Profile cover photo
Profile photo
Tamás Földi
107 followers -
No wave, no life
No wave, no life

107 followers
About
Posts

Post has attachment
Magyarországon még épp kimúlóban volt a kommunizmus, amikor az általános iskolában épp csak olvasni megtanult osztálytársaim kezében megláttam az első Kaland Játék Kockázat (KJK, angolul Fighting Fantasy, FF) könyvet. Aztán az interneten szembejött velem 2012-ben, hogy készült egy szerepjáték, és a következő évben meg is vettem, amikor Londonban jártam.

Maga a könyv egy hihetetlenül idejétmúlt, avitt rendszernek ad otthont. Semmi gond nem lenne vele, ha valamikor a 80-as években adják ki. Hangulatilag és szabályok tekintetében is felülirja az alapokat, mert pl. bár csak 4 értéket használ, ez nem a jó öreg Ügyesség-Életerő-Szerencse+Mágia kombó, ugyanis az Ügyességet kivették és helyette lett egy új, a Skill, amit azt mutatja meg, mennyi képzettséget tanulhatunk! Mivel mellett Talent-ek is vannak, és azok számát ilyen módon nem szabályozza a könyv, igy jogos a kérdés: ezt vajon miért kellett. Persze a kötet olvasgatás közben nem csak ez az egy kérdés futott át az agyamon. A világa, Titán, arról híres, hogy rekord mennyiségű értelmes fajt sűrítettek viszonylag kis helyre, mégis, csak a törpe és az elf játszató, mint faj, az ember mellett! A szabályok röhejesek, és még csak nem is rövidek, pont ott bonyolítva meg, ahol egyszerűsítésre lenne szükség. A szerkesztés pocsék, a hatalmas betűméret és a szellős helyek ellenére áttekinthetetlen. Sokat elárul, hogy néha meg kell döntened a nagyobb táblázatokhoz a könyvet! A képek halványan nyomottak, mint amikor a saját printeredből már fogy a tinta. A borító szép, de nem több.

A könyvben egy rövid összefoglaló után kifejti a képességeket, fajokat, majd a skill-ek és talent-ek következnek. A harci és egyéb szabályokat a mágia, a vallás majd a világ leírása követ, amit a bestiarium zár. Van a könyvben még egy segédlet, hogy hogy írjál kalandot és készíts labirintust. Utóbbi kezdő Mesélőknek tényleg hasznos lehet - ha még nem vagy 15, mert akkor inkább röhejes.

Én tényleg imádtam a KJK könyveket, szerettem a világát, Titánt, de bevallom, ez az a játék, amit nem kell kipróbálni ahhoz, hogy tudd, szar, és nem akarsz játszani vele. Nem bántam meg, hogy megvettem, de kizárólag mint segédanyag ér valamit, másra használhatatlan.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
2018. 05. 08.
9 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Életem első angol nyelvű szerepjáték könyve (holtversenyben, mert kettőt vettem egyszerre, de a másodikról majd később), teljesen újonnan, Londonban lett beszerezve. Nagyon vágytam rá, és talán ha máshogy alakult, most nagy Warhammer fan lennék (fantasy és 40k is). Hogy nem lettem, az talán csak az akkoriban még roppant gyenge angol tudásom miatt lett így.

A könyv a Warhammer Fantasy első kiadásának valamely (sokadik) utánnyomásának egyike. Mivel ekkoriban még a rendszerek magukban nem hoztak lázba, a világa tetszett meg igazán. A káosz, ahogy belopakodik a Birodalomba, a változatos ellenségek, a reális és brutális kalandok, stb. Külön kategóriát szült a megjelenése: grimm-dark (A Grimm mesék világa, csak sokkal reálisabb). Ennek ellenére egy brit játékról van szó, a Games Workshop adta ki és adja ki azóta is (épp készül a 4. kiadás). A világ a Német-Római császárságról lett mintázva, vagyis inkább a kontinentális Európáról, mert az Ibériai-félsziget is benne van, de a központi állama a Birodalom. A képek között egy easteregg is el van rejtve, a szemfülesek talán kiszúrják, de idővel majd elárulom mindenképp.

Egy időben, talán úgy másfél évig minden héten játszottam vele, de aztán ráuntam. A borítón hangulatos ork és törpe zúzza egymást, a 80-as években Nagy-Britanniában ez volt a játékok heavy metal-ja, és elég sok heavy metal-os játszott is vele. Én csak egy éve jöttem rá, hogy nem csak egy hangulatos borítóról van szó, de egyben illusztráció is Felix és Gotrek kalandjaihoz (ami már magyarul is olvasható).

Odabent a könyvben viszont igazi kincs lakozik. Sűrűn szedett tömény információ, igazából úgy tapasztaltam, hogy szinte mindenre sikerült gondolni, szinte mindenre található egy pár soros szabály. Épp ezért a könyv szinte áttekinthetetlen, nehéz emlékezni, hol olvastad azt a bizonyos dolgot, amit keresel. Nincsenek kasztok, helyettük foglalkozások vannak és rögtön rengeteg, bár elsőre nem túl vonzóak. Fajokból csak a szokásos elf-törpe-félszerzet játszható, de legalább a világhoz lettek idomítva, nem annyira egysíkúak, de nincsenek is túlbonyolítva. Nincsenek képességek, helyettük közvetlenül a Támadó Értékre, Életerőre dobunk. Képzettségek vannak, de azok olyan instant dolgok, szinte már ability-k (vagy mindent tudsz, vagy semmit alapon). A könyvben helyet kap mágia, az istenek leírása, de bestiárium és világleírás is van benne.

A játékhoz bőven elég az alapkönyv, de a mágia és istenek fejezet csak a kiegészítőkkel lesz értelmes és játszható. Igazi retro játék ma már, de mindig szívesen játszom vele egy-egy kalandot.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
2018. 04. 27.
7 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
A következő kötet, amit bemutatok, sok tekintetben az előző (Conan) rpg testvérkiadványa. Hasonlítanak abban, hogy mindkettő a Mongoose-nál jelent meg, második kiadás, és hogy a D&D 3. kiadásának open licence-ét használják. A Conan a logót elrejtette a hátlapon, a Babylon 5-nél borítóra került, és látványosan elüt a környezetétől. Szintén hasonlóak abban, hogy ismert márkáról, brand-ről van szó, de a könyv külleme egyértelművé teszi a léptékek különbségeit: míg a Conan legfeljebb ezres, a Babylon 5 százezres márka (dollárban). A könyvnek ennek megfelelően minden oldala színes.

Ha valaki nem tudná, a Babylon 5 (B5) a 90-es évek kultikus sci-fi sorozata volt, és nekem pedig a mai napig a kedvencem. A könyv mindent megtesz, hogy hozza a sorozat hangulatát, és ebben messze jobban teljesít, mint a Kornya Zsolt, magyar prgpápa által istenített másik szerepjáték, aminek rendszere érdekes, de teljesen alkalmatlan a B5 hangulat megteremtéséhez (ráadásul kalózkiadásnak minősül, mert nem sikerült a jogokról megállapodni, így a sorozatból sem látható a könyvben egyetlen kép sem, csak huszadrangú ceruzagrafikák). A könyv maga második kiadás, de ahogy a Conan esetében, úgy itt is, csak javára vált a javítás (amiből tényleg nincs sok, és pláne nem jelentősek).

A borítón egy hatalmas B5 logó látható. Azért nem egy frankó űrhajó, mert a sorozathoz készített CGI eléggé 90-es évek még, talán egy szinten vannak a Starcraft 1 videóival. Szóval maradt a logó, mert nincs más. A könyvet kinyitva az ismert űr térképét láthatjuk, szép és igen hasznos. A bevezető után jönnek a fajok, kasztok, skill-ek, feat-ek, telepátia, felszerelés, harc, űrharc, űrjárművek, egyéb szabályok (amire szükség is van, ez nem fantasy ugyebár), majd egy több fejezetre bontott világ(sorozat)ismertető.

Ez az rpg már a sorozat befejezte után jelent meg, de a rajongók még reménykedtek benne, hogy egy Star Trek féle világépítéssel több új B5 sorozat is elindul majd (nem így történt, bár próbálkozások voltak). A könyvet mindenesetre hamar szétkapkodták, évekig hihetetlenül drágán lehetett csak hozzájutni. Aztán talán 10 éve lassan csökkenni kezdett az ára, majd beállt egy drága, de még megfizethető szintre.

Ezzel a játékkal se játszottam még, mert nagy hátránya, hogy nem támogatja a könnyed játékot. Ha nem ismered a sorozatot, a játékkal se boldogulsz egykönnyen. Én persze ismerem, inkább megfelelő játékosokból van hiány. :( Azért ha sikerülne összehozni egy csapatot, előtte biztosan újranézném az egész sorozatot, csak a biztonság kedvééért, hogy a hangulat pont olyan legyen, mintha mind ott sétálnánk a Zocalo boltjai előtt...
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
2018. 04. 15.
12 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Egy újabb hír, amely kapcsán rácsodálkozhatunk és irigyelhetjük a japánokat, hogy ők mennyire tisztelik a saját hagyományaikat.
Ami engem illet, inkább kösz nem...
Add a comment...

Post has attachment
Bemutatkozó kötetem a Mongoose kiadó Conan rpg-jének második kiadása. A kötet kb. megjelenése óta vágyott könyv. Az első és második kiadás között nagy különbség nincs, a szabályokban azért akad pár finomítás, ami azt a célt szolgálta, hogy Hyboria világához még inkább illeszkedjenek. A változtatások engem inkább meggyőztek, mind elrettentettek, így esett a választásom a második kiadásra.

A hard fantasy ikonja, Conan, több rpg-nek is alapja volt, de érdemben és minőségileg ez megelőzően csak egy, a GURPS rendszere foglalkozott vele. Legújabb kiadója, a Möbius bár igényes munkát tett le az asztalra egy új kiadás formájában, számomra nem éri el a Mongoose és a GURPS színvonalát.

A könyv borítója nekem kicsit átlagos, de kellemes. Kinyitva a könyvet rögtön egy színes Hyboria térképet kapunk. Rövid bevezető után a rasszok (nem fajok), kasztok, skill-ek, feat-ek, felszerelés, harci szabályok, mágia, egy kis világleírás, bestiárium és végül egy próbakaland következik. A szegély végig egységes, a grafikák fekete-fehérek, de igen szépek. A rendszer alapja, ahogy sejtik már sokan, a D&D 3. kiadásának open licence. Szerintem ötletesen és kellemesen alkalmazva, ahol csak szükséges. A harc amúgy kifejezetten pörgős is lehet kis gyakorlással, sokat segít ebben, hogy a harci manőverek a karakterlapon is helyet kaptak (akárcsak a nyelvek, nálam mindkettő nagy plusz pont).

Sokáig vártam erre a könyvre, mert sajnos megjelenése után szinte pár hónap alatt szétkapkodták, és azóta csak igen drágán lehetett beszerezni használtan. Szerencsém, hogy egy igen jó állapotban lévőt fogtam ki, lényegében újnak tekinthető, sehol egy bejegyzés, szakadás, vagy hajtás.

Saját tapasztalatom a játék kapcsán még nincs. Egyrészt még igen friss a kötet, másrészt a játékaimra alaposan fel szoktam készülni: mielőtt még kalandot írnék rá, szeretném Robert E. Howard összes Conan történetét elolvasni újra, hogy felfrissítsem ismereteimet Hyboriáról és Conanról.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
2018. 04. 09.
7 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Ismét... tradicionális japán hangszereken: Led Zeppelin!
https://www.youtube.com/watch?v=nZPnt4tKGdU
Add a comment...

Post has attachment
Tradicionális japán hangszereken: Michael Jackson!
https://www.youtube.com/watch?v=Ixqo25nFbW4
Add a comment...

Post has attachment
A japán teás reklámnak itt egy "Hogyan készült" videója:
https://www.youtube.com/watch?v=RLtLDqMzphI
Add a comment...

Post has attachment
Szóval, úgy áll a dolog, hogy bekapcsolom tegnap a tévét, és egymás után KÉT reklámot is adnak, amiben feltűnik Magyarország. (És úgy tűnik, gyarapszik a két részes bejegyzéseim száma.) Íme az első, amiben az egyetlen, műanyag palackos fekete teát reklámozzák. Maga a tea két ízben kapható, sima és citromos. És igen, tényleg az egyetlen! A zöld tea töménytelen mennyiségben és változatosságban kapható, de a fekete tea szinte ismeretlen. Papírdobozos verzióban még citromos Lipton tea beszerezhető, de a többi verzió már mind tejjel vegyített. Az ilyen fajtából már sokkal több van.
https://www.youtube.com/watch?v=ct3ostaK-u0
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded