Profile cover photo
Profile photo
a Füzet
3 followers -
Életvezetési és művészeti online magazin
Életvezetési és művészeti online magazin

3 followers
About
Posts

Post has attachment
Vélemény A négyzet című filmről
"A film olyan fajsúlyos témákat feszeget, mint az egyre nagyobb indulatokat kiváltó bevándorlási-ügy, az eszement divathullámok, a tolerancia mértékének kérdése, amivel számomra azt üzente a sokszor groteszt képek és furcsa dialógok formájában: légy elfogadó, de semmiképp se hülye!
Nagyon szeretem, ahogy a film kimondja, hogy nagy bajok vannak a fejekben. Komoly probléma van a morállal minden területen; a valós értékek helyett nagy lufik lebegnek, a józan ész felett győzedelmeskedik a PR és marketing. Azt is láthatjuk, hogy a képmutatás és naivitás milyen romboló hatású. Nagy fejre koppintást kapunk a modern kori férfi-női játékok kiábrándító üressége miatt is, de nagyszerűen érzékelteti a gyerekek jellemzően szomorú pozícióját, és a sokszor felszínes szülő-gyerek kapcsolatokat."
https://afuzet.hu/legyel-elfogado-de-semmikepp-se-hulye/
Add a comment...

Post has attachment
Dévény torna vagy Pető módszer? Sok anyuka kérdése!
"Hogy mi okozhatta a hypotóniát, nem tudjuk biztosan, de már nagyon korán észrevettük az apukával, hogy laza az izomzata – de csak az egyik fele, a másik oldala feszes. A szakemberek azt mondják, hogy mégiscsak szülés közben léphetett fel egy kis oxigénhiány a kicsinél, pedig minden értékünk jó volt. Az első furcsaság az volt, hogy mindig felemásan tartotta a kezeit/karját, az egyik keze ökölben szorította, a másik kezét kitárta. Mivel hasfájós volt ezért sokat ringattuk, de sokszor kifli alakban az ölben is kifeszült. 5-6 hónaposan is még sírt, ha hasra tettük, pedig addigra már elmúlt a hasfájós időszaka. Mivel hason nem szeretett lenni, ezért 6 hónaposan is csak a hátán fekve szemlélte a körülötte lévő világot. Nem fordult hasra sem. A védő mindig csak azzal nyugtatgatott, hogy lusta a gyermek, és majd idővel beindul a mozgásfejlődése. Az a helyzet, hogy első gyerekünk Juji, így fogalmunk sem volt, mi a normális, mi nem, teljesen a védőnőre hagyatkoztunk sokáig. Bizonyos tekintetben nem lehet okom panaszra vele kapcsolatban: bármi kérdésem volt, bármikor fordulhattam hozzá, mindig aranyos, kedves, segítőkész volt. De szerintem egy védőnőnél ennél többet kell tudnia. Most már tudom, anélkül, hogy haragudnék rá vagy az orvosra, akinek szintén egyértelműen látnia kellett volna, hogy márpedig valami nincs rendben."
Add a comment...

Post has attachment
"A romantikus vígjátékként beharangozott Jöjj el napfény! című filmet, műfaját tekintve inkább a drámákhoz sorolnám. Az európai filmfesztiválokon nagyon jól szereplő francia alkotás le se tagadhatná, hogy a forgatókönyv és a rendezés (Christine Angot és Claire Denis) női lelkeket takar. Nincs is ezzel semmi baj, kivéve, hogy erősen egyoldalúan mutat be egy túlságosan is jelentős, létező, aktuális problémát. A női-férfi párkapcsolatokról van szó, azon belül is a negyvenen túli, egyedülálló párkeresők olykor szélmalomharcnak tűnő játékáról."
Add a comment...

Post has attachment
"Az asztrológia, ahogy a múlt évszázadokban, úgy a jelenben (és a jövőben) is tökéletes útmutatást ad, valamint az önismeret kibontakozásában nyújt segítséget az embernek. Születési képletünk nem csak a személyiségünkre mutat rá, hanem az is kiolvasható belőle, miben lehetünk a legsikeresebbek, illetve milyen hiányosságainkat kellene fejleszteni. A horoszkópunkban 12 állatövi jegy van 12 házzal, amelyek egymással való kapcsolatai megmutatják a személyiség jellemzőit. A 12 ház a sors élet házai, amelyek jelölik az életeseményeket. A bennük lévő bolygók hatásai tulajdonságokról informálnak, kiolvasható belőlük, hogy egy adott helyen, területen jól vagy rosszul érezzük magunkat. Például a hetedik ház mutatja a párkapcsolatot, a hatodik ház jelzi a munka és az egészségre vonatkozó lehetőségeinket. A fényszögek égi pillantások, amelyek mutatják a kapcsolódásokat. Megkülönböztetünk negatív és pozitív hatásokat, amelyek a dolgok kimenetelére utalnak. A születési horoszkópunk fix, ami az egész életünkre kihat, és vannak az úgynevezett szolár évek, amelyek mindig az aktuális (születésnaptól születésnapig tartó) évre vonatkozó hatásokat, lehetőségeket jelölik."
https://afuzet.hu/a-sorsunk-eleve-elrendelt-interju-gyenese-ibolyaval/
Add a comment...

Post has attachment
"Dolák-Saly Robival történt beszélgetésemet ahhoz tudnám hasonlítani, mint amit A diktátor című film egyik jelenete ad vissza, amikor a beteggel közlik a HIV-teszt eredményét, ami ugyebár csak “aladdin” lehet (Wadiyában a pozitív és negatív szó is “aladdin”-nal van helyettesítve), amitől eléggé összezavarodik a páciens: most akkor sírjon vagy nevessen? Na jó, azért nem teljesen ez volt, de tény, hogy eleve zavarba ejtő vele találkozni egy L’art pour l’art előadás után, ami miatt nem meglepő módon hülyeségeket kérdez az ember lánya, másrészt a népszerű színész, humorista, író, zenész (és még sok minden) egy ideig komolyan vett, csak a végén szabadultak el a dolgok."
Interjú Dolák-Saly Robival a Füzetben.
https://afuzet.hu/dsr-a-szinpadon-innen-es-tul-interju-dolak-saly-roberttel/
Add a comment...

Post has attachment
Hartberg Stájerország és Burgenland határán fekszik, karnyújtásnyira az Alpok lábától, a határtól nagyjából 50 km-re. A hegyek tetejét itt már hó borítja és az oxigéndús alpesi levegő szinte kifújja az ember fejéből a hülye gondolatokat. Érkezésünkkor a kisváros olyan volt, mint egy felbolydult méhkas, mindenki a főtér felé igyekezett sietősen. Ennek következtében alig találtunk parkolóhelyet, de próbálkozásunkat a városközponttól kicsit messzebb ugyan, de siker koronázta. Az első lépéstől magával ragadt az a megmagyarázhatatlan atmoszféra, ami nem csak az emberekből, de a szűk utcácskák macskakövéből, az ízlésesen kivilágított kirakatokból és a tiszteletet parancsoló Ring hegy bérceiből áradt felém.

Az óváros főtere, mint egy mesebeli hegyi falucska képe jelent meg előttem. Tündérekkel, koboldokkal, törpékkel és óriásokkal, akik mind-mind menedéket kerestek a színpompás fa tövében a megannyi tábortűz melegének oltalmában, egymással teljes megbékélésben. A tér fölé magasodó templom biztonságot nyújtó falai, a fényfüzérrel körbe futtatott ablakai, mint Isten figyelő szemei békét és nyugalmat árasztottak a térre. Kézzelfogható volt a harmónia, mintha megállt volna az idő. Az emberek ráérősen beszélgettek, vidáman üdvözölték az újonnan érkezőket és koccintottak egymás egészségére. Az aprócska gyermekek a Betlehem körül sündörögtek, és próbálták egy simogatásra elkapni a jászol körül bóklászó csacsikat. A nagyobbacskák korcsolyát ragadtak és vidáman szelték a jeget, miközben hangosan tapsra bátorították szüleiket egy-egy ügyesebb figura után.
https://afuzet.hu/adventi-ansicht/
Add a comment...

