπία του Μεξικού
- του Βασίλη Βιλιάρδου

Στις 12 Αυγούστου του 1982 ο υπουργός οικονομικών του Μεξικού ενημέρωσε τις Η.Π.Α. και το ΔΝΤ ότι, η χώρα του δεν μπορούσε να πληρώσει το εξωτερικό χρέος της, ύψους 80 δις $ – ενώ τον ίδιο μήνα οι κεντρικές τράπεζες της Δύσης, με εντολή των Η.Π.Α. και της Fed, ενέκριναν ένα δάνειο ύψους 1,5 δις $ στο Μεξικό, επί πλέον στα 2 δις $ μετρητά που έδωσε η υπερδύναμη, ως προπληρωμές πετρελαίου και γεωργικές πιστώσεις. Στην ουσία το Μεξικό έλαβε 3,5 δις $ για τις άμεσες ανάγκες του, αλλά μόνο μία επιμήκυνση των δανείων του (rollover) για τρεις μήνες.

Την 1η Σεπτέμβρη η κυβέρνηση εθνικοποίησε το τραπεζικό σύστημα για να εμποδίσει τη χρεοκοπία του, επιβάλλοντας επί πλέον έλεγχο στη διακίνηση κεφαλαίων – όταν τους επόμενους μήνες σταμάτησαν όλες οι πληρωμές του ιδιωτικού χρέους, καθώς επίσης οι περισσότερες του δημοσίου χρέους.

Το Δεκέμβριο του 1982 το ΔΝΤ ενέκρινε ένα δάνειο ύψους 3,8 δις $ στο Μεξικό, με αντάλλαγμα την υιοθέτηση μέτρων απελευθέρωσης της οικονομίας του – ένα πρόγραμμα που τελείωσε το 1985, ακολουθούμενο από ένα δεύτερο για την περίοδο 1986 έως 1988, καθώς επίσης από ένα τρίτο για το 1989 έως το 1993, όπου όλα μαζί αντιστοιχούσαν στο 5,2% του ΑΕΠ του. Για σύγκριση, η Ελλάδα θα λάμβανε συνολικά μόλις περί τα 12 δις €, εάν της είχαν εγκριθεί ανάλογα δάνεια

Post has attachment
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Το περιούσιο Έθνος και η Ελλάδα
- του Βασίλη Βιλιάρδου

Εν προκειμένω θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στο ότι, ο κ. Σόιμπλε έχει στόχο να ισοπεδώσει κυριολεκτικά την Ελλάδα, υποτάσσοντας σταδιακά όλα τα κόμματα και τις κυβερνήσεις της – κάτι που πιστεύουμε πως έχει επιτύχει ήδη με την επόμενη, αφού θεωρεί πλέον την παρούσα αναλώσιμη, επειδή έχει χάσει τη στήριξη της πλειοψηφίας των Ελλήνων, ενώ έχει ολοκληρώσει την αποστολή που της έχει επιβάλλει.

Παράλληλα θέλει να εξευτελίσει την οικονομική ελίτ της χώρας μας, καθώς επίσης το λαό της, προσβάλλοντας τον όπου και όπως μπορεί – επειδή γνωρίζει πολύ καλά από τους προγόνους του πώς να μετατρέπει το θύμα σε θύτη του εαυτού του, με την έννοια της ανάληψης ευθυνών που ανήκουν στους θύτες του και όχι στο ίδιο (καθώς επίσης το «διαίρει και βασίλευε», την τοποθέτηση της μίας κοινωνικής ομάδας εναντίον της άλλης, του ενός κόμματος εναντίον του άλλου κοκ.).

Ακόμη χειρότερα, σκοπεύει να επιτύχει την πλήρη υποταγή όλων, έτσι ώστε όχι μόνο να μην επαναστατούν αλλά να τον ευγνωμονούν για τη στήριξη του ακόμη και όταν εξαθλιώνονται, χάνοντας ότι έχουν και δεν έχουν – μεταξύ άλλων με τη βοήθεια των αξιολογήσεων/διαπραγματεύσεων, κατά τις οποίες όταν μία κυβέρνηση δεν συμφωνεί και δεν υπογράφει αυτά ακριβώς που ο ίδιος θέλει κάθε φορά, αφενός μεν δεν παίρνει τη δόση, αφετέρου οι επόμενες προτάσεις του είναι πολύ πιο δυσμενείς.

Δεσμεύεται δε μόνο από αυτά που υπογράφει, ανεξάρτητα από τις όποιες λεκτικές υποσχέσεις που δίνει για να παραπλανήσει τον εκάστοτε άπειρο συνομιλητή του, δείχνοντας δήθεν καλές προθέσεις – ο οποίος (συνομιλητής) έτσι εκτίθεται στο πολιτικό κόμμα και στους Πολίτες της χώρας που εκπροσωπεί, οπότε είναι χαμένος από χέρι.

Post has attachment
ΔΙΕΘΝΗ: Η ησυχία πριν από τη μεγάλη καταιγίδα
- της ομάδας του Analyst

Στις αρχές του 2000 ο μεγάλος ασθενής της Ευρωζώνης ήταν η Γερμανία, η οικονομία της οποίας αδυνατούσε να αναπτυχθεί, με αποτέλεσμα να αυξάνεται επικίνδυνα η ανεργία – κάτι που προσπάθησε να αντιμετωπίσει η ΕΚΤ αδιαφορώντας για τα υπόλοιπα κράτη, με τη μείωση των βασικών επιτοκίων στο 2% (ανάλυση).

Η ενέργεια της αυτή αποδείχθηκε εντελώς καταστροφική για τις χώρες του Νότου που παρουσίαζαν υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, καθώς επίσης για τη Γαλλία, αποτελώντας την αφετηρία της απώλειας της ανταγωνιστικότητας τους – αφού τα φθηνά χρήματα της κεντρικής τράπεζας πυροδότησαν την άνοδο της επί πιστώσει κατανάλωσης και της αγοράς ακίνητης περιουσίας, εμποδίζοντας τα κράτη να υιοθετήσουν μεταρρυθμίσεις. Αν και αρκετοί λοιπόν ενοχοποιούν μόνο την Ελλάδα, επειδή δεν κατανοούν πόσο σημαντική είναι η νομισματική πολιτική για την οικονομία, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Wait while more posts are being loaded