Profile cover photo
Profile photo
Όμιλος Φίλων Αστρονομίας
315 followers
315 followers
About
Όμιλος's posts

Post has attachment

Post has attachment
Το τελευταίο σεμινάριο της χρονιάς θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Ιουνίου στον χώρο παρατήρησης των μελών του ΟΦΑ στο Λάκκωμα Θεσσαλονίκης σε υψόμετρο 100 μέτρων και θα είναι μια πρακτική εξάσκηση στον τρόπο λειτουργίας των τηλεσκοπίων, της λήψης αστρονομικών φωτογραφιών και της εμπειρίας μιας ολονύκτιας αστρονομικής παρατήρησης.

Σε αυτό το πρακτικό σεμινάριο θα παρουσιαστούν:

-Στήσιμο και ευθυγράμμιση τηλεσκοπίων
-Μάθημα ουρανογραφίας
-Εύρεση ουρανίων αντικειμένων με την χρήση χάρτη ή υπολογιστή
-Παρατήρηση μέσω τηλεσκοπίων
-Τρόποι φωτογράφισης ουρανίων αντικειμένων

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους φίλους του ΟΦΑ και η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Χάρτης της περιοχής παρατήρησης: http://www.ofa.gr/telescope-seminar/

Σημείο συνάντησης το τέρμα των λεωφορείων στην Βούλγαρη στις 6 το απόγευμα. Επιστροφή το ξημέρωμα της Κυριακής. Φυσικά όποιος επιθυμεί μπορεί να επιστρέψει νωρίτερα.

Τι χρειάζεται να έχετε μαζί σας:
-Μπουφάν, ζεστά ρούχα και παπούτσια
-Νερό, καφέ ή τσάι σε θερμός
-Σνακ ή σάντουιτς
-Όρεξη για ολονύχτια παρατήρηση!!!
-Μεταφορικό μέσο. Η μετάβαση θα γίνει με το μεταφορικό μέσο του κάθε συμμετέχοντα.

Για την συμμετοχή σας στείλτε απλά ένα e-mail στο ofa@ofa.gr.
Παρατήρηση στην πράξη με τα τηλεσκόπια του ΟΦΑ
Το τελευταίο σεμινάριο της χρονιάς θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Ιουνίου στον χώρο παρατήρησης των μελών του ΟΦΑ στο Λάκκωμα Θεσσαλονίκης σε υψόμετρο 100 μέτρων και θα είναι μια πρακτική εξάσκηση στον τρόπο λειτουργίας των τηλεσκοπίων, της λήψης αστρονομικών φωτογραφιών και της εμπειρίας μιας ολονύκτιας αστρονομικής παρατήρησης. Σε αυτό το πρακτικό σεμινάριο θα παρουσιαστούν: -Στήσιμο και ευθυγράμμιση τηλεσκοπίων -Μάθημα ουρανογραφίας -Εύρεσ...
events

Post has attachment
Το φως χαμηλώνει ραγδαία, η θερμοκρασία πέφτει, τα χρώματα χάνουν την λάμψη τους, τα ζώα εξαφανίζονται...
Λίγα λεπτά πριν το μεγάλο θαύμα... Κι ύστερα σκιρτά η καρδιά του ανθρώπου!

Το σκοτεινό δρεπάνι του φεγγαριού καταπίνει και την τελευταία ακτίνα του Ήλιου. Σκοτάδι! Μέρα μεσημέρι και τ' αστέρια λάμπουν στον ουρανό!

