Profile cover photo
Profile photo
PeteRPG Plus
41 followers -
PeteRPG Plus - RPG, anime, film, könyv, sorozatok, játékok
PeteRPG Plus - RPG, anime, film, könyv, sorozatok, játékok

41 followers
About
Posts

Post is pinned.
Az oldal shortlinkje: https://plus.google.com/+PeteRPGPlus vagy
https://goo.gl/J1Cu2C
GH: https://github.com/zistenz
A nagyobb lélegzetű dolgokra: https://peterpghu.blogspot.hu (megszűnőben, átköltözik majd a GH-ra)
Tartalom: https://peterpghu.blogspot.hu/2016/09/tartalom.html
Goodreads: https://www.goodreads.com/user/show/46936095-petrus
RoleGate: https://www.rolegate.com/ref/Petrus

Ha valaki online keresne, játékban, vagy hasonló oldalon, ide gyűjtöttem az elérhetőségeimet, kb. megtalálási gyakorisággal sorba rakva:

- leggyakrabban:
#Steam - petrustotallius, képem ugyanez
#battlenet ( #Diablo3 és #Destiny2 ) - UmbralOnyx#2711
#Discord - zistenz#0807
#GuildWars2 - zistenz.1945, Piken's Square (Yersool Izmine, Törpedó, Lopez de Futaztán, Hóvarjú, Konok Kun, Clawsaur)
#reddit - zistenz
#SGHU - PetruZ

- ritkán:
#LFGHU - Petrus (elvétve, már csak read-only módon)
#PathOfExile - EU szerver (Toportyánka)
#AtlanticaOnline - Macedon (UmbralOnyx); nagyon ritkán

- már nem játszom:
#ElderScrollsOnline - EU, zistenz (Ryuhun, Tzopilotl, Tlamacazcui, Toportyán, Naplovag)
#Rift - EU, Typhiria (Tuth, Bophat, Mizton, Buhu, Xocoh; mindannyian a Rátóti Atyafiak privát guild tagjai)
#WildStar - EU, Jabbit (Xocoh Hun)
Commenting is disabled for this post.

Post has attachment
Közérdekű: a PeteRPG mostantól a reddit-en folytatja működését a jól megjegyezhető https://www.reddit.com/r/PeteRPG/new/ címen. Egyelőre még kicsit fapados, de majd csinosítok rajta. Várok mindenkit odaát, ez az oldal mostantól nem frissül tovább és áprilisban a G+-szal együtt távozik az örök bitmezőkre...
Add a comment...

Marko Kloos: Frontvonalak, Felderítők és Tengerészek
(angolul: Frontlines - Terms of Enlistment, Lines of Departure és Angles of Attack)

Frissítés: Kiegészítve a harmadik könyvvel is.

A németországi születésű, de már az USA-ban élő író története nagyban hasonlít más, jóval ismertebb írók sztorijához: mint volt altiszt, kezdő íróként katonai sci-fi-vel próbálkozik két gyermeke nevelése közben, amire bátorítást és tanácsokat kap neves íróköröktől, de a kiadók mind elhajtják. Erre magánkiadásban felrakja az Amazonra és a többi az történelem: a stílust kedvelők felkapják, a #könyv és folytatásai népszerű lesznek, majd az Amazon fantasy/sci-fi ágára specializálódott imprint kiadója, a #47North gyorsan leszerződött vele (ők viszik pl. Greg Bear és Neal Stephenson könyveit is). Az idén jelent meg 6. könyv és közben az Agave is belekezdett a sorozatba, az első három könyv már tavaly óta elérhető magyarul. Az első kettőt olvastam egyelőre, ezekről írok most.

A sorozat főszereplője Andrew Grayson, a 22. század rettenetesen túlnépesedett Földjének egy fiatal lakója, aki az egyre csökkenő, kalóriára kimért fejadagok, az erősödő bűnözés, a mocsok, és a növekvő túlzsúfoltság elől egyetlen épeszű(nek tűnő) kiutat választ: beáll a seregbe. Ha megfelel a kiképzésen és utána lehúz öt évet, a végén bankszámla és csinos kis összeg várja, hogy letelepedhessen anyjával valahol egy jobb környéken, esetleg az űrgyarmatokon. Az emberiség az Alcubierre-hajtóművek tökéletesítésének hála ugyanis már kirajzott a Naprendszerből és kezdjük a közelebbi, 30-40 fényéven belüli csillagok élhető bolygóit, holdjait terraformálni és benépesíteni. Az Észak-Amerikai Nemzetközösség riválisa ebben a térhódításban a Sino-Rusz Szövetség (a dolgok és az ideológiák 150 évvel később sem változnak semmit...), akikkel kölcsönös rajtaütésekkel idegesítik egymást, de nagy, globális háború nincs közöttük és a korábbi rossz tapasztalatok után a Földön meghúzott vonalakat is békén hagyják már egy ideje.
Grayson meglepve tapasztalja, hogy a kiképzés milyen békés és nyugodt. Bár keményen megf*ngatják őket, a toborzóvideók kivételesen a valóságot tükrözik: az őrmesterek inkább bátorítják az újoncokat, hogy aki nem bírja, adja fel, lépjen ki, ugyanakkor a kaja jobb, mint szociális patkányként kapott, és ha jól csinálja, amit csinál, még akár titkos vágya, az űrtengerészet sem lehet elérhetetlen. A kirostálás így is nagy, induló csapatuknak csak mintegy negyede éri meg a kiképzés végét és Grayson nagy csalódására a Földön marad: a Honi Haderőhöz kerül.
Miközben a kiképzésen megismert szerelme már úton van Luna és a deszantpilóta képzés felé, Grayson a HH kötelékében egyfajta belső rendfenntartást végez: városok lázongó csőcselékeit tartja kordában és kormányzati hivatalok kimenekítését végzi. A helyzet hónapról-hónapra egyre romlik és a lázadások egyre szervezettebbé válnak, olyan felszerelésekkel, amelyek már a HH páncélozott katonáit is veszélyeztetni képesek. A sereg nem igazán van felkészülve erre a helyzetre és a hibák végül egy katasztrofális, mészárlásba és súlyos veszteségekbe torkolló detroiti bevetésen csúcsosodnak ki.
Grayson túléli, de kishíján végképp elmeszelik: bár megússza a hadbíróságot és a kirúgást (amivel persze az összes szerzett jogát is elveszítené a pénzzel együtt), a HH-t, de még a Földet is el kell hagynia egy baklövés és egy rosszindulatú, fogalmatlan tiszt miatt. Teljesül az álma, bár nem úgy, ahogy gondolta: irányzó lesz az űrfelderítésnél, olyan specialista, akik a kommunikációval, távérzékeléssel, taktikai felderítéssel és célmegjelöléssel foglalkozik. Ilyen specialistákból mindig hiány van az egész flottában, mivel terepre kell menniük és nagy a veszteség belőlük. Egy tengerész felderítő többé-kevésbé pótolható az állományból, de egy jó eszű irányzó csak nehezen, sok idő után. Mivel Grayson korábban főiskolát végzett a Földön, hamar felszívja a tananyagot, és évekkel később már igazi veterán lesz belőle, közel kétszáz bevetéssel a háta mögött, mikor az egyik gyarmaton megtörténik az, amire senki sem számított: az emberiség találkozik az idegenekkel...
Ezek a lények viszont nem a kertévék barátságos idegenei: a több tonnás, óriási, szinte sebezhetetlen lények számára mi csak kiírtandó bogarak vagyunk. A nyurgáknak hívott lények sorra döntik romba a kolóniákat és építik fel saját terraformálóikat (ami persze mérgező az emberiségnek), hajóik ellen pedig hatástalan minden, amit a földi haditechnika fel tud mutatni. Nagyon úgy tűnik, a nyurgák néhány éven belül a Föld nyomára jutnak és akkor végleg kiírtják az emberiséget a Galaxis ezen szegletéből. A földi vezetés ekkor (a második könyv derekán) kétségbeesett lépésre szánja el magát, ami nagyon nem tetszik a gyarmatoknak...
A harmadik könyvben aztán minden eddiginél veszedelmesebb küldetésre indul hősünk: egy modern felderítő cirkálóval és legénységével visszalopakodnak a nyurgák által elárasztott Naprendszerbe, hogy kiderítsék, mi igaz a hírekből és a Föld egyáltalán létezik-e még, vagy a sokmilliárd ember mind odaveszett-e már (és hát persze Halley miatt is aggódik). A helyzet nem túl rózsás, elpusztíthatatlan maghajók tartják ellenőrzésük alatt az űrt, és ismét bebizonyosodik: végveszélyben a patkányok próbálnak először menekülni...
A könyvben az író ismét emeli a tétet, de azért a végén felcsillan valami reménysugár és egy új kor hajnala. Bár a befejezés egyfajta trilógia lezárást is sejtet, a kalandok még nem értek véget, angolul további három könyvben folytatódik Graysonék története (remélem, az Agave idővel sort kerít ezekre is).