Post has attachment

Post has attachment
Ahhoz, hogy egy város hangulata átjöjjön, nem elég múzeumokat látogatni, hosszasan róni az utcáit, népszerű tereken turistáskodni, fotózkodni, jó szobákat lefoglalni. Mit sem ér mindez, ha nem teremtesz kontaktot a helyiekkel, nem nézel ki legalább egy kulturális programot, ha nem ülsz ki vagy be félnaponta egy központi helyen fekvő kávézóba, megfigyelve az előtted elsuhanó ismeretlen arcokat. Mert csak így tudod átérezni egy idegen város lüktetését. A szívét pedig éttermeiben keresd, az nagyon sok mindent elárul. Én legalábbis így gondolom, nekem eddig mindenhol bevált ez a tesztelési módszer. Így tettem utolsó kiruccanásom alkalmával is, amikor Pécsen vendégeskedtem pár napot.

Többször jártam már ebben a déli nagyvárosban, de bevallom, ez alkalommal érintett meg legjobban Pécs “napos oldala”. Most nem csak jöttem-mentem, hanem időt és figyelmet tudtam szentelni rá. A ráhangolódást sok frissen szerzett impulzus segítette, ami mindjárt a megérkezésem napján egy kellemes gasztronómiai élménnyel kezdődött. Merem állítani, ez meg is alapozta a következő napok hangulatát. A vacsora színhelyének kiválasztása előtt két étterem volt esélyes, amiket ajánlottak nekünk. Talán a neve miatt is, ami különleges ízeket sejtetett, a Balkán Bisztró mellett tettem le voksomat, ami végül döntőnek bizonyult.
https://afuzet.hu/balkan-bisztro-elmeny/

Az étterem a Ferencesek utcájában található, a belváros szívében. Szeptember vége lévén kihagytuk a barátságos hangulatú kerthelyiséget, és bent foglaltunk helyet.
Add a comment...

Post has attachment
Dr. Bakonyi Károly neve ma már fogalomnak számít. Meg merem kockáztatni, hogy már akkor is az volt, míg élt. Amikor Karcsi bácsi (ahogy a legtöbben hívták) egy társaságban szóba kerül, a Cserszegi fűszeres reflexszerűen ugrik be mindenkinek, szinte érezzük a bor sajátos zamatát, ami mellé egyúttal valami szívet melengető, kellemes érzés is párosul. Itt, Zalában, aki még messziről se látott szőlőbirtokot, az is tudja, kit rejt a név, a szőlősgazdák körében pedig, nemcsak az országban, de még a határon túl is áldják ránk hagyott öröksége okán. Kiváló szőlőnemesítő volt ő, akinek tizenöt államilag minősített szőlőfajtát köszönhetünk. Ám nem csupán szőlőkről van szó, ha rá gondolunk, mert annál sokkal többet jelentett a személye. Egész borászközösségeket tartott össze, kezdeményezője, zászlós hajója volt különböző civil szerveződéseknek is; a Georgikon Egyetemtől kapott tudományos főmunkatárs cím szó közel sem fedi azt, amilyen hatással ő a magyar borkultúrára volt. Azok, akik ismerték, jól tudják, mire gondolok, és remélem, hogy nekik ugyanúgy jól esik majd olvasni a következő sorokat, mint akiknek nem volt szerencséjük vele közelebbi ismertségben lenni. A hét éve elhunyt híres szőlőnemesítőről Bakonyi Judittal, a lányával beszélgettünk egy nagyot, aki ha lehet, még jobban megkedveltette velünk a már életében is nagy szeretetre és tiszteletre érdemes embert.
Add a comment...

Post has attachment
“A férfi hódít, a nő csábít.” – Interjú Pirner Almával

"Nem, ez arról szól, hogy a nő éljen azokkal a dolgokkal, ami bele van kódolva. A mozdulatok, a finomság, azok az apróságok, amiktől ragyog. És ennek nem lenne szabad kikopnia még a szülés és több év házasság után sem, mert ez az övé. Vannak külsőségek, amiket összekötnek a nőiséggel. Ilyen például egy magassarkú cipő, egy hosszú haj, szép smink, vagy a szexisebb ruhadarabok, egy harisnyatartó, egy szép fehérnemű. Az egész az a lényege, hogy te hogy nagybetűs nőnek érezd maga. Ha ezektől érzed magad szépnek, csábítónak, önbizalomnak telibbnek, vedd fel a magassarkú cipőt, mert ez meglátszik a kisugárzásodon. Viszont, ha totál testidegen tőled minden ilyen körítés, és inkább érzed magad tőlük úgy, mintha jelmezbálban lennél, a sminkbe pedig, mintha transzfesztita showra mennél, akkor az nem fog semmit se hozzátenni a női minőségedhez. Itt azokat az eszközöket, mozgásformákat, történéseket, programokat kellene minden nőnek megtalálni, amitől igazán nőnek érzi magát. Ez akkor lenne az igazi, ha nem a külvilágban keresné, hanem, ha amikor belenéz a tükörbe, azt látja, milyen jól néz ki, érzi magában az erőt, a csábítást, és mindent ami hozzátartozik a nőhöz.

És mi újság a nagybetűs FÉRFI terén? Ha létezik NŐ, akkor feltételezem, hogy ő is felismerhető, ugyanúgy.

Ezzel kapcsolatban az jut először eszembe, hogy rengeteg nő van egyedül 30-40 között manapság – párkapcsolat, gyerek, férfi nélkül. Meggyőződésem, hogy ennek egyik oka az, hogy nagyon nagy az igényük. Amikor megkérek egy nőt a személyes tanácsadáson, hogy írja le azt a férfit, aki számára az ideális társat megtestesíti (külső-belső tulajdonságok alapján, szociális háttér, egzisztencia), általábam egy több mint tökéletes FÉRFI képe rajzolódik ki: legyen meg a kémia, nézzen ki jól, tudjak vele megjelenni, védelmezzen, legyen szellemi társ, tudjak vele beszélgetni, legyen egzisztenciája, el tudjon tartani. Szoktam is mondom nekik: “Figyelj, ha ez a pasi létezik, én is sorszámot tépek.” Ilyen férfi nem létezik. És persze egyből visszakérdezek: “Te, mint nő, megfelelsz azoknak a kritériumoknak, amiket itt felsoroltál?” Javasolni szoktam mindenkinek, hogy ha ebből az 5 dologból már 3 megvan, azonnal menjen hozzá feleségül. Lényegesnek tartom, hogy legyen meg a prioritás az értékrendemben. Mert persze, fontos a 4., 5. dolog is, de azt el tudom engedni. És attól még nem leszek megalkuvó.

Ennyire egyszerű lenne a dolog?

Ha arra várok állandóan, hogy mikor lesz meg a felsorolt 5 egyezés, várhatok, az idő pedig könyörtelenül megy – és sajnos egy irányba. Ráadásul, a statisztikai adatok szerint több nő él ma Magyarországon, mint férfi, akik ebből adódóan marhára válogathatnak. A nők kevéssé. Az is nagy probléma, hogy a nők önismereti hiányosságaiból fakadóan nem tudják, hogy ki lenne számukra a megfelelő férfi. Egy olyan férfi ideált hajszolnak, akivel hosszú távon nem tudna működni a dolog. Azt szoktam mindig mondani, hogy jól kell tudni választani; el kell dönteni, hogy mire kell a férfi nekünk. Arra, hogy orbitális szexorgiákat csapjak vele, vagy egy apát, társat keresek, akire számíthatok, akiért tűzbe tenném a kezem, mert életem végéig fogná a kezemet? – Még ha nem is úgy néz ki, mint Antonio Banderas. De olyan nő is van, aki olyan embert keres, aki iszonyatos egzisztenciával bír, aki elismert, rengeteg pénze van, aki mellett nem is kéne dolgoznia egész életében. Kérdés az, hogy el tudná -e fogadni, hogy másodhegedűs legyen mellette, mert az rengeteget utazik külföldre, és semmit nem fog segíteni otthon a gyerekkel."
Az interjú egészben a Füzet oldalán:
https://afuzet.hu/a-ferfi-hodit-a-no-csabit-interju-pirner-almaval/
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded