Profile cover photo
Profile photo
Normala Saad
151 followers -
Seorang yang simple dan think positive.
Seorang yang simple dan think positive.

151 followers
About
Posts

Post has attachment
Rajuk dan Hilang....
Mendung...hujan...mendung...hujan...dah tak ingat berapa lama dah berlarutan. Apa yang pasti tahun ini kawasan perumahan saya ni kaya dengan rahmat tuhan. Taburan hujan yang sangat tinggi bermula dari bulan February dulu kalau tak silap saya sampailah  seka...

Post has attachment
Cucu Saya Dah 4 Tahun.
Majlis hari jadi Qaseh berlangsung pada hari Jumaat baru-baru ini. Majlis kali ini dibuat kecilan sahaja tapi walaupun kecil penat juga tok dia jadinya. Maklumlah dua minggu asyik merumput pagi petang di kebun tau-tau nak bermajlis la pula di rumah.  Anak m...

Post has attachment
Laktud / Rumpailaut - Seaweed
Siapa pernah makan rumpai laut ? Di tempat saya ( Langkawi ) rumpailaut yang terkenal dengan panggilan laktud/laktut ini merupakan sejenis makanan eksotik  yang sangat di gemari. Pada musim-musim tertentu dia akan membiak dan bagi orang yang mahir dan tahu ...

Post has attachment
Kebun Raya & Demam Raya.
Mmmh! itulah yang terjadi. Kebun saya start beraya dari awal bulan puasa hinggalah kelmarin. Sebulan lebih. Raya sakan dari tuan dia.  Puasa tahun ini memang saya tidak peduli langsung pada kebun. Cuma sesekali saja masuk kutip saki baki sayuran yang ada.  ...

Post has attachment
Selamat Aidil Fitri 2017
Saya Normala Binti Saad mengucapkan selamat menyambut Hari Raya Aidil Fitri 2017 kepada semua kawan-kawan. Semoga kita dapat meraikan hari lebaran ini dengan penuh kegembiraan dan kesyukuran. Amin. Ok kawan-kawan, please take care. Happy blogging & happy ga...

Post has attachment
Ramadhan & Raya
Sekejap saja Ramadhan dah nak sampai ke penghujungnya. Esuk lusa dah nak raya pun. Tak tahu kenapa puasa tahun ini saya jadi macam tak cukup masa siangnya.  Sedar-sedar saya tak ada entry untuk bulan June pun. Walaupun begitu saya cuba sedaya upaya untuk me...

Post has attachment
Indian Blanket / Gaillardia Pulchella.
Sudah hampir tiga bulan bunga ini berkembang namun  baru hari ini berkesempatan nak perkenalkan dia disini. Indian blanket nama glamournya. Pokok bunga yang berbaloi ditanam kerana tahan panas dan hujan. Macam biasa saya beli benihnya dari online. RM2 saja ...

Post has attachment
Layan Mata & Hati.
Sudah lama saya tidak memijak pantai walau duduk di pulau yang dikelilingi laut. Bukan tiada masa cuma bila usia meningkat perasaan untuk  'menikmati' rasa sedikit mengurang. Perkara biasakan... Beberapa hari lepas baru terasa nak mengikut anak menginap di ...

Post has attachment
Aster
Musim hujan. Tak banyak yang boleh saya buat dan cerita. Kebun saya kebanjiran. Sayuran seperti sawi dan kailan banyak dimakan siput. Manakala putik-putik timun jepun saya yang sudah sebesar kelingking jadi layu disengat sejenis serengga  pianggang / kesing...

Post has attachment
Temperature Vegetables: Zucchini, Carrot, Cauliflower, Purple Kohlrabi & Asparagus.
Mmm...saya bukanlah berselera orang putih.  Cuma seronok  nak mencuba tanam pokok sayuran beriklim sejuk ni. Cuba bereksperimen. Nak tengok boleh tumbuhkah pokok-pokok sayuran ni dalam cuaca panas & lembab kita.  Lagipun biji benih beli online ni murah saja...
Wait while more posts are being loaded