Profile cover photo
Profile photo
Tuomas Ruuhijärvi
Moi, mä oon Turusta.
Moi, mä oon Turusta.
About
Posts

Post has attachment

Post has attachment
Google+ tuntuu oikeasti softaltaan parhaalta sosiaaliselta medialta, muttei ole saavuttanut kriittistä massaa. Harmi.

Post has attachment
Tuli kirjoiteltua näin itsenäisyyspäivän kunniaksi.

Post has attachment

Post has attachment

Tämä Google+:n Android-sovellus on aika jees. On kyllä aikaa siitä, kun viimeksi käytin tätä. Pidän tästä paljon enemmän kuin vaikka Facebookin vastaavasta.

Post has attachment
Allekirjoitin Googlen Free and Open -vetoomuksen. Allekirjoita sinäkin. http://goo.gl/Hs9l2

Post has shared content

Post has shared content
Originally shared by ****
Helsinki, 22.11.2012
 
Avoin kirje Sanasto ry:lle koskien TTVK ry:n jäsenyyttä
 
Ensimmäinen kotimainen kirja, jonka tekijäluettelossa komeilee allekirjoittaneen nimi, kolahti kauppojen hyllyille viime keväänä, ja tällä hetkellä näyttää, että kaksi seuraavaa opusta saapuvat kauppoihin ensi vuoden puolella. Koska olen tyypillisen persaukinen kirjoittaja, päätin ilmoittautua asiakkaaksi kirjallisuuden alan tekijänoikeusjärjestö Sanastoon ja samalla lainauskorvausjärjestelmään siinä toivossa, että opus jäisi jonkun hihaan kirjastoreissulla ja tilille kolahtaisi kenties hieman täytettä.
 
Hain asiakkuutta hieman pitkin hampain ja huomasin miettiväni, kehtaako tästä edes kertoa kenellekään. Miksi? Siksi, että Sanasto on yksi Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n jäsenyhdistyksiä. TTVK Ry on muiden tekijänoikeusjärjestöjen sekä tiettyjen muiden toimijoiden antipiratismisiipi - käsikassarajärjestö, jonka avustuksella asiakasjärjestöt välttyvät ryvettymästä piratismijahdissa. TTVK Ry luo nimeään myöten itsestään jonkinlaista valvovan viranomaisen kuvaa, vaikka kyseessä on tuikitavallinen rekisteröity yhdistys. Se ei ole sen virallisempi "keskus" kuin Pihtiputaan Pingiskerho Ry.
 
Mielestäni TTVK Ry:n toiminta on eettisesti epäilyttävää. Järjestö lähettää piratismista epäillyille henkilöille kirjeitä, joissa vaaditaan monen sadan euron "korvausta" ja vaitioloa, tai asia viedään oikeuteen. Mitä muuta tämä on kuin selkeää kiristystä! Järjestö ajaa sananvapauden ja netin avoimuuden kannalta hyvin ongelmallista linjaa, jossa nettioperaattoreita vaaditaan sensuroimaan verkkosivuja. Tämä touhu on lisäksi tehotonta, vaikka TTVK Ry:n tiedotteessa kovasti läiskytetään, että esimerkiksi Pirate Bayn käyttäminen olisi Suomessa pudonnut 70 prosenttia. Eikä varmasti ole, tästä väitteestä olisi Irakin propagandaministerikin ylpeä. Vihje - piratebay.org-sivustolla vieraileminen ei ole sama asia kuin palvelun käyttäminen. Missään, jossa tällaista blokkailua on kokeiltu, sen ei ole havaittu vähentävän varsinaista torrent-liikennettä - on käynyt myös päin vastoin, eli liikenne on kasvanut, koska ihmiset tulevat asiasta tietoiseksi. Tällaiset "estot" kiertää tumpelokin muutamassa minuutissa, ja verkossa 15 minuuttia eston uutisoinnin jälkeen levinneet kierto-ohjeet ovat tuoneet Pirate Bayn sellaistenkin ihmisten tietoisuuteen, jotka sitä eivät ole aiemmin käyttäneet, vieläpä helpoilla 1-2-3 -käyttöohjeilla.
 
Tämän viikon tempauksena TTVK Ry lähetti tällaisen kiristyskirjeen 9-vuotiaalle tytölle, jonka tietokoneen poliisi kävi hakemassa edellisvuotisen väitetyn latailun takia - siis yksityinen rekisteröity yhdistys lähettää kiristyskirjeitä ihmisille ja saa virkavallan takavarikoimaan heidän omaisuuttaan? Kyllä jumalauta hävettää olla luovan alan minkäänlainen edustaja, itse sanoudun kategorisesti irti tällaisesta toiminnasta.
 
Olen tienannut elantoni suurimmaksi osaksi tekijänoikeuskorvauksilla ja viihde- ja kulttuurialalla koko vuosituhannen, minkä lisäksi teen musiikkia ja pelejä, kirjoitan faktaa ja fiktiota, sekä toimin kustannusalalla. Pidän TTVK Ry:n toimintaa merkittävästi suurempana uhkana tulevalle toimeentulolleni kuin ensimmäistäkään piraattia. TTVK Ry saa tekijänoikeudet, niiden avulla tienaavat henkilöt ja kulttuuri- sekä viihdealan näyttämään ahneilta, kohtuuttomilta ja täysin nykymaailman menossa pihalla olevilta jurpoilta, joita on ihan ok vastustaa. Järjestön temput ovat mitä parhainta PR:ää niille, jotka haluavat tuupata nurin koko tekijänoikeusjärjestelmän - helkkari, kun itse näen nuo neljä maagista kirjainta jossain uutisessa, mieli tekee käynnistää BitTorrent saman tien ihan periaatteesta.
 
Piratismia ei voiteta lähettelemällä kiristyskirjeitä, sensuroimalla verkkoa ja pilaamalla nuorten ihmisten elämiä täysin hatusta vedetyillä satojen tuhansien eurojen vahingonkorvausvaateilla. Ainoa ratkaisu on tarjota materiaalia siinä muodossa ja niillä kanavilla, mitä ihmiset haluavat käyttää. Sen sijaan, että esimerkiksi kustannusalalla ämpyiltäisiin e-kirjoja vastaan, niitä pitäisi ryhtyä tarjoamaan edullisemmalla hinnalla ilman drm-rajoitteiden kanssa pelleilyä, tai tässäkin asiassa jäädään kelkasta.
 
Toivoisin, että Sanasto harkitsisi uudelleen TTVK Ry:n jäsenyyttään ja sanoutuisi irti kyseisen rekisteröidyn yhdistyksen sensuuri- ja kiristyspolitiikasta.
 
Janos Honkonen
toimittaja, kirjailija

Post has attachment
Naurattaisi, jos tässä ei olisi kyse oikeasti vakavasta asiasta.

EIT?
Wait while more posts are being loaded