Kloos ugyanazokat a kliséket nyújtja, mint az összes mil-sci-fi író előtte és azóta: katonai szakkifejezések, szleng és struktúra, adrenalinnal teli akciók, háttérbe szorított technoblabla és politika, túlnépesedés és erőszak diktatúrák, valamint a Földet elpusztítani kívánó, szuperfejlett idegenek. Rengeteg ilyen könyv és sorozat van, amelyek többsége kis példányszámban, elektronikus terjesztéssel kelnek el, de stabil vevőkörük képes eltartani őket még akkor is, ha minden olvasójuk tisztában van azzal, hogy az íráskészség és történet finoman szólva sem játszik egy lapon a nagy írókkal, mégis, van bennük valamiféle ponyvaszerű űr-romantika, amitől olvastatják magukat. Olvasóik pontosan tudják, mire számíthatnak és ezt az igényt elégítik ki, így igazából mindenki jól jár: az író is, mert olvassák a műveit és terjed a híre a szubkultúrán belül, és az olvasók is, mert ezt a stílust kedvelik és hajlamosak megbocsájtani gyengeségeit és felületességeit is.
Ami talán a különbség ebben az esetben, hogy Kloos tudatosan képzett író, aki Amerikába költözése és családalapítása után kezdett el komolyabban foglalkozni a témával és elvégezte pl. az elmúlt húsz évben elég szép hírnévre szert tett, évente megrendezett Viable Paradise egyhetes kurzusát is, ahol olyan írók oktatták a mesterfortélyokra, mint az itthon már jól ismert John Scalzi (a Vének háborúja pl. látványosan nagy inspirációt jelenthetett a Frontvonalak-sorozathoz). Mondatai szabatosak, kerülik a sallangokat, mégis plasztikusan leírják a történéseket, bár túl sokat nem foglalkozik a karakterek kibontásával sem. Elvégre katonai sci-fi, többségük bármikor elhullhat, és a főhős is gyakrabban váltogat egységet és támaszpontot, mint más zoknit, miért kellene sok időt vesztegetni rájuk? Még szívszerelme, a kissé gyanúsan kurtán-furcsán kialakult románcuk nyomán megismert Halley is jóformán teljesen ismeretlen még a második könyv végére, bár ebben közrejátszik az is, hogy eltérő állomáshelyeik és feladataik miatt igen ritkán találkoznak.
A történet az első könyv végétől, a nyurgák felbukkanásától kezdve gyorsabb léptekkel halad előre, hogy a második könyv harmadánál újból lelassuljon és egy gyarmatra fókuszálva, illetve egy korábbi szereplő visszatérésével újból lendületet kapjon. A kemény, az előírásokra nagyban ejtő katonacsaj Fallon egyébként hamar belopja magát az ember szívébe, körülbelül ő az egyetlen másodlagos szereplő, akiért drukkolni is lehet és kap valamennyi mélységet is. Bár a Felderítőkben Grayson jó nagy kulimászba kerül miatta, nem sokat habozik, mikor egy fontos döntési helyzetbe kerül és kész kockára tenni mindent, többévnyi karrierjét, előmenetelét, státuszát azért, hogy azt tegye, amit a leghelyesebbnek gondol - aminek persze meg lesznek a következményei...
Kloos nem foglalkozik az űrutazás tudományos részével, az Alcubierre-hajtómű az, amit mindenki elképzel magának (vagy megnézi a wikit), és nem pepecsel pályaszámításokkal, delta-V-vel, dokkolási manőverekkel, időtorzulással, tehetetlenséggel, ezek egyszerűen eltűnnek a háttérben. Mivel a főszereplő szemszögéből látunk mindent, nem is fontosak, éppencsak annyira kerülnek elő, amennyire szükségesek a történet drámaiságának fokozásához. Semmi sem hibátlan, mindent emberek gyártanak és a számítógépek is tévedhetnek, ami katonai szemszögből persze rémálom, de legalább megállapíthatjuk, hogy 150 évvel később is ugyanazokat tartják a talpasok a csataterektől biztos távolban okoskodó csillagos "parkettásokról" és mérnökökről, mint most, vagy akár 150 évvel ezelőtt. Emellett bár a humor nem kifejezetten az erőssége a könyveknek, néha előfordulnak megmosolyogtató jelenetek.
Összességében aki katonai szemszögű sci-fi-re vágyik, nem fog csalódni, ezek a könyvek a jobbak közé tartoznak, még ha nem is túl kiemelkedők. Egy kicsit Vének háborúja, egy kicsit Starship Troopers és Örök háború, minden benne van, ami szükséges, még ha nem is annyira erőteljesen ikonikusak, mint a felsoroltak.
Értékelés: Frontvonalak - 3/5, Felderítők - 4/5, Tengerészek - 4/5

https://www.goodreads.com/book/show/31288490-frontvonalak
https://www.goodreads.com/book/show/35524082-felder-t-k
https://www.goodreads.com/book/show/40854313-tenger-szek
Add a comment...

Post has attachment
Az egyetlen jól használható közösségi felület, a G+ megszűnik jövő augusztusban, vagyis a PeteRPG+ is eltűnik majd. :( De ez nem jelenti az oldal megszűnését, addig bőven lesz még idő kitalálni, hol folytassam. A blog forma nekem nem bejövős annyira, nem hiszem, hogy oda térnék vissza. Majd meglátjuk.

https://gizmodo.com/googles-failed-social-network-google-will-be-no-more-1829602740
Add a comment...

Post has attachment
Már 1986 óta létezett koncepció szintjén és egy korai változatban a netre is kikerült a #WarhammerFantasy világ "távolkeletiesfantasy" szeglete, a #Tetsubo leírás, most viszont új köntöst és hivatalos első megjelenést kap a #Zweihander és #MainGauche játékokat kiadó #GrimandPerilous Studio berkeiben. Megjelenés valamikor jövőre.

https://grimandperilous.com/grim-perilous-studios-announces-its-next-game-tetsubo-grim-perilous-rpg/
Add a comment...

Post has attachment
Egy érdekes #fantasy #térkép generátor, amiben nem csak random térképekre lehetünk befolyással megadott paramétereken keresztül, hanem (csaknem) tetszőlegesen át is rajzolhatjuk az elemeket (Customize menü):

https://azgaar.github.io/Fantasy-Map-Generator/

A dialógus ablak bal felül nyitható, a többi egyértelmű. Egy-egy új kezdeti generálás kicsit lassú lehet, ezért ha állni látszik, nem fagyott ki, csak türelmesnek kell lenni. A térképek lementhetők saját "map" formátumban és vissza is tölthetők. Az egyes elemekre kattintva (ahol a kurzor keresztről kézzé változik) egyenként szerkeszthetők a tulajdonságok, átnevezhetők, vagy törölhetők is. Az egérgörgő a zoom, a kereszt ikonnal és bal klikkel pedig vonszolhatjuk a térkép megjelenített részét.
Add a comment...

Post has attachment
Elkészültem a nemrégiben megjelent #Knave szerepjáték fordításával, ami egy #OSR kompatibilis szabálykészlet szinte bármilyen #DnD verzióhoz. Szerzője az a Ben Milton, akinek a #MazeRats is köszönhető. Mindkettő elérhető a fordításaim oldalán. A Knave olcsón megvásárolható a DTRPG oldalán, a csomag pluszban még egy karakterlapot és az eredeti, angol nyelvű dokumentumot is tartalmazza a pdf mellett.
(A fordítás a használt CC licenc miatt legális. Ha hibát vesztek észre valahol, itt is jelezhetitek.)

https://www.drivethrurpg.com/product/250888/Knave

https://zistenz.github.io/mini-rpgk/
Add a comment...

Post has attachment
A #40K #LordInquisitor animációról ismert Erasmus Brosdau (aka Warpgazer) a 20 éves évfordulóra elkészítette az eredeti, első #MetalGearSolid játék intrójának felújított, 3D-ben animált, nagyfelbontású változatát.

https://www.youtube.com/watch?v=sdYFmnQGtbU
Add a comment...

Post has attachment
Egész komoly fejlesztés folyik a #DnD5e és a #StarWars házasítása terén #SW5e címmel a redditen, amihez már kijött több alapkönyv is. A kivitelezés nagyon komoly (láthatóan a Homebrewery-n, vagy template alapján készült) és már teljesen játszható.
Kicsit elvesznek a letöltések linkjei a többi téma között, ezért kigyűjtöttem a legfrissebbeket alább:
- Monster Manual 1.1: https://www.reddit.com/r/sw5e/comments/95ednf/monster_manual_version_110/
- PHB 1.3: https://www.reddit.com/r/sw5e/comments/93i3lr/players_handbook_version_140pdf/
- Starships of the Galaxy 1.0: https://www.reddit.com/r/sw5e/comments/91mrnp/starships_of_the_galaxy_version_100/
- Token gyűjtemény: https://www.reddit.com/r/sw5e/comments/92itzq/i_made_a_few_practical_tokens/
- kitölthető karakterlap: https://www.reddit.com/r/sw5e/comments/90xwp2/character_sheet_form_fillable/
- általános karakterlap: https://www.reddit.com/r/sw5e/comments/90f5wy/character_sheet_final/
A reddit téma, ahol a fejlesztés folyik és kérdéseket lehet feltenni: https://www.reddit.com/r/sw5e/new/

U.i.: Hmm, az yssalamirokat nézve eszembe jutott a sakk feltalálásának tanmeséje a tábláról és a rizsszemekről...
Add a comment...

Post has attachment
Bejelentették az idei #EnnieAwards győzteseit a GenCon-on. A legjobb játék és az év terméke kategóriában a #Zweihander nyert.

http://www.ennie-awards.com/blog/2018-ennie-winners/
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded