Profile cover photo
Profile photo
Капитал
2,416 followers -
Медии, новини, анализи, качествена журналистика, принт медия, уеб медия, прогнози, Капитал
Медии, новини, анализи, качествена журналистика, принт медия, уеб медия, прогнози, Капитал

2,416 followers
About
Капитал's posts

Post has attachment
Американският производител на мотори Harley-Davidson ще бъде един от кандидатите за придобиването на италианската марка Ducati. Потенциалната сделка ще събере две от най-големите имена в сектора и ще бъде на стойност 1.5 млрд. евро.

Купуването на италианския производител, специализиран в разработването на пистови мотори, би създало много възможности за развитие пред базираната в Милуоки компания. Различната специализация на Harley-Davidson, създател на символичния за Америка Electra Glide, и на Ducati с нейния Monster, ще бъде от взаимна изгода за производителите...

Post has attachment
До 2020 г. 25% от приходите на шведската компания за телекомуникационни услуги Ericsson трябваше да идват от клиенти извън бранша. Конкуренцията от Nokia и Huaweii, както и спадът в цената на акциите с цели 30% през последните две години принудиха компанията да прекрати промяната в бизнес стратегията си. Планът за разрастване не е проработил и компанията ще върне фокуса си към традиционните си клиенти - мобилните оператори, но това също е рискован ход.

Post has attachment
След като обещанието за "силно и стабилно" правителство провалиха британския премиер Тереза Мей на предсрочните избори в началото на месеца, новото ѝ мото - за "честна и сериозна" сделка, гарантираща правата на европейските граждани след Brexit, също удря на камък.

По време на среща на лидерите на ЕС в петък предложенията на Мей бяха описани по-скоро като недостатъчни и неясни, а след публикуването на пълния списък подобни реакции дойдоха и от британския бизнес и от представители на европейската диаспора на Острова.

Post has attachment
Износителите от страните от Европейския съюз съобщават за увеличение с 10% на броя на търговските бариери, с които са се сблъскали само през миналата година по света. В края на 2016 г. в над 50 търговски дестинации е имало общо 372 такива прояви на протекционизъм. Новите 36 бариери за търговията могат да засегнат износ от ЕС в размер на €27 млрд.

Това е основното заключение на Доклада за бариерите пред търговията и инвестициите, разпространен в понеделник от Европейската комисия...

Post has attachment
Българинът Борислав Иванов застава начело на бизнеса на Deutsche Bank в Русия. Той поема поста главен директор за страната и председател на местния борд на финансовата институция. На тези позиции мениджърът наследява Анет Фивег, която успешно ръководи преструктурирането на дейността на Deutsche Bank на руския пазар в съответствие с глобалната й стратегия, като доразви и укрепи платформата й за търговско банкиране.

Post has attachment
Министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова е освободила Мирослав Боршош като изпълнителен директор и член на борда на директорите на Националния дворец на културата. Държавното дружество е основен играч за българското председателство и ще приеме около 90 от всички дипломатически събития в периода януари - юни 2018 г.

Причината за отстраняването на Боршош е "системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите".

Post has attachment
Според Financial Times в сряда Брюксел ще наложи глоба на стойност 1 млрд. евро на Google заради злоупотреба с доминантно положение в сектора на онлайн търсенето в полза на собствената си услуга за пазаруване онлайн Google Shopping.
Ударът срещу американската компания идва в и без това тежък момент за трансатлантическите отношения - на 7 и 8 юли в Хамбург Германия ще е домакин на срещата на 20-те най-големи икономики Г20 и се очаква тя да се превърне в плацдарм на германския канцлер Ангела Меркел срещу Доналд Тръмп в области като миграция, свободна търговия и борба срещу климатичните промени...

Post has attachment
По всичко изглежда, че кризата край Персийския залив е далеч от това да бъде разрешена. След като в началото на този месец Катар беше изолиран от всичките си съседки заради обвинения в подкрепа на тероризма, в края на миналата седмица четири държави - Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Египет, дадоха на Доха списък с 13 условия за вдигане на икономическата и политическа блокада.
Наред с планирани парични санкции държавите изискват от Катар да прекрати дипломатическите си отношения с Иран и военното сътрудничество с Турция, както и да потвърди връзките си с терористични организации...

Post has attachment
Ниската степен на образование и липсата на работа поставят хората в по-голям риск от бедност, показват последните данни на Националния статистически институт. В същото време на фона на растяща икономика и намаляваща безработица линията на бедност се понижава, а броят на хората, живеещи под този праг, расте. Той се понижава до 308 лв. през 2016 г.
От това би трябвало да следва, че по-малко хора ще попаднат под по-ниския праг спрямо предходната година, особено предвид положителните тенденции в икономиката. На практика обаче данните са в обратната посока - делът на бедното население е нараснал до 22.9%...

Post has attachment
Българите искат по-силна интеграция в Европейския съюз, но имат притеснения към евентуалното влизане на страната в еврозоната и едва една трета от тях подкрепят подобен ход. Поляризирано е и мнението дали България трябва да влезе в Шенген, като по-голяма част от обществото смята, че страната ни не изпълнява напълно критериите за членство.
Това са част от изводите от първото проучване на обществените нагласи на агенция "Алфа Рисърч" съвместно с "Нова тв" след старта на 44-ото Народно събрание и формирането на третия кабинет "Борисов".
Wait while more posts are being loaded