Το συγκλονιστικό φαινόμενο των ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, θα μας παρουσιάσει ο Κώστας Εμμανουηλίδης, κυνηγός ηλιακών εκλείψεων σε όλο τον κόσμο και δεινός αστροφωτογράφος, το Σάββατο 10 Ιουνίου, στις έξι το απόγευμα στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας.
Σεμινάριo: Το φαινόμενο των εκλείψεων
Το φως χαμηλώνει ραγδαία, η θερμοκρασία πέφτει, τα χρώματα χάνουν την λάμψη τους, τα ζώα εξαφανίζονται... Λίγα λεπτά πριν το μεγάλο θαύμα... Κι ύστερα σκιρτά η καρδιά του ανθρώπου! Το σκοτεινό δρεπάνι του φεγγαριού καταπίνει και την τελευταία ακτίνα του Ήλιου. Σκοτάδι! Μέρα μεσημέρι και τ' αστέρια λάμπουν στον ουρανό! Το συγκλονιστικό φαινόμενο των ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, θα μας παρουσιάσει ο Κώστας Εμμανουηλίδης, κυνηγός ηλιακών εκλ...
events

Post has attachment
Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών θα τιμήσει τον Καθηγητή Αστρονομίας του ΑΠΘ, κύριο Νικόλαο Κ. Σπύρου, για την πολυετή επιστημονική-ερευνητική, διδακτική και κοινωνική προσφορά του στην Ένωση Ελλήνων Φυσικών, τη Φυσική, την Αστρονομία και γενικότερα την Παιδεία.
Η τιμητική εκδήλωση της βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ (Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Οικονόμου») την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017 και ώρα 20:00.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

ΥΠΟΔΟΧΗ – ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ

Παναγιώτης Φιλντίσης, Α΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών
Κώστας Βουρλιάς, Υπεύθυνος Δράσεων της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών στη Μακεδονία

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Χρήστος Ζερεφός, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, Πρώην Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Εκπρόσωπος Πανεπιστημιακών Αρχών Α.Π.Θ.
Ιορδάνης Ελευθεριάδης, Αναπληρωτής Πρύτανη Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Χαρίτων-Σαρλ Χιντήρογλου, Καθηγητής Α.Π.Θ., Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών Α.Π.Θ.
Εκπρόσωπος Τμήματος Φυσικής Α.Π.Θ.
Θανάσης Κοντονικολάου, Γενικός Διευθυντής Προσωπικού ΝΟΗΣΙΣ
Αριστείδης Γωγούσης, Καθηγητής ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος Ένωσης Υποτρόφων Fulbright Βορείου Ελλάδος
Δημήτρης Γιαννόπουλος, Πρόεδρος Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης
Πέτρος Φλωρίδης, Professor and Fellow Emeritus, and Pro-Chancellor (2010 – 2012) of The University of Dublin, Trinity College Dublin, Ireland
Βίκυ Καλογερά, Καθηγήτρια, Northwestern University of Illinois at Urbana Champaign, Evanston, USA, και Διευθύντρια, Center for Interdisciplinary Exploration and Research in Astrophysics
Θοδωρής Καραπάντσιος, Καθηγητής ΑΠΘ, National Representative (ESA/ Programme Board: Human Spaceflight, Microgravity and Exploration – ΗΜΕ)
Βασίλης Καλερίδης, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας
Giuseppe Reibaldi, Director, Human Spaceflight, International Academy of Astronautics, Paris
Αδριανός Γολέμης, Ιατρός (Διαστημική Ιατρική: MEDES Institute for Space Medicine and Physiology), National Representative (Space Generation Advisory Council)

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ
από τον κ. Κωνσταντίνο Κλεΐδη, Αναπληρωτή Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης/ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ
από τον κ. Διονύσιο Σιμόπουλο, Επίτιμο Διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Αθηνών

ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ
Απονομή τιμητικής πλακέτας στον κ. Νικόλαο Κ. Σπύρου από τον κ. Παναγιώτη Φιλντίση, Α΄ Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ
από τον τιμώμενο Καθηγητή κ. Νικόλαο Κ. Σπύρου

ΛΗΞΗ ΤΕΛΕΤΗΣ
(Συντονιστής Προγράμματος ο κύριος Κωνσταντίνος Κλεΐδης)
Τιμητική Βράβευση του Καθηγητή Νικολάου Κ. Σπύρου
Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών θα τιμήσει τον Καθηγητή Αστρονομίας του ΑΠΘ, κύριο Νικόλαο Κ. Σπύρου, για την πολυετή επιστημονική-ερευνητική, διδακτική και κοινωνική προσφορά του στην Ένωση Ελλήνων Φυσικών, τη Φυσική, την Αστρονομία και γενικότερα την Παιδεία. Η τιμητική εκδήλωση της βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ (Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Οικονόμου») την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017 και ...
events

Post has attachment
Επτά οκτάκις εκατομμύρια αρχέγονα άτομα απαρτίζουν το σώμα μας. Πολλά απ' αυτά δημιουργήθηκαν στις απαρχές του Σύμπαντος πριν από 13,7 δισ. χρόνια.

Το ασβέστιο στα κόκαλά μας, ο σίδηρος στο αίμα μας, το οξυγόνο και το άζωτο που ρέουν στα πνευμόνια μας, ο άνθρακας που απαρτίζει και το τελευταίο κύτταρό μας, είναι γεννημένα μέσα στις καρδιές των άστρων ή την ώρα που κάποιο "supernova" τινάχτηκε στον αέρα.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ.

Φτιαγμένοι αποκλειστικά από «αστερόσκονη». Και πάλι, μια μέρα, στ' αστέρια θα καταλήξουμε.

Την αρχέγονη ιστορία θα μας διηγηθεί ο Δημόκριτος Τσουκάπας, το Σάββατο 27 Μαΐου, στις έξι το απόγευμα στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας.
Σεμινάριο: Είμαστε όλοι αστρόσκονη
Επτά οκτάκις εκατομμύρια αρχέγονα άτομα απαρτίζουν το σώμα μας. Πολλά απ' αυτά δημιουργήθηκαν στις απαρχές του Σύμπαντος πριν από 13,7 δισ. χρόνια. Το ασβέστιο στα κόκαλά μας, ο σίδηρος στο αίμα μας, το οξυγόνο και το άζωτο που ρέουν στα πνευμόνια μας, ο άνθρακας που απαρτίζει και το τελευταίο κύτταρό μας, είναι γεννημένα μέσα στις καρδιές των άστρων ή την ώρα που κάποιο "supernova" τινάχτηκε στον αέρα. ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ. Φτιαγμ...
events

Post has attachment
Σεμινάριo στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας: Είμαστε όλοι αστρόσκονη, Σάββατο 27 Μαΐου

Επτά οκτάκις εκατομμύρια αρχέγονα άτομα απαρτίζουν το σώμα μας. Πολλά απ' αυτά δημιουργήθηκαν στις απαρχές του Σύμπαντος πριν από 13,7 δισ. χρόνια.

Το ασβέστιο στα κόκαλά μας, ο σίδηρος στο αίμα μας, το οξυγόνο και το άζωτο που ρέουν στα πνευμόνια μας, ο άνθρακας που απαρτίζει και το τελευταίο κύτταρό μας, είναι γεννημένα μέσα στις καρδιές των άστρων ή την ώρα που κάποιο "supernova" τινάχτηκε στον αέρα.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ.

Φτιαγμένοι αποκλειστικά από «αστερόσκονη». Και πάλι, μια μέρα, στ' αστέρια θα καταλήξουμε.

Την αρχέγονη ιστορία θα μας διηγηθεί ο Δημόκριτος Τσουκάπας, το Σάββατο 27 Μαΐου, στις έξι το απόγευμα στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας.
Photo

Post has attachment
-NASA: Ανακαλύφθηκε σύστημα εξωπλανητών με συνθήκες κατάλληλες για ζωή!
-Επτά γήινοι εξωπλανήτες πιθανόν «φιλόξενοι» στη ζωή ανακαλύφθηκαν στον ίδιο αστέρα
-100 νέοι εξωπλανήτες, με τον πιο κοντινό σε απόσταση μόνο 8,1 ετών φωτός
-715 νέοι εξωπλανήτες από το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ!!!

Μερικοί συνηθισμένοι τίτλοι επικαιρότητας, με ένα θέμα που, μερικά μόλις χρόνια πριν, αποτελούσε υλικό επιστημονικής φαντασίας.

Σήμερα, με πάνω από 3.600 γνωστούς εξωπλανήτες σε 2.700 πλανητικά συστήματα, ο ταχύτατα αναπτυσσόμενος κλάδος της αστρονομίας που ασχολείται με το «κυνήγι» των εξωπλανητών, υπόσχεται πολλές και συναρπαστικές ανακαλύψεις στο κοντινό μέλλον.

Τι είναι οι εξωπλανήτες;
Πως μοιάζουν;
Υπάρχουν εξωπλανήτες παρόμοιοι με την Γη;
Πως τους ανακαλύπτουμε;
Μπορούν να υποστηρίξουν ζωή;

Σε αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα επιχειρήσει να μας απαντήσει ο κυνηγός εξωπλανητών, Μάρκος Ασπρίδης.

Σάββατο 20 Μαΐου στις 6 το απόγευμα στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, Αλεξανδρείας 113.
Σεμινάριο: Εξωπλανήτες
-NASA: Ανακαλύφθηκε σύστημα εξωπλανητών με συνθήκες κατάλληλες για ζωή! -Επτά γήινοι εξωπλανήτες πιθανόν «φιλόξενοι» στη ζωή ανακαλύφθηκαν στον ίδιο αστέρα -100 νέοι εξωπλανήτες, με τον πιο κοντινό σε απόσταση μόνο 8,1 ετών φωτός -715 νέοι εξωπλανήτες από το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ!!! Μερικοί συνηθισμένοι τίτλοι επικαιρότητας, με ένα θέμα που, μερικά μόλις χρόνια πριν, αποτελούσε υλικό επιστημονικής φαντασίας. Σήμερα, με πάνω από 3.600 ...
events

Post has attachment
Φως... ο αγγελιοφόρος των άστρων...

Όταν μιλούν οι ποιητές για το ουράνιο τόξο, πάρα πολλοί άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, πέφτουν κάτω, παραληρούν, κλαίνε και οδύρονται και αναρωτιούνται μερόνυχτα «τι εννοεί ο ποιητής;»

Εάν ακούσεις επιστήμονα να μιλά για ουράνιο τόξο γυρνάς την πλάτη και απομακρύνεσαι. Τι σημαίνει «μήκος κύματος;», «Σταθερά του Πλανκ;»
«Ποιος είναι πάλι αυτός; Κάποιος ελάσσων Γερμανός ποιητής;"
Τι είναι το «μέλαν σώμα;», πόσο σημαντικό είναι το διάγραμμα «Hertzsprung–Russell;», πως καταλάβαμε ότι το Σύμπαν διαστέλλεται;

Κι όμως, οι επιστήμονες κομματιάζουν τα χέρια τους, σπάζουν τα πόδια τους, χάνουν τα μάτια τους, για να ερμηνεύσουν τον Κόσμο, για να ερμηνεύσουν τη βούληση του Θεού.

Το φως, που εγεννήθη πρώτο κατά τας Γραφάς, θα είναι το θέμα του σεμιναρίου. Θα το δούμε με τα μάτια ενός επιστήμονα γενικά και ενός αστρονόμου ειδικότερα.

Εισηγητής: Ο προσιτός και κατανοητός ταυτοχρόνως Μποκοβός Γιώργος

Σάββατο 13 Μαΐου στις 6 το απόγευμα στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, Αλεξανδρείας 113.
Σεμινάριο: Η Ανάλυση του Φωτός των Αστέρων
Φως... ο αγγελιοφόρος των άστρων... Όταν μιλούν οι ποιητές για το ουράνιο τόξο, πάρα πολλοί άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, πέφτουν κάτω, παραληρούν, κλαίνε και οδύρονται και αναρωτιούνται μερόνυχτα «τι εννοεί ο ποιητής;» Εάν ακούσεις επιστήμονα να μιλά για ουράνιο τόξο γυρνάς την πλάτη και απομακρύνεσαι. Τι σημαίνει «μήκος κύματος;», «Σταθερά του Πλανκ;» «Ποιος είναι πάλι αυτός; Κάποιος ελάσσων Γερμανός ποιητής;" Τι είναι το «μέλαν σώμα;», πό...
events

Post has attachment

Post has attachment
Wait while more posts are being loaded