Profile cover photo
Profile photo
Athanasios Alexatos
1 follower
1 follower
About
Posts

Post has attachment
                                                                Γη-Τα 5 στοιχεία
 
Στο τσι γκόνγκ τα 5 στοιχεία της φύσης αντιπροσωπεύουν 5 σπλάχνα στο ανθρώπινο σώμα . Αυτά είναι νερό=νεφρά , ξύλο=συκώτι , φωτιά=καρδιά , μέταλλο=πνεύμονας , Γη=σπλήνα .   Όσα θα αναφέρω παρακάτω είναι χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες του στοιχείου της Γης . Στον άνθρωπο και στο περιβάλλον το στοιχείο της Γης εκδηλώνεται ως :
-Συγκεντρωτική ενέργεια ( δύναμη ) .                                                                                           Η ποιότητα του βαθύ καλοκαιριού που ζεσταίνει και προσφέρει .
-Αίσθηση άνεσης
-Εμπιστοσύνη και αρμονία
-Ωριμότητα...

www.practicalmethod.gr
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Θανάσης Αλεξάτος
                                              Ξύλο
Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική και την κινεζική φιλοσοφία στο σύμπαν τα πάντα αποτελούνται από 5 στοιχεία . Τα 5 στοιχεία τις φύσης . Τα στοιχεία αυτά δεν είναι ακριβώς τα ίδια που είχαν και οι αρχαίοι Έλληνες . Στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία τα στοιχεία αυτά ήταν : νερό , φωτιά , γη , αέρας . Οι Κινέζοι έχουν 5 στοιχεία και αυτά είναι : νερό , ξύλο, φωτιά , μέταλλο , γη .Σήμερα θα ασχοληθούμε με το στοιχείο του ξύλου . Στο στοιχείο του ξύλου ανήκουν μερικά ανθρώπινα αισθήματα και διάφορες λειτουργίες και χαρακτηριστικά :
http://www.practicalmethod.gr/
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Master του Chen Taiji Quan “ Practical Method “
Συγγραφέας : Sun Zhonghua  
Μετάφραση από τα Γερμανικά : Θανάσης Αλεξάτος
Πρόλογος
Υπάρχουνε άνθρωποι που για διάφορους λόγους μαθαίνουν πολεμικές τέχνες , αλλά όταν υπάρχει κάποιος που είναι τόσο πολύ ερωτευμένος με τις πολεμικές τέχνες ώστε να φτάνει στο σημείο της εξάρτησης , τότε αυτό πρέπει να έχει προκληθεί από ένα σπάνιο γονίδιο στο DNA του . Η εξέλιξη αυτού του γονιδίου προέρχεται προφανώς από τις προηγούμενες γενιές , τότε πού οι άνθρωποι έπρεπε να κυνηγούν και να μάχονται και αυτό το ένστικτο δόθηκε , σαν από μυστικό τρόπο , στους “ επιμελείς αθλητές πολεμικών τεχνών “ . Η ιστορία έχει δείξει ότι είτε η απαγόρευση των πολεμικών τεχνών είτε ο εξευτελισμός τους για να δοθεί δήθεν προτεραιότητα σε έναν πιο “ πολιτισμένο “ δρόμο εκμάθησης , δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν να περάσει αυτό το ένστικτο εν μέσω των γενεών .

Συνέχεια στην ιστοσελίδα : http://www.practicalmethod.gr/
Photo
Add a comment...

Post has attachment
                                              Zhanzhuang  
             Πως να στεκόμαστε στο Qi Gong . ( Στάση Qi Gong ) .
                Όταν κάνουμε ασκήσεις Qi Gong όρθιοι τότε η στάση που παίρνουμε είναι συγκεκριμένη . Δεν στεκόμαστε απλώς όρθιοι όπως είναι η κανονική στάση του σώματος αλλά σταδιακά συγκεντρωνόμαστε και διορθώνουμε ένα ένα σημείο του σώματος . Σκοπός της στάσης του Qi Gong είναι η χαλάρωση και η ελεύθερη ροή του Qi στο σώμα . Τα σημεία με τα οποία δουλεύουμε είναι 19 και είναι τα εξής :
1 . Στεκόμαστε με τα πόδια σταθερά στο έδαφος και όλη η επιφάνια των πατουσών ακουμπάει στο έδαφος . Τα πόδια έχουν απόσταση το ένα από το άλλο όσο είναι η απόσταση του δεξιού ώμου από τον αριστερό . Τα δύο τρίτα του βάρους του σώματος είναι στο μπροστινό μέρος των πατουσών . Το βάρος μοιράζετε το ίδιο και στα δύο πόδια .
2 . Ελαφρώς λυγισμένα γόνατα . Τα γόνατα δεν κάνει να προεξέχουν από τα δάχτυλα των ποδιών . Τα τεντωμένα γόνατα εμποδίζουν το φλεβικό αίμα να επιστρέψει στην καρδιά , καθυστερούνε την τροφοδοσία του κάτω μέρους των ποδιών με αρτηριακό αίμα και εμποδίζουν την ελεύθερη ροή του Qi στους τρις Yin μεσημβρινούς των ποδιών .
3 . Χαλαρό ισχίο . Για ελεύθερη κίνηση των ποδιών .
4 . Σχηματίζουμε με τα λυγισμένα γόνατα ένα μικρό κύκλο από έξω προς τα μέσα . Δηλαδή κινούμε τα γόνατα ελαφρώς προς τα έξω ( το αριστερό προς τα αριστερά και το δεξί προς τα δεξιά ) . Μετά τα κινούμε προς τα μπροστά και προς τα μέσα . Σχεδιάζουν ένα κύκλο .
5 . Κλείνουμε με τον νου μας το σημείο Huiyin που βρίσκεται ανάμεσα στα γενετικά όργανα και τον πρωκτό . Για να μην φεύγει το Qi κάτω , έξω από το σώμα . Οραματιζόμαστε στο σημείο Huiyin ένα λουλούδι που από την κάτω μεριά είναι κλειστό και από επάνω ανοιχτό .
Τα σημεία 4 και 5 μαζί έχουν την εξής επίδραση : Βοηθάνε στο να χαλαρώσει το κάτω μέρος της κοιλιάς και ταυτόχρονα δεν επιτρέπουν το Qi να “ δραπετεύσει “ από το σημείο Huiyin . Αντιθέτως το Qi μπορεί τώρα να κυκλοφορήσει ελεύθερα στην “ μικρή κυκλοφορία του Qi “ ( xiao zhou tian ) . Αυξάνετε η κυκλοφορία του αίματος στο κάτω μέρος της κοιλιάς και σταδιακά αισθανόμαστε τη κοιλιά όλο και πιο ζεστή .
6 . Χαλαρώνουμε την κοιλιά τραβώντας προς τα μέσα το κάτω μέρος της κοιλιάς χωρίς να χρησιμοποιήσουμε υπερβολική μυϊκή δύναμη . Έτσι δεν εμποδίζουμε την κοιλιακή αναπνοή και δυναμώνει η ροή του  “ Qi των μεσημβρινών “ προς τα εσωτερικά όργανα .
7 . Κινούμε χαλαρά την λεκάνη προς τα μπροστά και προς τα πίσω μερικές φορές μέχρι να βρούμε το σημείο όπου το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης ( οσφυϊκή μοίρα ) είναι ευθύ . Έτσι το “ πρωταρχικό Qi “ ( Yuan Qi ) πολλαπλασιάζετε , η “ θάλασσα του Qi “  ( Qi hai ) αισθάνεται πιο άνετα και μπορεί να εξαπλωθεί και η “ μικρή κυκλοφορία του Qi “ γίνεται αποτελεσματικότερη .
8 . Για να βοηθήσουμε την πλάτη μας να ισιώσει χαλαρώνουμε τους ώμους και τους αφήνουμε να πέσουν προς τα κάτω .                                                                                                          Τα σημεία 8 και 9 έχουν ως αποτέλεσμα ήρεμο σφυγμό , ήρεμη και βαθιά αναπνοή . Η ένωση ανάμεσα στους 2 ειδικούς μεσημβρινούς ( Du Mai και Ren Mai ) που βρίσκονται στη μέση του σώματος , γίνεται εντονότερη και αυτό διευκολύνει την “ μικρή κυκλοφορία του Qi “ .
10 . Αφήνουμε τους ώμους να πέσουν προς τα κάτω και τους κινούμε ελαφρώς προς τα μπροστά .
11 . Δημιουργούμε λίγο κενό κάτω από τις μασχάλες οραματιζόμενοί  ότι κρατάμε με τις μασχάλες ένα ωμό αυγό που δεν επιτρέπετε να πέσει κάτω ούτε να το σπάσουμε πιέζοντας το . Μπορούμε να κινήσουμε μερικές φορές τους αγκώνες λίγο προς τα έξω ώστε να δημιουργηθεί χώρος κάτω από τις μασχάλες . Αυτή η στάση βοηθάει τη κυκλοφορία του Qi στους Yin μεσημβρινούς των χεριών .
12 . Το ίδιο όπως και τα γόνατα έτσι και οι αγκώνες πρέπει να είναι ελαφρώς λυγισμένοι για καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και του Qi .
13 . Οι αρθρώσεις των χεριών και των δαχτύλων είναι χαλαρές , οι παλάμες και τα δάχτυλα σχηματίζουν μία μικρή καμπύλη  δεν είναι τελείως ευθεία .
14 . Οραματιζόμαστε ότι από το σημείο που βρίσκετε στην κορυφή  του κεφαλιού ( Bai Hui ) ξεκινάει μια μικρή μεταξένια κλωστή και φτάνει μέχρι τον ουρανό . Από αυτή την κλωστή κρέμεται το κεφάλι και η σπονδυλική στήλη .
15 . Κινούμε το πιγούνι ελαφρώς προς το στήθος ώστε να ισιώσει ο αυχένας .                               Τα σημεία 14 και 15 βοηθάνε στο να ρέει το Qi χωρίς να βρίσκει αντίσταση προς το κεφάλι . Το αίμα επίσης κυκλοφορεί καλύτερα και τροφοδοτεί το κεφάλι .
16 . Τα μάτια χαλαρώνουνε και τα βλέφαρα κλείνουνε ελάχιστα . Νοητικά βλέπουμε προς τα κάτω χωρίς να κοιτάξουμε με το βλέμμα . Αυτό ηρεμεί τον χαρακτήρα και ρυθμίζει την πίεση του αίματος στο εσωτερικό του κεφαλιού .
17 . Τα χείλη είναι κλειστά και τα πάνω και τα κάτω δόντια ακουμπάνε μεταξύ τους χωρίς να δαγκώνουμε . Αυτή η στάση βοηθάει το Yang και εμποδίζει το εσωτερικό Qi να φύγει προς τα έξω .
18 . Η γλώσσα μας ακουμπάει τον ουρανίσκο με την άκρη της γλώσσας να βρίσκεται πίσω από τα πάνω μπροστινά δόντια . Έτσι ενώνονται η δύο ειδικοί μεσημβρινοί  ( Du Mai και Ren Mai ) και κλείνει η “ μικρή κυκλοφορία του Qi “ επιτρέποντας το Qi να ρέει από τον Du Mai στον Ren Mai και το αντίστροφο . Ο Du Mai μεσημβρινός είναι υπεύθυνος για τους Yang μεσημβρινούς και ο Ren Mai για τους Yin μεσημβρινούς .
19 . Σχηματίζεται ένα χαμόγελο στο πρόσωπο . Αυτό χαλαρώνει τους μύες του προσώπου και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος στο πρόσωπο και στη βάση του κρανίου που βρίσκονται τα αυτόνομα κέντρα του εγκεφάλου .
                Η άσκηση αυτή μπορεί να γίνει σαν προετοιμασία πριν από μια άλλη άσκηση Qi Gong . Τότε θα έπρεπε να διαρκεί 3-5 λεπτά . Όταν ασκούμαστε πρωινές ώρες ξεκινάμε από τα πόδια προς το κεφάλι . Όταν ασκούμαστε απογευματινές ώρες από το κεφάλι προς τα πόδια . Από κάτω προς τα πάνω για να τονίσουμε το Yang και να ξυπνήσουμε , να δραστηριοποιηθούμε , και από πάνω προς τα κάτω για να τονίσουμε το Yin και να χαλαρώσουμε βοηθώντας το Qi να επιστρέψει στο Dan Tian . Όταν η άσκηση γίνεται μόνη της τότε θα έπρεπε να διαρκεί 20-40 λεπτά , ξεκινώντας από τα πόδια προς το κεφάλι και επιστρέφοντας πάλι στα πόδια .                                                                                                        Στη στάση Zhanzhuang λέμε το εξής : “ Το κάτω μέρος του σώματος είναι σταθερό και το πάνω ελαφρύ “ . Έτσι έχουμε κάτω Yin και πάνω Yang .
 
Πηγή : Lam Kam Chuen
“ Chi Kung – Weg der Heilung “
Chi Kung – Δρόμος της ίασης .                                                                                                                
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Tai Chi στην Θεσσαλονίκη με τον Θανάση Αλεξάτο .
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded